HJULMANDS NYE HOLD!

DANMARKS BEDSTE LANDSHOLD!

Der hersker ingen tvivl om at Danmark igennem tiderne har fostret rigtig mange dygtige fodboldspillere, og enkelte af dem har endda udviklet sig til at blive internationale topspillere, der har været vitale brikker på store klubhold, hvor de har været med til at vinde Champions League, mesterskaber i de store ligaer og opnået fornemme placeringer på Ballon dÒr ranglisterne.

Desværre er der længere og længere imellem, at der udspringer en virkelig stærk spiller fra Danmark, hvilket skyldes en kombination af mange faktorer, lige fra det som jeg i bedste fald, vil betegne som middelmådig talent udvikling, samfundets generelle struktur samt skyhøj konkurrence ude i den store verden. Tiden hvor vi havde nøgle spillere i verdens førende klubber som Bayern München, Manchester United, Real Madrid, Juventus og/eller FC Barcelona, er om ikke slut, så i hvert fald sat på en længere pause, og i nutidens fodbold Danmark, spiller vores bedste spillere i klubber placeret på 1-2 hylder lavere, end de f.eks. gjorde i 70èrne og 80èrne, illustreret ved at landsholdets nøgle trio, Kasper Schmeichel, Simon Kjær og Christian Eriksen, til daglig optræder for Leicester, AC Milan og Inter FC (og det er værd at bemærke at ingen af de italienske klubber er blot i nærheden af hver deres storhedstid!).

Dette i sig selv ser bestemt ikke skidt ud, men kigger man udover de resterende landsholds spillere, må man nøgternt konstatere at det ikke er Europas førende klubber, disse tjener til dagen og vejen i, og Europas fineste klubturnering, Champions League, er ikke vundet af en dansk spiller, siden Peter Schmeichel og Manchester United snuppede trofæet tilbage i 99. Udover Schmeichel, har blot 8 andre danskere prøvet at vinde trofæet, hvoraf de 5 var på banen i finalen, nemlig Michael Laudrup med FC Barcelona i 92, Ivan Nielsen, Jan Heintze og Søren Lerby med PSV Eindhoven i 88 og Lars Bastrup med HSV i 83. Brian Laudrup var helt ude af truppen i 94, og Martin Laursen sad på bænken + Jon Dahl Tomasson helt udenfor, da AC Milan vandt i 03.

6 danskere har været på banen som tabende finalister i Champions League, hvor det senest var Christian Eriksen og Tottenham der tabte i 19. Herudover var det Daniel Agger med Liverpool i 07, Jon Dahl Tomasson og AC Milan i 05, Birger Jensen og Jan Sørensen med Club Brugge i 78 samt Allan Simonsen i 77.

I Ballon dÒr sammenhæng har vi siden 56, hvor fodboldverdenens fineste individuelle pris blev stiftet, haft 30 (15 forskellige) spillere på listerne, dvs. spillere der minimum har opnået 1 stemme. Bedste resultat var naturligvis Allan Simonsens 1 plads i 77, men også Preben Elkjærs 2 plads i 84 og Simonsen 3`de plads i 83 er værd at fremhæve.

Det er dog Michael Laudrup, som har været nomineret flest gange, med 5 pladsen i 93 som bedste resultat ud af de 7 gange hans navn har været bragt frem.

Den sidste danske spiller, som blev nomineret var Ebbe Sand, der sluttede som nr. 18 tilbage i 01, så vi nærmer os 20 år, hvor ingen dansk spiller er blevet nævnt i denne sammenhæng, hvilket ganske udmærket understreger min pointe om at Danmark i mange år har udviklet “leverpostejs spillere”, og for få potentielle topspillere.

Men nu handler denne artikel bestemt ikke om “leverpostejs spillere”, men derimod om de 11 bedste, som danner mit hold i den periode jeg erindrer at have set fodbold, så det er fra engang midt i 70èrne frem til vore dage.

