SKØNNE SPILDTE KRÆFTER!

DET DANSKE “OLD BOYS” LANDSHOLD ER KLAR TIL EM I 2020!

For ikke så forfærdelig lang tid siden, husker jeg at danske medier, Kasper Schmeichel og forskellige folk fra DBU,  erklærede at Danmark rådede over et ungt, samt super talentfuldt mandskab.

Jeg har bestemt haft mine tvivl, og satte mig derfor for at checke de foreløbig 20 EM nationer grundigt igennem, og resultatet må i den grad siges at være nedslående ift. ovenstående udmeldinger.

Hareide, der med sine 66 år, aldersmæssigt kun overgås af Tyrkiets Senol Günes på 67, stillede i den afgørende kamp mod Irland, med disse 11 spillere: Kasper Schmeichel (33 år) – Henrik Dalsgaard (30 år), Simon Kjær (30 år), Mathias “Zanka” Jørgensen (29 år), Jens Stryger Larsen (28 år) – Lasse Schöne (33 år), Thomas Delaney (28 år), Christian Eriksen (27 år) – Yussuf Poulsen (25 år), Andreas Cornelius (26 år), Martin Braithwaite (28 år).

Tager man udgangspunkt i disse 11 spillere, har de en gennemsnitsalder på 28,8 år, hvilket simpelthen er det højeste af samtlige 20 nationer (udregnet på seneste spillede kamp), hvor listen ser således ud, med det yngste hold øverst:
Tyrkiet 23,0 år
England 23,6 år
Schweiz 25,3 år
Norge 25,3 år
Italien 25,5 år
Tyskland 25,5 år
Holland 25,7 år
Sverige 25,9 år
Ukraine 25,9 år
Wales 26,0 år
Belgien 26,5 år
Kroatien 26,5 år
Tjekkiet 26,7 år
Østrig 26,8 år
Finland 26,8 år
Frankrig 27,5 år
Polen 27,6 år
Portugal 27,7 år
Rusland 27,9 år
Danmark 28,8 år

Ovenstående fakta er naturligvis ikke specielt opløftende læsning, og da slet ikke, da det vil være synd at påstå at der på de yngre landshold  ligefrem myldrer med talenter, som indenfor en overskuelig fremtid kan erstatte de gamle mænd på A-landsholdet.

Transfermarkt.de som er en valid hjemmeside for så vidt angår værdifastsættelse af spillere, har således blot een` dansk spiller på på den europæiske U 21 top 100 liste, nemlig Jacob Bruun Larsen på 21 år, som er placeret som nr. 63, med en anslået værdi på 15 millioner Euro.

Inkluderer man alle verdens U 21 spillere, glider danskeren ned som nr. 93.

Kun Ukraine, Sverige, Finland, Schweiz, Tjekkiet og Polen har ingen U 21 spillere på denne top 100 liste, mens Rusland, Kroatien og altså Danmark må nøjes med en enkelt hver.

Frankrig er, ikke overraskende, hvis man følger blot en smule med på den internationale scene, nationen med markant flest unge spillere på top 100 listen, hvor de utroligt nok står for næsten 1/4 af alle, med 23 navne, heraf den dyreste af dem alle, den 20 årige Kylian Mbappe, som selvsagt er i særklasse.

Efter Frankrig, følger England, Spanien og Italien med henholdsvis 16, 15 og 9 spillere, mens Holland og Portugal hver har 7 spillere på listen. Noget overraskende må Tyskland nøjes med 4 og Tyrkiet med 3, mens Belgien, Østrig og Wales hver har 2 spillere.

Ovenstående værdi fastsættelser er naturligvis ikke nødvendigvis et præcist udtryk for niveau, men naturligvis afspejler de hvor meget hver enkelt spiller vurderes som på markedet, og da pris plejer at følge niveau, er det selvsagt ikke helt skævt.

Man kan gå ind og analysere mere direkte i de 20 EM nationers trupper, herunder incl. samtlige spillere der har været udtaget og vel og mærke fået landskampe i 2019, og her ser oversigten således ud:

Årgang 96-97 (U 23) flest benyttede:
Tyskland med 11 spillere
England med 9 spillere
Schweiz med 8 spillere
Tyrkiet med 8 spillere
Sverige med 7 spillere
Wales med 7 spillere
Spanien med 7 spillere
Ukraine med 7 spillere
Italien med 7 spillere
Østrig med 6 spillere
Finland med 5 spillere
Holland med 5 spillere
Portugal med 5 spillere
Danmark med 4 spillere (AC, Joachim Andersen, Dolberg og Robert Skov)
Frankrig med 4 spillere
Kroatien med 4 spillere
Rusland med 3 spillere
Tjekkiet med 2 spillere
Belgien med 2 spillere
Polen med 2 spillere

