ITALIENS VERDENSMESTRE I 1982!

FARVEL DAVID – HVAD NU UNITED?

NOK må være NOK! Den spanske keeper har i sandhed på mange måder været en stærk repræsentant for Manchester United, og har i nærmest utallige tilfælde direkte reddet point til klubben. MEN og der er bestemt et MEN – den seneste miser – kæmpe droppet mod West Ham var den berømte “dråbe” – nu skal der skiftes og det kan kun gå for langsomt!

Men først lidt historie….

Manchester United i almindelighed, og enhver stor og vindende klub i særdeleshed, bør have  en top målmand mellem “stængerne”. Vi ser det i Real Madrid, FC Barcelona, Manchester City, Bayern München (Ja ikke Sommer-vikaren), Liverpool (selvom han bestemt kan fjolle rundt), og da Atletico Madrid da de for nogle år siden var bedst, og vi har historisk set det i Manchester United, hvor legender som bl.a. Harry Gregg, Alex Stepney, Peter Schmeichel og Edwin van der Sar hæver sig over gennemsnittet. Sidstnævnte smed som 39 årig “handskerne på hylden” for 12 år siden, og efter længere tids søgen, faldt valget på den purunge (20 år) spanier David de Gea. Det var overraskende for de fleste udenfor klubben, for hidtil havde man i langt de fleste tilfælde, hentet en relativ rutineret afløser ind på den vigtige post. Schmeichel var således 28 år, van der Sar hele 34 år og Barthez 29 år, da de hver især blev købt som klubbens nye første keeper.

Men de fleste regnede med at den “gamle ræv” Sir Alex Ferguson, vidste hvad han gjorde da han besluttede sig for den unge keeper i Atletico Madrid, og selvom han så noget klejn ud, da man første gang så ham mellem stængerne, var det tydeligt at han relativ hurtigt fik bygget noget muskelmasse på sig. Med tiden fik han et mere bestemt udtryk, fremfor det næsten betuttede han lagde ud med, og hans præstationer blev langsomt men sikkert bedre. Han var og er ikke nogen “ørn” i det lille felt når der er trængsel, for selv med sine omkring 193 cm. er han trods den grundige muskeltræning, ikke noget “badejern”, så det er sjældent man ser ham gå ud i et overbefolket felt og bare gribe bolden. I bedste fald får han bokset til den, men ender oftest med at blive “smadret” ned og ligge på græsset bagefter.

Det han er markant stærkest til er som de fleste ved, hans eminente refleksredninger, hvor han især fra kort hold, nærmest ud af ingenting, får en lap eller en fod på selv de mest umulige bolde. Også når han går ud 1 vs 1 er han stærk, og om end ikke frygtløs, så dog ofte særdeles modig og afventende, hvilket afværger mange farlige situationer. Hans spil med fødderne er noget vi har hørt om længe, ikke mindst efter ten Hag kom til klubben. Ikke mange keepere rundt omkring er for alvor dygtige i spillet med fødderne, men mange er bestemt bedre end spanieren, der tilmed virker uhyre nervøs blot han presses det mindste. Det virker besynderligt efter over 600 kampe på højeste senior niveau, at han ikke kan slappe mere af, og som snart 33 årig kan man tvivle på at han bliver stærkere psykisk. Man forestiller sig at der dagligt trænes intenst med hans teknik også i fødderne, men når han ikke har lært det tilstrækkeligt i den alder, må man stille sig tvivlende overfor om det nogensinde bliver rigtig godt. Personligt er jeg primært interesseret i at en målmand kan tage med hænder, være imposant og fylde i feltet, være stærk 1 vs 1 og naturligvis have gode reflekser, men man må se i øjnene at fodarbejdet efterhånden mere og mere bliver en vital del af også en målmands evner, ikke mindst hvis man, som De Gea er under ten Hag, er underlagt en træner der prioriterer den slags, og udfærdiger sin generelle taktik ud fra det.