Spillerne er udtaget på en kombination af deres klub- og landsholds præstationer, og mit hold ser således ud:

Peter Schmeichel (129 A landskampe / 1 mål i perioden fra 87-01)
Store titler med landsholdet: EM 92 + Artemio Franchi Trophy 93.
Deltog i: EM 88, EM 92, EM 96, VM 98 + EM 00.
Udtaget til EM 92 “All star” holdet.
Årets spiller i Danmark: 90, 93 + 99.
Kåret til verdens bedste målmand af IFFHS: 92+93.
Ballon dÒr nomineringer / bedste resultat: 4 gange / nr. 5 i 92.
Større udenlandske klubber: Manchester United, Sporting CP, Aston Villa og Manchester City.
Store titler vundet med klubber: 5 x Premier League, 1 x Champions League, 1 x VM for klubhold + 1 x Primeira Liga (Portugal).
Kommentar: Ganske enkelt en af verdens bedste målmænd i verdenshistorien, hvor han i tæt kamp med legender som Lev Yashin, Gordon Banks og Gianluigi Buffon + enkelte andre, omtales helt fremme. Således heller ingen reel konkurrence om at snuppe pladsen som keeper på mit “All star” Danmark. Var formentlig Danmarks bedste spiller, da EM 92 blev vundet, og især hans mange sæsoner i Manchester United, med hvem han sluttede med sejren i Champions League finalen i 99, har været med til at hæve ham op blandt de ypperste!

Morten Olsen (102 A landskampe / 4 mål i perioden fra 70-89)
Deltog i: EM 84, VM 86 + EM 88.
Udtaget til EM 84 “All star” holdet.
Årets spiller i Danmark: 83 + 86
Ballon dÒr nomineringer / bedste resultat: 1 gang / nr. 15 i 86.
Større udenlandske klubber: Anderlecht + FC Köln.
Store titler vundet med klubber: 3 x Jupiler League (Belgien) + UEFA Cup.
Kommentar: Da han var på toppen op igennem 80èrne, blev han af mange (også udenfor Danmark) omtalt som en af Europas stærkeste liberoer/centrale forsvars spillere, hvor sammenligninger med historiens største på den plads, Franz Beckenbauer, faktisk ikke kun var tabloid snak! Han spillede det meste af sin klub karriere i belgiske klubber, hvilket nok for nutidens fodbold publikum ikke lyder af alverden, men da han f.eks. repræsenterede Racing White og Anderlecht, var ligaen blandt de førende i europæisk fodbold. Lagde navn til 80èr landsholdet (Olsenbanden), hvilket illustrerer hvor fantastisk en spiller, og hvilket unikt samlingspunkt kaptajnen var i sin storheds tid, og naturligvis bliver han anfører for mit hold!

Ivan Nielsen (51 A landskampe / 0 mål i perioden fra 80-89)
Deltog i: EM 84, VM 86 + EM 88.
Større udenlandske klubber: Feyenoord og PSV Eindhoven.
Store titler vundet med klubber: 4 x Eresdivisie (Holland) + 1 x Champions League.
Kommentar: Knap 194 cm., var ikke kun enormt i 80èrne, men selvsagt mere sjældent end i vore dage, og i Eresdivisie var der reelt ingen der kunne vinde over kæmpen i hovedstøds dueller. Hans mange sæsoner i Feyenoord og PSV, kulminerede med guldet i Europa Cup for Mesterhold (Champions League) finalen i 88. På landsholdet, hvor han var med i hele 80èr perioden, dannede han for det meste en nærmest ubrydelig central forsvars trio med Morten Olsen og Søren Busk, og da han var bedst var han blandt de 3-5 stærkeste centrale forsvars spillere i Europa. Han var relativ hurtig, ufattelig kropsstærk, stabil og som nævnt uovervindelig i hovedspillet. Som mandsopdækker var han umulig at slippe væk fra, og hans udstråling gav ro til resten af holdet, for Ivan Nielsen blev aldrig stresset!

