ENGLAND VS VERDENSHOLDET PÅ WEMBLEY!

VM FAVORITTERNE SER FREM MOD QATAR!

Selvom det rent faktisk kun er lykkedes Italien og Brasilien, at forsvare deres titel med bravour, så er det naturligvis naturstridigt ikke at betragte de forsvarende verdensmestre Frankrig, som en af de absolutte topfavoritter til det kommende VM i Qatar. Bevares, de var langt fra imponerende under EM sidste sommer, hvor de efter at have vundet den såkaldte “Dynamitpulje” foran Tyskland og Portugal, måtte sige farvel til turneringen, da de allerede i første knockout runde chokerende tabte til Schweiz. Kampen sluttede 3-3 og samlet 7-8 efter en straffesparkskonkurrencen, hvor stjernen over dem alle, Kylian Mbappe, som sidste mand brændte fra 11 meter pletten, og dermed sendte sig selv og sit land, retur til spot og spe. Det var en gennemgående pinlig omgang for hele nationen, og i særdeleshed for Mbappe, som der selvsagt var enorme forventninger til, efter hans fantastiske formkurve, og ikke mindst efter han var en vigtig spiller da man vandt VM et par år forinden.

Men som nogen siger, så “læger tiden alle sår”, og det må man så håbe er gældende også for “Les Bleus”, der siden EM ikke har tabt nogen kampe, og i alt siden VM triumfen tilbage i 2018, har spillet 43 kampe. Heraf er de 30 vundet, 9 er sluttet remis, mens 4 er tabt.

Undervejs har Deschamps udvalgte mødt og besejret nationer som bl.a. Uruguay, Tyskland 2 gange, Holland, Belgien og Spanien, og i alt har holdet scoret 96 mål og ladet 32 gå ind. 20 kampe er endt uden scoring i mod dem, og 25 forskellige spillere har scoret målene. Herudover er der i Frankrigs favør scoret 5 selvmål. Går man i dybden med de 25 forskellige spillere, som har scoret målene, er det pudsigt at konstatere at trioen Mbappe, Giroud og Griezmann hver har scoret præcis 18 mål. Den tilbagevendte, og evigtunge Benzema, som senest var outstanding i Real Madrids sejr på Stamford Bridge over Chelsea, har scoret 8 mål, og herudover er det interessant at se at 7 forskellige forsvarsspillere har scoret mål. 5 af dem er centrale (Varane med 2, Umtiti, Zouma, Lenglet og Upamecano) og så backerne Theo Hernandez og Pavard. Det understreger den viden, man har om de fysisk velbyggede midterforsvarere som Frankrig har så mange af, og som for manges tilfælde er uhyre stærke i hovedspillet, både defensivt men så sandelig også offensivt. Som tidligere nævnt, sluttede Mbappe EM 2020 af med et brændt straffespark, men siden har han trods alt scoret på 3 af slagsen, og endvidere har Giroud, Griezmann og Benzema med henholdsvis 4, 2 og 1 straffesparksscoring, også haft succes fra 11 meter pletten.

I de 43 kampe som Frankrig som omtalt har spillet siden VM guldet, har der været afprøvet et utal af spillere, og flere taktiske formationer, og længe så det ud til at Deschamps foretrukne 4-2-3-1, ville fortsætte frem til og med Qatar, men i årets første testkampe mod først Senegal (2-1) og dernæst Sydafrika (5-0), valgte den snu ræv, at spille ud fra systemet 3-4-1-2, hvor det var Lucas Hernandez der var placeret som den centrale spilstyrer, og så med Varane eller Kounde på siderne. Alle 3 er gode på bolden, ikke mindst Kounde, der ligeså godt kunne benyttes som midtbane, men problemet er at hverken Hernandez (184 cm.) og Kounde (178 cm.) er verdens højeste forsvarsspillere. Det er keeper og anfører Lloris (188 cm.) jo heller ikke, så den 191 cm. høje Varane, vil overfor modstandere med hovedspil som speciale, blive overbelastet, men i sådanne kampe, kan Deschamps jo så vælge at spille med en højere forsvarsspiller, f.eks. Kimpembe (190 cm.) Et problem ved at have ham med, er dog at han, akkurat som Hernandez, er venstre benet, og det er sjældent nogen fordel at spille med 2 spillere der er udpræget venstrebenede i et 3-mands forsvar. De højeste franske centrale forsvarsspillere, i hvert fald af dem der potentielt er aktuelle for “Les Bleus” er Dortmunds Zagadou med 196 cm., Konate, Badiashile og Diop fra henholdsvis Liverpool, Monaco og West Ham, med hver deres 194 cm., samt den unge Esteve`fra Montpellier, der rager 193 cm. op i luften. Med mindre der sker noget uforudset, eller ja at Deschamps død og pine vil have et “ordentligt lokum” med i sin trup, er der dog ikke de store chancer for at nogen af disse udtages, i hvert fald ikke til dette VM, men man skal jo aldrig sige aldrig, for hvem havde forestillet sig at en Umtiti skulle få en hovedrolle under VM triumfen, eller at en Lenglet senere hen skulle være så meget med omkring landsholdet, som han rent faktisk har. I dag er begge henvist til i bedste fald en bænkevarmer rolle i Barcelona, og meget tyder på at de begge ryger ud til sommer, og for begge er der selvsagt meget langt til en plads i Deschamps kommende trup.

