FARVEL DAVID - HVAD NU UNITED?

U 20 VM I ARGENTINA!

I forgårs startede U 20 VM, hvilket er 23ènde gang U 20 VM afvikles, og for anden gang er det Argentina der er værter. Kun Australien har førhen været værter ved disse arrangementer (1981 og 1993) mere en een`gang, og nu bliver det altså så Argentina der kopierer “kængurulandet”. Argentina var værter tilbage i 2001, hvor de i øvrigt selv sejrede, og det er de sammen med Portugal altså ene om, altså at være både arrangør og vinder.

Apropos vinder/e, så har der i alt været 11 forskellige nationer som har smagt sejrens sødme, og her er det især de sydamerikanske giganter, Argentina og Brasilien, som skiller sig ud med tilsammen 11 titler, dvs. altså sige at de 2 alene, har vundet halvdelen af samtlige finaler, fordelt med 6 guld til Argentina og 5 til Brasilien. Udover disse 2 mastodonter, har Portugal og Serbien vundet 2 hver, mens Ghana, Spanien, Rusland, Tyskland, England, Frankrig og de forsvarende U 20 verdensmestre fra Ukraine, der som nogen måske husker det, vandt den seneste turnering i 2019. Fra det mandskab, vil det være direkte løgn at påstå at nogen af spillerne sådan for alvor, er sprunget ud på den store verdensscene, hvilket man ellers har set en hel del tidligere både vindere og tabere formå.

Kigger man tilbage på de 22 forskellige verdensmester hold, har der i alt været 420 forskellige spillere, som har kunnet kalde sig U 20 verdensmestre, og blot 3 (Fernando Brassard og Joao Pinto for Portugal i 1989 og 1991 samt Sergio Agüero i 2005 og 2007) har været med til at vinde titlen 2 gange, og man må i den grad konstatere, at indtil flere virkelig store verdensstjerner, altså også i et historisk perspektiv, har løftet pokalen. Man behøves i den forbindelse blot nævne legender som Diego Maradona, Xavi, Iker Casillas og den endnu aktive Lionel Messi. Denne utrolige kvartet har som bekendt også vundet det “rigtige” VM senere hen i deres utrolige karriere, og herudover har 13 yderligere (Dunga, Bebeto, Jorginho, Claudio Taffarel, Dida Lizäo, Denilson, Carlos Marchena, Angel Di Maria, Paul Pogba, Samuel Umtiti, Alphonse Areola og Florian Thauvin) gjort dem kunsten efter!

Andre større spillernavne som U 20 VM slutrunderne har haft den udsøgte fornøjelse af, er bl.a. Paraguays vel nok største spillernavn nogensinde i skikkelse af Julio Cesar Romero, mega talentet tilbage i 70èrne Ruben Paz, der både deltog for Uruguay i 1977 og 1979, men som aldrig rigtig for alvor fik udfoldet potentialet, den 3-foldige Ballon dÒr vinder Marco van Basten, super dribleren Ronaldinho, hard shooteren Roberto Carlos, den østrigske super bomber Toni Polster, karismatiske Rene Higuita samt ikke mindst den kroatiske kvartet Zvonimir Boban, Robert Prosinecki, Davor Suker og Predrag Mijatovic, der stillede op under Jugoslaviens flag, og i øvrigt vandt turneringen tilbage i 1987!

Ja det er utrolige navne, og efterhånden som årene går, vil der sikkert hos flere af de senere vindere, komme andre spillere, som man med tiden vil omtale i samme “åndedrag” som herover. Hvad med f.eks. 2017 deltagere som Lautaro Martinez, Fikayo Tomori, Ruben Diaz, Nicolo Barella eller Federico Valverde, ja eller se på spillere fra 2019 som bl.a. Ronald Araujo, Rafael Leao, Diego Costa, Julian Alvarez og måske ikke mindst målmonsteret Erling Haaland, der ikke overraskende, nu hvor man har lært ham lidt at kende, naturligvis blev U 20 VM topscorer i 2019 med 9 mål, alle mål scoret i en og samme kamp, da Norge helt vildt besejrede (uduelige) Honduras med 12-0. De 9 mål scoret i en og samme kamp er i øvrigt rekord nogensinde i U 20 VM sammenhæng!