De Gea er, som nævnt, i gang med sæson nummer 12 som klubbens erklærede førstekeeper. I korte perioder har der været lidt kamp om pladsen som nummer 1, men gennemgående har der ikke været den store tvivl hos de efterhånden mange managere der har stået i spidsen for klubben, siden Sir Alex gik. Man kan med sindsro sige, og andet ville da også være besynderligt ovenpå 12 sæsoner som klubbens førstekeeper, af den 32 årige spanier har sat sine aftryk. Han er, sammen med Phil Jones, eneste “overlevende” fra det seneste mesterhold tilbage i sæsonen 12/13, og herudover har han sammen med klubben triumferet FA Cuppen, et par gange i Liga Cuppen samt Euro League, han blev kåret til Premier Leagues bedste målmand i sæsonen 17/18, han har været på “Sæsonens hold” i ligaen hele 5 gange + han internt i klubben i 4 tilfælde er udråbt som den bedste spiller. Det er ikke småting, også selvom det i nyere tid naturligvis er bemærkelsesværdigt, at en Manchester United profil igennem 12 sæsoner, blot har et mesterskab. Men det er som bekendt ikke alene hans skyld. Naturligvis er han som et vitalt medlem af truppen medskyldig, men de af jer der har fuldt blot minimum med i Manchester Uniteds gøren og laden, siden Sir Alex Ferguson “trak stikket” for 10 år siden, kender jo godt til det kaos det forårsagede, og stadig som et gabende sår, indimellem bløder voldsomt.

Tager man et kig på de 5 hyppigst benyttede målmænd i Manchester United siden Premier League blev skudt i gang tilbage i sæsonen 92/93, ser oversigten for så vidt angår at holde buret rent, således ud:
1. David de Gea: 146
2. Peter Schmeichel: 113
3. Edwin van der Sar: 94
4. Fabien Barthez: 34
5. Roy Carroll: 27

Kigger man på mål scoret i mod, er tallene således for samme kvintet:
1. David de Gea: 444 (411 kampe / 36930 minutter)
2. Peter Schmeichel: 212 (252 kampe / 22371 minutter)
3. Edwin van der Sar: 142 (186 kampe / 16952 minutter)
4. Fabien Barthez: 88 (92 kampe / 8076 minutter)
5. Roy Carroll: 28 (45 kampe / 4261 minutter)

Ovenstående tal viser at det var Roy Carroll der var stærkest af de 5, til at holde kuglen ude af nettet. Hele 152 minutter gik der mellem hver scoring på den gamle irer, mens der kun er gået 83 minutter mellem der er blevet scoret mod De Gea, hvilket er dårligst af de 5. Herimellem finder man van der Sar med 116 minutter mellem målene, Schmeichel med 106 minutter og endelig Barthez med 92 minutter. Disse tal viser jo en del, men med til historien, som vi alle ved, har der også været forskellige niveauer af spillere på det hold, som den pågældende keeper har været en del af. Med al respekt for de nuværende folk, hvor Varane når han er bedst, er i verdensklasse, men dog for ofte skadet, så er der milevidt generelt for de 4-5 spillere der kæmper om det nuværende centrale forsvar, til f.eks. de sæsoner hvor duoen Ferdinand/Vidic kontrollerede forsvaret. Også Bruce/Pallister var i en klasse for sig, og det er klart at disse personligheder har en voldsom effekt på både hvor mange mål der går ind, men selvsagt også “miljøet” foran keeperen generelt.

At De Gea bestemt kan finde ud af at redde en bold, viser den aktuelle top 10 over nuværende keepere i Premier League. I parentes deres samlede placering for alle målmænd der har været i Premier League:
1 (2) David de Gea: 1147
2 (3) Lukasz Fabianski: 1120
3 (6) Hugo Lloris: 986
4 (12) Jordan Pickford: 780
5 (17) Wayne Hennessey: 631
6 (21) Nick Pope: 552
7 (26) Adrian: 464
8 (27) Aaron Ramsdale: 457
9 (28) Alex McCarthy: 452
10 (29) Vicente Guaita: 449

