HER ER DIN TRUP KASPER!

EM FAVORITTERNE + DETALJER OG INTERESSANTE FACTS OM SPILLERNE

Med 1 års forsinkelse nærmer EM 2020 sig omsider, ja eller EM 2021 som det jo rettelig burde hedde, men never mind, det er EM tid!

Som bekendt deltager hele 24 nationer i denne udgave af EM, og 19 af landende er gengangere fra EM 16, der jo blev vundet af Portugal, og naturligvis tør man næsten fristes til at sige, er de forsvarende europamestre anført af en nu 36 årig Cristiano Ronaldo, med igen.

Jeg vil personligt udråbe 8 nationer til at være blandt favoritterne, og de 8 nationer vil jeg gennemgå i denne artikel, hvor rækkefølgen er helt og aldeles tilfældig. Det drejer sig om Portugal, England, Italien, Frankrig, Spanien, Holland, Belgien og Tyskland. Med al respekt for de øvrige 16 deltagere, har jeg umådeligt svært ved at se hvordan de skal kunne overvinde ovennævnte 8 hold, men naturligvis er større mirakler sket, hvilket Danmarks triumf i 92 og Grækenlands ditto i 04, jo i den grad vidner om.

Kigger man på hele EM historien, har der været 15 EM turneringer før denne, og med undtagelse af Grækenland, deltager de øvrige 9 tidligere mestre, hvor Tyskland med 3 (72+80+96) og Spanien (64+08+12) har været de flittigste dukse. Frankrig vandt i 84 og 00, mens Sovjetunionen (Rusland) vandt i 60, Italien i 76, Tjekkoslovakiet (Tjekkiet/Slovakiet) i 76, Portugal som nævnt i 16, Danmark som nævnt i 92 og endelig Holland som sikrede sig titlen i 88.

Til sidst i artiklen, vil jeg opremse diverse facts, detaljer og udfærdige forskellige subjektive hold m.v., generelt fra EM aktørerne.

Men lad os se at komme i gang, for en ting er historie, noget helt andet er nutiden, og vi begynder med Italien, der jo vandt sin hidtil eneste EM titel tilbage i 68. Dengang hed profilerne Facchetti, Riva og Mazzola, mens nutidens største navne er forrige sæsons europæiske topscorer, Immobile, kaptajnen og alderspræsidenten Chiellini samt PSG motoren Verratti.

Bemærk at landenes 26 mandstrupper er mine forslag, i det tilfælde hvor truppen ikke er endelig udtaget.

ITALIEN

Bedste EM resultat: Guld i EM 68

Resultat ved seneste EM: 1/4 finale

Træner: Roberto Mancini

Anfører: Giorgio Chiellini

Største profil: Marco Verratti

Fortidens legender: Giuseppe Meazza, Giacinto Facchetti, Silvo Piola, Gigi Riva, Gianni Rivera, Dino Zoff, Roberto Baggio, Fabio Cannavaro, Gianluigi Buffon, Andrea Pirlo og Paolo Maldini.

Flest landskampe: 
1. Gianluigi Buffon: 176 kampe
2. Fabio Cannavaro: 136 kampe
3. Paolo Maldini: 126 kampe

Flest mål: 
1. Gigi Riva: 35 mål
2. Giuseppe Meazza: 33 mål
3. Silvio Piola: 30 mål

“Hylde 1” spillere: Ingen!

Kaptajnen Giorgio Chiellini debuterede helt tilbage i november 04, og var længe en bejler til VM truppen i 06, men blev til sidst sorteret fra, og gik således glip af Italiens seneste store landsholds triumf. Da de gamle koryfæer Cannavaro og Nesta nogle år senere trådte til side, overtog Chiellini tjansen som den primære “difensore centrale” for Gli Azzurri, og til trods for hans fremskredne alder, ser det ud til at Mancini tager ham med som forsvaret og holdets helt store leder. Det vil i så fald blive den snart 37`årige Juve spillers 8ènde turnering for sit land, hvor sølvmedaljerne tilbage fra EM 12 er det hidtil bedste resultat.

Man kan næsten ikke forestille sig at Chiellini, der har døjet med forskellige småskader de seneste år, og som missede 2 ud af de 3 seneste landskampe netop pga. en muskelskade, spiller samtlige minutter til EM, men med stærke erstatninger som den unge Bastoni fra Inter, som givetvis vil blive brugt som venstre back undervejs, rutinerede Acerbi og talentet der efterhånden er blevet voksen, Mancini fra Roma, så skal Bonucci nok få en stærk makker uanset hvad.