Og al den historie bringer os så hen til nutiden, hvor turneringen som nævnt, startede i forgårs. Der deltager i alt 24 nationer, fordelt på 6 forskellige verdensdele, og VM afvikles fra 20 maj til 11 juni. Der spilles på 4 forskellige stadion, og finalen finder sted i La Plata, som er placeret i provinsen nær Buenos Aires, og det imposante stadion huser 53000 tilskuere, og hedder noget så originalt som Estadio Unico Diego Armando Maradona. Dermed er der lagt maksimalt pres på aktørerne, for selvom det er unge mænd i alderen op til og med 20 år, der således aldrig har nydt fodboldens store entertainer “live”, så tænker jeg at de alle så udmærket kender den nu afdøde legendes utrolige meritter!

Kigger vi nærmere på de 24 deltagere, kan man konstatere at der er 2 debutanter (Israel og Den Dominikanske Republik) med, hvilket bringer det samlede antal lande op alltime på 92, og denne gang finder vi endvidere 4 tidligere vindere i skikkelser af Frankrig, Brasilien, Argentina og England, og det er ikke overraskende netop denne kvartet der igen er blandt de absolutte favoritter, muligvis med Italien og Uruguay som outsidere, men det vender jeg tilbage til senere i artiklen. Fra Norden er det indtil videre kun Norge og Sverige der historisk har medvirket, så her må Danmark indtil videre nøjes med den uglesete tilskuerrolle.

Herunder vil jeg først gennemgå de spillere, som i særlig grad er værd at fremhæve, og som hver især har fine muligheder for at vise sig fordelagtigt frem, såfremt de følger op på det uomtvistelige potentiale, som de hver især er i besiddelse af. Rækkefølgen er tilfældig.

Luka Romero (18 år) 165 cm høj – Argentina – spiller i SS Lazio
Primær position: højre wing / alternativt: venstre wing eller central offensiv midtbane
Den lille tekniker er født i Mexico, af argentinske forældre, og hele familien flyttede til Spanien, da Luka var 3 år gammel. Det betyder at han, her hvor han endnu ikke er debuteret i A landsholds sammenhæng, frit kan vælge mellem 3 landshold, men indtil videre ser det altså ud til at han holder sig til Argentina, for hvem han har spillet for diverse U landshold, aktuelt altså dette U 20 hold, som regnes som en af de absolutte favoritter til dette VM.

Som type er han med sine ganske få centimeter fordelt på en muskuløs krop, væver, hurtig og særdeles atletisk, og hans tyngdepunkt minder på mange områder om en vis Messi, en spiller som den unge mand da forventeligt også ser meget op til, ikke mindst efter at have mødt ham på en træningslejr med U 20 landsholdet, hvor der blev spillet en form for testkamp mellem U 20 og A holdet.

Han debuterede for Mallorca i La Liga allerede som 15 årig (+ 219 dage), hvilket er alltime rekord i en af de 5 primære europæiske ligaer, og han debuterede for Lazio, hvortil han skiftede i 2021, som 16 årig, hvilket er rekord i den italienske klub. Han står aktuelt noteret for 14 kampe og 1 mål i Serie A, hvor han endnu langt fra kan kalde sig fast mand, men hvor han dog ofte er med i Maurizio Sarris trup.

