PREMIER LEAGUE OPTAKT SÆSONEN 2022/23

SERIE A`S FAVORITTER – OG LIDT OM ALT DET ANDET!

Den bedste italienske fodboldrække, Serie A, er akkurat som de andre større ligaer i Europa, i fuld gang med en fortættet og sammenpresset sæson 2022/23, og selvom Italien som nation som bekendt ikke skal deltage i det forestående ørken VM, så er der ikke overraskende en hel del spillere fra ligaen der skal med til Qatar. Det betyder en kærkommen pause til de italienske spillere, hvoraf der ikke er mange tilbage længere på øverste niveau. Fra den trup som landstræner Roberto Mancini senest arbejdede med, er der reelt kun Inters midtbane dynamo, Nicolo Barella fra den seneste “Hylde 1” liste dateret d. 25.7., hvilket jo er en medvirkende årsag til at selv mirakelmageren fra EM 2021, Mancini, ikke kunne få “Gli Azzurri” over “VM stregen”. Med itl historien skal dog lyde at der heldigvis for Italiens fremtid, nu efter to missede VM slutrunder på stribe, ser ud til at være berettiget håb forrude. Yngre navne som Sandro Tonali, Alessandro Bastoni og Gianluigi Donnarumma der alle er mellem 22-23 år, er jo allerede nærmest etablerede i hvert fald i truppen, mens endnu yngre spillere som de 18 årige Giorgio Scalvini og Wilfried Gnonto samt den 2 år ældre Lazio angriber Matteo Cancellieri regnes for lovende talenter.

Men nok om “Gli Azurri”, for nu er det jo Serie A det handler om, og selvom de udenlandske stjerner i nutidens Serie A ikke hedder Platini,  Maradona eller van Basten, så er man bestemt tilfredse med navne som f.eks. Milan Skriniar, Lautaro Martinez og en aldrende Ibrahimovic, og efter at Romelu Lukaku er returneret og man endvidere råder over ganske habile aktører som Sergej Milinkovic-Savic, Emerson Leao og Dusan Vlahovic, en trio som mange klubber, herunder ikke mindst de store engelske, særdeles gerne vil have fingrende i, så er man trods alt fortrøstningsfulde. Ligaen overhalede for et par år siden Bundesligaen på UEFA`s kvotients rangliste, og regnes nu for Europas (verdens) tredjebedste liga, efter Premier League og La Liga. Den slags genererer flere TV og sponsorpenge, aspekter der selvsagt forbedrer klubbernes evne til at fastholde deres bedste + tiltrække nye store navne.

På den store scene er Serie A da også beviseligt med helt fremme, hvilket illustreres af Ballon dÒr uddelingerne. Det prestigefyldte trofæ der er uddelt siden 1956, er 18 gange tilfaldet en aktør i Serie A, senest i 2007, hvor den daværende AC Milan brasser Kaka, modtog prisen. Kun La Liga med 23 Ballon dÒr uddelinger overgår den italienske liga, og før Messi/Ronaldo æraen lå Serie A klart i spidsen. Til sammenligning har kun 9 spillere fra en Bundesligaklub og 6 spillere fra en Premier League/1 Division klub, stået øverst på Ballon d`Or podiet. Umiddelbart kan der dog godt gå et stykke tid endnu, før man ser en Serie A spiller modtage det trofæ, idet de potentielle fremtidige modtagere som f.eks. Kylian Mbappe, Pedri, Erling Haaland og Phil Foden, blot for at nævne en række relativt oplagte kandidater, alle er langt væk fra Serie A, og ikke umiddelbart tænkes at skifte dertil, før alderen tynger.

I øvrigt er det en Serie A uden klubber fra f.eks. Sardinien og Sicilien, hvorfra primært Cagliari og Palermo er toneangivende, og kendere af italiensk fodbold vil givetvis også kigge forgæves efter en større klub som Parma. De er alle 3 i Serie B, og den sydligst beliggende klub er nu Lecce, mens Udinese Calcio er den nordligst. De 20 klubber er fordelt i 10 af Italiens 20 regioner, med Lombardiet i nord som regionen med flest klubber, nemlig hele 5, som er de 2 Milano klubber, Monza, Atalanta og Cremonese.

I alt er 616 spillere spilleberettiget i ligaen, hvoraf de 367 er uden italiensk pas. Det giver en udlændinge kvote på 59,6%, hvilket kun overgås af Premier League (66,1%), og overgår La Liga (41,6) og Bundesligaen (52,0%).