Flest redninger (indeværende sæson)
1. David Raya: 142
2. Bernd Leno: 128
3. Jordan Pickford: 122
4. Jose Sa: 105
5. Alisson Becker: 102
6. Lukasz Fabianski: 97
7. Illan Meslier: 94
8. Norberto Neto: 93
9. David de Gea: 91
9. Aaron Ramsdale: 91

Spanieren udmærker sig således fordelagtigt flere steder, og der kan ikke herske tvivl om at han overvejende naturligvis er en dygtig målmand. Problemet er “blot”, som man så mod Betis i Euro League, og fatalt her mod West Ham, at han decideret kan tabe kampe for sit hold med besynderlige kiks, ofte i helt upressede situationer. Det er umuligt at gardere sig i mod, og selv historiens ypperste som Yashin, Schmeichel og Banks, har begået fejl. Det gør vi alle, men når man er klodens højst betalte keeper, i hvert fald lidt endnu, og spiller på et af de største og mest vindende hold, der tilmed har enorme ambitioner, så går det simpelthen ikke at begå så fatale fejl lidt for ofte som tilfældet er.

De Geas kontrakt udløber i sommeren 2023, med en option på forlængelse yderligere een` sæson. Min vurdering er at man skal sige farvel og tak efter denne sæson, for selvom man får ham ned på en “acceptabel” løn, er der ingen værdi i at have ham gående rundt desillusioneret og surmulende, alt i mens man arbejder med en ny første keeper.

Sælg ham til højstbydende og kom videre!

Og ja hvis vi nu forestiller os at De Gea næste sæson ikke er i klubben, så skal der jo logisk nok findes en ny, og det er her artiklen fortsætter, for herunder vil jeg opremse og kort gennemgå, de efter min vurdering mest interessante keepere.

Forinden er det dog på sin plads, at opremse de evner målmænd bør have, og de kommer her i tilfældig rækkefølge.

Mod
 (skal turde kaste sig ned i angribernes støvler, have mod til at gå helhjertet ind i fysiske dueller, både ved jorden og i luften, og mod til at turde gøre det rigtige).
Optimale legender: Peter Schmeichel, Harald Schumacher, Oliver Kahn og Lev Yashin.

Styrke (skal være i besiddelse af rå fysik, både hvad angår højre, drøjde og muskle, så modstanderne kan fjernes og bolde holdes/pareres).
Optimale legender: Roque Maspoli (billede), Peter Schmeichel, Lev Yashin, Manuel Neuer og Oliver Kahn.

Lederegenskaber (skal kunne dirigere og styre, så forsvaret placerer sig hensigtsmæssigt både i åbent spil og ved dødbold-/standardsituationer).
Optimale legender: Dino Zoff, Peter Shilton, Jean-Marie Pfaff, Gianluigi Buffon og Ray Clemence.

Koncentration (skal være “på” i samtlige minutter af en kamp, også hvis der intet har været at lave, således at den afgørende redning/indsats kan foretages når som helst).
Optimale legender: Dino Zoff, Ray Clemence og Rinat Dasayev.

Positionering (skal evne at placer sig fordelagtigt i alle situationer, hvorved fejl minimeres).
Optimale legender: Dino Zoff, Rinat Dasayev og Harald Schumacher.

Anticipation (skal kunne forudse mulige farlige situationer).
Optimale legender: Dino Zoff. Petr Cech, Lev Yashin og Peter Schmeichel.
 
Reflekser (skal være i stand til på kort afstand at reagere hurtigt og instinktivt med alle dele af kroppen ift. en bold, der skydes/heades mod mål).
Optimale legender: Iker Casillas, Gordon Banks, Sepp Maier, Lev Yashin og Jean-Marie Pfaff.
 
Adræthed (kroppen skal være i perfekt form, så den kan bevæges i alle tænkelige og utænkelige retninger).
Optimale legender: Iker Casillas, Jean-Marie Pfaff, Gordon Banks, Sepp Maier og Oliver Kahn.

Håndtering (skal være i stand til at holde og gribe bolden selv under vanskelige forhold).
Optimale legender: Dino Zoff, Manuel Neuer, Roque Maspoli, Peter Shilton og Neville Southall.