Daniel Agger (75 A landskampe / 11 mål i perioden fra 05-16)
Deltog i: VM 10 + EM 12.
Årets spiller i Danmark: 07 + 12.
Store udenlandske klubber: Liverpool.
Kommentar: Desværre blev hovedparten af hans karriere ødelagt af de evindelige skader, som han altid kæmpede med, og i Liverpool tiden, blev det således blot til i gennemsnit 19 kampe pr. sæson, hvilket jo ikke er imponerende. Men når han spillede, var han blandt de bedste på sin plads i Premier League, og i en svagere periode for landsholdet, var han ofte blandt de bedste og mest stabile i forsvaret, hvor han havde skiftende makkere, og ofte bar anfører bindet. Han var teknisk stærk, akkurat som Morten Olsen, og præcis som ham, evnede Agger at deltage i det fremadrettede spil, og skød gerne på mål.

Søren Lerby (67 A landskampe / 10 mål i perioden fra 78-89)
Deltog i: EM 84, VM 86 + EM 88.
Ballon dÒr nomineringer / bedste resultat: 1 gang / nr. 13 i 86.
Store udenlandske klubber: Ajax, Bayern München, AS Monaco og PSV Eindhoven
Store titler med klubber: 7 x Eresdivisie (Holland), 2 x Bundesligaen + 1 x Champions League.
Kommentar: Lerby var en aldeles “udansk” type på banen, hvor han med sit voldsomme temperament og ekstreme vindervilje, kom utroligt langt, og måske også længere end hans talent egentlig berettigede til. Han kom til Ajax i en meget ung alder, men blev hurtig stamspiller for et stærkt hold, og da turen gik videre til Bayern München, var det en understregning af hans høje europæiske klasse. Han blev med det samme en styrende figur for det store tyske mandskab, og hans venstre ben var frygtet både i Bundesligaen og på landsholdet. Sammen med Jens Jørn Bertelsen styrede han den defensive del af midtbanen på landsholdet, og han gik ofte med frem og fyrede på kassen, hvis han da ikke lå langt tilbage, og sendte præcise afleveringer afsted til Frank Arnesen eller Jesper Olsen, som han også kendte fra klubhold.

Christian Eriksen (95 A landskampe / 31 mål i perioden fra 10-nu)
Deltog i: VM 10, EM 12 + VM 18.
Årets spiller i Danmark: 13, 14, 15 + 18.
Store udenlandske klubber: Ajax, Tottenham + Inter FC.
Store titler med klubber: 3 x Eresdivisie (Holland).
Kommentar: Eneste endnu aktive spiller på holdet, hvor han er placeret i en 8èr rolle, hvilket hans store løbepensum sagtens kan magte. Er aldrig for alvor slået igennem på 10èr positionen, og kan selvsagt ikke true dette holds 10èr, Michael Laudrup. Selvom Eriksen aldrig rigtig har vundet noget af betydning, kan han foreløbig se tilbage på en solid klub karriere på stærke hold, og talentmæssigt vil jeg regne ham som den bedste, siden Brian Laudrup dukkede frem. Måske han kan vinde nogle titler med Inter, således at hans CV bliver lidt pænere, end det er i skrivende stund.

Michael Laudrup (104 A landskampe / 37 mål i perioden fra 82-98)
Store titler med landsholdet: Confederations Cup 05.
Deltog i: EM 84, VM 86, EM 88, EM 96 + VM 98.
Udtaget til VM 98 “All star” holdet.
Ballon dÒr nomineringer / bedste resultat: 7 gange / nr. 5 i 93.
Årets spiller i Danmark: 82 + 85.
Store udenlandske klubber: Lazio, Juventus, FC Barcelona, Real Madrid + Ajax.
Store titler med klubber: 1 x Serie A, 1 x VM for klubhold, 1 x Champions League, 1 x Eresdivisie (Holland) + 5 x La Liga.
Kommentar: Ja hvad skal man dog skrive, som ikke allerede er blevet skrevet om Danmarks uden sammenligning største og bedste fodboldspiller nogensinde? Michael skiftede fra den ene store klub til den næste, og hver gang blev han en stjerne, hvilket ingen andre danskere har formået på samme suveræne vis, hvilket i den grad illustrerer hans talent, som i mange år gjorde ham til en af verdens bedste spillere.

