VERDENS 500 BEDSTE (MARK)SPILLERE!

FÆNOMENET FRA NORGE OG TRANSFERMARKEDET GENERELT!

Transfermarkedet er en uforudsigelig størrelse, som især i disse corona prægede år, nærmest er umulig at operere i, i hvert fald hvis man skal tippe priser på spillerne. Vi så tilbage i 2017 den hidtidige rekord da PSG købte Neymar for hele 222 millioner Euro fra FC Barcelona, og året efter var det samme klub som smed 180 millioner Euro for Mbappe. Sidenhen er priserne dalet en anelse, og 2019 rekorderne var således 126 og 120 millioner Euro for henholdsvis Joao Felix og Griezmann.

2020 rekorden var i den store sammenhæng de ”blot” 84 millioner Euro, som Chelsea betalte for Kai Havertz, og netop som man troede at det magiske beløb 100 millioner Euro var en saga blot, så betalte Chelsea 115 millioner for Lukaku, mens Manchester City formedelst 2 millioner Euro mere, købte Grealish. Det var i begge tilfælde sidste sommer, og således er spændingen på markedet nok, hvor vildt det kommer til at gå for sig den forestående sommer. Man ser flere af de store klubber, begynde at få mere styr på finanserne. Tilskuerne har igen fyldt de gigantiske arenaer, og da fremtiden for mange virker mere overskuelig, har også klubbernes mange fans, igen steppet op, og på ny købt tonsvis af merchandise.

Og hvad kan vi så se frem til, ja det hele er jo i skrivende stund gisninger og hypoteser, men hvad vi ved, er at rekordmange store fodboldnavne, hvoraf flere er i deres bedste fodboldalder, kan forlade deres respektive klubber kvit og frit når sæsonen er overstået. For blot at anskueliggøre hvilket niveau vi befinder os på, er det oplagt at nævne en af klodens mest eftertragtede spillere, nemlig Mbappe. Den hurtigløbende franskmands tid i PSG er ved at rinde ud, og næsten uanset hvilken lønpakke, klubben smider foran den nu 23-årige angriber, er det svært at forestille sig at han ikke vil videre.

Han blev verdensmester i en meget tidlig alder, og som alle andre ”Hylde 1” spillere, er hans ambition naturligvis at vinde de største titler, både med klub, land og individuelt. Han modtog ”Golden Boy” trofæet i 2017, og kan, selvom han spiller for en fransk klub, se at det teoretisk kan lade sig gøre også at stå øverst på podiet i Ballon dÒr afstemningen.

Det præsterede hans landsmand, Jean-Pierre Papin nemlig tilbage i 1991. Den tætbyggede angriber spillede for Olympique de Marseille i sæsonen op til, og havde været med til at vinde mesterskabet, tabe finalen i Europa Cup for Mesterhold (CL), samt sluttede som topscorer i både liga og Europa. Det er jo bestemt mulige mål for også Mbappe, men om det på sigt er nok til Ballon dÒr trofæet, tvivler jeg stærkt på.

Derfor må man tro at han skifter til en af de helt store traditionsklubber, hvor Real Madrid er vel den oplagte destination, for efter sigende har man på de kanter, nærmest sparet op over de senere år, udelukkende for at få fingre i det franske lyn. Om det lykkedes ved vi indenfor kort tid, for som bekendt må Mbappe i denne tid tale frit med bejlerne.

Udover Mbappe, udløber kontrakterne til sommer også for navne som Pogba, Rüdiger, Kessie, Zakaria, ”AC”, Lloris, Isco, Suarez, Perisic, Modric, Azpilicueta, Dybala, Brozovic, Süle, Belotti, Insigne, Dembele, Ginter, Lingard, Tarkowski, Roberto og Witsel, blot for at opremse de største navne.

Det ser sindsygt ud, hvilket mange eksperter også udtrykker deres bekymring om, for selvom 200 millioner Euro naturligvis er absurd mange penge for en enkelt spiller, er det beløb som disse, og naturligvis mindre, der holder en form for ”flow” i den internationale fodboldforretning. Pengene kanaliseres så at sige ned gennem systemerne, og kommer således en masse aktører til gode. Ender vi med alt for mange situationer ala` det scenarie der forestår, så vil det i den grad få indflydelse på den måde som klubberne fremadrettet vil indgå kontrakter på. Ser man det fra spillernes side af derimod, er det faktisk ikke helt dumt. De kan ved at gå gratis videre, sikre sig en stor sign on fee + markant forøget løn, så deres incitament herfor er indlysende.