Frem mod VM har Frankrig endnu 6 kampe til at få spillet holdet sammen, og fundet de sidste spillere til en trup, som jeg tænker Deschamps mere eller mindre har på plads inde i hovedet. Alle kampene er i Nations League, og 4 afvikles i juni, hvor modstanderne er Danmark, Østrig og Kroatien ude og hjemme + i september, hvor det igen er Danmark og Østrig. Herefter er der et par måneder til den første kamp i Qatar, hvor modstanderen bliver enten Saudi Arabien, Peru eller Australien + Tunesien og Danmark. En på papiret ganske overkommelig gruppe, hvor meget skal gå galt, såfremt “Les Bleus” ikke vinder gruppen, og derved formentlig undgår Argentina i første knockout runde, men alt det er endnu for tidligt at spekulere i. Frankrig er som fodboldnation en så magtfuld størrelse, at de ikke som udgangs hverken kan eller skal, tage udgangspunkt i modstanderen. Det er modstanderen der skal indrette sig på Frankrig, og det ved Deschamps, der som aktiv jo vandt alt der var værd at vinde, ganske udmærket. Den sammensatte landstræner, har allerede en gang skrevet historie, da han som træner vandt VM i 2018, for dermed blev han den tredje i rækken af koryfæer, der både har vundet VM som spiller og træner. De forrige var Mario Zagallo med Brasilien og Franz Beckenbauer med (Vest)Tyskland. Den tidligere midtbanefighter, har længe kørt med den samme stamme bestående af 6-7 spillere (Lloris, Varane, Kante, Pogba, Griezmann, Mbappe og Giroud), og det er også tydeligt at han er glad for boldspillende typer som både Kounde og Lucas Hernandez, der på hver deres måde bidrager til en hurtig og effektiv boldomgang + begge på skift kan gå med frem, og agere ekstra midtbanespiller, hvorved man kan komme i overtal.

Endnu er det nok for tidligt at sige 100% hvilke 23 spillere, Deschamps udtager til VM, men det synes helt sikkert at i hvert fald 8 af spillerne, som var med til at sikre Frankrigs seneste VM guld, ikke får genvalg af den ene eller den anden årsag. Det er Umtiti, der er helt ude i kulden i Barcelona, og efter den kometopstigning han havde lige før og under sidste VM, nærmest er kollapset, og i den grad har en tvivlsom fremtid. Matuidi er rejst til USA, Nzonzi har rundet 33 år, og har ikke været med i et par år, ligesom reservekeeper Mandanda må havde overskredet sidste “holdbarhedsdato”, ikke mindst efter at Maignan har bidt sig fast i AC Milan. Rami, Sidibe, Thauvin og den voldtægtsanklagede Benjamin Mendy kommer heller ikke med, og jeg må tilstå at jeg også tvivler på navne som Areola, Fekir, Tolisso, Lemar og Ousmane Dembele, om end i hvert fald sidstnævnte trods alt har haft et bedre forår, end mange nok havde forventet i Barcelona, men ikke desto mindre stadig er milevidt fra det niveau han havde for 4 år siden. Det er hele 14 navne som formentlig ikke kommer med, og tilbage fra VM triumfen er således kun Lloris, Pavard, Varane, Pogba, Griezmann, Giroud, Mbappe, Kante og Lucas Hernandez. Det er 9 spillere, hvilket må være en af de større udskiftninger når man kigger på spillertrupper fra det ene VM til det andet. Til sammenligning skiftede Spanien blot 6 spillere fra VM triumfen i 2010 frem til 2014, og det vil jo være direkte løgn at påstå at det var et fornuftigt valg, i det de forsvarende verdensmestre som nogen måske husker det, røg ud allerede efter 3 kampe i gruppespillet. Samme deroute oplevede Tyskland som bekendt, efter at de havde vundet den ultimative titel i 2014, men som forsvarende verdensmestre sluttede som nr. sidst i gruppespillet, 4 år efter. I modsætning til det spanske hold, havde tyskerne skiftet hele 15 spillere ud i trupperne, men lige lidt hjalp det altså.

