THOMAS FRANKS SVENDESTYKKE!

HISTORIENS BEDSTE TRÆNERE!

Hvem er verdens bedste manager/træner her og nu – hvem er det historisk, og hvem kan vi forvente det kan/vil blive i den nære fremtid? Det er store spørgsmål, som jo nærmest er umulige at svare på, hvert og et. Akkurat som når man forsøger at pejle sig frem til de bedste spillere, kommer følelser, subjektive holdninger, forskellige begreber og andet mere eller mindre relevant i spil, og uanset hvordan man vender og drejer det, tror jeg aldrig nogensinde alle kan eller vil blive enige om den samme person.

På spillerfronten er det oplagt at nævne Pele, Beckenbauer, Messi og Maradona, hvis man historisk skal kåre den ypperste af de ypperste, men igen vil andre måske nævne Cruyff, Di Stefano eller hvad med Ronaldo, både ham fra Brasilien og ham fra Portugal. Hvem har vundet mest, hvem har scoret mest, hvem var den bedste dribler, header, passer af bolden – ja eller hvem var den bedste til at forsvare, løbe, aflevere eller redde bolden. Vi bliver aldrig enige, og helt ærligt, det ville da også være kedeligt hvis vi alle gik efter den samme pige, kørte i den samme model bil, gik med det samme ur, eller alle var enige om at en eneste film var den bedste!

Fodbold er ikke matematik – fodbold er følelser, og selvom man med viden, indsigt og forberedelse, måske nok kan nå tættere på sandheden der måske slet ikke findes, så har alle jo ret til at mene hvad de nu mener.

Det er nok næppe ukendt for de fleste af dem der læser mine artikler, at jeg i november 2020 udgav bogen “Historiens 100 bedste fodboldspillere“, hvor jeg forsøgte at pejle mig ind på det uendeligt svære svar. Jeg havde endda begrænset mig til udelukkende at vurdere pensionerede spillere, således at jeg ikke skulle “forstyrres” af spillere, der principielt kunne præstere og/eller vinde mere, end efter bogen var udkommet. Det forhindrede mig således i at medtage endnu aktive superstjerner som f.eks. Messi, Ronaldo og Ramos, ja også Kroos, Modric eller Lewandowski for den sags skyld, for slet ikke at tale om Ibrahimovic eller Busquets, og der er muligvis flere jeg har overset i denne omgang. Sådan ændrer tingene sig konstant, og næsten uanset på hvilket tidspunkt man opstiller sin rangering, vil der altid være nogen der peger på andre spillere.

Men denne artikel handler som nævnt om trænere, de bedste af de bedste, og derfor vil jeg nu koncentrere mig om dem. Igen er det relativt let og særdeles målbart, at kigge udelukkende på den enkeltes CV, dvs. hvor meget man har vundet, hvilke klubber og/eller lande man har stået i spidsen for, samt hvor lang tid man har været træner. Det kan enhver idiot, tør jeg næsten sige, jo finde ud af med vore dages Google søgninger, men jeg vil i denne artikel forsøge at gøre det noget mere nuanceret, hvilket gør at jeg måske/måske ikke rammer mere rigtigt.

Notorisk har langt hovedparten af de trænernavne de fleste kender, også haft en større karriere som aktive spillere. Det gælder både for klub og landstrænere, og selvom tiderne bestemt forandrer sig, også på dette punkt, er langt de fleste trænere i de større ligaer i dag, personer med en vis aktiv karriere bag sig. Det samme gælder på landstrænerposterne i øvrigt, hvilket illustreres hvis man tager et nærmere kig på de 20 aktuelt øverst placerede landshold på FIFA`s ranking. I top 10 er det rent faktisk kun Danmarks Kasper Hjulmand, som ikke har haft en nævneværdig aktiv karriere, mens også Columbias Reinaldo Rueda og Sveriges Janne Andersson (jo det er en mand men de har underlige navne i det land!) er det som er det vi betegner som “tavle-teoretikere”, hvis vi kigger på top 20 listen. På klub niveau er der en større procentdel “tavle-teoretikere”, når man går i dybden med de 78 klubber, som er placeret i de 4 primære europæiske ligaer (Premier League, La Liga, Serie A og Bundesligaen). Tallet siger her 30 ud af 78, hvilket faktisk overrasker undertegnede, og alene i Premier League, er halvdelen af cheftrænerne ikke tidligere topaktive spillere, herunder Thomas Frank i Brentford, men også senest ankomne Roy Hodgson, som jo netop har afløst Claudio Ranieri, der rent faktisk havde en ok fortid som spiller.