Men nok om fortid – geografi – penge og tanker – nu er Serie A gået i gang, og i modsætning til f.eks. Bundesligaen, så er der stor spænding sæson efter sæson (efter Juves fald) om hvem der løber med titlen.

Herunder gennemgår jeg de 5 klubber som jeg vurderer skal kæmpe om titlen, og jeg starter naturligvis med de forsvarende mestre.

 

Associazione Calcio Milan (AC Milan)
Ejerkreds: Elliot Management Corporation
Hjemmebane: San Siro / Giuseppe Meazza
Præsident/formand: Paolo Scaroni
Træner: Stefano Pioli
Anfører: Davide Calabria
Truppens ældste spiller: Zlatan Ibrahimovic (40 år)
Truppens yngste spiller: Marko Lazetic (18 år)
Flest ligakampe for klubben: Paolo Maldini (647 kampe)
Flest ligamål for klubben: Gunnar Nordahl (210 mål)
Antal Scudettoer: 19
Antal Europa Cup for Mesterhold/Champions League: 7
Antal VM for klubhold: 4
Historisk 5 største (subjektivt) navne (tilfældig rækkefølge): Gianni Rivera (billede), Paolo Maldini, Franco Baresi, Marco van Basten og Andrea Pirlo.
Nutidens nøglespillere: Mike Maignan, Theo Hernandez, Sandro Tonali og Emerson Leao.
Egen avl: Matteo Gabbia, Davide Calabria, Tommaso Pobega og Anders Jungdal.
Optimal start 11èr: Mike Maignan – Davide Calabria (anf), Fikayo Tomori, Pierre Kalulu, Theo Fernandez – Ibrahima Bennacer, Sandro Tonali, Charles De Ketelare – Alexis Saelemaekers, Divorck Origi, Emerson Leao.

Andre spillere i truppen:
Ciprian Tatarusanu (målmand)
Antonio Mirante (målmand)
Andreas Jungdal (målmand)
Simon Kjær (central forsvar)
Matteo Gabbia (central forsvar)
Alessandro Florenzi (højre back)
Fode Ballo-Toure (venstre back)
Timeoue Bakayoko (defensiv midtbane)
Tommaso Pobega (central midtbane)
Rada Krunic (central midtbane)
Braham Diaz (offensiv midtbane)
Yasine Adli (offensiv midtbane)
Junior Messias (højre wing)
Ante Rebic (venstre wing)
Zlatan Ibrahimovic (angriber)
Oliver Giroud (angriber)
Marko Lazetic (angriber)

Info: Som forsvarende mester er “I Rossoneri” naturligvis en af den nye sæsons absolutte favoritter, og med tilgang af Origi og Ketelare, virker båder start 11èr og truppen som helhed forstærket. En spiller som Tonali, der langsomt men sikkert er ved at tilspille sig en fast plads for “Gli Azzurri” bør få sit afgørende gennembrud nu, og fortsætter hans udvikling som hidtil, råder Milan over en værdig afløser for Gattuso/Pirlo, uden man dog endnu kan spå om den unge playmakers fremtidige topniveau, hvor han nu ser ud til at få den løbevillige Bennacer som fast makker, efter at Kessie er smuttet transferfrit til Barcelona.

Den største styrke på holdet er markant forsvar og defensiv midtbane, mens man længere fremme har en række angribere godt oppe i alderen, hvilket betyder at Pioli skal “blande sine kort” alt efter modstanderen, og skal klubben bruge de sidste penge i dette transfervindue, burde det nok blive en angriber af yngre årgang.

Som det fremgår er der to danskere i truppen, men med al respekt for især Simon Kjærs meritter, så kan den snart 34 årige forsvars spiller næppe regne med ret meget spilletid, for i hans lange skadespause har duoen Pierre Kalulu og den Fikayo Tomori i den grad sat sig på pladserne i det centrale forsvar, og i den unge Matteo Gabbia, råder man over en potentiel fremtidig italiensk landsholdsspiller, som tilmed er af egen avl, hvilket klubben de senere år har haft svært ved at belønne, og med Paolo Maldini som daglig leder af biksen, kan man tænke sig til at især han vil presse på for at få implementeret flere fra akademiet på Piolis mandskab.

