HISTORIENS STØRSTE MÅLKONGER!

MONEY TALKS!

Her dagen efter at det stort anlagte “European Super League” projekt mere eller mindre er lagt i graven, koncentrerer jeg mig i denne artikel udelukkende om den trods alt endnu eksisterende Champions League, hvilket nok også er det klogeste på sigt, for man kan dårligt forestille sig at der sådan lige med det samme, kommer nye alternative forslag på bordet, i hvert fald ikke på samme voldsomme måde som man så det i forgangne weekend.

At penge er magt, er nok den dårligst bevarede hemmelighed i denne verden, og akkurat som i alle andre dele af denne forunderlige verden, er penge i stand til at købe fodboldklubber succes.

Det er det som denne artikel skal forsøge at illustrere.


Kigger man på Europas mest eftertragtede klubtrofæ, Champions League, hvor vinderen i indeværende sæsons turnering kan forvente at stoppe omkring 140 millioner Euro ned i “foret”, så skal vi helt tilbage til sæsonen 03/04, for sidst at finde en klub der vandt, og som ikke figurerede på Forbes liste over klodens 20 rigeste klubber. Som de fleste nok husker det, var det FC Porto der med en 3-0 sejr over Monaco, sikrede sig trofæet en forsommer aften på Arena AufSchalke i Gelschenkirchen, og derved lagde grundstenen for en vis Jose Mourinhos karriere, men det er en helt anden historie.

Siden da har der været afviklet 16 finaler, hvor 8 klubber har stået som sejrherre efter finalekampene, og alle (Liverpool, FC Barcelona, AC Milan, Manchester United, Inter Milan, Chelsea, Bayern München og Real Madrid) er år efter år at finde højt på Forbes rigdomsliste, således også den seneste, hvor 7 af klubberne er i top 8, mens Inter Milan figurerer som nr. 15.

I indeværende sæsons turnering, er vi som bekendt nået frem til semifinalerne, og her er det kvartetten PSG, Real Madrid, Manchester City og Chelsea som skal dyste om trofæet, der udover den ærefulde pokal, er lig med dejlig mange Euro i præmie fra UEFA, men naturligvis også i forventede øgede indtægter fremadrettet, idet en Champions League vindende klub, selvsagt er særdeles eftertragtet for ikke mindst sponsorer og TV rettighedsforhandlinger m.v. Kort sagt er det en guldgruppe at nå helt til tops, og alle 4 resterende klubber, har da heller ikke sparet på “krudtet”, i bestræbelserne på at købe spillere ind til at fuldende drømmen, hvilket nedenstående oversigter illustrerer.

En oversigt over de seneste 5 års netto forbrug for semifinalisterne ser således ud:
Manchester City: 632 millioner Euro
PSG: 318 millioner Euro
Chelsea: 292 millioner Euro
Real Madrid: 26 millioner Euro

En tilsvarende liste for de seneste 10 års nettoforbrug for samme klubber:
Manchester City: 1028 millioner Euro
PSG: 868 millioner Euro
Chelsea: 498 millioner Euro
Real Madrid: 222 millioner Euro

Medtager man de øvrige 6 mest forbrugende klubber i Europa i en 5 års oversigt for nettoforbrug ser listen således ud:
Manchester City: 632 millioner Euro
Manchester United: 554 millioner Euro
FC Barcelona: 347 millioner Euro
PSG: 318 millioner Euro
Chelsea: 292 millioner Euro
Juventus: 197 millioner Euro
Bayern München: 155 millioner Euro
Liverpool: 133 millioner Euro
Atletico Madrid: 82 millioner Euro
Real Madrid: 26 millioner Euro