Tager man skridtet yngre, dvs. U 21 (98ère og nedefter), ser det endnu værre ud for Danmark:
Tyrkiet med 6 spillere
Sverige med 5 spillere
England med 5 spillere
Wales med 5 spillere
Holland med 5 spillere
Italien med 4 spillere
Finland med 4 spillere
Schweiz med 3 spillere
Polen med 3 spillere
Frankrig med 2 spillere
Ukraine med 2 spillere
Danmark med 1 spiller (Jacob Bruun Larsen)
Belgien med 1 spiller
Tjekkiet med 1 spiller
Østrig med 1 spiller
Kroatien med 1 spiller
Spanien med 1 spiller
Rusland med 1 spiller
Portugal med 1 spiller
Tyskland med 0 spillere

Her har Danmark blot een`spiller, Jacob Bruun Larsen, som siden sin debut mod Kosovo tilbage i marts, ikke har været i spil til landsholdet, og yderst sjældent får spillettid i i Dortmund.

Men kan Hareide så egentlig gøre så meget andet, end at tage til EM med sit “oldboys” mandskab, og kan han reelt ikke være ligeglad med gennemsnitsalderen, så længe holdet præsterer? Jo naturligvis, det er jo logik for burhøns, og egentlig heller ikke det som jeg ser som det største problem, for udover at nordmanden af gode grunde ikke har så mange muligheder, og slet ikke når han kigger på yngre spillere, ja så ved han jo at “festen” slutter straks efter EM, uanset om det bliver “3 kampe og i bad”, eller om Danmark fordobler sine EM trofæer næste sommer.

Således skal Hareide stille med de 11 mand, som han til enhver tid vurderer er stærkest, og kigger man på yngre alternativer, ja så er det naturligvis oplagt at pege på de 23 årige Joachim Andersen og/eller Andreas “AC” Christensen til det centrale forsvar, og på midtbanen kan den 24 årige Pierre-Emile Højbjerg, gå ind og erstatte den 33 årige Schøne, mens Dolberg på et eller andet tidspunkt, måske når blot nogenlunde i nærheden af det niveau som mange troede han ville få, og da han er 22 år, er det selvsagt også en foryngelse.

På keeper posten er der derimod absolut intet at komme efter de næste mange år, da reserverne for 33 årige Schmeichel, er 27 årige Rønnow, som ingen spilletid får i Frankfurt når Trapp er klar, mens 34 årige Jesper Hansen næppe har den store fremtid efter EM. Så skal vi ned til den 22 årige Iversen, som vogtede buret for U 21 landsholdet sidste sommer, men førend han blot skal drømme om at slå Schmeichel af pinden, skal han helt sikkert stå på et højere niveau end aktuelt.

Således er det ikke fordi Hareide udtager de forkerte folk, for Danmark har simpelthen ikke bedre og/eller yngre alternativer, og uanset hvor meget DBU direktøren Peter Møller forsøger at tale de forskellige U landshold op, så kan jeg overhovedet ikke skimte noget, som indenfor de nærmeste år, kan true spillerne på A holdet, hvorfor Hjulmand til næste efterår, skal overtage et hold der nærmer sig 30 i gennemsnitsalder, og groft sagt absolut ikke har yngre spillere på vej op i nærheden af A-landsholds niveau.

Afslutningvis skal det jo med, at yngre spillere kan udvikle (og afvikle) sig eksplosivt, hvorfor situationen som jeg her har skitseret, ser aldeles anderledes ud om 1 eller 3 år, men med al respekt for måden hvorpå vi i Danmark udvikler spillere, så ser jeg personligt absolut intet der peger i den retning.

Bevares der skal nok dukke enkelte op, som opnår landsholds debut, men som med noget nær alt andet, der udspringer af “den røde tråd”, og hvad folk i og omkring DBU har forsøgt at proppe ned i halsen på alle landets klubber de senere år, så bliver det givetvis den sædvandlige “leverpostejs gennemsnitlige spiller”, for er der noget en spiller absolut ikke må i jantelovs tyngede Danmark, så er det at skille sig blot en smule ud. Han skal puttes ned en kasse hurtigst muligt, og for alt i verden arbejde for holdet!

Ikke noget med at udvikle individuelle kvaliteter, egoistiske træk og ikke kollegiale træk, og er der nogen der i den grad afspejler “den røde tråd”, så er det den fremtidige tavle teoretiker, Kasper Hjulmand, så tro mig, det bliver bestemt ikke bedre foreløbigt.

 

KBH, 25.11.19.
Torben Aakjær

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

SKØNNE SPILDTE KRÆFTER!