Maximo Perrone (20 år) 177 cm høj – Argentina – spiller i Manchester City
Primær position: central defensiv midtbane / alternativt: central midtbane
Perrone som kom til Manchester City i januar i år, købt for 11 millioner Euro fra Velez Sarsfield, står indtil videre noteret for beskedne 18 minutters Premier League bold + 2 minutter i FA Cuppen, så det vil være synd at sige at den kraftfulde spiller, har fået et gennembrud i sin relativ nye klub. Som bekendt er det ikke lige for enhver ny spiller, at komme til Premier League i almindelighed, og Manchester City i særdeleshed og så bare slå igennem. Han konkurrerer med verdens måske bedste defensive midtbanemand pt. i skikkelse af Rodri, og da klubben i den grad er med i næsten det hele, er der ikke tid til at koncentrere sig om yngre spillere og deres mulige gennembrud.
Det skal blive spændende at se hvordan Perrone styrer Argentina i denne turnering. Han er holdets hjerne, og med sin placering centralt er han ikke kun en primitiv tacklende midtbanemand, men bestemt også en spiller der altid synes rolig på bolden, som kan bevare roen og som kan fordele boldene.

Simone Pafundi (17 år) 166 cm høj – Italien – spiller i Udinese Calcio
Primær position: central offensiv midtbane / alternativt: højre wing
Som blot 16 årig fik Pafundi sin A landsholds debut under Mancini sidste år i november, og det er derfor ikke overraskende at man i hele Italien forventer sig utrolige ting af den klejne fyr. Hans teknik og spilforståelse synes allerede nu at være på højt højt niveau, og selvom han først lige har rundet 17 år i marts, står han allerede noteret for 9 kampe i Serie A.

Han er en oplag 10èr, sådan som man især i Italien elsker dem, og i klubregi sammenlignes han ikke overraskende med klubbens måske største navn nogensinde, Antonio Di Natale, der fra 2004 til 2016 spillede 385 kampe og scorede 191 mål alene i Serie A.

Han har endnu ikke spillet et eneste sekund for det italienske U 20 landshold, men det vil være underligt, om han ikke bliver benyttet straks fra start, da han utvivlsomt har de kvaliteter, som kan være med til at føre et ellers ikke synderligt imponerende mandskab, langt i turneringen.

Andrey Santos (19 år) 180 cm høj – Brasilien – spiller i Vasco da Gama (ejet af Chelsea)
Primær position: central midtbane / alternativt: central defensiv midtbane eller højre midtbane
En løbestærk type med stort ledergen, og den naturlige anfører for det unge “Selecao”. Blev købt af Chelsea i vinters for 12,5 millioner Euro, men er lejet retur til klubben der solgte ham, hvorefter han til sommer returner til London.

Blev i øvrigt delt topscorer (med landsmanden Vitor Roque) da Brasilien vandt de sydamerikanske U 20 mesterskaber tidligere i år.

Marcos Leonardo (20 år) 174 cm høj – Brasilien – spiller i FC Santos 
Primær position: angriber
En spiller man forventer sig en hel del af i det fodboldgale land, og alene at han kommer fra “Peles klub”, gør at man naturligt stiller store krav + har store forventninger til spilleren. Som type er han en pågående angriber, hurtige fødder og en fremragende teknik. Han får givetvis ikke lov til at blive i brasiliansk fodbold ret længe efter denne slutrunde, såfremt han viser blot en brøkdel af sin kunnen.

Fabricio Diaz (20 år) 176 cm høj – Uruguay – spiller i Liverpool FC (Uruguay)
Primær position: central defensiv midtbane / alternativt: central midtbane
Holdets ubestridte leder, og en type man forventer sig meget af i det lille land. Mange vurderer at han minder om Diego Godin som type, selvom de ikke spiller samme plads. Han er løbestærk, forudseende, verbal meget tydelig og stærk på hovedet, til trods for sin beskedne højde. For at tage skridtet videre kræver det nok at han får noget mere muskelmasse.

