TRANSFERVINDUET SOMMEREN 2023 - KOMPLET OVERBLIK + DET LØSE!

TRANSFERVINDUETS 10 VILDESTE HANDLER!

Ethvert transfervindue byder på mere eller mindre store overraskelser, og ja indimellem tilmed på deciderede chock skifter. Kigger man tilbage i tiden, kommer jeg personligt først og fremmest i tanke om Diego Maradona, da dette lille vidunder af en fodboldspiller, skiftede fra FC Barcelona til Napoli i 1984. Med al respekt for Napoli, så var det en klub der sæson efter sæson lå på randen af nedrykning til Serie B, den var omgæret af mafia rygter, og havde efter sigende ingen penge. Ikke desto mindre lykkedes den kontroversielle præsident Corrado Ferlaino, det at skrabe det som i dag svarer til 12 millioner Euro sammen, og dermed købe den 23 årige argentiner, og dermed gøre ham til datidens dyreste spiller i historien. Jeg husker også da Alan Shearer valgte at skifte til dengang nyrige Blackburn Rovers fra barndomsklubben Southampton. Det var tilbage i sommeren 1992, og alle troede at den dengang 21 årige super bomber ville vælge Manchester United eller til nød Arsenal, men som vi kender det fra nutiden, så betyder penge indimellem mere end sportslige ambitioner, og således kunne den unge englænder støde til Blackburns relativ ukendte trup (som han så senere var med til at gøre til mester). Også Paul Gascoignes transfer fra Spurs til Lazio samme sommer gav genlyd i fodboldverdenen. Den mildt sagt excentriske entertainer var mere i overskrifterne for syne ekskapader end for sin ellers fantastiske fodboldkunnen, og således tog han i mod et i øvrigt særdeles lukrativt tilbud fra Rom klubben, og Spurs modtog omvendt en enorm pose penge. Det var bestemt ikke hverdags kost at engelske spillere tog til italiensk fodbold, og endnu sjældnere at de rent faktisk fik succes, og desværre for Gascoigne og Lazio, må man også konstatere at det aldrig blev et godt match.

Spoler vi længere frem i historien, kan man vel ikke komme udenom da Neymar valgte at skifte til PSG. Han var en superstjerne i Barcelona, hvor han og Messi tilsammen dannede et makkerpar, der vel sjældent er set siden, og havde han blevet i den catalanske storklub, havde han ganske givet vundet mere end det ene trofæ i Champions League det trods alt blev til + muligvis også triumf/er i Ballon dÒr afstemningen. Men pengene trak må man formodes, og således var en af datidens mest underholdende fodboldspillere, pludselig i “byernes by”, hvor han jo som bekendt blev indtil seneste transfervindue, hvor han også ganske overraskende (og så måske alligevel ikke), daffede til Al-Hilal.

Et sidste eksempel som jeg som Crystal Palace fan ikke kan komme udenom, er da klubbens mangeårige talisman Wilfried Zaha, denne sommer valgte at skifte (transferfrit) til Galatasaray. At han ikke valgte at forlænge, ærgrer mig naturligvis, men med al respekt for den tyrkiske liga og klubben specifikt, så havde jeg trods alt troet at Zaha havde prioriteret et højere niveau. Han må have fået en gigantisk løn, og så ja han kan formentlig regne med at spille europæisk hver sæson, noget han ikke just har deltaget ret meget i hidtil i sin karriere.

Men nu ikke mere historie fortælling, for selvom det netop overståede vindue måske ikke har chokeret ekstremt, så er der dog en række handler indimellem, som jeg mener er værd at fortælle lidt ekstra om, og dem finder du herunder, hvor jeg har rangeret de 10 mest spektakulære handler.

1. Harry Kane
Solgt for 100 millioner Euro af Tottenham Hotspur til FC Bayern München – kontrakt til 30.06.27.
Jeg har valgt at placere Kane handlen øverst, idet det for mig er ekstremt overraskende, at den engelske landsholdsanfører valgte en udenlandsk klub, da han (omsider) skiftede arbejdsgiver. Rent sportsligt (garanti for mesterskab/er og stor chance for CL trofæ/er), er skiftet for så vidt logisk, men jeg havde troet han ville forblive i Premier League, for på den måde at nærme sig, og måske endda overgå Alan Shearers målrekord. Det er der lille chance for nu, for man må anse det for tvivlsomt om Bayern slipper deres nye angrebs es før kontrakt udløb om 4 år, og så er Kane altså 34 år, og med al respekt for hans evner, nægter jeg at tro på at han bare sådan uden videre, kan starte op i Premier League igen, og smadre de 48 mål ind, som han mangler for at overgå Shearer.