Og det bringer mig hen til en spiller, der i hvert fald ikke går gratis til sommer, nemlig det norske bomber- fænomen Erling Haaland, som den resterende del af artiklen kommer til at handle om.

Den 21-årige angriber har spillet i Dortmund fra sæsonen 19/20, og har i skrivende stund scoret 53 mål i 53 Bundesliga kampe. I europæiske klubkampe har han scoret 15 mål i 13 kampe for sin klub. Det er imponerende tal, og derfor er det naturligvis værd at kigge nærmere på hvilke modstandere han har scoret i mod. I Bundesliga sammenhæng har han mødt Bayern München 4 gange, og har scoret samme antal mål mod den sydtyske gigant, mens han i CL regi, faktisk kun har scoret mod PSG, hvis vi kigger på modstandere af et vist niveau. Et par kampe mod Manchester City gav ingen scoringer, og ellers er hans mål faldet mod Club Brugge, Besiktas, Lazio, Zenit og Sevilla, hold som med al respekt ikke er i den ypperste europæiske klasse. Med til historien skal dog at han som RB Salzburg spiller, scorede 3 mod Napoli + 1 enkelt mod Liverpool. Længere ned i artiklen dissekeres hans mål/mod hvem m.v.

Det er den slags man som klub kigger uhyre nøje på, for en ting er at man kan score mange mål mod mindre modstandere, men det er mod hold der er på niveau med den klub man selv spiller i, eller endnu bedre mod hold, der er ens klub overlegne, at man for alvor ser hvad for en spiller vi har med at gøre. Det er derfor også relevant at medtage hans landskamps formåen, og da Norge jo ikke just kan kategoriseres som en europæisk stormagt udi fodboldens verden, ja så er de fleste modstandere de møder, dem på papiret overlegne. Haaland har scoret 12 mål i 15 landskampe, men på nær 1 mål i sidste års VM-kvalifikation mod Holland (sluttede 1-1), er alle hans mål scoret mod hold der i bedste fald er på Norges niveau, eller i flere tilfælde endda under. Det er Nordirland, Rumænien, Gibraltar, Letland, Østrig og Luxembourg. At score mod disse nationer får ikke de største klubbers scouts til at “tømme fyldepennen.”

Udover målene, kigger man naturligvis også på en spillers skadeshistorik, og her må man nøgternt konstatere at Haaland i sin seniorkarriere har døjet med 12 større eller mindre skader, og alene i sin tid i Dortmund, har han været udenfor i 7 perioder, som tilsammen har kostet ham deltagelse i 22 kampe. Skaderne har været af varierende art, hvor 2 har været i knæet, 1 har været en fibersprængning, 2-3 muskelskader samt den seneste, og nok alvorligste, nemlig den som medførte 7 kampes pause fra 22.10 til 25.11.21. Her var det hoften den var gal med, og efter sigende er generne ikke ophørt, men dog dulmet. En operation kan være fordelagtig måske i det sene efterår, idet han og Norge jo ikke skal til VM.

Han kom tilbage fra denne hofteskade i slutningen af efteråret, og medvirkede i 5 kampe, hvori han scorede 4 mål, og primært mod beskedne modstandere, og mange er nu spændte på hvilken Haaland, vi får at se i foråret 2022, hvor han ikke skal koncentrere sig om efterårets VM, og han skal heller ikke tænke på CL, for Dortmund er ude af den turnering. Han skal udelukkende tænke på at overgå en Lewandowski i måltal, hvilket dog kan blive mere end svært. Polakken står foreløbig noteret for 19 scoringer, mens Haaland som nævnt har scoret 13 mål i sæsonen.