Distribution (skal kunne sætte spillet i gang på optimal vis ift. kampens udvikling).
Optimale legender: Rinat Dasayev, Oliver Kahn, Harald Schumacher, Ubaldo Fillol og Manuel Neuer.

Stærk psyke (skal være i stand til at præstere hver gang og være i stand til at ryste evt. fejl af sig hurtigt. Ligeledes skal vedkommende kunne præstere, uanset hvor stort pres der kommer udefra tilskuere, omgivelser, med- og modspillere etc.).
Optimale legender: Dino Zoff, Peter Schmeichel, Gianluigi Buffon, Manuel Neuer og Harald Schumacher.

Vindermentalitet (skal kunne vinde de store pokaler på de store hold).
Optimale legender: Generelt alle de største keepernavne!

For ligesom at kunne følge min tankegang i denne artikel, vil jeg herunder opremse min top 10 ALLTIME (ikke aktive) og min top 10 her og nu:

ALLTIME (land og primær klub)
1. Peter Schmeichel (Danmark og Manchester United)
2. Lev Yashin (Sovjetunionen og Dynamo Moskva)
3. Sepp Maier (Vesttyskland og Bayern München)
4. Gylmar Neves (Brasilien og FC Santos)
5. Dino Zoff (Italien og Juventus)
6. Gordon Banks (England og Leicester City)
7. Roque Maspoli (Uruguay og Penarol)
8. Harald Schumacher (Vesttyskland og FC Köln)
9. Oliver Kahn (Vesttyskland og Bayern München)
10.Iker Casillas (Spanien og Real Madrid)

NUTID (land og primær klub)
1. Thibaut Courtois (Belgien og Real Madrid)
2. Marc-Andre ter Stegen (Tyskland og FC Barcelona)
3. Ederson Moraes (Brasilien og Manchester City)
4. Manuel Neuer (Tyskland og Bayern München)
5. Jan Oblak (Slovenien og Atletico Madrid)
6. Alisson Becker (Brasilien og Liverpool)
7. Gianluigi Donnarumma (Italien og PSG)
8. Mike Maignan (Frankrig og AC Milan)
9. Emiliano Martinez (Argentina og Aston Villa)
10.Alex Meret (Italien og SSC Napoli)

Og så er vi kommet frem til de emner, Manchester United kunne tænkes at gå efter. Af logiske årsager har jeg ikke medtaget Courtois, Stegen, Ederson, Alisson, Oblak, Neuer, Donnarumma, Ramsdale og Pope da de hver især er placeret i klubber, hvor de enten ikke kan købes fri fra, alternativt vil være så ekstra ordinær bekostelig, at det ikke er realistisk. Hypotetisk mener jeg alle øvrige målmænd er realistiske mål, alt efter hvor mange penge man vil bruge.

Rækkefølgen herunder er vilkårlig, men efter gennemgangen, vil jeg forsøge at nummerere dem prioriteret.

Diogo Costa (23 år – født d. 23.09.99) – FC Porto (12 A landskampe for Portugal) – 187 cm.
Kontrakt til d. 30.06.27 – har en frikøbsklausul på 75 millioner Euro.
Den atletisk byggede portugiser er i gang med sin fjerde sæson for barndomsklubben, hvor det dog kun er hans anden som fast keeper, ligesom han sidste år spillede sig frem som nationens førstekeeper. Han var med i alle Portugals kampe i VM i Qatar, og var med sine 23 år, den hidtil yngste portugisiske keeper i en EM/VM slutrunde kamp. Han er som type en ilter målmand, hvor temperamentet indimellem kan forhindre ham i at agere i pressede situationer. Om det skyldes manglende erfaring, og en forholdsvis ung alder, er af naturlige årsager endnu for tidligt at spå om.