Juventus Football Club S.P.A.
Ejerkreds: Agnelli Family
Hjemmebane: Juventus Stadium
Præsident/formand: Andrea Agnelli
Træner: Massimilliano Allegri
Anfører: Leonardo Bonucci
Truppens ældste spiller: Leonardo Bonucci (35 år)
Truppens yngste spiller: Matias Soule og Fabio Meretti (19 år)
Flest ligakampe for klubben: Gianluigi Buffon (526 kampe)
Flest ligamål for klubben: Alessandro Del Piero (208 mål)
Antal Scudettoer: 36
Antal Europa Cup for Mesterhold/Champions League: 2
Antal VM for klubhold: 2
Historisk 5 største (subjektivt) navne (tilfældig rækkefølge): Gianluigi Buffon, Dino Zoff, Michel Platini (billede), Roberto Baggio og Alessandro Del Piero.
Nutidens nøglespillere: Manuel Locatelli, Leonardo Bonucci, Federico Chiesa og Dusan Vlahovic.
Egen avl: Moise Kean, Faio Moretti, Carlo Pinsoglio, Matias Soule, Daniele Rugani og Nicolo Fagioli.
Optimal start 11èr: Wojciech Szczesny – Danilo, Leonardo Bonucci (anf), Bremer, Alex Sandro – Manuel Locatelli, Paul Pogba – Federico Chiesa, Angel Di Maria, Dusan Vlahovic, Weston McKennie.

Andre spillere i truppen:
Mattia Perin (målmand)
Carlo Pinsoglio (målmand)
Federico Gatti (central forsvar)
Daniele Rugani (central forsvar)
Mattia De Sciglio (venstre back)
Denis Zakaria (defensiv midtbane)
Arthur (defensiv midtbane)
Nicolo Rovella (defensiv midtbane)
Adrien Rabiot (central midtbane)
Nicolo Fagiolo (central midtbane)
Juan Guadrado (højre wing)
Matias Soule (højre wing)
Marley Ake (venstre wing)
Marko Pjaca (venstre wing)
Filip Kostic (venstre wing)
Moise Kean (angriber)
Kaio Jorge (angriber)

Info: Hvor AC Milan klart er Italiens bedste hold internationalt, så er “Den gamle Dame” fra Torino signifikant den mest vindende klub nationalt, og selvom klubben i disse år virker noget pressede, kan man altid være sikker på at de kommer igen. Muligvis ikke i denne sæson, for så stærkt ser holdet ikke ud endnu, men mon ikke Allegri, hvis han holder så længe, skal få banket et stærkt hold sammen. Det har han formået både med Juve og Milan, så han gør det nok igen, og med den hovedrige Agnelli familie i baghånden, er der ofte penge nok, i hvert fald med italiensk målestok.

Ift. sidste sæson, har man fået tilgang af den bomstærke brasser Bremer, som dermed erstatter De Light der overraskende blev solgt til Bayern München. Kaptajnen ved han side, truppens ældste spiller Bonucci, kæmper dog med skader, hvilket i øvrigt en hel del gør i Allegris trup, og det er naturligvis et vigtigt aspekt i en helhedsvurdering, hvor jeg personligt slet ikke anser rekordmestrene for seriøse udfordrere til denne sæsons scudetto.

Associazione Sportiva Roma S.P.A. (AS Roma)
Ejerkreds: The Friedkin Group
Hjemmebane: Stadio Olympico
Præsident/formand: Dan Friedkin
Træner: Jose Mourinho
Anfører: Lorenzo Pellegrini
Truppens ældste spiller: Rui Patricio (34 år)
Truppens yngste spiller: Felix Afena Ohene-Gyan (19 år)
Flest ligakampe for klubben: Francesco Totti (619 kampe)
Flest ligamål for klubben: Francesco Totti (250 mål)
Antal Scudettoer: 3
Antal Europa Cup for Mesterhold/Champions League: 0
Antal VM for klubhold: 0
Historisk 5 største (subjektivt) navne (tilfældig rækkefølge): Francesco Totti, Danielle De Rossi, Bruno Conti, Aldair og Guidi Masetti.
Nutidens nøglespillere: Lorenzo Pellegrini, Tammy Abraham, Gianluca Mancini og Leonardo Spinazzola.
Egen avl: Fellippo Tripi, Lorenzo Pellegrini, Edoardo Bove, Ebrima Darboe, Nicola Zalewski, Pietro Boer og Felix Afena Ohene-Gyan.
Optimal start 11èr: Rui Patricio – Gianluca Mancini, Roger Ibanez, Chris Smalling – Rick Karsdorp, Nemanja Matic, Lorenzo Pellegrini (anf), Leonardo SPinazzola – Paulo Dybala, Nicolo Zanioli, Tammy Abraham.