Noget nær alt ovenstående er jo ikke specielt fordelagtigt for en spiller, der i hvert fald inde i sit eget, og sikkert også farmand Alfs hoved, er verdens bedste angriber. Hvad der derimod taler til hans fordel, er naturligvis alderen, hans trods alt voldsomt mange mål + hans type, som man ikke finder mange af i fodboldens verden. Han er 194 cm. Høj, sindssyg hurtig (blandt de 10 hurtigste spillere overhovedet i Europa), og har en agent (Mino Raiola) der sin grådighed til trods, er ekspert i at få store penge omkring sine klienter (spillere) til at ske. Det er derfor ikke et spørgsmål om Haaland bliver solgt, men nærmere om til hvor meget, og om det allerede sker til sommer. Og apropos sommeren 2022, så er det her at en særlig klausul i Haalands kontrakt træder i kraft. Det betyder såmænd at hans pris er 81 millioner Euro, dvs. et beløb der hele 20 gange er overgået i transferhistoriens verden. Læg dertil et stort beløb til såvel agent som farmand, penge for kontraktunderskrivelsen til Haaland selv + ikke mindst lønnen, som bestemt ikke bliver beskeden.

Han vurderes at opretholde en ugeløn på omkring 160.000 Euro her og nu i Dortmund, hvilket rent faktisk overgås af 4 spillere (Hummels, Meunier, Reus og Can) aktuelt i klubben. Dortmund har efter sigende tilbudt ham omkring 100.000 Euro oveni, så han kan se frem til en ugeløn på ca. 260.000 Euro, såfremt han forlænger sin kontrakt, og får streget førnævnte klausul. Man må tro at han med både sin gamle + den tilbudte løn, akkurat kan få husholdningen til at køre rundt, men naturligvis, og langt fra overraskende, går enhver efter det maksimale man kan få ud af situationen. Sådan er vi almindelige dødelige jo også indrettet, så selvom nogen måske anser ham, og hans ligestillede for grådige, så prøv for en stund at tænke nøgternt.

Ingen af de klubber, som for alvor har kig på Haaland, vil have nogen som helst problemer med at smide 81 millioner for transferen + overgå selv den potentielt nye kontrakt. De mest interesserede er efter sigende Real Madrid, Manchester City, Manchester United og Chelsea, mens også PSG, Bayern München, Liverpool og på det seneste også FC Barcelona kunne tænkes at byde ind.

Kigger man på de formodet 4 kraftigste bejlere, så opretholder hele 9 spillere alene i Real Madrid, en løn der er højere end de tilbudte 260.000 millioner Euro på ugeplan (Bale, Hazard, Alaba, Kroos, Modric, Benzema, Courtois, Marcelo og Isco), og heller ikke Manchester City med 3 (De Bruyne, Grealish og Sterling), Manchester United med 8 (Ronaldo, De Gea, Sancho, Varane, Pogba, Cavani, Martial og Rashford), samt Chelsea med 2 (Lukaku og Kante), får de store problemer med at overgå de tal. Det samme gør sig selvsagt gældende for PSG og Bayern München, hvorimod man må tro at Barca i disse år ikke bør rode sig ud i den slags. Kigger man på den nuværende trup som Xavi råder over, er der dog hele 5 spillere (Coutinho, Dembele, Umtiti, Busquets og Alba) som tjener højere beløb, men som bekendt arbejder man intenst på at komme af med som minimum lønkongen i klubben, Coutinho, samt sjældent benyttede Umtiti. Også Dembele, hvis kontrakt udløber til sommer, kan tænkes snart at være fortid på Camp Nou, og de 2 aldrende klubfolk Busquets og Alba, har af logiske årsager en snarlig udløbsdato.

Jeg vil tro Haaland kræver en ugeløn på minimum 400.000 Euro, hvilket på verdensplan kun matches eller overgås af to håndfulde spillere (De Bruyne, Ronaldo, Messi, Neymar, Mbappe De Gea, Bale, Alaba, Coutinho og Oscar), så her taler vi selvsagt om den absolutte lønelite, men også en elite, som med undtagelse af Mbappe, alle er spillere der er omkring 30 eller ældre. Om klubberne fremadrettet vil fortsætte med så høje lønninger, må anses som tvivlsomme. I klubber som Liverpool og Tottenham, tjener de absolutte stjernenavne henholdsvis Salah og Kane, ”kun” omkring 200.000 Euro om ugen, og begge formentlig vil få mere end svært ved at hive mere i lønningsposen, med mindre de skifter klub naturligvis. Man må således formode at heller ikke Liverpool for alvor kan være med i kampen om Haalands signatur, med mindre de da sprænger alle rammer i klubben, hvilket helt sikkert ikke kommer til at gå stille hen, når Salah, van Dijk, Mane og hvad stjernenavnene ellers hedder, banker på døren til finansdirektørens kontor.

