HVAD SKER DER MED ERIKSEN?

ALL STAR HOLDET I EUROPAS FINESTE KLUBTURNERING!

Europa Cup for Mesterhold / Champions League – Europas vigtigste og mest prestigefyldte klubturnering som sæson efter sæson beriger millioner af mennesker med forrygende fodbold, dramaer og underholdning.

Turneringen så dagens lys med den første finale i 1956, hvor den hed Europa Cup for Mesterhold. 16 nationers mestre deltog, heriblandt AC Milan, datidens store franske klub Stade de Reims, Real Madrid, Partizan Beograd og minsandten AGF, som bl.a. havde navnkundige Henry From på kassen, og helt fremme i angrebet, topscoreren i Danmark den sæson, Gunnar Kjeldberg, som i al beskedenhed var denne forfatters onkel, men det er en helt anden historie 😉

AGF tabte allerede i 1 runde, hvor modstanderen var uhyggeligt stærke Stade de Reims, som bl.a. stillede med verdensklasse navne som Jonquet, Hidalgo og fremfor alt superstjernen Raymond Kopa, som senere samme år sluttede som nr. 3 i den i øvrigt første Ballon dÒr kåring, efter Stanley Matthews og Alfredo di Stefano.

Og apropos Di Stefano, så var det netop den argentinsk/spanske angriber, som sammen med Real Madrid gik hele vejen, og i finalen i øvrigt besejrede AGF`s overmænd fra Frankrig.

Det blev starten på en nærmest absurd magtdemonstration af mægtige Real Madrid, som allerede dengang kunne mønstre et vaskeægte “Galatico”, og klubben formåede aldeles suverænt at vinde turneringen de første 5 sæsoner i træk, en præstation som aldrig er blevet gentaget, og formentlig aldrig bliver det. Navne som først og fremmest Di Stefano, men også Hector Rial, Raymond Kopa (som kom til senere hen fra Stade de Remis), Ferenc Puskas, Jose Santamaria og rekordmanden udi antal finaledeltagelser, venstre wingen Francisco Gento, var stjernerne på dette usårlige mandskab, som først mistede fodfæstet i 60/61, hvor landsmændende fra FC Barcelona besejrede dem i turneringens 1 runde, og derefter gik hele vejen til finalen, hvor Benfica dog var for stærke for katalanerne, der som bekendt måtte vente med deres første titel til 92.

Real Madrid forsøgte desperat at komme igen året efter, hvor de da også kom hele vejen til finalen, men igen var det Benfica der var for stærke, og det lykkedes ikke den kongelige spanske klub at vinde turneringen, før i 66, hvor den nu 32 årige Gento, var eneste mand som havde været med lige fra starten, og dette var hans 8ènde og i øvrigt sidste finale i en enestående karriere.

Efter Real Madrids mangeårige dominans, var der flere om buddet som Europas nye konger, og i de følgende årtier var der knap 20 forskellige klubber, som vandt en eller flere finaler, med Bayern München, Ajax Amsterdam og Liverpool som de mest ihærdige med hver 3 titler, men også med vindere så umiddelbart ukkurante som Celtic, Feyenoord, Marseille, Røde Stjerne Beograd, Aston Villa og Nottingham Forest endda 2 gange + mange flere.

Det var et rod af dimensioner, selvom de ganske givet har været utroligt underholdende (og det var det for dem af os der er gamle nok til at huske den tid), og først i 98 begyndte fortidens stormagt, Real Madrid påny at røre på sig, og vandt så finalen det år med 1-0 over Juventus.

AC Milan fik nogle trofæer, Liverpool vågnede ligt op igen, og så var FC Barcelona pludselig også en europæisk magtfaktor, efter at deres gyldne trio Xavi, Iniesta og ikke mindst Messi var kommet frem til klubbens bedste hold. Men et forløb som tilbage i 50èrne så man aldrig igen, selvom selvsamme Real Madrid var tæt på at kopiere dem selv, da de med Zidane ved roret, snuppede 3 titler i træk fra 15-18, inden Liverpool vandt den seneste udgave efter en ren walkover mod pauvre Tottenham, og så er vi pludselig fremme ved nutiden, hvor turneringen efter en længere pause pga. noget virus, starter op med kampe i aften og igen imorgen lørdag, og så indenfor et par uger, skal vinderen kåres med finalen d. 23.8 på Estadio da Luz i Lissabon, samme sted som bl.a. lagde græs til EM finalen tilbage i 04 og CL finalen i 14.

Som nævnt startede turneringen med at hedde Europa Cup for Mesterhold, og fra- og med turneringen 92/93 blev den omdøbt til det nuværende Champions League. I alt har der været afviklet 64 finaler, hvor 40 forskellige klubber fordelt på 13 forskellige nationer, har smagt finalens sødme, men dog kun 22 af dem har stået øverst på podiet. Her er Real Madrid klart i front med 16 finaledeltagelser, hvoraf de har vundet de 13, efterfulgt af AC Milan som har været i finalen 11 gange, hvoraf de 7 er vundet.