Henning Jensen (21 A landskampe / 9 mål i perioden fra 72-80)
Store udenlandske klubber: BM Gladbach, Real Madrid og Ajax.
Store titler med klubber: 2 x Bundesliga, 1 x UEFA Cup, 2 x La Liga + 1 x Eresdivisie (Holland).
Kommentar: Er helt sikkert den mest ukendte spiller på dette hold, især hvis man er yngre læser, men tager man et kig på hans klub CV, kan man se hovedårsagen til at han er udtaget. Henning Jensen betegnes af mange, primært ældre end mig, som en af de 3 største talenter (de 2 andre er Allan Simonsen og Michael Laudrup), som nogensinde er fostret i Danmark, og det skal nok være rigtigt, for han spillede ikke bare i Gladbach eller Real Madrid som en anonym spiller, men derimod som en af holdets nøgle folk. Da han spillede i Gladbach sammen med bl.a. Allan Simonsen, var Bundesligaen Europas stærkeste liga, og Gladbach var konstant med i toppen, og Henning blandt ligaens stærkeste spillere, hvilket fik Real Madrid til at købe ham, noget som bekendt ikke sker så tit for danske spillere. Hans landsholds karriere var alt for kort, idet han i starten led under de latterlige DBU regler, hvor man som udlandsspiller, ikke måtte repræsentere landsholdet, og han nåede pga. alderen, aldrig at være med i de “sjove 80ère”, hvor Danmark for første gang dannede et slagkraftigt landshold.

Brian Laudrup (82 A landskampe / 21 mål i perioden fra 87-98)
Store titler med landsholdet: EM 92, Confederations Cup 95 + Artemio Franchi Trophy 83.
Deltog i EM 92, EM 96 + VM 98.
Udtaget til EM 92 “All star” holdet + VM 98 “All star” holdet.
Kåret til turneringens bedste spiller i Confederations Cup 95.
Årets spiller i Danmark: 89, 92, 95 + 97.
Ballon dÒr nomineringer / bedste resultat: 3 gange / nr. 6 i 92.
Store udenlandske klubber: Bayer Uerdingen, Bayern München, Fiorentina, AC Milan, Glasgow Rangers, Chelsea og Ajax.
Store titler med klubber: 1 x Serie A, 1 x Champions League + 3 x Scottish Premier Division.
Kommentar: Mange mente at lillebror havde et større talent end storebror, og selvom han måske “spildte” tiden i Skotland, og aldrig for alvor slog igennem på de øvrige klubhold, så understreger klubnavnene en hel del af hans niveau, som i høj grad blev udfoldet på landsholdet. Ikke mindst i EM 92, hvor han sammen med Schmeichel var de bedste danske spillere + VM 98, som blev hans sidste, var han eminent. Eneste dansker der har været med til at vinde samtlige titler landsholdet har vundet, og eneste dansker der er udtaget til en slutrundes “All star” hold mere end een`gang.

Preben Elkjær (69 A landskampe / 38 mål i perioden fra 77-88)
Deltog i: EM 84, VM 86 + EM 88
Udtaget til VM 86 “All star” holdet
Årets spiller i Danmark: 84.
Ballon dÒr nomineringer / bedste resultat: 2 gange / nr. 2 i 85 og nr. 3 i 84.
Store udenlandske klubber: FC Köln og Hellas Verona.
Store titler med klubber: 1 x Bundesliga + 1 x Serie A.
Kommentar: Hvis ikke hans placeringer i Ballon dÒr kåringerne understreger hans usædvanlige kvalitet, da han var bedst, så kan man besøge Verona, hvor han den dag i dag er noget af det største byen kan ønske sig besøg af. Den temperaments fulde spiller, var sammen med Lerby, de “udanske” elementer på 80èr landsholdet, hvor især duoens ukuelige vindervilje vel kun siden er matchet/overgået af Peter Schmeichel. Elkjær var i Serie A, da netop den liga var verdens stærkeste, og selvom han konkurrerede med mega stjerner som Diego Maradona, Michel Platini og Zico, var han i sine år i Italien, konstant blandt de bedste angribere overhovedet.