En opsummering og en form for konklusion om fænomenet Haaland, må derfor være at han bliver solgt til sommer, og at hans kommende klub højst sandsynligt skal findes imellem en håndfuld bejlere. Herunder har jeg opremset subjektive plusser og minusser, samt fakta baserede data på hans mål. Længere nede vil jeg gennemgå hans hidtidige sæson i Bundesligaen, samt kommentere kort på de største bejlere, udover hvad jeg allerede har skrevet.

Plusser:

– Alder
Er i skrivende stund 21 år, og fylder 22 år i juli.
– Scoringsfrekvens/gennemsnit/stabilitet
Hvis vi holder os til et vist niveau, dvs. fra han startede i Dortmund, ser tallene således:
Kampe/mål i Bundesligaen: 53/53
Kampe/mål totalt (incl. pokal og Europæiske kampe): 72/75
Kampe/mål for Norge (siden 2019): 15/12

– Hurtighed
Har ramt hastigheder på 36+ km/t, hvilket på verdensplan kun er overgået af Mbappe og Alphonso Davies, og han kan således løbe hurtigere end spillere som Kyle Walker, Adama Traore og Hakimi m.fl.
Hans hurtigste tid på 0-60 meter (mål ifb. med løb i kamp) er 6,64 sekunder, hvilket blot er 0,3 sekund langsommere end den hurtigste mand på den distance i historien, amerikanske Christian Coleman, som vel og mærke at sat sin verdensrekord på en indendørs bane.
– Fysik
Ja se på manden – han måler 194 cm. i højden, og vejer 92-94 kg. Han vejede 86 kg. da han første dag startede i Dortmund.
– Hovedspil
– Har en naturlig fordel qua sin højde. Scorer dog umiddelbart for få mål med hovedet (se data længerede nede).
– Balance
Er nærmest umulig at få ud af kurs, uanset om han står, går eller løber, og selv efter benspænd, har han en balance der formår at holde ham på sporet. Man kan forstå at mindre spillere med et lavt tyngdepunkt som f.eks. en Messi eller Salah, har en fremragende balance, men når man har en så lang krop, herunder lange ben, og vel fremstår det diametralt modsatte af at have et lavt tyngdepunkt, er det tæt på at være naturstridigt.
– Psyke
Han har ikke for alvor mødt modgang endnu, hvilket han i allerhøjeste grad selv er skyld i, og med en opvækst hos en tidligere elitefodboldspiller, indtil videre kløgtige klubskifter på de helt rigtige tidspunkter, samt den umiddelbare selvsikkerhed han udstråler, tyder alt på en stærk psyke.
– Fremtoning
Som en Cristiano Ronaldo eller en Robert Lewandowski har han ingen tatoveringer, umiddelbare piercinger, eller en alt for vovet tøjstil. Hans norske ophav må tænkes at være markant medvirkende til dette, da man trods alt sjældent ser typer som Neymar, Grealish eller Sterling m.fl. udspringe herfra. No condemnation.
– Ambitioner
Har ved utallige lejligheder udtalt at han udelukkende ønsker at opnå det maksimale i hans karriere. Når man ligesom har “lært ham at kende”, må man tro det gælder både på fodboldfronten, samt den økonomiske del.
– Branding/reklameværdi:
Udseendemæssigt har han ikke “Beckham value”, hvilket få aktive spillere i øvrigt har. Skal enkelte nævnes er det selvsagt Cristiano Ronaldo der er den mest oplagte. Omvendt syner han så speciel, både af statur og væremåde, at han vil være en oplagt mega branding for noget nær ethvert firma, der ønsker at udtrykke styrke, selvtillid og prestige. Fortsætter han med at score mål som hidtil, uanset hvem han møder og hvor han er, så ender det i sidste ende med at være ligegyldigt, om han så ligner Rosa Lund!