Oversigten for 10 års nettoforbruget ser således ud for samme 10 klubber (Antal CL titler):
Manchester City: 1028 millioner Euro (0 titler)
Manchester United: 942 millioner Euro (0 titler)
PSG: 868 millioner Euro (0 titler)
FC Barcelona: 564 millioner Euro (1 titel)
Chelsea: 498 millioner Euro (1 titel)
Juventus: 443 millioner Euro (0 titler)
Bayern München: 355 millioner Euro (2 titler)
Liverpool: 349 millioner Euro (1 titel)
Real Madrid: 222 millioner Euro (4 titler)
Atletico Madrid: 54 millioner Euro (0 titler)

Såfremt man tager sit udgangspunkt i at de mest forbrugende klubber, til enhver tid vinder de primære titler, så “snubler” den logik unægtelig her, idet de 3 suverænt mest købende klubber, henholdsvis fra Manchester og Paris, ikke har været i nærheden af den mest prestigefyldte titel.

Omvendt må man nøgternt applaudere Real Madrid for at være en relativ “beskeden” forbruger, og alligevel formå at vinde hele 4 titler + være med fremme i semifinalen i indeværende turnering. Den spanske hoveds stadsklub har altid haft et ry, bestemt berettiget i perioder, for at være en klub der nærmest ødslede med pengene, og ja Real Madrid har da historisk set også brugt oceaner af penge på at tiltrække klodens fremmeste navne, men i modsætning til f.eks. Manchester City, men også de øvrige klubber, så kan man altså også bryste sig af hele 13 trofæer i Europas fremmeste klubturnering, mens de øvrige 9 klubber, tilsammen har 23 af slagsen. De 23 trofæer deles rent faktisk imellem 6 (Chelsea, FC Barcelona, Bayern München, Liverpool, Juventus og Manchester United), mens trioen Manchester City, Atletico Madrid og PSG endnu ikke har prøvet sejrens sødme her.

En oversigt over de 10 dyreste transfers i historien viser denne fordeling (Pris i Euro i parantes):
1. Neymar (222) købt af PSG
2. Mbappe (145) købt af PSG
3. Coutinho (135) købt af FC Barcelona
4. Dembele (135) købt af FC Barcelona
5. Felix (127) købt af Atletico Madrid
6. Griezmann (120) købt af FC Barcelona
7. CR7 (117) købt af Juventus
8. Hazard (115) købt af Real Madrid
9. Pogba (105) købt af Manchester United
10.Bale (101) købt af Real Madrid

Kigger man på de 100 dyreste handler overhovedet, fordeles de på 23 forskellige klubber, hvoraf de 21 hører til i Europa, og nu ser oversigten pludselig sådan ud:
Manchester City: 15 spillere (12 er med i nuværende trup)
Real Madrid: 13 spillere (5 er med i nuværende trup)
Manchester United: 11 spillere
Chelsea: 9 spillere (7 er med i nuværende trup)
FC Barcelona: 8 spillere
Liverpool: 6 spillere
PSG: 6 spillere (4 er med i nuværende trup)
Juventus: 6 spillere
Atletico Madrid: 4 spillere
Bayern München: 2 spillere

Ovenstående illustrerer i den grad, at Manchester Citys nuværende mandskab er specifikt formet og bearbejdet af Guardiola, som blev ansat i klubben d. 1.7.16. Siden sin ansættelse har den karismatiske spanier forestået hele 37 spiller indkøb, hvoraf 16 af disse er med i hans nuværende bruttotrup. Det er Dias, Mahrez, Laporte, Cancelo, Rodri, Mendy, Stones, Walker, Silva, Ake, Ederson, Jesus, Gündogan, Torres, Steffen og Zinchenko. Prisen for disse spillere var 722 millioner Euro, og herudover har han så hentet Diaz og Foden op i sin trup, hvor der i forvejen ved hans ansættelse var De Bruyne, Fernandinho, Sterling og Agüero. Omvendt har Pep foranlediget salg af spillere for 177 millioner Euro, hvor Sanes salg for 53 millioner Euro til Bayern München var det største af dem. Man kan således relativt let konkludere at Pep har haft særdeles gode vilkår for at bygge sit hold op, hvilket han slet ikke på samme måde havde i f.eks. hans 3 sæsoner i Bayern München, hvor han “kun” købte 16 spillere for ca. 200 millioner Euro.

