ERIKSENS NYE VERDEN!

SERIE A`S STØRSTE UDENLANDSKE STJERNER!

Selvom Messi, Di Stefano, Pele, Beckenbauer eller Cruyff aldrig har optrådt for en italiensk klub, så må man sige at den italienske Serie A, igennem tiderne i den grad har været fyldt med de fleste af historiens største stjerner. Dette illustreres bl.a. ved at hele 92 spillere der på et eller andet tidspunkt har repræsenteret en italiensk klub, har været blandt de 3 øverste på Ballon dÒr podiet, og 18 spillere har modtaget trofæet, mens de var i Serie A.

Og så er der alle de primært sydamerikanske spillere, som indtil 1995, slet ikke kunne nomineres til den prestige fyldte pris pga. daværende regler, men det gør dem jo ikke til dårligere spillere.

Holder vi os udelukkende til de udenlandske spillere, er der mildt sagt også rigelig at tage af, og i samlet antal nærmer det sig omkring 1000, hvoraf jeg har sorteret 78 fra, som jeg vurderer som særligt store navne, som så er cuttet ned til de 50 primære, og til slut altså min top 10.

Min rangering herunder, er udelukkende en subjektiv vurdering af de individuelle kvaliteter, kombineret med personens “navn”, dvs. hvor høj stjerne status vedkommende havde/har da han var i Serie A, også i resten af verden.

Diego Armando Maradona
SSC Napoli fra 84-91
Kampe og mål: 188/81 mål
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A): 
Scudettoen x 2, Coppa Italia x 1, Supercoppa Italia: x 1 + UEFA Cup x 1
Verdensmester med Argentina i 86, topscorer i Serie A i 87/88, Onze dÒr i 86 + 87
Ekstra: 10 tallet i Napoli vil aldrig komme i brug igen!

I min verden, slet ingen over eller på niveau, men en hel del under dette fænomen af en spiller, som bjergtog Serie A og en hel verden, da han under stor ståhej, om som verdens dyreste spiller, ankom til fattige Napoli fra stenrige Barcelona i 84. På daværende tidspunkt havde Napoli aldrig vundet noget som helst af betydning, men det lavede den lille tryllekunstner effektivt om på, og i alle årene han repræsenterede de lyseblå fra Syditalien, kunne klubben pludselig måle sig med, og indimellem tilmed overgå de 3 store rige klubber fra nord.

Havde Ballon dÒr uddelingen været gældende for spillere uden for Europa, mens Maradona spillede i Napoli, er det min påstand, at han som minimum havde snuppet trofæet i 85, 86, 87, 88, 89 og 90, hvorved han jo havde udlignet Messis nuværende tal, men det er hypotetisk, men derfor kan man jo godt tænke tilbage på hans storheds tid med stor glæde.

Marco van Basten
AC Milan fra 87-95
Kampe og mål: 147/90
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A):
3 x Serie A, Italian Super Cup x 2, Champions League x 2, European Super Cup x 1, VM for klubhold x 2, Europamesterskabet i 88 med Holland, Europæisk topscorer i 88, Serie A topscorer x 2 + Vinder af Ballon dÒr x 3

Havde “Den flyvende hollænder” ikke været plaget af ankelskader det meste af sin karriere, havde han formentlig snuppet Ballon dÒr trofæet minimum 4, og muligvis 5 gange. Med sine 3 Ballon dÒr er han dog helt oppe i det “tunge” felt sammen med Cruyff og Platini, og kun overgået af Cristiano Ronaldo og Messi.

Van Bastens præstationer for Milan, var absurd gode, og han indtager sikkert 2 pladsen på min liste, selvom jeg overordnet set vurderer brasilianske Ronaldo som en overall bedre spiller, men udelukkende baseret på præstationer i Serie A, overtrumfer van Basten alle, undtagen Diego!

Ronaldo
Internazionale fra 97-02 + AC Milan fra 07-08
Kampe og mål: 68/49 for Internazionale + 20/9 for AC Milan
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A): UEFA Cup x 1, Coppa Italia x 2, Verdensmester med Brasilien i 02, Copa America x 2, European topscorer x 1, VM topscorer x 1, Copa America topscorer x 1, Bedste udenlandske spiller i Serie A i 98, Vinder af Ballon dÒr x 2

I min verden, er Ronaldo klodens tredjebedste (Messi klemmer sig ind mellem Maradona og “Il Fenomeno”) spiller nogensinde, men van Basten overgik ham trods alt i Serie A, så Ronaldo må “nøjes” med 3 pladsen på denne liste.

Den skadesplagede super angriber var i periode absurd god, da han repræsenterede Inter, men ligesom tilfældet Maradona, havde han ikke alt for mange super spillere omkring sig, hvorfor det ikke blev til ret mange klub titler, men hans individuelle kvaliteter var uomtvistelige, og det er jo dem jeg vurderer i min rangering.