Allan Simonsen (55 A landskampe / 20 mål i perioden fra 72-86)
Deltog i: EM 84 + VM 86.
Ballon dÒr nomineringer / bedste resultat: 2 gange / nr. 1 i 77 og nr. 3 i 83.
Store udenlandske klubber: BM Gladbach og FC Barcelona.
Store titler med klubber: 3 x Bundesligaen, 2 x UEFA Cup + 1 x Europa Cup for Pokalvindere (udgået i dag).
Kommentar: Egentlig kan man bare lade Ballon dÒr kåringen stå som kommentar omkring denne super tekniker, for tænk at en dansker overhovedet har modtaget dette prestige fyldte trofæ, som nutidens Messi og Ronaldo har kæmpet om i lang tid. Man får ikke Ballon dÒr, hvis man blot er gode venner med en eller anden, så det at Simonsen fik den i 77, hvor han sluttede foran Kevin Keegan og Michel Platini (som senere hen vandt trofæet henholdsvis 2 og 3 gange), illustrerer hvilken eminent spiller han var i slut 70èrne, hvor han ofte var den bedste spiller i en stærk besat Bundesliga, og hvor han blot manglede Europa Cup for Mesterhold (Champions League) trofæet, hvor han og Gladbach tabte til Liverpool i 77, så havde han som en af de få vundet alle 3 europæiske klub trofæer.

Således gennemgangen af de 11 spillere, som jeg mener skal udgøre holdet, og det stiller op som herunder: 

Holdet jeg herover har udtaget, dækker jo over en periode fra de tidlige 70ère med Morten Olsen, Allan Simonsen og Henning Jensen, henover 80èrne, hvor Pionteks tropper fik fodbold Danmark op på dupperne med navne som Michael Laudrup, Preben Elkjær, Ivan Nielsen og Søren Lerby, videre til landsholdets største triumf i 92, hvor spillere som Peter Schmeichel og Brian Laudrup var toneangivende, til mere nutidige spillere som Daniel Agger og ikke mindst den endnu aktive Christian Eriksen. Således er reelt alle årtier dækket ind for perioden, hvilket jo er meget praktisk 😉

Jeg overvejede selvsagt ikke så få spillere til mit hold, hvor jeg først havde lavet et med backer, hvor det var Thomas Helveg i højre side, og Jan Heintze i venstre. Det betød dog at jeg måtte begrænse mig for meget længere fremme, hvor jeg på ingen måde kunne sortere nogen fra. Det oprindelige centrale forsvar, altså det med backerne, var med Morten Olsen og Ivan Nielsen, men da der blev plads til en yderligere, blev det efter længere overvejelser Agger, som konkurrerede med navne som Søren Busk, Per Røntved og Lars Olsen m.fl.

Til den centrale midtbane havde jeg spillere som Thomas Gravesen, Christian Poulsen og Jens Jørn Bertelsen i spil, ligesom Jan Mølby og Klaus Berggren bestemt også var oppe og vende, men da jeg kun havde 2 pladser, tilfaldt de nutiden store navn, Christian Eriksen, samt selvskrevne Søren Lerby, der alle dage har været en af mine personlige favoritter i rødt og hvidt.

Til kanterne var der faktisk større konkurrence, hvor jeg især kæmpede med at få indplaceret Frank Arnesen, og Jesper Olsen spøgte også længe i baghovedet. Brian Laudrup og Henning Jensen blev dog valgt, hvilket jeg har det helt fint med nu.

Michael Laudrup havde ingen nævneværdig konkurrence, selvom spillere som Martin Jørgensen og Jon Tomasson begge fik over 100 landskampe, og fine klubkarrierer, men når man er oppe imod en Laudrup, taber man som oftest!

Helt fremme var det Ebbe Sand og Flemming Povlsen der var nærmeste konkurrenter, men igen, når man råder over 2 spillere, der har opnået placeringer som nr. 1, 2 og 3 på Ballon dÒr listerne, er valget ret enkelt!

Så er det ikke så meget andet at sige, end tak fordi i læste med, og jeg håber i hyggede jer, og måske/måske ikke er enige i mit hold 😉

 

 

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

HJULMANDS NYE HOLD!