Sparkeben: højre

Styrker:
– Teknik med fødderne
– Atletisk
– Afleveringer
– Psyke
– Parering
– Rutine
Svagheder:
– Højde
– Kan virke overgearet
– Erfaring
– Temperament 

Emiliano Martinez (30 år – født d. 02.09.92) – Aston Villa (28 A landskampe for Argentina) – 195 cm.
Kontrakt til d. 30.06.27.
Den kontroversielle men utvivlsomt særdeles stærke keeper, har allerede vundet både Copa America og Verdensmesterskabet, men er i klubregi relativ “grøn”, og den igangværende sæson er således blot hans tredje hele på højeste niveau. Han viste sider af sig selv under VM, som man måske ikke havde set før, altså også udover hans opførsel, for han viste sig at være uhyre stærk 1 vs 1, frygtløs og havde ganske udmærkede reflekser. 

Sparkeben: højre

Styrker:
– Højde
– Fysik generelt
– Frygtløs
– 1 vs 1
– Luftspil
Svagheder:
– Temperament
– Arrogance
– Teknik med fødderne
– Sjusker 

Dean Henderson (26 år – født d. 12.03.97) – Manchester United (udlejet til Nottingham Forest) (1 A landskamp for England) – 188 cm.
Kontrakt til d. 31.05.23.
“Homemade” og jo allerede på kontrakt i klubben, men er han virkelig “nok” ift. fremtidige ambitioner? Jeg har bestemt mine tvivl, ikke mindst ud fra hvad man så ham bedrive i de trods alt 13 kampe i Premier League, han har spillet for klubben. Han har været udlejet utallige gange, aktuelt til Nottingham Forest, hvor han dog har været skadet i længere tid, og ender man op med ham som første valg, anser jeg det for en nedgradering ift. De Gea.

Sparkeben: højre

Styrker:
– Teknik med fødderne
– Atletisk
– Reflekser
– Parering
Svagheder:
– Højde
– Nervøs
– Erfaring
– Selverkendelse
– Fysik generelt 

David Raya (27 år – født d. 15.09.95) – Brentford FC (2 A landskampe for Spanien) – 183 cm.
Kontrakt til d. 30.06.24.
Brentfords lille sprællemand kalder jeg ham ofte, og det er bogstaveligt ment, for han syner vitterlig ikke af meget når han står inde i målet, og det er da også sjældent at man ser ham involvere sig i høje bolde i feltet, hvor han i bedste fald bokser til dem. Han er den mindste i dette felt af emner, men omvendt den som er bedst i fødderne, så isoleret set er det formentlig ham der som type er tættest på trænerens ideal keeper.

Sparkeben: højre

Styrker:
– Teknik med fødderne
– Atletisk
– Reflekser
– Parering
Svagheder:
– Højde
– Fysik generelt
– Mangler erfaring fra højeste niveau 

Dominik Livakovic (28 år – født d. 09.01.95) – GNK Dynamo Zagreb (43 A landskampe for Kroatien) – 187 cm.
Kontrakt til 15.06.24.
Viste sig fordelagtigt frem under VM, hvor han gennemgående var en af slutrundens bedste keepere, og generelt syner han som en fysisk stærk, atletisk og solid målmand. Man må dog undre sig over at der ikke har været så stor interesse, at han endnu er køb fri fra en, med al respekt, mindre klub, og det ville være fordelagtigt at se ham begå sig i en større klub.

Sparkeben: højre

Styrker:
– Teknik med fødderne
– Atletisk
– Parering
– Håndtering
– Mod
Svagheder:
– Fysik generelt
– Mangler erfaring fra højeste niveau
– Psyke 

Mike Maignan (27 år – født d. 03.07.95) – AC Milan (7 A landskampe for Frankrig) – 191 cm.
Kontrakt til d. 30.06.26.
Gennemgående en solidt bygget type, der de senere år har erhvervet sig den erfaring, man tidligere tydeligt kunne se han manglede. Efter Lloris er stoppet for “Les Bleus”, bliver Maignan den nye nummer 1, og med de præstationer han gennemgående leverer på klubplan, bør han ikke få problemer med at leve op til forventningerne for viceverdensmestrene.