Forbruget på knap 1 milliard Euro som Pep har forestået i sine knap 8 sæsoner i først Bayern München, og sidenhen i Manchester City, har i skrivende stund “kastet” 5 mesterskaber, 3 pokaltitler (England = FA), og en enkelt klub VM titel på lidt forskelligt “krims krams”, men altså endnu ikke det trofæ som bosserne i både Bayern München og Manchester City hungrer allermest efter, Champions League trofæet. Nu er denne sæson jo langtfra slut endnu, så Pep kan, udover at forøge antallet af mesterskaber, naturligvis også krone sig selv og klubben, og derved gøre sig selv nærmest udødelig i den blå del af Manchester, såfremt City går helt til tops i turneringen, men der resterer i givet fald 3 kampe endnu!

Kigger man omvendt på Peps rival i Real Madrid, finder man et helt anderledes indkøbsmønster, hvilket nok overrasker de fleste, da vi alle vel nærmest er vokset op med at Real Madrid var en klub, der mere eller mindre købte sig til succes. Da Zidane overtog tøjlerne Real Madrid, hvilket jo var hans første trænerjob på A niveau, tilbage i januar1 16, overtog han så også et langt mere “færdigt” mandskab end det som Pep overtog da han kom til Manchester City. Zidane medvirkede således kun til køb af 3 spillere i sine knap 2 1/2 år i den kongelige spanske hovedstadsklub, nemlig Morata, T Hernandez og Ceballos, og så hev han Ødegaard og Hakimi op fra U/B truppen. I sin anden periode i klubben, dvs. den han er i gang med nu, blev han ansat i marts 19, og indtil videre har man kun købt 6 spillere, nemlig Hazard, Jovic, Militao, F Mendy, Reinier og Soro.

Real Madrid var i Zidanes første periode, også forskånet for skader i et helt uhørt omfang, og således i nærmest diametral modsætning til den igangværende sæson. Dette illustreres af de 3 start 11ère Zidane valgte i de 3 finaler, som jo alle blev vundet i 15/16, 16/17 og 17/18. Kun 13 forskellige spillere figurerede i disse 3 startopstillinger. Hele 9 spillere (Navas, Carvajal, Ramos, Marcelo, Casemiro, Modric, Kroos, Benzema og Cristiano Ronaldo) var gennemgående navne, og herudover var det Bale (15/16), Pepe (15/16), Varane (16/17 + 17/18) og Isco (16/17 + 17/18). I bedste fald kan Zidane mønstre 9 af disse spillere i årets finale, hvis Real Madrid vel og mærke når så langt, men skader har i modsætning til tidligere, i den grad været en hæmsko for holdet i indeværende sæson, hvor hele 7 spillere pt. er udenfor med skader, og hvor i hvert fald Vazquez og kaptajnen Ramos formentlig ikke bliver klar til en evt. finale. Herudover er det et aldrende mandskab, hvor 7 spillere er 30 eller derover, hvilket selvsagt forøger chancerne for skader, og minimum betyder at spillerne skal bruge længere tid på at restituere.

Man kan ikke på samme måde gå ind og vurdere hverken Tuchel eller Pochettinos meritter i henholdsvis Chelsea og PSG, da de begge har været der for kort tid, og derved i mindre grad selv har haft indflydelse på nye spillere. De må således finde ud af at præstere, med det materiale som deres forgængere har overladt dem.

Udover de 10 klubber der primært behandles i denne artikel, er købene fordelt således:
Arsenal: 6 spillere
SS Lazio: 2 spillere
West Ham, SSC Napoli, Inter Milan, Tottenham, Everton, Leicester City, AS Monaco og Newcastle United med 1 hver + de kinesiske klubber SH Sport og Jiangsu ligeledes 1 hver.