Andre spillere i truppen:
Mile Svilar (målmand)
Pietro Boer (målmand)
Marssla Kumbula (central forsvar)
William Bianda (central forsvar)
Filippa Tripi (central forsvar)
Zeki Celik (højre back)
Riccardo Calafiori (venstre back)
Matias Vina (venstre back)
Bryan Cristante (defensiv midtbane)
Amadou Diawara (defensiv midtbane)
Ebrima Darboe (defensiv midtbane)
Giorginio Wijnaldum (central midtbane)
Edoardo Bove (central midtbane)
Ante Coric (offensiv midtbane)
Justin Kluivert (venstre wing)
Nicola Zalewski (venstre wing)
Stephen El-Shaarawy (venstre wing)
Eldor Shomurodow (angriber)
Felix Afena Ohene-Gyan (angriber)

Info: Med Mourinho som manager overraskes de færreste sikkert over truppens usædvanligt mange centrale forsvarsspillere, og defensive midtbanefolk, og selvom en del, især udenfor Italien, har brugt til på at hagle det åbenlyst defensivt velkontrollerede mandskab ned i sidste sæson, så er det naturligvis hvad Mourinho er bedst til at skabe, og så skal man huske at i Italien er defensiv styrke ikke et fy ord!

Man fik en europæisk pokal hjem, og nu har den iltre portugiser et mål – den italienske scudetto, og man skal aldrig sige aldrig når man taler om hans mandskaber! Offensiven ser forrygende ud, ikke mindst hvis de to teknisk begavede men også hyper sensitive Zaniolo og Dybala, kan fastholde det niveau, man ved de har, og Abraham helt fremme ved hvordan man banker mål ind, så det skal man ikke bekymre sig om.

Jeg tror dog ikke holdet trods alt er godt nok til mesterskabet, men undgår man skader og topper profilerne, så må de være en hård konkurrent til Milano klubberne!

Societa Sportivo Calcio Napoli S.P.A. (SSC Napoli)
Ejerkreds: Filmauro S.r.l.
Hjemmebane: Stadio Diego Armando Maradona
Præsident/formand: Aurelio De Laurentiis
Træner: Luciano Spalletti
Anfører: Giovanni Di Lorenzo
Truppens ældste spiller: Salvatore Sirigu
Truppens yngste spiller: Hubert Idasiak
Flest ligakampe for klubben: Marek Hamsik (408 kampe)
Flest ligamål for klubben: Dries Mertens (113 mål)
Antal Scudettoer: 2
Antal Europa Cup for Mesterhold/Champions League: 0
Antal VM for klubhold: 0
Historisk 5 største (subjektivt) navne (tilfældig rækkefølge): Diego Maradona, Careca, Ciro Ferrara, Lorenzo Insigne og Marek Hamsik.
Nutidens nøglespillere: Victor Osimhen, Giovanni Di Lorenzo og Fabian Ruiz.
Egen avl: Davide Marfella, Alessio Zerbin, Alessandro Zanioli og Gianluca Gaetano.
Optimal start 11èr: Alex Meret – Giovanni Di Lorenzo (anf), Kim Min-Jae, Leo Østigård, Mario Rui – Stanislav Lobotka, Fabian Ruiz, Tanguy Ndombele – Hirving Lozano, Victor Osimhen, Khvicha Kvaratskhelia.

Andre spillere i truppen:
Salvatore Sirigu (målmand)
Hubert Idasiak (målmand)
Daide Marfella (målmand)
Juan Jesus (central forsvar)
Amir Rrahmani (central forsvar)
Mathias Olivera (højre back)
Filippo Costa (venstre back)
Andre Zambo Anguissa (defensiv midtbane)
Diego Demme (defensiv midtbane)
Luce Palmiero (defensiv midtbane)
Eljif Elmas (offensiv midtbane)
Gianluca Gaetano (offensiv midtbane)
Piotr Zielinski (offensiv midtbane)
Matteo Politano (højre wing)
Adam Ounas (højre wing)
Karim Zedadka (venstre wing)
Giovanni Simeone (angriber)

Info: Napoli vinder ikke mesterskabet, men som altid vil de lyseblå fra det sydlige Italien, være oppe og snuse til toppen, og til enhver tid er det et mandskab alle i rækken frygter, ikke mindst når de skal på besøg i den sydende varme heksekeddel, den utrolige hjemmebane som nu hedder Stadio Diego Armando Maradona i hyldest til historiens største fodboldspiller!