Minusser:

– Skader

Skadesfrekvensen er ikke optimal, hvilket er illustreret i artiklen. Overordnet set har han totalt i sin karriere (30.10.18-slut 21) haft disse skader:
Knæ x 3

Muskler x 3
Fibersprængning x 1
Ledbånd x 1
Influenza x 1
Slagskade x 2
Hofte x 1
Totalt giver det 12 skades/sygdomsfraværs perioder, som i alt er på 150 dage / 29 kampe misset i perioden.
– Teknik:
Skal arbejde intenst på sin generelle førsteberøring, ligesom hoved spillet kan forbedres (træfsikkerhed). I sine kampe i Bundesligaen er han lykkedes med 57% af sine driblinger.
– Personlighed:
Uden at kende ham personligt, eller for den sags skyld nogensinde at have mødt manden, virker han indimellem meget frembrusende, på kanten til det aggressive. Dette ses ofte hvis journalister spørger ind til mindre vellykkede aktioner, eller hvis hans hold har tabt. Begge dele er for så vidt forståelige (menneskeligt), men han skal nok arbejde herpå. Kan skyldes umodenhed og hypotetisk for meget rygklapperi fra farmand og agent (kendt herfor). Manglende modenhed er også noget man skal have med i helhedsvurderingen.
– Fremtoning: 
Virker frembrusende, overdrevet selvsikker og særdeles ivrig efter at vise sin krop/muskler, samt iklæde sig farvestrålende/anderledes/opmærksomhedsskabende tøj. Skaber både venner og fjender på den vis, hvilket han skal kunne rumme.
– Afleveringer:
Hans pasningsspil skal forbedres markant. Han sjusker ofte i det korte afleveringsspil, og i 1-1 kombinationer, kommer han indimellem til at virke kluntet. Spørgsmålet er om det overhovedet er muligt at få det reelt forbedret!

 

Hvordan har Haaland scoret sine mål for Dortmund

– Bundesliga (53 kampe/53 mål):
Venstreben: 39  (heraf 5 straffespark)
Højreben: 8
Hoved: 6
– Målene er scoret efter:
Aflevering fra medspiller/sidevers/frem: 31
Opfølgning: 4
Dødbold/aflevering fra flanke/indover: 9
Straffespark: 5
Intet forarbejde/selv erobret bold: 4

Herudover har han lavet 22 assist

– Champions League (13 kampe/15 mål)
Venstre ben: 11 (heraf 1 straffespark)
Højreben: 1
Hoved: 2
Bryst: 1
– Målene er scoret efter:
Aflevering fra medspiller/sidevers/frem: 9
Opfølgning: 1
Dødbold/aflevering fra flanke/indover: 2
Straffespark: 1
Intet forarbejde/selv erobret bold: 2

Herudover har han lavet 3 assist

– Pokalturnering (6 kampe/7 mål):
Venstre ben: 7 (heraf 1 straffespark)
– Målene er scoret efter:
Aflevering fra medspiller/sidevers/frem: 5
Opfølgning: 1 
Straffespark: 1

Herudover har han lavet 1 assist

– Total for tiden i Dortmund (72 kampe/75 mål):
Venstreben: 57  (heraf 7 straffespark)
Højreben: 9  
Hoved: 8
Bryst: 1

– Målene er scoret efter:
Aflevering fra medspiller/sidevers/frem: 45
Opfølgning: 6
Dødbold/aflevering fra flanke/indover: 11
Straffespark: 7
Intet forarbejde/selv erobret bold: 6

Herudover har han lavet 26 assist

Hvilke hold har han scoret sine 75 mål i mod (min subjektive vurdering rangeringsmæssigt):
– Kategori 1
Bayern München (4) og PSG (2)
– Kategori 2
RB Leipzig (6), BM Gladbach (4), Freiburg (2), Bayer 04 Leverkusen (4), SS Lazio (1), Zenith SP (1) og FC Sevilla (4)
– Kategori 3
FC Augsburg (4), FC Köln (4), Union Berlin (4), Hertha Berlin (4), Eintracht Frankfurt (3), Werder Bremen (4), Schalke 04 (4), Fortuna Düsseldorf (1), Greuther Fürth (2), FSV Mainz 05 (2), VfL Wolfsburg (3) og TSG 1899 Hoffenheim (2)
– Kategori 4
FC Brugge (4), Besiktas (3), FC Paderborn (1) og Wehen Wiesbaden (3)