Der er således ikke nogen komplet formel for, for meget eller hvor lidt man skal skifte ud i sin trup, og meget afhænger jo også af hvorvidt der har været udskiftning på landstrænerposten, men for både Spanien og Tysklands tilfælde, var det de samme begge gange, akkurat som tilfældet jo er omkring Deschamps for Frankrig.

Mit forslag, baseret på en kombination af niveau/historik og aktuel form, på 23 mands VM truppen ser ud som herunder.
(Alderen er når VM er i gang for hver spiller)

Målmænd
– Hugo Lloris (Tottenham Hotspur) – 35 år / 137 landskampe
– Mike Maignan (AC Milan) – 27 år  / 2 landskampe
– Ilian Meisler (Leeds United) – 22 år / 0 landskampe
Højre back
– Benjamin Pavard (FC Bayern München) – 26 år / 42 landskampe
Venstre back
– Theo Hernandez (AC Milan) – 25 år / 5 landskampe
– Lucas Digne (Aston Villa) 29 år – / 44 landskampe
Central forsvar
– Raphaël Varane (Manchester United) – 29 år / 85 landskampe
– Lucas Hernandez (FC Bayern München) – 26 år / 31 landskampe
– Jules Kounde (FC Sevilla) – 24 år / 9 landskampe
– Presnel Kimpembe (Paris Saint-Germain) – 27 år / 26 landskampe
– Dayoot Upamecano (FC Bayern München) – 24 år / 6 landskampe
Central midtbane
– N`Golo Kante (FC Chelsea) – 31 år / 52 landskampe
– Paul Pogba (Manchester United) – 29 år / 91 landskampe
– Aurelien Tchouameni (AS Monaco) – 22 år / 8 landskampe
– Eduardo Camavinga (Real Madrid) – 20 år / 3 landskampe
– Christopher Nkunku (RB Leipzig) – 25 år / 2 landskampe
– Adrien Rabiot (Juventus) – 27 år / 26 landskampe
Højre wing
– Kingsley Coman (FC Bayern München) – 26 år / 37 landskampe
Angriber
– Oliver Giroud (AC Milan) – 36 år / 112 landskampe / 48 mål
– Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain) – 23 år / 54 landskampe / 26 mål
– Karim Benzema (Real Madrid) – 34 år / 96 landskampe / 36 mål
– Antonie Griezmann (Atletico Madrid) – 31 år / 104 landskampe / 42 mål
Venstre wing
– Moussa Diaby (Bayer 04 Leverkusen) – 23 år / 5 landskampe

Start 11èren kunne se således ud her og nu:

Der er jo især mange der byder sig til i det centrale forsvar, hvor man udover de 5 spillere jeg peger på, uden større besvær kan opremse op i mod 20 spillere, som hver især har et højt niveau, og som for alles vedkommende spiller i stærke klubber/ligaer. Naturligvis er alle 20 ikke absolutte topspillere, men folk som især William Saliba, Wesley Fofana, Ibrahima Konate og Tanguy Nianzou presser sig på. En Benoit Badiashile fra Monaco er bestemt heller i ikke ueffen, ligesom den mere rutinerede Kurt Zouma eller Mouctar Diakhaby er særdeles interessante for Deschamps. Der er dog ingen af de nævnte der bibringer det franske hold specielle ting, som de allerede nævnte ikke besidder, og derfor er det nok især for de 4-5 første herover, spillere som bliver aktuelle når spillere som Varane og Kimpembe begynder at gå ned i niveau. Selvom man måske følger at de 2 har været med længe, ikke mindst Varane, der jo var i en “menneskealder” i Real Madrid, med hvem han bl.a. vandt hele 4 Champions League titler, så er de altså i skrivende stund kun henholdsvis 29 og 27 år, og potentielt begge inde i billedet også til EM i 2024, men den tid – den glæde.

Hylde 1 spillere jfr. seneste liste fra d. 2. december 2021:
Raphaël Varane, N`Golo Kante, Kylian Mbappe og Karim Benzema.