Alex Scott (19 år) 178 cm høj – England – spiller i Bristol City
Primær position: central midtbane / alternativt: højre midtbane
En af de lysende talenter i engelsk fodbold, og en spillertype man ofte ser, og omvendt ofte har brug for. Han er hurtig, skudstærk og aggressiv, og det er tvivlsomt om han får lov til at blive i Bristol City meget længere end sæsonen ud.

Gabriel Slonina (19 år) 193 cm høj – USA – spiller i Chelsea
Primær position: målmand
Stor, stærk og ganske udmærket med fødderne, så man må håbe for den unge keeper, at han næste sæson får chancen på Chelseas bedste mandskab, hvor han, med al respekt for både Mendy og Kepa, bestemt bør stå med gode chancer for succes. Spiller han en god slutrunde for et middelmådigt USA hold, kan det givetvis hjælpe ham med klubkarrieren.

Wilson Odobert (18 år) 182 cm høj – Frankrig – spiller i ESTAC Troyes
Primær position: højre wing / alternativt: venstre wing eller angriber
Teknisk en fremragende spiller, der dog kan bruge noget speed og overblik, men han besidder et kæmpe potentiale, som måske kan forløses under denne slutrunde, hvor han med Frankrig er i en outsider rolle.

Arthur Soares (20 år) 173 cm høj – Brasilien – spiller i America-MG (skifter til Bayer 04 Leverkusen i sommer transfervinduet)
Primær position: højre back
En lille offensiv og lynhurtig type, som er købt af Leverkusen, hvor han starter op i den nye sæson. Han er teknisk virkelig fremragende, og minder på mange måder om Marcelo, blot i modsatte side.

Facundo Gonzalez (19 år) 193 cm høj – Uruguay – spiller i CF Valencia
Primær position: central forsvarsspiller
Venstre fodet kæmpestor og stærk spiller, der spås en kæmpe fremtid, ikke mindst hvis han bliver hurtigere, hvilket der efter sigende arbejdes intenst på i hans spanske klub, hvor han allerede som ungdomsspiller kom til i 2019.

Liam Delap (20 år) 186 cm høj – England – spiller i Preston North End (ejet af Manchester City)
Primær position: angriber
Stor og stærk, og med en acceptabel teknik, skyder efter sigende næsten lige godt med begge fødder, har et glimrende hovedespil og er hurtig på de første meter, så alt står i tegnene på at Delap skal blive til noget. Men som med alt andet her i livet er intet jo givet på forhånd, heller ikke selvom om man som Delap, har et åbenlyst talent. 4 mål i 37 kampe i den næstbedste række, betyder ikke at han slår Haaland af straks han returnerer til Manchester City, og det han skal nok bombe dette VM sønder og sammen, førend City overhovedet overvejer at tage ham retur, for ellers ligner det endnu en sæsons udlejning for den engelske teenager.


En ting er profilerne, noget andet er holdene, hvor især 3 skiller sig ud, mens 4 andre kan betragtes som outsidere. Jeg har herunder rangeret nationerne i 3 kategorier, som vist overskriftsmæssigt siger det hele. Under hver kategori er placeringen tilfældig.

Favoritfeltet: Argentina, Brasilien og England
Outsidere: USA, Italien, Frankrig og Uruguay
Uden reel chance: Sydkorea, Japan, Columbia, Nigeria, New Zealand, Guatemala, Slovakiet, Uzbekistan, Slovakiet, Ecuador, Fiji, Irak, Honduras, Tunesien, Gambia, Den Dominikanske Republik, New Zealand og Israel

ARGENTINA (landstræner: Javier Mascherano)
Spiller typisk “Manchester City” formationen 4-2-3-1, hvor de 2 “5ère” placeret foran forsvaret, er så argentinsk som noget næsten kan være. Udover 10 tallet, er det som mange ved det, nr. 5, der er det mest prestigefyldte nummer i argentinsk fodbold, og med en landstræner der om nogen symboliserede det nummer – i hvert fald ud fra placeringen på banen, er de egnede spillere i den grad kommet i “gode hænder”.