Naturligvis er det ikke kun spilleren der bestemmer, hvortil han/man sælges, og da der efter sigende ikke kom et eneste bud fra andre engelske klubber, heller ikke Manchester United som de fleste ellers forventede ville byde ind, så var det jo ikke så svært at vælge trods alt. Når det er skrevet, så må det også anses som tvivlsomt om Spurs (Læs: Daniel Levy) overhovedet ville acceptere et bud fra en rivaliserende klub i ligaen, men hvis man ikke gør forsøget, ved man det jo ikke!

Det er naturligvis ærgerligt for Premier League som liga, at miste en af den største stjerner, endda den engelske landsholdsanfører og målrekordmager, og omvendt er det et kæmpe scoop for Bundesligaen i almindelighed, og Bayern München i særdeleshed at få en så stor stjerne i stalden. I øvrigt er det Bayern Münchens blot 3`de engelske spiller i historien, efter Owen Hargreaves der kom til som ungdomsspiller, og sidenhen fortsatte karrieren i England, samt Omar Richards, som nu er på kontrakt i Nottingham Forest, men aktuelt udlejet til græske Olympiacos.

2. Rasmus Højlund
Solgt for 75 millioner Euro af Atalanta Bergamo til Manchester United – kontrakt til 30.06.28 med option på yderligere 1 år.
En ting er beløbet, som tilmed afhængige af præstations betingede bonusser, kan stige til 83 millioner Euro, noget andet er Højlunds potentiale og historik, som på ingen måde er imponerende set med mine øjne. 9 mål i 32 Serie A kampe + scoringer i 3 landskampe mod særdeles svage modstandere, er ikke overbevisende, men Erik Ten Hag har specifikt udvalgt den danske angriber, og så må man jo håbe for alle parter at det bliver et vellykket match. Prisen er den samme som  da Frenkie De Jong skiftede fra Ajax til Barcelona, da Kevin De Bruyne skiftede fra Wolfsburg til Chelsea, og da James Rodriquez i sin tid skiftede fra Monaco til Real Madrid oven på sin mildt sagt overbevisende VM slutrunde præstation. Det er et ganske højt beløb for en 20 årig uprøvet angriber, og uagtet at jeg er bekendt med at familien “frikadelle” og enkelte (betalt af den TV stadion de skal promovere og som viser Højlunds kampe) eksperter hjemme i Danmark, mener at han har fine chancer for at slå igennem, så må jeg omvendt sige, at jeg uagtet håb, ikke vurderer det som sandsynligt. Tager jeg fejl, vil jeg være den første til at bekende kulør, men lad os nu vente og se. Det er altså ikke nok at spilleren er stor fan af klubben + at nærmest en hel nation krydser fingre, blot sådan lige for fuldstændighedens skyld.

Når det er skrevet, så forstår jeg da 100% spillerens valg, for udover at han jo kommer til en af fodboldhistoriens største og mest berømmede klubber, så er han som nævnt stor fan af dem + han lønnes med lige under 100.000 Euro om ugen, så hvad skulle man dog sige nej til?

3. Ansu Fati
Udlejet af FC Barcelona til Brighton & Hove Albion for sæsonen 2023/24.
Da han kom frem, var (og er) han historiens yngste (16 år og 10 måneder) målskytte for FC Barcelona, han er den yngste spiller overhovedet der har scoret i Champions League, og ligeledes den yngste nogensinde til at score for det spanske A landshold. Han er et produkt af det berømmede La Masia, og fik den ekstra ordinært prestigefyldte trøje nr. 10, reelt “overtaget” fra klubbens nu forhenværende ikon, Lionel Messi. Stadig kun 20 år og med 80 La Liga kampe og 9 A landskampe bag sig, har han i teorien masser af tid, til at blive den store stjerne, som mange i og omkring Barcelona havde troet og håbet på. 11 kortere eller længere skadesproblemer siden debuten har dog forståeligt gjort det mere end vanskeligt for ham, sådan for alvor at udvikle sig og komme ind i en rytme, og i særdeles den langvarige menisk skade han døjede med fra november 2020 til september 2021, kan på sigt vise sig at være den der reelt ødelagde karrieren på ypperste niveau.