Kigger man på de 4 semifinalisters 20 primære spillere, og hvor meget den enkelte klub har brugt på disse igennem årene, ser oversigten således ud:

Manchester City
11/12: Agüero: 40 millioner Euro
13/14: Fernandinho: 40 millioner Euro
15/16: De Bruyne: 76 millioner Euro
15/16: Sterling: 64 millioner Euro
16/17: Stones: 56 millioner Euro
16/17: Jesus: 32 millioner Euro
16/17: Gündogan: 27 millioner Euro
16/17: Zinchenko: 2 millioner Euro
17/18: Laporte: 65 millioner Euro
17/18: Mendy: 58 millioner Euro
17/18: Walker: 53 millioner Euro
17/18: Silva: 50 millioner Euro
17/18: Ederson: 40 millioner Euro
17/18: Phil Foden: 0 millioner Euro (egen avl)
18/19: Mahrez: 68 millioner euro
19/20: Cancelo: 65 millioner Euro
19/20: Rodri: 63 millioner Euro
20/21: Dias: 68 millioner Euro
20/21: Ake: 45 millioner Euro
20/21: Torres: 23 millioner Euro
Samlet forbrug: 935 / i snit pr. spiller: 47 millioner Euro

PSG
12/13: Verratti: 12 millioner Euro
13/14: Marquinhos: 31 millioner Euro
15/16: Di Maria: 63 millioner Euro
15/16: Kurzawa: 25 millioner Euro
15/16: Kempembe: 0 millioner Euro (egen avl)
16/17: Draxler: 36 millioner Euro
17/18: Neymar: 222 millioner Euro
18/19: Mbappe: 145 millioner Euro
18/19: Paredes: 40 millioner Euro
18/19: Kehrer: 37 millioner Euro
18/19: Dagba: 0 millioner Euro (egen avl)
19/20: Diallo: 32 millioner Euro
19/20: Gueye: 30 millioner Euro
19/20: Sarabia: 18 millioner Euro
19/20: Navas: 15 millioner Euro
19/20: Herrera: 0 millioner Euro (free transfer)
20/21: Florenzi: 1 millioner Euro (leje)
20/21: Kean: 0 millioner Euro (leje)
20/21: Icardi: 50 millioner Euro
20/21: Pereira: 4 millioner Euro (leje)
Samlet forbrug: 761 millioner Euro / i snit pr. spiller: 38 millioner Euro

Chelsea
12/13: Azpilicueta: 9 millioner Euro
13/14: Zouma: 14 millioner Euro
16/17: Abraham: 0 millioner Euro (egen avl)
16/17: Kante: 36 millioner Euro
16/17: Alonso: 23 millioner Euro
17/18: Rüdiger: 66 millioner Euro
17/18: Giroud: 17 millioner Euro
18/19: Kepa: 80 millioner Euro
18/19: Pulisic: 64 millioner Euro
18/19: Jorginho: 57 millioner Euro
18/19: Odoi: 0 millioner Euro (egen avl)
19/20: Kovacic: 45 millioner Euro
19/20: Mount: 0 millioner Euro (egen avl)
19/20: James: 0 millioner Euro (egen avl)
20/21: Havertz: 80 millioner Euro
20/21: Werner: 53 millioner Euro
20/21: Chilwell: 50 millioner Euro
20/21: Zyech: 40 millioner Euro
20/21: Mendy: 24 millioner Euro
20/21: Silva: 0 millioner Euro (free transfer)
Samlet forbrug: 658 millioner Euro / i snit pr. spiller: 33 millioner Euro

