HISTORIELØSE FANS

ERIKSEN

Så tror jeg godt vi kan betegne Christian Eriksen som forhenværende Tottenham spiller, og fremtidig Inter Milan spiller!

Tidligere i dag landede den 27 årige danske landsholdsspiller i Linate lufthavnen i Milano, og er i disse timer til læge check + diverse hurlumhej i Inters hovedkvarter, hvorefter man formentlig vil melde ud, at Eriksen er seneste spiller i klubben, som trænes af Antonio Conte, og ejes af kinesiske forretningsmænd.

Med skiftet, siger Eriksen således farvel til Tottenham, hvor han efterhånden har spillet siden sæsonen 13/14, og aktuelt står noteret for 225 kampe og 51 mål i Premier League. Det er ikke blevet til titler overhovedet i de mange sæsoner, og en knap 28 årig Eriksen, må således være mere end “sulten”, for at ændre på det billede, her hvor han indgår den formentlig sidste større kontrakt, der forventes at blive på mellem 4-5 år.

Hans tid i Tottenham, har været en blandet fornøjelse, hvor hans bedste sæson rent individuelt var i 17/18, hvor han scorede 10 mål, men blot lavede 2 assist, men det var dog nok til at han for første og eneste gang, blev udtaget til PFA “Årets hold” i Premier League, hvor han bl.a. dannede midtbane med et par af de spillere, hvis niveau han aldrig kom i nærheden af, nemlig David Silva og Kevin De Bruyne.

Han har over flere år, været det jeg vil betegne som en rigtig god “Hylde 2” spiller, men det sidste skridt formåede han aldrig at tage, og sammenligninger med f.eks. Michael Laudrup, som især danske tabloid medier aldeles uden respekt for dansk fodbolds uden sammenligning største fodboldspiller nogensinde, og med vanlig naivitet og arrogance, gjorde lidt for ofte, er i bedste fald patetiske.

Bevares Eriksen sluttede da som nr. 2 på Premier Leagues assist liste både i 15/16 og igen i 16/18, efter henholdsvis Özil og De Bruyne, men han scorede simpelthen for få mål, illustreret ved at hans mest målfarlige sæsoner var 14/15 og 17/18, hvor det begge gange blev til 10 mål. Til sammenligning formåede “Hylde 1” spillere fra samme liga henover de sæsoner, hvor Eriksen var i Tottenham, at score flere i ofte færre kampe. Yaya Toure scorede hele 20 mål i sæsonen 13/14, Steven Gerrard 13 mål samme sæson, mens David Silva scorede 12 sæsonen efter. Eriksens unge holdkammerat, Dele Alli bankede hele 18 mål ind i sæsonen 16/17, samme sæson som Coutinho scorede 16, og også spillere som Sigurdsson og Pogba m.fl. har overgået Eriksen tal. Ikke alle nævnte er eller har nødvendigvis været “Hylde 1” spillere.

Han tog især i de senere år, noget nær alle dødbolde for Tottenham, hvor man runde efter runde, kunne se ham øse elendige lave bolde direkte ind i modstanderne, når han forsøgte sig med hjørnespark, og på frisparks kontoen står han blot noteret for 8 mål på 7 sæsoner, hvilket næppe imponerer ret mange.

Lønmæssigt har han aldrig været førende i klubben, som endda er meget langt fra, at være det i Premier League. I de fleste sæsoner har han været placeret som nr. 5-7 i hierakiet på den konto, men det sidste år, naturligvis foranlediget af det forestående kontraktudløb + andre spilleres nye kontrakter, er han gledet uden for top 10. Efter sigende er  hans ugeløn i Tottenham ca. 86.000 Euro pr. uge, hvilket er nogenlunde det samme som Aurier og Lo Celso tjener, men mindre end f.eks. Moura og Lamela, og langt under det halve af hvad Kane og Ndombele tjener.

I Inter siger rygterne, noget man altid skal tage med et gran salt, men nogle steder er den slags dog mere valide end andre, at hans nye ugeløn bliver på ca. 145.000 Euro pr. uge, hvilket jo er et markant step up, ift. lønnen i Inter, men dog ikke så meget, som han oprindelig havde krævet, hvilket efter sigende skulle være ca. 190.000 Euro pr. uge. For at lette handlen, således at Inter kan betale tættere på de 20 millioner Euro, som Tottenham aktuelt kræver, så gik Eriksen således med til en lønnedgang ift. det oprindelige forslag, men dog stadig betydeligt mere end hvad han tjente før.