Nu er han højst overraskende i Brighton i denne sæson, og her skal det blive interessant at se om han kan tilspille sig en fast plads (han skal immervæk kæmpe med den formstærke Kaoru Mitoma om pladsen som venstre wing, men han kan dog også spille i modsatte side, og for så vidt helt fremme i angrebet. Men som bekendt er Premier League niveaumæssigt ikke just et skridt ned ift. La Liga, og Brighton er langt fra bare en lille klub, der er tilfreds sådan omkring midten af tabellen. De senere sæsoner har klubben i den grad demonstreret højt niveau, over længere perioder, og kravet er selvsagt enormt til en spiller som Fati, der naturligvis også personligt ønsker at vise hvad han kan, ikke mindst så Barcelona vil have ham igen.

Man må ikke håbe for den unge mand, at han laver en “Robinho”, forstået på den måde at da Robinho i 2008 skiftede fra Real Madrid til Manchester City, udtalte han jo på et nok så berømt pressemøde, at han var glad for at være kommet til Manchester United. Uhyrlig udtalelse, men naturligvis sjov, og selvom man naturligvis ikke direkte kan sammenligne det, så er det ikke hver dag at en klub som Brighton får en potentielt superstjerne fra FC Barcelona!

4. Sergej Milinkovic-Savic
Solgt for 40 millioner Euro af SS Lazio til Al-Hilal – kontrakt til 30.06.26.
Vi har henover sommeren set utallige +30 års spillere sige farvel til de sportslige udfordringer, for i stedet at hive de sidste (store) basseører sammen i Saudi Arabien, hvilket man naturligvis kan have sin helt egen mening om. De få spillere under 30 år, der er skiftet samme vej har været ukendte, lige indtil altså først Ruben Neves (herunder), og Sergej Milinkovic-Savic, som er 28 år, og har spillet 8 år for den italienske klub. I flere sæsoner har den fysisk stærke serber været rygtet til både tysk og engelsk fodbold, men er altså indtil nu, forblevet tro mod den italienske hovedstadsklub. At han nu sælges for et relativ lille beløb, er mindst lige så overraskende, som det faktum at han tager i mod tilbuddet i den alder. Han vil efter sigende tjene omkring 10 gange så meget i Al-Hilal, som han gjorde i Lazio, og da han tjente omkring 110.000 Euro om ugen i Italien, kan man jo selv regne ud, hvad serberens nye løn er, og på den måde forstå hvad der har lokket ham.

Kontrakten er kun 3-årig, så han er jo i en alder, hvor han bør kunne komme tilbage til topfodbold i en europæisk klub, så det er forhåbentlig ikke sidste gang vi har set den stærke spiller.

5. Ruben Neves
Solgt for 55 millioner Euro af Wolverhampton Wanderers til Al-Hilal – kontrakt til 30.06.26.
Lidt den samme historie som omkring Savic ovenfor, blot med den tilføjelse at jeg med al respekt for Neves, rangerer ham niveaumæssigt lige under serberen, hvilket så også er årsagen til en placering lavere på denne overraskelsesliste. Omvendt er han et par år yngre, og prisen var 15 millioner Euro højere. Igen en spiller som i flere sæsoner har været rygtet til langt større adresser en Wolverhampton, og som i nogle år har været en stærk profil i Premier League.

Han har samme kontraktlængde til Savic, så også han kan “snildt” komme retur til topfodbold i Europa, hvis da ikke pengene og en forlængelse frister for meget. Både han og Savic er det jeg vil betegne i den bedre ende af “Hylde 2” spillere.

6. Jude Bellingham
Solgt for 103 millioner Euro af Borussia Dortmund til Real Madrid – kontrakt til 30.06.29.
Indtil han i juni rundede de 20 år, var han verdens mest interessante teenager, og nu er han slet og ret den mest interessante 20 årige spiller overhovedet, og når man ser hvad Manchester United har betalt for Højlund, eller Chelsea for Caicedo, nærmer denne pris sig næsten et “røverkøb”, også selvom den endelige pris kan stige til potentielt 134 millioner Euro, afhængig af diverse klausuler.