Michel Platini
Juventus fra 82-87
Kampe og mål: 147/68
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A): Serie A x 2, Coppa Italia x 1, Europa Cup for pokalvindere x 1, European Super Cup x 1, Europa Cup for Mesterhold (CL) x 1, VM for klubhold x 1, Europamesterskabet med Frankrig i 84, Topscorer til EM 84, Topscorer i Serie A x 3 + Vinder af Ballon dÒr x 3

Formentlig den mest elegante spiller, som nogensinde har optrådt i Serie A, og en spiller der i sine bedste år, ganske enkelt var umulig at stække for modstanderne, hvilket hans imponerende CV illustrerer.

Han var en blanding af offensiv midtbane/angriber, og havde i lighed med Maradona, en 100% fri rolle på både klub og landshold, hvor alle andre måtte indrette sig efter ham.

Luis Suarez 
Internazionale fra 61-70 + Sampdoria fra 70-73
Kampe og mål: 256/42 for Internazionale + 63/9 for Sampdoria
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A): Serie A x 3, Europa Cup for mesterhold (CL) x 2, VM for klubhold x 2 + Europamester med Spanien i 64

Er muligvis Spaniens bedste spiller nogensinde efter Xavi og Iniesta, og var i sin storhedstid i 60èrne, konstant blandt verdens 3-4 bedste spillere hele årtiet (han spillede på midtbanen), selvom navne som Sir Bobby Charlton, George Best og Eusebio hver især var på toppen af deres karriere på samme tid.

Er den eneste spanske spiller, som nogensinde har modtaget Ballon dÒr, hvilket han gjorde som Barcelona spiller i 60, året før han skiftede til Internazionale, og mens han spillede i Serie A, blev han nr. 2 både i 61 og 64, samt nr. 3 i 65, så selvom ikke så mange nulevende kan huske ham, og sikkert ikke har set ham så meget i aktion, i og med at der ikke blev vist meget fodbold i tv i hans storheds tid, så taler tingene for sig selv.

Han lever i øvrigt den dag i dag, hvor han er 84 år

Zinedine Zidane
Juventus fra 96-01
Kampe og mål: 151/24
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A): Serie A x 2, Supercoppa Italia x 1, UEFA Super cup x 1, VM for klubhold x 1, Europamester med Frankrig i 00, Verdensmester med Frankrig i 98, Bedste udenlandske spiller i Serie A i 97 og 01 + vinder af Ballon dÒr x 1

I hård kamp med Platini, om at være Frankrigs “all time” største spiller, og ligesom sin landsmand, var han stærk i sine år i Serie A, hvor han tørnede ud for samme klubhold. I modsætning til Platini, som havde sin absolutte stor-hedstid i netop Juve, så var Zidane nok endnu bedre, da han spillede i Real Madrid senere hen i karrieren.

Men derfor var han alligevel fantastisk i alle sine år, og placerer sig fuldt fortjent højt på denne liste.

Ruud Gullit
AC Milan fra 87-93 og Sampdoria fra 93-95
Kampe og mål: 125/38 for AC Milan og 53/18 for Sampdoria
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A): Serie A x 3, Supercup Italia x 1, Champions League x 2, VM for klubhold x 1, UEFA Super cup x 1, Coppa Italia x 1, Europamesterskabet med Holland i 88 + vinder af Ballon dÒr i 87

De fleste over 40 kan næppe undgå at huske den fantastiske hollandske trio (van Basten, Gullit og Rijkaard) i Milan, som styrede både Serie A og Champions League i flere sæsoner, og Gullits eget aftryk på Serie A, vil for altid blive husket som noget af det ypperste man har set på de kanter.

Et fysisk og teknisk pragteksemplar, som var ustyrlig og nærmest umulig at stoppe, når han først kom i fart mod modstandernes mål.

Kaka
AC Milan fra 03-09 + 13-14
Kampe og mål: 223/77
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A): Serie A x 1, Champions League x 1, UEFA Super cup x 1, Super cup Italia x 1, VM for klubhold x 1 + vinder af Ballon dÒr i 07

Elegance, fart og teknik var Kakas varemærker, og set i bakspejlet, skulle han nok være blevet i AC Milan, fremfor at skifte til Real Madrid, hvor det aldrig rigtigt blev det samme for ham.

En nydelse at følge på en fodboldbane, når han nærmest “gled” af på sine modstandere, næsten ligegyldigt hvor hårdt de forsøgte at gå til ham.

 

Zlatan Ibrahimovic
Juventus fra 04-06, Internazionale fra 06-09, AC Milan fra 10-12 + AC Milan fra 20-?
Kampe og mål: 223/111
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A): Serie A x 6, Super cup Italia x 3 + Årets udenlandske spiller i Serie A x 5

Kæmpe svenskeren med det enorme ego, kan man ikke komme udenom på denne liste, og selvom han aldrig lykkedes med at vinde f.eks. Champions League i sine mange år i italienske klubber, så har han alligevel gjort et uudsletteligt indtryk, illustreret ved hans rekord mange gange Årets spiller titler!