Den rutinerede træner Spalletti råder over et interessant mandskab, men selvom både Osihem og Lozano er stærke offensive kort, er det ikke nok til for alvor at blive en seriøs udfordrer, og med nøglespilleren Ruiz ude med en skade i starten af sæsonen, mangler man i den grad den playmaker der i nu en del sæsoner har været holdets omdrejningspunkt.

Man har sagt farvel til mangeårige holdepunkter som Koulibaly og Insigne, og med al respekt for erstatningerne, har de endnu ikke samme klasse, som da disse to var bedst.

Football Cluob Internazionale Milano S.P.A.
Ejerkreds: Suning Holding Group og Lionrock Capital
Hjemmebane: Giuseppe Meazza
Præsident/formand: Steven Chang
Træner: Simone Inzaghi
Anfører: Samir Handanovic
Truppens ældste spiller: Alex Cordaz (39 år)
Truppens yngste spiller: Valentin Carboni (17 år)
Flest ligakampe for klubben: Javier Zanetti (615 kampe)
Flest ligamål for klubben: Giuseppe Meazza (243 mål)
Antal Scudettoer: 19
Antal Europa Cup for Mesterhold/Champions League: 3
Antal VM for klubhold: 3
Historisk 5 største (subjektivt) navne (tilfældig rækkefølge): Giuseppe Bergomi, Giacinto Facchetti, Giuseppe Meazza, Javier Zanetti og Sandro Mazzola.
Nutidens nøglespillere: Nicolo Barella, Milan Skriniar og Lautaro Martinez.
Egen avl: Eddie Salcedo, Alex Cordaz, Federico Dimarco, Luciene Agoume og Matteo Zanotti
Optimal start 11èr: Samir Handanovic – Stefan De Vrij, Alessandro Bastoni, Milan Skriniar – Denzel Dumfries, Nicolo Barella, Hakan Calhanoglu, Marcelo Brozovic, Robin Gosens – Romelu Lukaku, Leandro Martinez.

Andre spillere i truppen:
Andre Onana (målmand)
Gabriel Brazao (målmand)
Alex Cordaz (målmand)
Federico Dimarco (central forsvar)
Danilo DÀmbrosio (central forsvar)
Alessio Fontanarosa (central forsva)
Raoul Bellanova (højre back)
Matteo Darmian (højre back)
Dalbert (venstre back)
Kristjan Asllani (defensiv midtbane)
Luciene Agoume (defensive midtbane)
Roberto Gagliardini (central midtbane)
Henrikh Mkhitaryan (offensiv midtbane)
Valentin Carboni (Offensiv midtbane)
Joaquin Correra (offensiv midtbane)
Edin Dzeko (angriber)
Eddie Salcedo (angriber)

Info: Det er nærmest det samme mandskab som Conte vandt scudettoen med for et par sæsoner siden, og man bliver sæson efter sæson forbløffet over at klubben formår at holde på så stærke navne som Bastoni, Skriniar, Barella og Martinez, men klubben må trods alt betyde en del for spillerne, hvilket illustreres af hjemvendte Lukaku, der faldt totalt sammen i sit Premier League comeback, men som ganske givet hakker +20 mål ind i sæsonen tilbage i Serie A.

Der er en god dybde i holdet, og når den 38 årige Handanovic slipper buret, står en stærk Onana klar, og så skal man ikke undervurdere brasseren Brazao, der for nogle sæsoner siden var et af de helt store talenter i Brasilien, men som nu er skadet.

Jeg vil tro at det bliver Inter og Milan der kommer til at kæmpe om trofæet, ganske som sidste sæson, og jeg har en lille fornemmelse af at det bliver Inzaghis drenge der løber med guldet i denne sæson, men vi får se.

Mit bud på slutstillingen:
1. Inter Milan
2. AC Milan
3. AS Roma
4. Juventus
5. SSC Napoli
6. SS Lazio
7. Fiorentina
8. Atalanta Bergamo
9. FC Torino
10.US Sassuolo
11.FC Bologna
12.Sampdoria
13.Spezia Calcio
14.Udinese Calcio
15.Hellas Verona
16.FC Empoli
17.Lecce
18.Monza
19.Cremonese
20.US Salernitana

Vi får se hvordan det går!

Tak fordi du læste med og på genlæs 😉

Torben Aakjær
Grado (IT) 20.08.22

 

 

 

 

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

PREMIER LEAGUE OPTAKT SÆSONEN 2022/23