Real Madrid
05/06: Ramos: 27 millioner Euro
06/07: Marcelo: 7 millioner Euro
09/10: Benzema: 35 millioner Euro
11/12: Varane: 10 millioner Euro
12/13: Modric: 35 millioner Euro
13/14: Isco: 30 millioner Euro
13/14: Carvajal: 7 millioner Euro (egen avl – købt tilbage fra Leverkusen)
13/14: Casemiro: 6 millioner Euro
13/14: Nacho: 0 millioner Euro (egen avl)
14/15: Kroos: 25 millioner Euro
15/16: Asensio: 4 millioner Euro
15/16: Vasquez: 1 millioner Euro
18/19: Junior: 45 millioner Euro
18/19: Courtois: 35 millioner Euro
18/19: Odriozola: 30 millioner Euro
18/19: Lunin: 9 millioner Euro
18/19: Valverde: 0 millioner Euro (egen avl)
19/20: Hazard: 115 millioner Euro
19/20: Militao: 50 millioner Euro
19/20: Rodrygo: 45 millioner Euro
Samlet forbrug: 564 millioner Euro / snit pr. spiller: 28 millioner Euro

Et kig på de 8 klubber, som var i kvartfinalerne, viser herunder hvad hver enkelt start 11èr havde af værdi på spilletidspunktet:
Liverpool: 59,09 millioner Euro
Manchester City: 53,77 millioner Euro
Bayern München: 45,64 millioner Euro
Real Madrid: 42,27 millioner Euro
PSG: 42,09 millioner Euro
Chelsea: 39,18 millioner Euro
Dortmund: 25,64 millioner Euro
FC Porto: 13,09 millioner Euro

Man kan sige at det så var skuffende at det dyreste hold skuffede, mens værdien på de 4 klubber som så kom frem til semifinalerne, er ganske tætte, med en difference på beskedne ca. 14 millioner Euro mellem Manchester Citys og Chelseas start 11ère. Omvendt havde det jo været en sensation såfremt et “billigt” mandskab som FC Porto, skulle kunne gå hele vejen, men det skete så heller ikke!

En ting er jo spillerkøbets pris, noget ganske andet er lønningerne, og akkurat som på indkøbssiden, er det ikke Real Madrid der er så voldsomt meget

De 20 højst lønnede spillere i verden (Bruttoløn) / årsløn:
1. Lionel Messi (FC Barcelona): 60,1 millioner Euro
1. Cristiano Ronaldo (Juventus): 60,1 millioner Euro
3. Neymar (PSG): 51,7 millioner Euro
4. Antonie Griezmann (FC Barcelona): 35,7 millioner Euro
5. Oscar (Shanghai SIPG): 32,4 millioner Euro
6. Paulinho (Guangzhou Evergrande): 25,9 millioner Euro
7. Eden Hazard (Real Madrid): 24,4 millioner Euro
7. Philipe Coutinho (FC Barcelona): 24,4 millioner Euro
9. Talisca (Gyangzhou Evergrande): 21,7 millioner Euro
10.Kevin De Bruyne (Manchester City): 21,0 millioner Euro
10.David De Gea (Manchester United): 21,0 millioner Euro
10.Robert Lewandowski (Bayern München): 21,1 millioner Euro
13.Sergio Ramos (Real Madrid): 20 millioner Euro
13.Toni Kroos (Real Madrid): 19,8 millioner Euro
14.Manuel Neuer (Bayern München): 19,0 millioner Euro
15.Leroy Sane (Bayern München): 17,9 millioner Euro
16.Karim Benzema (Real Madrid): 17,7 millioner Euro
16.Luka Modric (Real Madrid): 17,7 millioner Euro
18.Paul Pogba (Manchester United): 17,4 millioner Euro
18.N`Golo Kante (Chelsea): 17,4 millioner Euro
20.Luis Suarez (Atletico Madrid): 16,9 millioner Euro

Selvom ingen af de ovennævnte spillere, og ganske givet heller ikke de øvrige spillere i de enkelte spillertrupper, til daglig lider nød i form af for lidt penge til mad og fornødenheder i dagligdagen, så er det bemærkelsesværdigt at en storforbrugende klub som Manchester City, blot figurerer med Kevin De Bruyne på listen, og det endda først efter at han i forrige uge, forlængede sin kontrakt, hvorved han steg i løn og nu er bundet til de formentlig kommende engelske mestre, frem til sommeren 2025.