Var i sine bedste år, umulig at styre for modstanderne, da han fysisk var dem alle overlegne, og tilmed en overgang relativt hurtig, og hans skudstyrke og præcision var frygtet!

Lothar Matthäus
Internazionale fra 88-92
Kampe og mål: 115/40
Titler i Italien (incl. hvad der er vundet mens han spillede i Serie A): Serie A x 1, UEFA cup x 1, Super cup Italia x 1, Verdensmesterskabet med Tyskland i 90 + vinder af Ballon dÒr i 90

Løbemaskinen pr. excellence, men samtidig også teknisk og fysisk fantastisk, og så kunne han ramme målet, hvilket hans tal illustrerer, selvom han ofte var placeret defensivt.

Navnemæssigt en af de største i Serie A`s historie, og havde han spillet der nogle flere år, havde han givetvis kravlet højere op af listen, mens bedste tid var trods alt i Bayern München.

De øvrige 42 spillere, som jeg havde oppe og vende, var disse (anført i vilkårlig rækkefølge):
Omar Sivori, Gabriel Batistuta, Rui Costa, Dida, Zico, Claudio Taffarel, Dirceu, Oliver Bierhoff, Cristiano Ronaldo, Cafu, Toninho Cerezo, Falcao, Ivan Zamorano, Zvonimir Boban, Pavel Nedved, Michael Laudrup, Harald Nielsen, Paul Gascoigne, Didier Deschamps, Lillian Thuram, Thomas Hässler, Jürgen Klinsmann, Rudi Völler, Jürgen Kohler, Mathias Sammer, Karl-Heinz Rummenigge, Liam Brady, George Weah, Dejan Savicivic, Edgar Davids,  Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Niels Liedholm, Zbigniew Boniek, John Hansen, Sinisa Mihajlovic, Dejan Stankovic, Gunnar Nordahl, Andrei Shevchenko, John Charles og Preben Elkjær.

Cristiano Ronaldo er som navn, en af de største som nogensinde har optrådt i Serie A, men som alle ved, så var han erklærede storheds tid i Real Madrid, hvorfor han ikke er med på min top 10. Da han runder 35 år om få dage, er det tvivlsomt, men selvsagt ikke umuligt, at han genfinder fordums niveau, og i så tilfælde, kan han jo spille sig op på min liste, men jeg tvivler!

Yderligere kunne disse 27 spillere, have været medtaget, men med al respekt for hver enkelt, så præsterede de bedre udenfor Serie A, end de gjorde i hver deres relativt korte tid i Serie A, hvorfor de ikke kom i betragtning, selvom alle er verdensnavne som det fremgår (vilkårlig rækkefølge): Fernando Redondo, Roberto Carlos, Rivaldo, Ronaldinho, Socrates, Hristo Stoichkov, Samuel Etoò, David Beckham, Laurent Blanc, Patrick Vieira, Thierry Henry, Robinho, Miroslav Klose, Ruud Krol, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Luis Figo, Gheorghe Hagi, Dennis Law, Dragan Stojkovic, Pep Guardiola, Fernando Torres, Diego Forlan, Enzo Franzescoli, Ruben Paz, Ian Rush og Jean-Pierre Papin.

Fernando Redondo var en superstjerne, da han ankom til AC Milan, men han døjede med skader, og nåede som bekendt aldrig det ekstreme niveau, han viste i Real Madrid!

Følgende spillere, italienske som udenlandske, har modtaget Ballon dÒr trofæet, mens de repræsenterede en klub i Serie A:
61: Omar Sivori (Juventus/Italien/Argentina)
69: Gianni Rivera (AC Milan/Italien)
82: Paolo Rossi (Juventus/Italien)
83: Michel Platini (Juventus/Frankrig)
84: Michel Platini (Juventus/Frankrig)
85: Michel Platini (Juventus/Frankrig)
87: Ruud Gullit (AC Milan/Holland)
88: Marco van Basten (AC Milan/Holland)
89: Marco van Basten (AC Milan/Holland)
90: Lothar Matthäus (Internazionale/Tyskland)
92: Marco van Basten (AC Milan/Holland)
93: Roberto Baggio (Juventus/Italien)
95: George Weah (AC Milan/Liberia)
97: Ronaldo (Internazionale/Brasilien)
98: Zinedine Zidane (Juventus/Holland)
03: Pavel Nedved (Juventus/Tjekkoslovakiet)
04: Andrei Shevchenko (AC Milan/Ukraine)
07: Kaka (AC Milan/Brasilien)

Omar Sivori var den første italiener/spiller fra Serie A, som modtog Ballon dÒr, og han repræsenterede både Italien og Argentina på landsholdet!

 

Torben Aakjær, 31.1.20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

ERIKSENS NYE VERDEN!