KOMMER DER ENDNU EN DANSKER ØVERST PÅ PODIET I SÆSONENS CHAMPIONS LEAGUE?

KOEMANS (og Messis) KÆMPE PROJEKT!

FC Barcelona blev på det skammeligste besejret, tævet og ydmyget i Champions League kvartfinalen mod Bayern München, og der gik naturligvis ikke længe efter den pinlige forestilling, førend først sportsdirektøren Eric Abidal, og senere træneren Setien blev fyret på gråt papir.

Onde tunger mener at man skal endnu længere op af “kræets hals”, ja helt til toppen, hvor man finder den karismatiske præsident Josep Maria Bartomeu. Han har siden 2014 stået i spidsen for den katalanske stolthed på godt og ondt. Under Bartomeus ledelse (regime) har der incl. den netop ansatte Ronald Koeman, været 5 trænere i spidsen for klubbens bedste hold, som i den samlede periode har vundet 13 trofæer, herunder bl.a. 4 mesterskaber og 1 CL titel m.v.

På papiret ser det jo ganske fornuftigt ud, men det blegner unægteligt når man skæver til de evige rivaler Real Madrid, der i samme tidsrum har vundet 16 trofæer, herunder 2 La Liga titler og nok så vigtigt hele 4 CL titler, noget der bestemt ikke behager Barcas fans.

Da FC Barcelona ydmyges af Bayern München, har træner Setien alle mænd til rådighed, og holdet han vælger til opgøret har på kamptidspunktet en gennemsnitsalder på knap 30 år, og hele 6 spillere var ældre end 30 år, herunder superstjernen Messi på 33, men også fordums stjerner som Suarez og Pique på samme alder. Eneste spiller under 25 år var den relativt nyindkøbte hollænder De Jong på 23 år.

Men en ting er historie noget andet er nutiden, ja eller rettere fremtiden, for som nævnt er den nye cheftræner Ronald Koeman, og den 57 årige tidligere topspiller, bl.a. i netop Barcelona, står overfor en ikke umulig, men så særdeles vanskelig opgave. Der skal ryddes absurd meget ud i den aldrende og mætte trup, og det er helt sikkert lettere sagt end gjort. Løntunge spillere som Suarez, Rakitic, Vidal, Coutinho (som returnerer efter endt lejemål) og Griezmann tjener tilsammen lige knap 83 millioner Euro om året, eller hvad der svarer til knap 560 millioner Dk.kr., og da Coutinhos kontrakt først udløber i sommeren 23, og Griezmanns først i sommeren 24, mens de øvrige 3`s udløber i sommeren 21, så kan man selv sætte sig ned med en lommeregner og finde det beløb, som Barca skal punge ud med, såfremt klubben ikke får afhændet kvintetten.

I forvejen kæmper klubben hårdt for at få økonomien til at hænge sammen, og blandt Europas storklubber, er der ingen tvivl om at det formentlig er Barcelona der blev ramt hårdest under Corona krisen, som måske ikke engang er færdig endnu, for hvad venter der til efteråret/vinter?

FC Barcelona har siden de blev skabt i efteråret 1899, vundet et utal af titler, herunder 26 mesterskaber, 30 pokaltitler og 5 trofæer i Europa Cup for Mesterhold/Champions League. Man har siden 1902 haft 57 forskellige trænere fordelt på 14 forskellige nationaliteter ansat incl. Koeman. Den nu forhenværende landstræner for Holland, er hollænder nr. 5, efter at Rinus Michels, Johan Cruyff, Louis van Gaal og Frank Rijkaard var de første fra tulipan landet, og det er “store sko” som Koeman skal efterfølge. Således vandt Cruyff f.eks. hele 11 pokaler, mens Rijkaard vandt 5 pokaler, og for at nå op på klubbens mest vindende træner, Pep Guardiola, skal Koeman erobre hele 14 pokaler.

Om det lykkedes er selvsagt for tidligt endnu at spå om, men hvad man i hvert fald kan forsøge at spå om, er hvordan Koeman bør begå sig i transfervinduet, som jo er pivåbent, og ekstra ordinært vigtigt for at få tingene til at hænge sammen.