– Sammenligning med udvalgte angribere fra Bundesligaen i indeværende sæson:

“Hylde 1-2” centrale forsvarsspillere som han har stået overfor – og scoret mod:
Virgil van Dijk (Liverpool + Holland)
Kalidou Koulibaly (SSC Napoli)
Mathias Ginter (BM Gladbach)
Jules Kounde (FC Sevilla)
David Alaba (Bayern München)
Thiago Silva (PSG)
Presnel Kimpembe (PSG)
Dayot Upamecano (RB Leipzig og Bayern München)
Ruben Dias (Manchester City)
Marquinhos (PSG)

Blot for at opremse de velnok stærkeste direkte modstandere.

 

 

Min vurdering her og nu ift. chancerne (procent) for hver enkelt af bejlerne til Haaland ser således ud:

Real Madrid: 40%
Præsidenten Florentino Perez er kendt, ja vel nærmest berømt eller berygtet, afhængig af øjnene der ser, for at samle verdens største spillere. Han og klubben har ikke brugt mange penge de seneste transfervinduer, hvor den det unge fremtidshåb, Camavinga, er den eneste man har betalt for. Han kostede relativt beskedne 31 millioner Euro. Omvendt har man alene i de 2 seneste sommer vinduer afhændet spillere for over 180 millioner Euro, herunder ikke mindst højtlønnede folk som Ramos, Varane og Hakimi m.fl.
Endelig udløber 4 dyre (løn) drenges (Modric, Isco, Bale og Marcelo) kontrakter til sommer, ligesom man kan forvente at Hazard og Asensio forsøges afsat.

Dermed er der i den grad råd til forstærkninger, og selvom mange rygter sender såvel Mbappe, som Rüdiger til Madrid, så er begge transferfrie, hvilket alt andet lige er noget billigere, end som under normale omstændigheder at skulle betale for dem.

Med den stadigt hyppigt scorende, men også snart 35 årige Benzema, som eneste reelle klasseangriber, skal man naturligvis have mere end Mbappe ind, og hvad vil være mere nærliggende, ikke mindst set med Perez`s “Galatico briller”, end at købe Haaland, som jo netop sammen med Mbappe, anses som klodens 2 største yngre verdensstjerner, og begge på sigt er kraftige bejlere til Ballon dÒr trofæerne.

Taktisk burde der ikke blive problemer med at hente de 2 unge stjerner. Jeg forestiller mig et 3 mands angreb med Junior til venstre, Mbappe til højre og Haaland helt på spidsen. Som det udprægede kontraspillende hold, som Real Madrid er kendt for, vil den hurtige trio være perfekt for Ancelotti, og det rene gift overfor enhver modstander. Trofaste Benzemas rolle er selvsagt ikke udspillet, da klubben jo spiller mange kampe, og med ham og de 3 førnævnte,  er man offensivt virkelig godt rustet.

Spørgsmålet er dog om Haaland (eller Mbappe) vil risikere at “spille anden violin.” Begge er superstjerner, og begge vil være deres klubs fremmeste spiller. Man så det med Neymar i FC Barcelona, hvor den dengang unge brasser, besynderligt nok ikke kunne acceptere at stå i “skyggen” af Messi. Misundelse er en grim ting, men her er der altså ikke kun tale om misundelse, for hvem sælger flest trøjer, og hvem vinder Ballon dÒr? Kun een`kan vinde som bekendt!