Som bekendt, er der indimellem spillere, som dårligt når at “smide støvlerne”, og nyde deres velfortjente otium, førend de hyres som trænere. Ofte på en blanding af deres navn + deres type som spiller. Oftest er det tidligere midtbanespillere som rekrutteres, hvilket muligvis hænger sammen med at man fra ledelsen af, forventer at disse har den største fodboldforståelse, de bedste lederegenskaber + måske er hurtigere til at omstille sig fra aktiv spiller til aktiv træner. Nyere eksempler og beviser herpå, er jo navne som Andrea Pirlo, Clarence Seedorf, Xavi Hernandez, Steven Gerrard og Frank Lampard, der hver især må anses som at være kommende toptræner håb. Om de bliver det, er endnu for tidligt at sige det, og for alle er det selvsagt svært, for ikke at sige nærmest umuligt, at kopiere en anden tidligere midtbane mands meritter i sine indtil videre få år som træner. Vi taler naturligvis om Zinedine Zidane, hvis aktive karriere ikke behøves blive nævnt her. Uanset om man bryder sig om ham eller ej, bør ingen kunne negligere hans tid som spiller, og i de 2 perioder på til sammen 1719 dage, som han stod i spidsen for det primære mandskab i Real Madrid, lykkedes det ham utroligt nok at vinde 11 større pokaler, fordelt på 3 x Champions League, 2 mesterskaber, 2 VM klub trofæer, 2 internationale Super Cups + 2 spanske Super Cups. Herudover blev han 2 gange udråbt som verdens bedste træner. En sådan præstation, eller faktisk blot noget der minder om det, er ikke set før i historien, og selvom jeg godt er klar over at Real Madrid med eller uden Zidane, er en mægtig størrelse, som givetvis ville have vundet en del alligevel, så er blot det facts at de 3 trofæer i træk i Champions League turneringen aldrig er set før + at andre klubber i samme periode havde omtrent lige så dyre spillertrupper. Herudover er det jo som bekendt heller ikke nok, blot at vade ind i en stor klub, og så fra dag 1 styre tropperne.

Uagtet at man har været et mega navn som træner, er der i perioden fra man selv var aktiv til man nu står som træner, sket utroligt meget. Nye egoer er kommet til, nye træningsmetoder, anderledes taktiske oplæg og ja i det hele taget et væld af enorme udfordringer, som bestemt ikke alle kan leve op til. Zidane formåede at gøre denne transformation perfekt, men vi har historisk set en del “knække nakken” på denne måde, senest Andrea Pirlo og Frank Lampard, som ganske vist ikke som spillere var på Zidanes niveau, men vi kan nok blive enige om at de hver især var absolutte verdensklasse spillere, da de var bedst. Uden den store erfaring, blev de ansat i henholdsvis Juventus og Chelsea, og vi har også set Seedorf i AC Milan eller hvad med Lothar Matthäus, Diego Maradona, Marco van Basten eller vores egen Michael Laudrup. De er måske ikke hver især faldet totalt igennem, men de har langt fra overbevist, uanset på hvilket niveau de har trænet på, og aktuelt er ingen af dem i job igen, hvilket vist illustrerer min pointe.

Akkurat som spillerne skal have bestemte karakteristika for at opnå storhed, gælder det samme naturligvis også for de ypperste trænere, og herunder har jeg, i tilfældig rækkefølge, opremset de vigtigste som jeg ser det.
– Strategisk/taktisk overblik og forståelse.
– Emotionel forståelse.
– Tålmodighed.
– Evnen til at kommunikere.
– Ambitiøs.
– Visionær.
– Troværdig.
– Organisatorisk.
– Motivator
– Stabilitet
Det er selvsagt også vigtigt at have respekt om sin person. Ikke så folk er skrækslagne for vedkommende, men en sund respekt er en fin egenskab at besidde.