I den ideelle verden ville undertegnede sælge disse spillere (beløb i parantes angiver spillerens værdi aktuelt på Transfermarkt.de):
Ivan Rakitic (20 mill. Euro)
Samuel Umtiti (32 mill. Euro)
Luis Suarez (28 mill. Euro)
Antonie Griezmann (96 mill. Euro)
Arturo Vidal (11 mill. Euro)
Martin Braithwaite (9,5 mill. Euro)
Rafinha (9,5 mill. Euro)
Jean-Clair Todibo (14 mill. Euro)
Emerson (25 mill. Euro) – er udlejet til Betis Sevilla til 06/21
Moussa Wague (6,7 mill. Euro)

Herudover er Arthur som bekendt solgt til Juventus formedelst 72 mill. Euro + at Perez, Cucurella og Turan tilsammen er solgt for 21 mill. Euro. Omvendt er Pjanic købt i Juventus for 60 mill. Euro.

Naturligvis kan man ikke altid regne med de vurderinger som Transfermarkt.de har fastslået, men som minimum giver de et udgangspunkt, og lykkedes det at afhænde anførte spillere, kan Bartomeu hive omkring 250 millioner Euro hjem i den slunkne kasse, og så er der ikke engang medregnet de astromiske lønninger, som selvsagt også giver en betragtelig besparelse.

Men der skal bestemt også mange penge i kassen, virkelig mange penge, for Koeman står foran et projekt, hvor han, udover at få overbevist klubbens altoverskyggende ikon, Lionel Messi, om at blive i klubben, skal finde som minimum en håndfuld spillere, der kan gå direkte ind i start 11èren. Og gerne flere!

Mit forslag til indkøb, igen med Transfermarkt.de`s vurderinger i parantes, vil være disse:

Første prioritet som angriber:
Lautaro Martinez (Inter Milan / 22 år / prissat til 64 mill. Euro)
Alternativt:
Paulo Dybala (Juventus / 26 år / prissat til 72 mill. Euro)
Moussa Dembele (OL Lyon / 24 år / prissat til 40 mill. Euro)
Optimale spiller til pladsen (ønskekøb)
Kylian Mbappe (PSG / 21 år / prissat til 180 mill. Euro)

Første prioritet som central forsvar:
Dayot Upamecano (RB Leipzig / 21 år / prissat til 45 mill. Euro)
Alternativt:
Eric Garcia (Manchester City / 19 år / prissat til 16 mill. Euro)
Ruben Dias (SL Benfica / 23 år / prissat til 35 mill. Euro)
Optimale spiller til pladsen (ønskekøb):
Marquinhos (PSG / 26 år / prissat til 52 mill. Euro)

Første prioritet som højre back:
Sergino Dest (Ajax Amsterdam / 19 år / prissat til 18 mill. Euro)
Alternativt:
Hector Bellerin (Arsenal / 25 år / prissat til 32 mill. Euro)
Optimale spiller til pladsen (ønskekøb): 
Joshua Kimmich (Bayern München / 25 år / prissat til 72 mill. Euro)

Første prioritet som central midtbane:
Fabian Ruiz (SSC Napoli / 24 år / prissat til 48 mill. Euro)
Donny van de Beek (Ajax Amsterdam / 23 år / prissat til 44 mill. Euro)
Alternativt:
Stefano Sensi (Inter Milan / 24 år / prissat til 24 mill. Euro)
Optimale spiller til pladsen (ønskekøb):
Bernardo Silva (Manchester City / 26 år / prissat til 80 mill. Euro)

Andre køb der kunne være nyttige, men ikke tvingende nødvendige her og nu:
David Alaba (Bayern München / 28 år / prissat til 65 mill. Euro)
Neymar (PSG / 28 år / prissat til 128 mill. Euro)