Op til turneringen måtte man acceptere afbud fr trioen Alejandro Garnacho (Manchester United), Facundo Buoanotte (Brighton) og Juan Nardoni (Racing Club). En pudsig detalje er at den tidligere topspiller Fernando Redondos søn, Federico Redondo (Argentina Juniors) er med i truppen. 

Holdet kan også skifte til en 4-3-3 formation, hvor der så kun spilles med en decideret defensiv midtbane (5èren).

Formodet stærkeste opstilling: Gomes Perth (Tigre) – Augustin Giay – anf. (San Lorenz), Lautaro De Lollo (Boca Juniors), Valentin Gomez (Velez Sarsfield, Valentin Barco (Boca Juniors)/Roman Vega (FC Barcelona) – Maximo Perrone (Manchester City), Mateo Tanlongo (Sporting CP) – Luka Romero (SS Lazio)/Matias Soule (Juventus), Valentin Carboni (Inter FC), Brian Aguirre (Newells Old Boys) – Alejo Veliz (Rosario Central).

BRASILIEN (landstræner: Ramon Menezes)
Brasserne benytter faktisk samme formation som deres sydamerikanske naboer, dog ikke decideret med 2 defensive midtbanespillere. Alternativt kan de slå over i 4-3-3.

Man mangler vigtige spillere som topscoreren fra de sydamerikanske U 20 mesterskaber tidligere i år – Vitor Roque (CA Parananse), Endrick (SE Palmeiras), Michel dos Santos (SE Palmeiras), Kaiky Melo (Almeria), Pedrinho (Corinthians) og Angelo Gabriel (FC Santos).

Formodet stærkeste opstilling: Mycael (Athletico Paranaense) – Arthur dos Santos (America Mineiro), Jean Pedroso (Cortiba), Robert Renan (Zenit Saint Petersburg), Kaiki Bruno (Cruzeiro) – Andrey Santos – anf. (Vasco da Gama), Marlon Gomes (Vasco da Gama) – Savio (PSV Eindhoven)/Giovani (SE Palmeiras), Matheus Martins (Watford), Guilherme Biro (Corinthians) – Marcos Leonardo (FC Santos). 

ENGLAND (landstræner: Ian Foster)
“The Three Lions” spiller ganske som deres A hold, i en 4-3-3 formation. Foster mangler mange spillere, som aldersmæssigt kunne have forstærket mandskabet markant, men da Premier League som bekendt stadig kører for fulde omdrejninger, er mulige emner derfra selvsagt udelukket, hvilket naturligvis er med at formindske holdet muligheder, også selvom mange af dem ikke har været en del af holdet.

Aldersmæssigt kunne man have rådet over spillere som bl.a. Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Harvey Elliott (Liverpool FC), Levi Colwill (Brighton/Chelsea), Rico Lewis (Manchester City), Jamie Bynoe-Gittens (Borussia Dortmund), Samuel Iling Junior (Juventus) og Lewis Hall (Chelsea).

Formodet stærkeste opstilling: Matthew Cox (Brentford) – Brooke Norton-Cuffy (Coventry City), Jarell Quansah (Bristol Rovers), Bashir Humphreys (Paderborn 07), Callum Doyle (Coventry City) – Alex Scott (Bristol City), Aaron Ramsey (Middlesbrough)/Harvey Vale (Hull City/Tottenham Hotspur), Carney Chukwuemeka (Chelsea) – Alfie Devine (Tottenham Hotspur), Liam Delap (Preston/Manchester City)/Dane Scarlett (Tottenham Hotspur), Samuel Edozie (Southampton). 

Og med disse ord, tror jeg vi alle er i hvert fald en smule mere forberedt på det igangværende U 20 VM, end vi var før.

Tak fordi du læste med – og på genlæs 😉

Grado (I)
22.05.23

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

FARVEL DAVID - HVAD NU UNITED?