Til sammenligning tjener Inters løn duks, Lukaku, lige over 200.000 Euro pr. uge, hvilket er på niveau med hvad Kane og Ndombele tjener i Inter. Godin skulle efter sigende tjene 160.000 Euro pr. uge, og så kommer Eriksen i nogenlunde samme leje som De Vrij og Brozovic, mens leje spilleren Sanchez`løn er totalt uigennemskuelig.

Med Eriksens nye løn, forventes det at Inters måske største stjerne, eller i hvert den potentielt største, 22 årige Lautaro Martinez, og holdets forsvars krumtab, Milan Skriniar, snarest vil “banke i bordet”, og kræve mere end danskeren, hvilket udefra set virker fair nok, i det begge er yngre, og med al respekt for Eriksen, har et langt større potentiale. Men den slags må Inters ledelse gå og hygge sig med, og Eriksen er sikkert også ligeglad, for uanset hvad kommer han ikke til at mangle noget som helst, og varer kontrakten mellem 4-5 år, så vil han når den slutter, have tjent hvad der svarer til mellem 225 – 284 millioner Dk.kr., så der skulle blive lidt tilbage til Eriksen Junior + mulige søskende!

Men en ting er penge, noget andet hans reelle niveau, hvor jeg længere oppe har været inde på, at jeg aldrig har opfattet ham som en “Hylde 1” spiller, og med alderen in mente, samt hans nye klub, har jeg svært ved at tro, at det ændrer sig. For de ikke indviede omkring den verdensinddelte “Hylde” inddeling, så udgav undertegnede medio december den senest ajourførte liste, hvor midtbane (8-10ère) folkene var De Bruyne, Kroos, D Silva og De Jong, mens Pogba, Verratti, Isco og Modric gled ned til “Hylde 2”. Siden da er der vel ikke sket alverden på den front, så Eriksen passer meget fint i det øvre lag af “Hylde 2”, og vil da også blive en af de bedre offensive midtbane folk i Serie A, hvor de aktuelt bedste i vilkårlig rækkefølge (her nævnes spillere på 6-8-10èr positionerne, da det er uvist hvor Eriksen placeres på banen, omend man må tro han primært skal være offensiv) er spillere som holdkammeraten Barella, Pjanic, Matuidi, Ruiz, Zaniolo og Milinkovic-Savic.

En nøjere analyse af Eriksen og hans placering, så er han vel bedst som en fri offensiv midt, men det er dog ikke altid den placering, som han har været benyttet på, og med hans løbepensum, som helt sikkert er en af hans forcer, er han vel også mere en mellemting mellem en 10èr og en 8èr, som med fordel kan placeres til venstre på midtbanen, dog ikke på kanten, hvor hans udtalte manglende hurtighed, simpelthen ville blive udstillet. Han skyder næsten lige godt med begge ben, er særdeles fodbold klog, stærk i pasnings spillet, men skal være langt bedre i erobrings delen.

Conte spiller oftest med en 3-5-2 opstilling, hvor Eriksen skal ind og kæmpe med spillere Barella, Gagliardini, Valero, Sensi og/eller Vecino. Og så er 34 årige Young jo pludselig kommet dumpende også, på et hold som efterhånden indeholder mange tidligere spillere fra Premier League, dog for de flestes vedkommende pænt over sidste “holdbarheds dato”. Conte har købt Lukaku, Young og Moses + nu Eriksen, samt lejet Sanchez, men det er dog tvivlsomt om de alle kommer til at spille fast.

Nøglespillerne på Contes hold, er den 35 årige keeper og anfører, Handanovic, forsvars krumtappen Milan Skriniar, midtbane manden Nicolo Barella, samt angriberne Lukaku og Martinez.

Barella er en af italiensk fodbolds nye darlings, og helt sikkert en kommende Gli Azzurri helt. Den løbestærke spiller skiftede til Inter op til denne sæson, og ser ud til allerede nu at være fast på landsholdet, og selvsagt også i Contes fremtids planer. Barella dækker for så vidt alle midtbane positionerne, men jeg vil mene han er bedst centralt, måske lidt til højre, hvor han kan være en slags felt til felt spiller. Han vil være en stærk makker med Eriksen, da han, modsat danskeren, er uhyre stærk i generobrings fasen, og han er teknisk dygtig nok til at deltage i det fremadrettede spil.