Hvorfor han overhovedet er med på listen, er simpelthen fordi det er uhyre sjældent at engelske spillere hentes til verdens største klub. Bellingham bliver således blot nr. 6 på listen, som indledtes med Laurie Cunningham, som blev købt af West Bromwich Albion tilbage i 1979. Herefter fulgte Steve McManaman i 1999, David Beckham i 2003, Michael Owen i 2004 og Jonathan Woodgate i 2004, og ja nu altså den 20 årige engelske landsholdsspiller, som tilmed er startet helt forrygende i sin nye klub.

7. Leonardo Bonucci
Skiftet transferfrit til Union Berlin fra Juventus – kontrakt til 30.06.24.
Med 15 sæsoner i Serie A i bl.a. Juventus og AC Milan, 126 A landskampe og EM titel med “Gli Azzurri” + en masse andet krims krams, er den nu 36 årige italiener en af de helt store i italiensk fodbolds historie, og selvom både alder og det at han er gratis, betyder en del, så er det alligevel overraskende at han lige vælger en trods alt mindre tysk klub, uden den helt store historie. Parterne har en gensidig option om forlængelse hvis det ønskes på 1 år.

8. Declan Rice
Solgt for 116 millioner Euro af West Ham United til Arsenal – kontrakt til 30.06.28.
Den 24 årige englænder, har sammen med Harry Kane, været de seneste transfervinduers hotteste brite, og nu kan han altså kalde sig Arsenal spiller, hvilket i den grad styrker “The Gunners” titelambitioner.

Det overraskende er at klubber som Manchester United eller Chelsea ikke er gået mere aggressivt efter ham, og især Uniteds passivitet på det område kan overraske, da det umiddelbart præcist er den type spiller de mangler, men fair nok han er jo hverken hollænder, har trænet under Ten Hag og/eller har været i nærheden af Eresdivisie 😉

9. Sandro Tonali
Solgt for 64 millioner Euro af AC Milan til Newcastle United – kontrakt til 30.06.28.
Selvom der igennem årene i Premier League faktisk har været en del italienske spillere forbi, så er det bestemt ikke hverdags kost at de sådan for alvor større stjerner smutter fra Serie A. Og Tonali er bestemt, trods sin endnu relativ unge alder, en stjerne, og fremtidens mand for “Gli Azzurri”, så kan den elegante men også hårdføre og meget løbende midtbanespiller, få sit spil til at fungere, kan Newcastle meget vel have lavet transfervinduets bedste handel. Prisen er faktisk i underkanten af hvad man skulle have troet for en spiller med det potentiale, og da især når man ser på hvad klubber som Manchester United, Liverpool og Chelsea har betalt for dygtige spillere, dog uden samme muligheder.

Han er starte formidabelt, så det skal i den grad blive interessant at følge den iltre fyr i de nye omgivelser, også når sneen falder på Tyneside!

10.Wataru Endo
Solgt for 20 millioner Euro af VfB Stuttgart til Liverpool – kontrakt til 30.06.27.
Liverpool missede deres klare prioriteter, først Caicedo og dernæst Lavia, begge til Chelsea, og så måtte man ud på markedet igen for at finde en defensiv balancespiller som makker/konkurrent til Bajcetic. At valget faldt på en i den store offentlighed totalt ukendt japaner, tror jeg ikke mange havde hverken set eller forventet, og selvom prisen i den store sammenhæng var relativ lav, kan det umiddelbart virke som decideret spild af penge, men kun tiden kan vise hvad den lille japser kan i Premier League!

 

Således kom jeg til vejs ende i denne top 10 over de vildeste, eller i hvert fald mest specielle handler i seneste transfervindue. Til info havde jeg også spillere som bl.a. Joao Felix, Altay Bayindir, David Raya, og Romelu Lukaku m.fl. i tankerne, men de 10 opremsede er altså dem jeg finder mest specielle.

 

Tak fordi du læste med, og lige pludselig på genlæs 😉

Grado (IT) 07.09.23

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

TRANSFERVINDUET SOMMEREN 2023 - KOMPLET OVERBLIK + DET LØSE!