Ift. ovenstående, hvor listen jo er udfærdiget for over 4 måneder siden, kan man bestemt diskutere om hvorvidt Varane og Kante stadig hører til i denne kategori. Varane har sammen med sin klub, haft en speciel sæson, men til Varanes forsvar, har han dog været en af uhyre få, der gennemgående har holdt et i hvert fald acceptabelt niveau. Omkring Kante, så har han kæmpet med skader + man indimellem – faktisk oftere og oftere, ser underlige boldtab, ligesom han heller ikke virker så hurtig som tidligere. Han er efterhånden blevet 31 år, og det er naturligt at de mange kampe i en fysisk hård liga, slider utroligt meget. Omvendt hvis man kigger i truppen, så har en Theo Hernandez været i formidabel form hele sæsonen for AC Milan, og presser sig på til “Hylde 1”, ligesom Tchouamani og Kounde hver især højner deres niveau, nærmest måned for måned. Omkring begge spillere, er der hyppige rygter om fremtidige klubskifter, og kunne de begge komme til måske Premier League i næste transfervindue, er det spillere som jeg sagtens på sigt kunne se indlemmet på den primære hylde.
Går man i dybden med den foreslåede trup, vil man konstatere at gennemsnitsalderen når VM er i gang, vil være 26,0 år, hvor den i 2018 var 25,6, så uhyre tæt må man sige. Rutinen ift. landskampe, er derimod markant anderledes, hvor den i 2018 hed 27,0 kampe i snit pr. spiller, er den aktuelt helt oppe på 42,5, og den vil selvsagt stige, i det der forestår minimum 6 kampe forinden VM. Apropos landskampe, så var der ingen spillere i verdensmestertruppen, som havde rundet 100 landskampe, hvorimod der er 2 denne gang i skikkelse af Lloris og Giroud, og med stor sandsynlighed går Benzema også ind til VM med + 100 kampe på CVèt. Tæller man +75 kampe, var der i 2018 blot 1 spiller, mens der i den nuværende er 4. Man kan altså konstatere at truppen der skal forsvare VM titlen, er betydelig mere rutineret, men omvendt langt fra en gammel og slidt trup, ift. den trup der vandt i 2018. Kun Lloris, Benzema og Giroud nærmer sig pensionsalderen, men alle 3 har haft en glimrende sæson på hver deres niveau, og synes helt sikre på at være med i Qatar. Giroud nok i reserverollen, men som en absolut brugbar reserve, der jo nærmest scorer hver gang han sendes i aktion. Milan veteranen er i øvrigt Frankrigs mest næstmest scorende spiller i historien med sine foreløbig 48 mål, kun overgået af Thierry Henry, der scorede 51 mål. Også Griezmann med indtil videre 42 mål, og ja selv Benzema med indtil videre 36 mål, er med helt fremme på alletiders top 10 liste over franske goalgettere, som i øvrigt ser således ud for dem af jer der er nysgerrige:
1. Thierry Henry – 51 mål
2. Oliver Giroud – 48 mål
3. Antoine Griezmann – 42 mål
4. Michel Platini – 41 mål
5. Karim Benzema – 36 mål
6. David Trezequet – 34 mål
7. Zinedine Zidane – 31 mål
8. Just Fontaine – 30 mål (billede herunder)
8. Jean-Pierre Papin – 30 mål
10.Youri Djorkaeff – 28 mål

Ja man sidder jo nærmest og savler over disse historiske navne, som Frankrig jo altid har været garant for at levere, og som de qua deres størrelse, historik og omfattende ungdomsarbejde, ganske givet også vil levere fremadrettet.

Efter at have gennemgået fortid, facts, tal og tippet den optimale trup, vil jeg herunder gennemgå Frankrigs aktuelle styrker, svagheder samt hvorfor jeg tror de vinder, og hvor jeg ikke tror de vinder. Naturligvis er det hele subjektivt, og da der endnu er over 1/2 år til slutrunden starter, kan meget – rigtigt meget, som bekendt ske.

Frankrigs styrker
– Vindermentalitet!
– Rutine!
– Flere målfarlige angribere!
– Snedig landstræner!
– Antal og niveauet blandt centrale forsvarsspillere!
– Truppens generelle bredde!
– Kan veksle mellem flere taktiske formationer uden nævneværdig niveauforskel!
– Flere yngre meget sultne spillere, der allerede præsterer på højt klub niveau!

Frankrigs svagheder
– Målmandsposten!
– Angribernes alder!
– Arrogance!

Derfor genvinder Frankrig VM
– I Deschamps har man en top 3 landstræner der ved hvordan man vinder uden de store armbevægelser!
– Overordnet set har man den bedste spillertrup!
– Minimum en håndfuld “Hylde 1” spillere som de fremmeste i truppen!
– Rutine!
– Hvilket forsvar kan stoppe Mbappe og Benzema hvis de topper til VM?

Derfor genvinder Frankrig ikke VM
– Historien!
– Flere angribere er højt oppe i alderen!
– Overmod!
– Lloris er meget svingende i niveau!

Ja det var ordene for denne gang, hvor jeg håber du nu kender mere til Frankrig, end da du begyndte læsningen. Naturligvis vender jeg retur med en artikel om både Frankrig, og de øvrige favoritter, når vi nærmer os VM, så minimum på genlæs der 😉

Msh.
Torben Aakjær
KBH (DK) 07.03.22

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

ENGLAND VS VERDENSHOLDET PÅ WEMBLEY!