Kigger man nærmere på de største af de største, kan de deles op i forskellige kategorier, som på hver deres måde definerede dem som træner typer. Udover at de selvsagt alle var vindertrænere (ellers ville de slet ikke figurere her), så kan de opdeles således (tilfældig rækkefølge):

Udviklere af spillestil
– Rinus Michels –  Johan Cruyff – Arrigo Sacchi – Vic Buckingham – Herbert Chapman – Viktor Maslov – Tele Santana – Nereo Rocco – Helenio Herrera – Gusztav Sebes – Karl Rappan

Store motivatorer
– Vicente del Bosque – Sir Alex Ferguson – Zinedine Zidane – Brian Clough – Bill Shankly – Franz Beckenbauer – Jürgen Klopp – Terry Venables – Sir Bobby Robson – Bill Nicholson – Sir Kenny Dalglish – Luis Scolari – Udo Lattek – Jock Stein – Mario Zagallo – Miguel Munoz – Sir Alf Ramsey – Fatih Terim – Roberto Mancini – Mircia Lucescu  – Sepp Herberger – Howard Kendall – Luis Carniglia – Frank Rijkaard – Don Revie – George Graham – Diego Simeone – Sepp Piontek – Guus Hiddink – Helmut Schön – Hansi Flick – Jürgen Klinsmann

Udpræget resultatorienterede
– Carlo Ancelotti – Vittorio Pozzo – Antonio Conte – Otto Rehhagel – Marcelo Lippi – Enzo Bearzot – Ernst Happel – Claudio Ranieri – Ferruccio Valcareggi – Raymond Goethals – Jupp Derwall – Richard Møller Nielsen – Alberto Suppici – Carlos Bilardo – Fernando Santos – Aime Jacquet
– Jose Villalonga – Felix Magath – Christoph Daum – Maurizio Sarri

Taktiske genier
– Jose Mourinho – Louis van Gaal – Fabio Capello – Pep Guardiola – Marcelo Bielsa – Cesar Luis Menotti – Sven-Göran Eriksson – Sir Matt Busby – Massimiliano Allegri – Luis Aragones – Carlos Parreira – Rafael Benitez – Jupp Heinckes – Arsene Wenger – Bela Guttmann – Valeriy Lobanovski – Bob Paisley – Vaclav Jezek – Juan Lopez Fontana – Leo Benhakker – Dettmar Cramer – Carlos Bianchi – Hennes Weisweiler  – Joachim Löw – Stefan Kovacs – Tomislav Ivic – Albert Batteux – Ottmar Hitzfeld

Andre typer
– Luis Fernandez – Nils Liedholm – Dino Zoff – Michael Platini – Guy Thys – Joe Fagan – Berti Vogts – Vicente Feola – Branco Zebec – Jimmy Armfield – Hector Cuper – Klaus Toppmöller – Michel Hidalgo – Roger Lemerre – Bernd Schuster – Thomas Schaaf – Fulvio Bernardini – Javier Clemente

Ingen nævnt – ingen glemt 😉

Og det bringer mig så videre til selve rangeringen.
(Ps. bemærk at Europa Cup for Mesterhold/Champions League konsekvent forkortes som CL).

1. Sir Alex Ferguson (Skotland)
Trænerperiode: 1974 – 2013.
Træner for bl.a.: Aberdeen, Skotland og Manchester United.
Primære titler: 2 x CL, 16 x mester (13 i PL), 2 x Europa Cup for Pokalvindere + 2 x VM for klubhold.
Total antal pokaler som træner: 49.
Andet: 2 x tabte CL finaler.
Kendt for: Engagement, vindermentalitet, stabilitet.
Type: Motivator, mandskabsbehandler, vinderudstråling, temperament, forudseenhed.
Om ham: Førte den relativt lille skotske klub Aberdeen frem til 3 mesterskaber + en europæisk titel (Europa Cup for pokalvindere), inden han startede op i Manchester United, som da han startede, ikke havde været en dominerende faktor i et par årtier. I de 21 år han var træner for klubben alene i Premier League, blev det til 13 mesterskaber samt 5 x nr. 2 og 3 x nr. 3. Aldrig dårligere. Spillere som Rooney, Giggs, Scholes, Beckham og Cristiano Ronaldo blev direkte opfostret og uddannet af mesteren.