Men en ting er Eriksens løn og placering, men hvad med titler, kommer han overhovedet til at vinde noget med Inter, og går han egentlig op eller ned i niveau ift. sin tid i Tottenham?

Inter har vundet 18 Scudettoer, hvilket efter Juventus, og det samme antal som AC Milan, er næst flest i Italien, og så har de vundet 3 Champions League /Europa Cup for Mesterholds trofæer, hvilket er næst flest af italienske hold, efter bysbørnene fra AC Milan, der står noteret for 7.

Seneste trofæer i begge kategorier, er dog snart 10 år siden, nemlig i sæsonen 09/10, hvor en vis Mourinho, Eriksens snart forhenværende træner, styrede løjerne for Nerazzurri. Her vandt klubben rub og stub, mesterskab, CL og pokalen, men udover at der ikke er flere spillere tilbage fra den sjove tid, så må man sige at andre klubber, herunder ikke mindst Juventus, siden da er steppet op, og en del skal gå galt for “Den gamle dame”, såfremt de ikke i inde-værende sæson skal vinde mesterskabet for 9ènde gang i denne sæson, ikke mindst efter at Inter snublede i weekendens runde, hvor Martinez i øvrigt fik rødt kort.

Om det lykkedes at vinde i de nærmeste sæsoner, må jeg stille mig tvivlende overfor, idet holdet ganske vist har spændende yngre spillere i før omtalte Barella og Martinez, men omvendt også mange ældre folk (Handanovic, Candreva, Young, Godin og Valero alle over 30 år), hvoraf flere er nøglespillere. Herudover kan det sagtens være at Martinez kun er “til låns”, idet både Juventus, FC Barcelona og engelske klubber har kig på argentineren, og sælges han begynder Contes fremtids planer at blive snørklede + man må forvente at de øvrige italienske klubber ruster gevaldigt op til sommer, hvilket kan blive vanskeligt for Inter, der er tæt på at nå limit i forbrug, med mindre de altså får solgt ud, og udover Martinez og Skriniar, er der ikke noget specielt interessant (dyrt) i truppen (Barella er netop kommet i sommers).

Niveauet generelt i Serie A, er betragteligt under Premier Leagues, og selvom Inter og Tottenham måske ikke er så forskellige målt i niveau, såfremt de stod overfor hinanden i en direkte duel, så vil man som Tottenham spiller, opleve betydeligt flere højintense og kompetetive kampe, end man vil som Inter spiller, ligesom trænings niveauet, med al respekt for Contes tropper, lige er den tand bedre i Tottenham, der som klub også er betydeligt rigere end Inter, og alene London klubbens revenue sidste år, var næsten det dobbelte af Inters.

Det som falder ud til Inters fordel, er så til gengæld den udprægede vindermentalitet, som man ikke kun finder i Inter, men generelt overalt i Italien, hvor det at vinde (eller i hvert fald undgå at tabe!), er vigtigere end for en klub som Tottenham, der bestemt ikke går ind til hver sæson, under et gevaldigt pres for at vinde. Det gør man i en klub som Inter, som hver sæson betragtes som en skuffelse, såfremt de ikke vinder Scudettoen, også selvom Juve i flere år har været signifikant bedre. I Tottenham, både internt i klubben, blandt spillerne og helt sikkert i fan grupperingen, ved man godt at når man ikke har vundet et mesterskab i et halvt hundrede år, så kan man ikke kræve det hver sæson, og slet ikke når man duellerer med de klubber man gør.

Den slags bør hærde Eriksen, som sammen med de øvrige Tottenham folk, har kørt en smule på “frihjul” i mange sæsoner, hvor især journalister rundt omkring, har tiljublet dem på absurd naiv vis. Både som unge, friskt spillende, og indimellem tilmed favoritter til at vinde Premier League. Det har været en gang hø at høre på, og man ser i denne sæson det mere normale Tottenham, som selv efter tilgangen af en udpræget vindertype som Mourinho, kan få mere end svært ved overhovedet at komme i top 4, hverken i denne sæson, eller fremtidige.

På en FB side jeg bestyrer, har jeg i en periode haft en afstemning kørende, hvor det var muligt at stemme om hvorvidt man vurderede om Eriksen skifte fra Tottenham til Inter, var et skridt ned, til siden eller op, og resultatet pr. dags dato, hvor 248 personer har afgivet deres stemme, blev således:

  • Det er et skridt NED: 98 stemmer
  • Det er et skridt til SIDEN: 124 stemmer
  • Det er et skridt OP: 26 stemmer

Kigger man nærmere på, hvad deltagerne har anført under begrundelser, vurderer mange at klubben Inter er en større klub end Tottenham, men at ligaerne langt fra er det, mens enkelte også mener at han går fra at være uønsket, til at være et decideret ønskekøb hos Conte. Andre mener der er større chancer for at vinde pokaler i Inter, fremfor i Juve, og andre igen mener han kan få svært ved overhovedet at blive fast mand i Inter.