Sparkeben: højre

Styrker:
– Atletisk
– Parering
– Håndtering
– Mod
– Distribution
– Placering
Svagheder:
– Overblik
– Psyke 

Justin Bijlow (25 år – født d. 22.01.98) – Feyenoord Rotterdam (6 A landskampe for Holland) – 188 cm.
Kontrakt til d. 30.06.25.
Har en glimrende teknik som keeper, men kan i visse situationer virke noget stresset, ikke mindst hvis modstanderne går tæt på ham i dødbolds situationer. Hans overblik er omvendt eminent, og han er stærk til at forudse mulige farlige situationer.

Sparkeben: højre

Styrker:
– Forudseende
– Overblik
– Stabilitet
Svagheder:
– Hurtighed
– Fysik
– Erfaring fra højeste niveau
– Teknik i fødderne 

Jordan Pickford (29 år – født d. 07.03.94) – Everton (52 A landskampe for England) – 185 cm.
Kontrakt til d. 30.06.27.
Vi kender ham jo alle fra utallige kampe i Premier League og for “The Three Lions”, hvor man ofte ser den lille sprællemand nærmest “flyve” rundt mellem stængerne. Hans reflekser er i absolut topklasse, men omvendt er hans håndtering omkring høje bolde direkte skidt mange gange, og så har han, om end ikke så ofte som tidligere, tendens til indimellem at begå direkte “dumme” / “lette” fejl.

Sparkeben: venstre

Styrker:
– Teknik med fødderne
– Atletisk
– Parering
– Reflekser
– Mod
Svagheder:
– Fysik generelt
– Psyke
– Temperament
– Luftspil
– Stabilitet 

Bart Verbruggen (20 år – født d. 18.08.02) – RSC Anderlecht (0 A landskampe for Holland) – 193 cm.
Kontrakt til d. 30.06.25.
I Holland sammenlignes han med Jan Jongbloed, keeperen der vogtede “Oranges” mål tilbage i midt 70èrne, både pga. fysikken men også måden han kaster boldene ud. Af naturlige årsager mangler han erfaring, men potentialet er åbenlyst, kropsbygningen nærmest perfekt, og allerede nu virker han modig selv i pressede situationer.

Sparkeben: højre

Styrker:
– Teknik med fødderne
– Atletisk
– Håndtering
– Mod
– Distribution
Svagheder:
– Mangler erfaring fra højeste niveau
– Psyke 
Udover disse oplagte emner, er det også værd at nævne denne kvintet:

Giorgi Mamardashvili (22 år – født d. 29.09.00) – CF Valencia (7 A landskampe for Georgien) – 199 cm.
Kontrakt til d. 30.06.27

Andre`Onana (27 år – født d. 02.04.96) – Inter Milan (34 A landskampe for Cameroun) – 190 cm.
Kontrakt til d. 30.06.27.

Gregor Kobel (25 år – født d. 06.12.97) – Borussia Dortmund (4 A landskampe for Schweiz) – 194 cm.
Kontrakt til d. 30.06.26.

Unai Simon (25 år – født d. 11.06.97) – Athletic Bilbao (31 A landskampe for Spanien) – 190 cm.
Kontrakt til d. 30.06.25.

Anatoliy Trubin (21 år – født d. 01.08.01) – Shaktar Donetsk (4 A landskampe for Ukraine) – 199 cm.
Kontrakt til d. 30.05.24.

Personligt tror jeg ikke de investeres dyrt i en keeper i det førstkommende transfervindue. Enten beholder man De Gea på en ny og lavere lønnet kontrakt, og henter Henderson retur for at tjene lidt mønt på ham, alternativt sælger man De Gea og giver Henderson chancen for at overbevise sine kritikere, og ikke mindst ten Hag.

Skulle der bruges penge, ville min prioritet være som herunder.

Prioritering:
1. Mike Maignan
2. Emiliano Martinez
3. Diogo Costa
4. Dominik Livakovic
5. Bart Verbruggen
6. David Raya
7. Andre`Onana
8. Giorgi Mamardashvili
9. Dean Henderson
10.Justin Bijlow

Det var alt for denne gang, og tjaa mon ikke på genlæs på et tidspunkt 😉

Grado (IT) 11.05.23

 

 

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

ITALIENS VERDENSMESTRE I 1982!