2. Rinus Michels (Holland)
Trænerperiode: 1953 . 1992.
Træner for bl.a.: Ajax, FC Barcelona, FC Köln, Bayer 04 Leverkusen og Holland x 4.
Primære titler: 1 x CL, 5 x mester + EM med Holland (88).
Total antal pokaler som træner: 13.
Andet: Viceverdensmester med Holland (74).
Kendt for: Totalfodbold.
Type: Taktiker, vinderudstråling, indsigt, tålmodighed, dominerende.
Om ham: Regnes som en af historiens 3-4 største fodboldtaktikere, og hans “svendestykke” var det unge Ajax mandskab + naturligvis det hollandske landshold. Begge steder fik han med perfektion implementeret sin filosofi om totalfodbold. En styrke var også at han var pragmatisk, og som træner i bl.a. Köln og Barcelona valgte han at spille efter andre systemer, så totalfodbolden var ikke hans besættelse men styrke. Hans uden sammenligning største “opfindelse” var superspilleren Johan Cruyff, som uden blussel og helt åbent erklærede at det var Michels der havde formet ham som spiller og menneske. Johan Neeskens og Ruud Krol var et par andre mesterværker fra Michels.

3. Helenio Herrera (Argentina)
Trænerperiode: 1944 – 1981.
Træner for bl.a.: FC Barcelona x 2, Inter Milan, Sevilla, Atletico Madrid, AS Roma, Italien og Spanien.
Primære titler: 2 x CL, 7 x mester (3 forskellige klubber) + 2 x VM for klubhold.
Total antal pokaler som træner: 17.
Andet: 1 x tabt CL finale.
Kendt for: Catenaccio.
Type: Taktiker, vinderudstråling, systematisk, dominans, resultatorienteret, udviklende, kynisk.
Om ham: Hvis begrebet pragmatiker skal defineres bør Herrera bruges som forklaring. Hans flexibilitet som træner var legendarisk, illustreret ved at han fik Barcelona og Sevilla til at spille offensiv fodbold, mens han i Inter decideret blev kendt, ja i nogle kredse direkte berygtet for, at “låse døren og smide nøglen væk” i sin taktik. Modstanderne kunne simpelthen ikke gennembryde det utroligt effektive, men lidet publikumsvenlige system, hvor han reelt “opfandt” spillere som Burgnich, Picchi og Fachetti, hvilket bestemt kom det italienske landshold til gode i slut 60èrne, hvor de var “færdiguddannede” under den systematiske taktiker.

4. Vicente del Bosque (Spanien)
Trænerperiode: 1987 – 2016.
Træner for bl.a.: Real Madrid, Besiktas og Spanien.
Primære titler: 2 x CL, 2 x mester, 1 x VM for klubhold, 1 x EM + 1 x VM.
Total antal pokaler som træner: 10.
Andet:
Kendt for: Manglende mimik.
Type: Udtryksløs, lederegenskaber, motivator, mandskabsbehandling.
Om ham: Trods hans umiddelbart mutte udseende, var han efter sigende en munter og yderst selskabelig type, der først og fremmest var nærmest elsket af sine spillere, uanset om det var som klub eller landstræner. Han var en af de uhyre få, der både formåede at vinde det ypperste med både klub og landshold, hvilket naturligvis er åbenlyst forskellige opgaver.

5. Arrigo Sacchi (Italien)
Trænerperiode: 1973 – 2001.
Træner for bl.a.: Parma x 2, AC Milan x 2, Atletico Madrid og Italien.
Primære titler: 2 x CL, 1 x mester og 2 x VM for klubhold.
Total antal pokaler som træner: 10.
Andet: Viceverdensmester i 94.
Kendt for: Skabte det “nye” Milan.
Type: Taktiker, teoretiker, analytiker.
Om ham: Er den øverst placerede på listen, som overhovedet ikke havde en fodboldkarriere som aktiv, og især i starten af hans trænerkarriere, var der stor modstand mod hans anderledes måde at tænke på. Han var dog decideret manden der skabte det Milan hold som i mange år, og med forskellige trænere, havde stor succes. Han var ekstra ordinær grundig i sine analyser, og taktisk er han en af de ypperste historien har kendt til. En mester med sans for de helt små detaljer. Hans favoritsystem var 4-4-2 med en ekstrem høj forsvarslinie som dækkede i zoner. Der måtte ikke være mere end 25 meter mellem bagerste forsvarsspiller og forreste angriber, når holdet var i boldbesiddelse, og det høje pres er senere hen blevet efterlignet af bl.a. Mourinho i Porto og Pep i Barcelona. Noget Sacchi især var kendt for i sin intense træningsmetodik, var “shadow play”, hvor han fik sine spillere til at spille “kamp” overfor hinanden, men uden brug af bold. Her kunne han konstant “spartle og kitte” defensiven og opspillet til perfektion. Var især kendt for sit udsagn om at han ikke vidste man skulle have været en travhest, for at blive en god jockey.