Så galt tror jeg dog næppe det går, for med al respekt for at jeg ikke anser Eriksen for en top top spiller, så burde han bestemt kunne blive en nøglefigur på et på papiret middelmådigt Inter hold, og om hvorvidt han kommer til at vinde pokaler i sin nye klub, så er det ikke utænkeligt at der ryger en enkelt Coppa ned i lommen, ligesom et mesterskab bestemt ikke er umuligt, men dog kan blive svært, omend meget meget “lettere” end hos Tottenham.

Jeg stemte selv NED, da jeg, som tidligere anført, ser Serie A som betragteligt svagere end Premier League, hvorfor der over en hel sæson vil blive seriøst mange bløde kampe, hvor både Eriksen og Inter som hold, kan præstere og vinde ved at køre på 60-70%, og den slags bliver man altså ikke en bedre fodboldspiller af, hvilket jo også er forklaringen på at der de senere år har været en masseflugt fra Serie A, som godt nok er begyndt at kunne tiltrække stjerner igen, men det er typisk gamle fyre som 35 årige Ronaldo, 41 årige Buffon, 33 årige Godin og 38 årige Ibrahimovic, og de yngre stjerneskud som ligaen indeholder (nævnt i flæng: Martinez, Tonali, Chiesa, Zaniolo, Barella m.fl.), får næppe lov til at blive der ret længe, da penge og prestige findes langt større andre steder!

I forhold til det danske A landshold, hvor Eriksen jo er den altoverskyggende profil, så tror jeg på at skiftet kan blive gavnligt for ham, i det han nu vil opleve “ny luft”, et helt andet klima, andre mennesker, totalt anderledes kultur, langt bedre vejr + man ikke skal undervurdere at han nu bliver blandt sit holds bedst lønnede spillere, et aspekt der selvsagt illustrerer den enkeltes niveau/prestige, og der har han måske ikke altid følt sig værdsat i Tottenham.

Eriksen er en kløgtig person virker det til, og han omgås med fornuftige folk, ser ud til at have en fin lille familie, og bliver ikke en type vi kommer til at se i en halv eller hel brandert, med en håndfuld friske tøser på skødet, bragende ind i en husfacade i Milano, i en sort Lamborghini. Udover at han ganske givet slet ikke køber en bil af det mærke, så har man aldrig, og jeg tør garantere, vil man aldrig se Eriksen komme spankulerende som f.eks. Højbjerg med umiddelbart vilkårligt placerede tatoveringer “kylet” rundt på armen hen over natten, dumme sig som en Bendtner i privatlivet, eller lukke lo.. ud som en Viktor Fischer eller andre af de kløgtige “fætre” vi de senere år har set i landsholds dresset. Han er en stille eksistens, der kender sit niveau og sin værdi, og selvom han har været den førende i sin årgang i Danmark, og blandt de bedre i Europa i sin årgang hele vejen, så er det aldrig steget manden til hovedet, så han er bestemt en alle vi danskere kan være stolte af.

Eriksen bliver i givet fald dansker nummer 66 i Serie A, og nr. 3 (efter Harald Nielsen og Thomas Helveg) i Inter. Han bliver dansker nr. 8 i indeværende sæson, hvor Jens Stryger Larsen spiller for Udinese, Peter Ankersen, Lasse Schöne og Lukas Lerager tørner ud for Genoa, Simon Kjær er udlejet til AC Milan, Andreas Skov Olsen er i Bologna, mens Andreas Cornelius spiller i Parma.

Og HUSK, som jeg ALTID siger om Italien ift. andre steder, i hvert fald England: Vejret er bedre, maden er bedre, vinene er bedre, kaffen er bedre, chokoladen er bedre, kvinderne er pænere, mere smilende og sødere, bilerne er pænere, husene er pænere, byerne er pænere, politifolkene er pænere klædt, kvinder og mænd er pænere klædt, og så kan alle regler gradbøjes 😉

Velkommen til ITALIA mr. Eriksen!

 

Torben Aakjær, Grado (I)
27.1.20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

HISTORIELØSE FANS