Afslutningsvis vil jeg illustrere de 4 semifinalisters brug af spillere indtil videre i turneringen, som jo har budt på maksimalt 10 kampe pr. hold/spiller. Blot 10 spillere samlet fra kvartetten, har medvirket i alle kampe, og det er Silva og Foden fra Manchester City, Courtois, Mendy, Modric, Junior og Kroos fra Real Madrid, Navas og Pereira fra PSG samt Kante fra Chelsea. Det i sig selv er ikke så spektakulært, men går man derimod ind og ser nærmere på hver klubs hyppigst benyttede spillere, så er der ganske stor forskel på prisen (indkøb) herpå.

Manchester City har benyttet 25 spillere i de 10 hidtidige kampe, og de 11 mest benyttede ift. en start 11èr (indkøbspris i parantes):
Ederson 9 kampe (40), Walker 8 kampe (53), Dias 8 kampe (68 kampe), Stones 8 kampe (56), Cancelo 8 kampe (65), Rodri 9 kampe (63 kampe), Foden 10 kampe (0), Silva 10 kampe (50), Gündogan 9 kampe (27), Mahrez 9 kampe (68) og Sterling 9 kampe (64).
Samlet pris: 554 millioner Euro eller 50 millioner Euro i snit pr. spiller.

Chelsea har benyttet 24 spillere, og de 11 mest benyttede er:
Mendy 9 kampe (24), James 7 kampe (0), Azpilicueta 8 kampe (9), Rüdiger 9 kampe (35), Chilwell 7 kampe (50), Kante 10 kampe (36), Jorginho 9 kampe (57), Kovacic 9 kampe (45), Havertz 9 kampe (80), Werner 9 kampe (53) og Ziyech 8 kampe (40).
Samlet pris: 429 millioner Euro eller 39 millioner Euro i snit pr. spiller.

PSG har benyttet 23 spillere, og de 11 mest benyttede er:
Navas 10 kampe (15), Florenzi 8 kampe (1), Kimpembe 9 kampe (0), Marquinhos 8 kampe (31), Bakker 8 kampe (0), Pereira 10 kampe (4), Gueye 9 kampe (30), Herrera 8 kampe (0), Rafinha 8 kampe (0), Di Maria 9 kampe (63) og Mbappe 9 kampe (145).
Samlet pris: 289 millioner Euro eller 26 millioner Euro i snit pr. spiller.

Real Madrid har benyttet 26 spillere, og de 11 mest benyttede er:
Courtois 10 kampe (35), Vazquez 8 kampe (1), Varane 8 kampe (10), Nacho 6 kampe (0), Mendy 10 kampe (48), Casemiro 8 kampe (6), Modric 10 kampe (35), Kroos 10 kampe (25), Asensio 9 kampe (4), Junior 10 kampe (45) og Rodrygo 9 kampe (45).
Samlet pris: 254 millioner Euro eller 23 millioner Euro i snit pr. spiller.

Afslutningsvis skal det understreges at undertegnede ikke på nogen måde er fan af de 4 semifinalister, hvilket alt andet lige har gjort arbejdet væsentlig lettere, i og med at der ikke skulle investeres følelser i tallene 😉

Håber du er blevet underholdt/informeret/beriget med denne artikel, som om ikke andet kan bruges til at underbygge ens argumenter i mulige diskussioner o.lign.

Tak fordi du læste med og på gensyn 😉

Kilder:
– Transfermarkt.de
– Salary sport
– Forbes
– Deloitte Football Money League

Med sportslig hilsen
Torben Aakjær
KBH-DK-21.04.21

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

HISTORIENS STØRSTE MÅLKONGER!