6. Ernst Happel (Østrig)
Trænerperiode: 1962 – 1992.
Træner for bl.a: Feyenoord, Sevilla, Club Brugge, HSV, Holland og Østrig.
Primære titler: 8 x mester, 2 x CL + 1 x VM for klubhold.
Total antal pokaler som træner: 16.
Andet: Viceverdensmester med Holland (78), 1 x tabt CL finale, mester i 4 forskellige lande.
Kendt for: Røg som en skorsten.
Type: Temperament, taktiker, enspænder, analytiker, omstillingsparat, vinder.
Om ham: Den kæderygende excentriker var den første træner, som formåede at vinde den fineste europæiske klubturnering med 2 forskellige klubber, og han er en af blot 6 trænere, som har vundet mesterskabet i 4 forskellige ligaer. Han havde et voldsomt temperament, som nogle spillere nærmest frygtede, og hans træningsmetoder var særdeles detaljerede. Han fokuserede på selv de mindste ting, hvilket især bragte ham stor succes i HSV. 

7. Johan Cruyff (Holland)
Trænerperiode: 1985 – 1996.
Træner for bl.a.: Ajax og FC Barcelona.
Primære titler: 4 x mester, 1 x CL + 1 x Europa Cup for Pokalvindere.
Total antal pokaler som træner: 14.
Andet: Skaber af det nyere FC Barcelona.
Kendt for: Arrogance og overblik.
Type: Taktiker, enspænder, motivator, overblik, legendarisk.
Om ham: Som en af de ypperste aktive spillere i historien, kom han med en tilgang til spillet, som chokerede og imponerede hele fodboldens verden. Han formåede at bygge et middelmådigt Barcelona hold op til over flere år, at være verdens stærkeste og mest underholdende klubhold. Udover at han døde alt for tidligt, var det også ærgeligt (for os andre) at hans trænerkarriere kun varede i 11 år. Han kunne have gjort så meget for fodbolden.

8.Giovanni Trappatoni (Italien)
Trænerperiode: 1972 – 2010.
Træner for bl.a.: AC Milan x 2, Juventus x 2, Inter Milan, Bayern München x 2, Fiorentina, VfB Stuttgart, SL Benfica, Red Bull Salzburg, Irlan og Italien.
Primære titler: 10 x mester, 1 x Europa Cup for Pokalvindere + 1 x CL.
Total antal pokaler som træner: 23.
Andet: Kynisme og defensiv.
Kendt for: Temperament og italiensk arrogance.
Type: Taktiker, motivator, analytiker, overblik, pragmatisme, alsidig, grundig.
Om ham: Både som spiller og træner var denne ærke Italiener grundigheden selv. Som Sacchi og Lippi, levede han for de små detaljer, og han var en mester til at få spillere til at overpræstere, simpelthen ved at lære dem mindre detaljer. Blev omtalt som “Kongen af Catenaccio”, hvilket jo er specielt, men der var ingen tvivl om at han elskede Herreras Inter, måske ikke da han som Milan spiller mødte dem, men han har efterfølgende ved mange anledninger udtrykt sin anerkendelse af hvad ærkerivalen kunne, og som træner brugte han dele af denne taktik hos sine hold. Man kan sige meget om Trappatoni, men underholdende var hans hold sjældent, men til gengæld var det effektivt.

9.Marcelo Lippi
Trænerperiode: 1982 – 2019.
Træner for bl.a.: Atalanta, SSC Napoli, Juventus x 2, Inter Milan, Italien x 2 og Kina x 2.
Primære titler: 7 x mester, 2 x CL, 1 x VM for klubhold + 1 VM med Italien (06).
Total antal pokaler som træner: 19.
Andet: Ved med til at tabe 3 CL finaler (Juventus).
Kendt for: Indsigt, hukommelse, intelligens, overblik.
Type: Taktiker, analytiker, motivator, mandskabsbehandler.
Om ham: Når man som træner kan føre sine hold frem til VM både på klub- og landsholdsniveau, kan man et eller andet helt specielt, og det må vist også siges om denne italienske gentleman, der var kendt for sin enorme viden om modstandere, både klubber og spillere. Hans hukommelse var legendarisk, og var et vigtigt redskab for ham karrieren igennem.