Hvis vi forestiller os at Koeman køber Martinez, Dest, Upamecano, Garcia og Dembele, kunne en fremtidig 30 mands trup se således ud (EA = Egen Avl):
Målmand: Marc-Andre`ter Stegen (28 år – Tyskland)
Målmand: Inaki Pena (21 år – Spanien) (EA)
Målmand: Neto (31 år – Brasilien)
Højre back: Serginho Dest (19 år – USA)
Højre back: Sergi Roberto (28 år – Spanien) (EA)
Venstre back: Jordi Alba (31 år – Spanien) (EA)
Venstre back: Juan Miranda (20 år – Spanien) (EA)
Venstre back: Junior Firpo (23 år – Den Dominikanske Republik)
Central forsvar: Ronald Araujo (21 år – Uruguay)
Central forsvar: Gerard Pique (33 år – Spanien) (EA)
Central forsvar: Dayot Upamecano (21 år – Frankrig)
Central forsvar: Clement Lenglet (25 år – Frankrig)
Central forsvar: Erik Garcia (19 år – Spanien)
Central defensiv midtbane: Sergio Busquets (32 år – Spanien) (EA)
Central defensiv midtbane: Frenkie de Jong (23 år – Holland)
Central defensiv midtbane: Miralem Pjanic (30 år – Bosnien-H)
Central midtbane: Ilaix Moriba (17 år – Spanien) (EA)
Central midtbane: Cramon “Monchu” Jimenez (20 år – Spanien) (EA)
Central midtbane: Carlos Alena (22 år – Spanien) (EA)
Central midtbane: Riqui Puig (21 år – Spanien) (EA)
Central midtbane: Oriel Busquets (21 år – Spanien) (EA)
Højre/venstre wing: Ousmane Dembele (23 år – Frankrig)
Højre/venstre wing: Lionel Messi (33 år – Argentina) (EA)
Højre/venstre wing: Ansu Fati (17 år – Spanien) (EA)
Højre/venstre wing: Pedri (17 år – Spanien) (EA)
Højre/venstre wing: Alex Collado (21 år – Spanien) (EA)
Højre/venstre wing: Konrad de la Fuente (19 år – USA) (EA)
Angriber: Lautaro Martinez (22 år – Argentina)
Angriber: Moussa Dembele (24 år – Frankrig)
Angriber: Francisco Trincao (20 år – Portugal)

Start 11èren med nærmeste substitutter kunne se således ud:

30 mandstruppens gennemsnits alder vil være 23 år, mens anførte start 11èrs gennemsnitsalder bliver 25 år.

I alt vil der være 16 egenavlede spillere i truppen, hvoraf som minimum de 3 vil starte inde (Alba, Puig og Messi), hvilket alt i alt må anses som tilfredsstillende i projekt “Barcelona version 2.0”, eller hvad man nu skal kalde Koemans kommende kæmpe opgave.

Det er jo umuligt at spå om dette hold vil kunne nå helt til tops i La Liga og/eller Champions League, men forudsætningerne må i hvert fald anses for at være på plads med en lille håndfuld spillere fra “Hylde 1” (Ter Stegen, De Jong, Messi og Martinez), samt flere tæt på. Herudover er det en potentielt sulten trup, hvor ikke mange har vundet de helt store titler, hvilket alt andet lige ofte er en fordel, fremfor en mæt trup, sådan som man har set den gamle Barca trup være.

Meget afhænger jo af om hvorvidt klubbens altoverskyggende superstjerne, 33 årige Messi, overhovedet orker at tage en tørn til i klubbens tjeneste. Skal han lokkes, skal der som minimum hentes spillere ind på niveau med hvad jeg foreslår her, og måske endda endnu flere/større navne, men som bekendt er klubbens midler begrænsede, og nye indkøb kræver mange salg og sparede lønninger. Således venter et enormt arbejde forude, hvor der i den grad skal forhandles både på den ene og den anden måde, men når Barca i mål med denne trup, føler jeg mig sikker på at en ny storhed venter lige om hjørnet, også selvom det kan tage noget tid, da konkurrenterne næppe venter på dem….

Vi andre, tjaa vi kan jo blot sætte os tilbage og følge projektet med spænding 😉


Grado (IT) 19.8.20

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

KOMMER DER ENDNU EN DANSKER ØVERST PÅ PODIET I SÆSONENS CHAMPIONS LEAGUE?