Manchester City 20 %
Penge er som bekendt ikke noget man bruger tid på, det er noget man har, så derfor vil de blå fra Manchester selvsagt være en markant bejler til den målfarlige nordmand. Peps hold har spillet uden reel angriber hele efteråret, hvor vel kun Jesus kan betragtes som en nogenlunde rigtig af slagsen, men brasseren scorer ikke mange mål, og da målet for klubben bestemt ikke “kun” er mesterskabet, som de i øvrigt er fint på vej hen i mod, men i endnu højere grad den “hellige gral” alias Champions League trofæet, ja så tænker jeg at man godt kan bruge en rendyrket angriber på de kanter. En oplagt topangriber har jo længe været Kane, men med hans form in mente i indeværende sæson, er det svært at se det oplagte i at smide omkring 150 millioner Euro på bordet for ham, ikke mindst når man kan hente en 7 år yngre, og aktuelt meget mere scorende nordmand, for lidt over det halve.

Bevares Kane er en proven måltyv i Premier League, mens vi endnu “kun” har set Haaland brage den ind primært i Bundesligaen, men hans statur og øvrige særegenskaber, virker oplagt til den fysisk utroligt hårde Premier League.

City må således være næststørste favorit til Haalands signatur, og så spillede farmand jo i klubben + Erling efter sigende var fan af dem da han var teenager.

Chelsea 15 %
Det er måske lidt for tæt på City rent procentmæssigt, men jeg vil tro også de blå fra London, er seriøse bejlere til Haaland. Ift. Manchester Citys mere positionsorienterede samspil, hvor man godt kan risikere at se Haaland som en “hund i et spil kegler”, så passer Chelseas stil måske bedre til ham. Udover at klubben så er placeret i London, hvilket en levemand som Haaland (og familien i øvrigt) sikkert ikke vil begræde, fremfor dystre Manchester, så er han oplagt, såfremt man skiller sig af med Lukaku.

Som bekendt har der de seneste dage været uro omkring den store belgier, men i første omgang har Tuchel taget ham til nåde, men hvis der bliver problemer igen, og/eller han ikke scorer som forventet, ja så vil Haaland blive et markant target. Werner ham er der nok ikke mange der kan tage alvorlig mere, og han ryger formentlig retur til Bundesligaen, hvis da ikke Liverpool snupper ham. Det sidste har der været rygter om et stykke tid, så man skal aldrig sige aldrig.

FC Barcelona 8%
Umiddelbart ville jeg faktisk slet ikke have tiltænkt “Blaugrana” nogen reel chance for på nogen måde at konkurrere økonomisk med især de 3 førstnævnte, og da slet ikke efter at man overraskende hentede Ferran Torres for en ganske anseelig sum. Man kan uden at overdrive sige at holdet, udover målmandsposten, trænger til ikke bare fornyelse, men høj klasse, på noget nær alle positioner.

Truppen er et sammensurium af spillere som aldrig burde have været i klubben (Luuk De Jong og Martin Braithwaite som åbenlyst ikke er gode nok til at løfte holdet), spillere som har været hundedyre, men ikke har vist ret meget (Coutinho, Dembele og de sidste par år, Umtiti), og så klubbens egne ældre trofaste folk som Busquets, Roberto og Alba. Hertil krydret med unge potentielle stjerner som først og fremmest Pedri og Gavi, men også Fati, hvis han kommer tilbage på tidligere niveau, samt Nico og Abde m.fl.

Årsagen til denne besynderlige trup-sammensætning, er selvsagt flere års økonomisk misk-mask, som kulminerede med at præsident Laporta kom retur, Messi smuttede til Paris, Moriba til RB Leipzig, mens Koeman ikke formåede at føre holdet nogen steder. Tilbage i klubben, efter en længere ferie et sted i en mellemøstlig oase, er nu Xavi, og hvis det som Laporta udbassunerer vidt og bredt holder, ja så har klubben seriøst penge nok til at sikre sig Haaland.

Personligt har jeg mine tvivl, hvilket nok anes når jeg trods alt kun tildeler den stolte klub 8% chance for Haaland. Inden Laportas udtalelser, havde jeg dem dog slet ikke med i bejlerfeltet, så måske er der noget om snakken. Vi får se, for kan man komme af med de monstrøst højt lønnede Coutinho, Dembele og Umtiti, så burde det da hjælpe seriøst på økonomien, men er det nok?