10.Bela Guttmann
Trænerperiode: 1933 – 1973.
Træner for bl.a.: SL Benfica x 2, FC Porto x 2, AC Milan, Penarol, Honved Budapest og Østrig.
Primære titler: 6 x mester, 2 x CL, 1 x VM for klubhold + 1 VM med Italien (06).
Total antal pokaler som træner: 12.
Andet: Tabte 1 VM finale for klubhold og 1 finale i Copa Libertadores.
Kendt for: Taktik, indsigt og motivator.
Type: Taktiker, analytiker, motivator, mandskabsbehandler, viden, revolutionerende, flittig.
Om ham: Skabte mere eller mindre systemet 4-2-4, som han især fik indspillet i Benfica tiden, hvor han hentede, formede og nærmest opdrog Eusebio til den superspiller han blev. Fik Benfica frem til 3 finaler i CL. Var utrolig velforberedt til alt hvad han foretog sig, og kunne få sine mandskaber til at ændre formationer og taktiske finesser, flere gange under en kamp.

11. Carlo Ancelotti
12.Helmut Schön
13.Brian Clough
14.Jupp Heynckes
15.Jose Mourinho
16.Udo Lattek
17.Franz Beckenbauer
18.Sir Matt Busby
19.Bob Paisley
20.Vitorio Pozzo

21.Miguel Munoz
22.Jose Villalonga
23.Pep Guardiola
24.Nereo Rocco
25.Ottmar Hitzfeld
26.Louis van Gaal
27.Ferruccio Valcareggi
28.Fabio Capello
29.Mario Zagallo
30.Luis Cesar Menotti

31.Bill Shankley
32.Zinedine Zidane
33.Hennes Weisweiler
34.Sven-Göran Eriksson
35.Valeriy Lobanovskyi
36.Raymond Goethals
37.Jock Stein
38.Jupp Derwall
39.Sir Alf Ramsey
40.Guus Hiddink

41.Luis Aragones
42.Albert Batteux
43.Didier Deschamps
44.Alberto Suppici
45.Karl Rappan
46.Guszstav Sebes
47.Tomislav Ivic
48.Enzo Bearzot
49.Otto Rehhagel
50.Berti Vogts

51.Sir Kenny Dalglish
52.Bill Nicholson
53.Joakim Löw
54.Nils Liedholm
55.Sepp Herberger
56.Marcelo Bielsa
57.Jürgen Klopp
58.Viktor Maslov
59.Sir Bobby Robson
60.Roberto Mancini
61.Dettmar Cramer
62.Claudio Ranieri
63.Michel Hidalgo
64.Carlos Parreira
65.Felix Magath
66.Massimiliano Allegri
67.Vicente Feola
68.Arsene Wenger
69.Dino Zoff
70.Antonio Conte
71.Frank Rijkaard
72.Luis Fernandez
73.Herbert Chapman
74.Diego Simeone
75.Fatih Terem
76.Vic Buckingham
77.Roger Lemerre
78.Hansi Flick
79.Klaus Toppmöller
80.Tele Santana
81.Michel Platini
82.Julen Lopetegui
83.Mircia Lucescu
84.Luis Scolari
85.Dick Advocatt
86.George Graham
87.Rafael Benitez
88.Luis Enrique
89.Joe Fagan
90.Carlos Bianchi
91.Vojadin Boskov
92.Jean-Claude Suaudeau
93.Jürgen Klinsmann
94.Fernando Riera
95.Tony Barton
96.Jorge Jesus
97.Thomas Tuchel
98.Mircia Lucescu
99.Fernando Santos
100.Terry Venables

Med disse ord, disse beskrivelser og denne rangering, vil jeg slutte artiklen med håbet og troen på, at i nu har et noget større kendskab til historiens ypperste managere/trænere, og uanset om i er enige med mig, eller ej, så håber jeg i er blevet underholdt.

På snarlig genlæs 😉

Torben Aakjær
KBH (DK) 29.01.22

 

 

 

 

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

THOMAS FRANKS SVENDESTYKKE!