England er forrest hvad angår antal klubber der har været i finalen, nemlig 8 af slagsen, mens Italien og Tyskland presser på med hver 6, og så kommer Spanien og Frankrig med hver 4.

Men et er statistik, facts og en masse tal, noget andet er rent subjektivt at forholde sig til hvilke spillere der skal udgøre “ALL star” holdet i denne fantastiske turnering. Det har jeg med møje og besvær, men bestemt også med fornøjelse, pejlet mig frem til, og resultatet finder du herunder.

Målmand:
Sepp Maier (FC Bayern München)
Finaler/guld: 3/3
Nærmeste udfordrere:
Peter Shilton (Nottingham Forest)
Ray Clemence (Liverpool FC)
Iker Casillas (Real Madrid)
Juan Alonso (Real Madrid)

Højre back: 
Phil Neal (Liverpool FC)
Finaler/guld: 5/4
Nærmeste udfordrere:
Wim Suurbier (Ajax Amsterdam)
Dani Alves (FC Barcelona)
Dani Carvajal (Real Madrid)
Tarcisico Burgnich (Inter Milan)
Manfred Kaltz (HSV)
Venstre back: 
Paolo Maldini (AC Milan)
Finaler/guld: 8/5
Nærmeste udfordrere:
Giacinto Facchetti (Inter Milan)
Karl-Heinz Schnellinger (AC Milan)
Ruud Krol (Ajax Amsterdam)
Alan Kennedy (Liverpool FC)
Emlyn Hughes (Liverpool FC)
Central forsvar:
Franz Beckenbauer (FC Bayern München)
Finaler/guld: 3/3
Nærmeste udfordrere:
Franco Baresi (AC Milan)
Alan Hansen (Liverpool FC)
Rafael Lesmes (Real Madrid)
Germano (Benfica)
Armando Picchi (Real Madrid)
Rio Ferdinand (Manchester United)
Central forsvar: 
Sergio Ramos (Real Madrid)
Finaler/guld: 4/4
Nærmeste udfordrere:
Alessandro Costacurta (AC Milan)
Jose Santamaria (Real Madrid)
Carles Puyol (FC Barcelona)
Barry Hulshoff (Ajax Amsterdam)
Robert Jonquet (Stade de Reims)
Central defensiv midtbane:
Johan Neeskens (Ajax Amsterdam)
Finaler/guld: 3/3
Nærmeste udfordrere:
Franz Roth (FC Bayern München)
Frank Rijkaard (AC Milan)
Graeme Souness (Liverpool FC)
Casemiro (Real Madrid)
Didier Deschamps (Juventus)
Central midtbane: 
Clarence Seedorf (Ajax Amsterdam, Real Madrid og AC Milan)
Finaler/guld: 4/4
Nærmeste udfordrere:
Steven Gerrard (Liverpool FC)
Luis Suarez (Inter Milan)
Toni Kroos (Real Madrid)
Andres`Iniesta (FC Barcelona)

Central defensiv midtbane: 
Xavi Hernandez (FC Barcelona)
Finaler/guld: 4/4
Nærmeste udfordrere:
Hector Rial (Real Madrid) / mere offensiv
Raymond Kopa (Real Madrid) / mere offensiv
Sandro Mazzola (Inter Milan) / mere offensiv
Mario Coluna (Benfica)

Højre wing/angriber:
Cristiano Ronaldo (Manchester United og Real Madrid)
Finaler/guld: 6/5
Nærmeste udfordrere:
Ruud Gullit (AC Milan) / anden position
Kenny Dalglish (Liverpool FC) / anden position
Jimmy Johnstone (Celtic)
John Robertson (Nottingham Forest)

Venstre wing/angriber: 
Francisco Gento (Real Madrid)
Finaler/guld: 8/6
Nærmeste udfordrere:
Johan Cruyff (Ajax Amsterdam)
Ryan Giggs (Manchester United)
Sir Bobby Charlton (Manchester United)

Angriber:
Alfredo Di Stefano (Real Madrid)
Finaler/guld: 7/5
Nærmeste udfordrere:
Marco van Basten (AC Milan)
Gerd Müller (Bayern München)
Ferenc Puskas (Real Madrid)
Raul (Real Madrid)
Lionel Messi (FC Barcelona)

Holdet kommer til at se således ud:

 

Det var ordene, og det var mit bud på et ALLSTAR hold i Europas bedste klubturnering. Der er konkurrence om pladserne, men lige præcis de 11 udvalgte er lige et mulehår foran konkurrenterne mener jeg 😉

 

 

 

 

 

Torben Aakjær, Grado, Italien
7.8.20

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

HVAD SKER DER MED ERIKSEN?