Manchester United 5%
Kaosklubben fra den røde del af Manchester, bør nævnes hver gang et større spillernavn er mulig. De senere år har diverse mere eller mindre uduelige managere, godt hjulpet af en om muligt lige så skidt ledelse, investeret i den ene stjerne efter den anden. Noget nær alle ældre spillere med en vis status (Falcao, Di Maria, Valdes, Schweinsteiger, Ibrahimovic, Cavani og senest Ronaldo) er hentet ind i Woodys omrejsende cirkus, og med få undtagelser har det været en omgang møg! Inden for de seneste 12-16 måneder er Manchester United således klubben, som har brugt flest penge af klubber i verden, ligesom deres lønbudget er det 2-3 højeste overall. Nul trofæer og lutter sekundære placeringer, og ikke meget tyder på at den aldrende tysker Rangnick kan ændre ret meget på det. Med al respekt for hans meritter, har han karrieren igennem aldrig arbejdet for en virkelig storklub, og de budgetter og de stjerner, som han nu har om ørene, er aldeles uvant for den stringente tysker. Nogen vil nok postulere at Haaland stilmæssigt faktisk passer til Rangnick filosofi, og det er reelt også hvad jeg “hænger min hat” på her.

Penge er som sådan ikke problemet, men derimod om Haaland overhovedet har lyst til at være en del af det evige kaos på Old Trafford. Er der på nogen måde udsigt til bedring, så der kan vindes store pokaler (mesterskab og/eller Champions League), eller fortsætter gøgleriet. Jeg tror især Raiola vil presse på, for at United ikke bliver hans klients nye klub, men er pengene store nok, så ved vi at den korpulente napolitaner er villig til at handle med hvem som helst. Man så det senest sidste sommer, hvor Donnarumma blev skippet til PSG, selvom han sportsligt burde være blevet, eller skifte til en klub hvor han var det sikre sportslige førstevalg. Vi har også set interessante klubskifter omkring rebellerne som Balotelli og Ibrahimovich, begge i “stald” hos Raiola. Man er vel ikke født tæt på Napoli, og i det hele taget i Syditalien for ingenting!

Jeg tiltror ikke United det store chancer, men med dem skal man vist aldrig sige aldrig!

De øvrige klubber som teoretisk kan have en mulighed for at hente Haaland er:
PSG 3% (som erstatning for Mbappe hvis denne smutter til Real Madrid eller et andet sted! Det vil muligvis please klubbens fans, men Ligue One er næppe ambitionen for Haaland!)
Bayern München 2% (fordi sydtyskerne har for vane at kapre de andre tyske klubbers bedste, i særdeles dem fra Dortmund! Problemet er lønnen, der kan risikere at blive det dobbelte af hvad man betaler Lewandowski, og så spiller holdet som regel kun med 1 targetman, og Lewandowski er næppe indstillet på en bænkeplads her og nu!)
Liverpool 1% (hans fysik og antrit passer fint til Klopps stormtropper, men da man i forvejen aser og maser med Salahs lønkrav, så tør jeg slet ikke tænke på når Haalands lønønsker smides på bordet!)
Juventus 1% (de kunne hente Ronaldo på en abnorm kontrakt, men sidenhen er der sket et og andet i ledelsen, og selvom Haaland formentlig vil kunne gennem-smadre Serie A, så er det reelt ikke en mulighed!)
Dortmund 4% (nok højt sat, men hvis der stadig er efterveer efter kineservirussen rundt omkring, og det her og nu kniber med at få strikket den helt rigtige mega-kontrakt sammen, kunne det tænkes at han tager endnu en sæson i klubben, hvilket hans alder jo sagtens vil kunne bære!). Man kan dog frygte at farmand Alf allerede har forhåndsbestilt diverse luksus-goder, og til det skal der bruges penge – mange penge!
Andre 1% (den mulighed skal jo foreligge, men det bliver næppe FC København eller FC Malta der får fingre i ham!)

Summa summarum så bliver det uhyre interessant at følge den nærmeste fremtid. Teoretisk kunne et skifte allerede finde sted i indeværende transfervindue, men det mest sandsynlige er naturligvis at det sker til sommer.

Jeg vil ikke tage mere af jeres tid, men blot sige tak fordi i læste med, og så naturligvis på genlæs 😉

KBH (06.01.22)

 

 

 

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

VERDENS 500 BEDSTE (MARK)SPILLERE!