EM trup

Målmænd: 
Gianluigi Donnarumma (AC Milan) 22 år – 25 landskampe / 0 mål
Salvatore Sirigu (Torino) 34 år – 26 landskampe / 0 mål
Alex Meret (SSC Napoli) 24 år – 1 landskamp / 0 mål
Forsvarsspillere: 
Giorgio Chiellini (Juventus) 36 år – 106 landskampe / 8 mål
Leonardo Bonucci (Juventus) 34 år – 101 landskamp / 7 mål
Francesco Acerbi (SS Lazio) 33 år – 13 landskampe / 1 mål
Gianluca Mancini (AS Roma) 25 år – 5 landskampe / 0 mål
Alessandro Bastoni (Inter Milan) 22 år – 4 landskampe / 0 mål
Leonardo Spinazzola (AS Roma) 28 år – 13 landskampe  / 0 mål
Giovanni Di Lorenzo (SSC Napoli) 27 år – 6 landskampe / 0 mål
Cristiano Biraghi (Fiorentina) 28 år – 9 landskampe / 1 mål
Alessandro Florenzi (PSG/AS Roma) 30 år – 42 landskampe / 2 mål
Midtbanespillere:
Lorenzo Pellegrini (AS Roma) – 24 år – 17 landskampe / 2 mål
Marco Verratti (PSG) 28 år – 40 landskampe / 3 mål
Nicolo Barella (Inter Milan) – 24 år – 21 landskampe / 4 mål
Stefano Sensi (Inter Milan) – 25 år – 8 landskampe / 3 mål
Jorginho (Chelsea) – 29 år – 27 landskampe / 5 mål
Manuel Locatelli (US Sassuolo) 23 år – 9 landskampe / 1 mål
Bryan Cristante (AS Roma) – 26 år – 9 landskampe / 1 mål
Matteo Pessini (Atalanta Bergamo) – 24 år – 4 landskampe / 0 mål
Angribere/winger: 
Moise Kean (PSG/Everton) – 21 år – 8 landskampe / 2 mål
Ciro Immobile (SS Lazio) – 31 år – 45 landskampe / 12 mål
Andrea Belotti (Torino) – 27 år – 32 landskampe / 11 mål
Federico Bernardeschi (Juventus) – 27 år – 25 landskampe / 5 mål
Enrico Chiesa (Juventus) – 23 år – 24 landskampe / 1 mål
Lorenzo Insigne (SSC Napoli) 30 år – 4o landskampe – 7 mål

Formodet start 11èr: 

Lidt om holdet: Tiderne hvor Italien væltede sig i verdensklasse navne, er i hvert fald midlertidigt forbi, men i modsætning til under andre slutrunder, ser det ud til at Mancini har fået banket et stærkt kollektiv sammen, hvor især midtbane trekanten er holdets helt store styrke, mens man omvendt er relativ tyndt besat på backerne og helt fremme, selvom det kan være svært at kritisere en angriber, som trods alt blev forrige sæsons europæiske topscorer. Men et er når Immobile tørner ud for Lazio, noget helt andet er det når den blonde angriber skal score for “Gli Azzurri”, hvilket beskedne 12 mål i 45 kampe vidner om, og hans nærmeste konkurrent til 9èr positionen, Torinos Belotti, gør det ikke meget bedre. De er udpræget klubspillere, og slet ikke som f.eks. Paolo Rossi, Luca Toni eller Luigi Riva m.fl., spillere som især gjorde det stærkt når den azurblå trøje blev trukket over hovedet.

Vanen tro er der flere ældre spillere med i truppen, men dog ikke så slemt som man tidligere har set det. Veteranerne denne gang er føromtalte kaptajn Chiellini på 36 år, Juve makkeren Bonucci på 34 år, førstereserven for Juve drengene, Francesco Acerbi på 33 år, samt angriberen Immobile på 31 år. Yngste mand i truppen bliver givetvis 21 årige Moise Kean, idet der jo afvikles U 21 EM umiddelbart op til “voksen slutrunden”, og her forventes det at Sandro Tonali (21 år), Nicolo Zaniolo (21 år), Matteo Gabbia (21 år), Nicolo Rovella (19 år), Samuele Ricci (19 år) samt angriberen Giacomo Raspadori (21 år) m.fl. deltager. Alle disse unge navne ville faktisk pynte i Mancinis trup, men ingen af dem ville starte inde, og således er prioriteringen krystalklar fra den 56 årige “Commissario tecnico” Roberto Mancini, hvilket U 21 træneren Paolo Nicolato næppe er ked af.

Jeg tror ikke Italien når helt til tops med dette hold, dertil virker hverken start 11èren, og slet ikke bredden, god nok, men en 1/4 eller måske på en god dag, en 1/2 finale er bestemt ikke umulig. Italienske spillere er snedige, kyniske og boldsikre folk som Verratti og Jorginho kan og vil diktere tempoet i enhver kamp. Spørgsmålet er blot om angriberne kan score tilstrækkelig med mål, og om forsvarets ekstra ordinære rutine, kan opveje den manglende hurtighed. Det bliver Mancinis hovedpine, og det skal blive interessant at se om han tør bruge Bastoni og/eller Mancini fremfor de gamle drenge, der stadig nyder enorm respekt i Italien og ikke mindst i landsholdslejren.

Hvor langt kan “Gli Azzurri” så komme – tjaa, det er jo altid et svært spørgsmål at svare på, men jeg vil sige at semifinalerne er det optimale dette hold kan klare, og formentlig bliver det runden før, som bliver endestationen.

Hold øje med Nicolo Barella er en urkraft for både de nykårede italienske mestre Inter, samt “Gli Azzurri”, hvor ikke så få sammenligner den blonde fighter med Danielle De Rossi, da denne for alvor blev kendt tilbage under VM 06. Sammenligningen er bestemt nøgtern, om end de ikke helt er samme typer spillere. Hvor De Rossi mere lå i en tilbagetrukken dyb playmaker rolle, er Barella mere en løbende playmaker, som dækker store arealer af banen, men samtidig har en glimrende teknik og et veludviklet blik for spillet. Han er sit holds motor, og allerede nu en af Mancinis bærende kræfter på det hold, som italienerne (for alvor) mener skal vinde VM 22.

Italienerne elsker ham for hans vildskab, ihærdighed og “fighterhjerte”, og på sigt bliver han givetvis anfører for “Gli Azzurri”.

Italiens
Styrker:
– Stærkt turneringshold
– Fremragende midtbane trekant
– Chiesas uforudsigelighed

Svagheder: 
– Spillernes generelle slutrunde rutine
– Mangel på store profiler
– Ingen tydelig målscorer

BELGIEN

Bedste EM resultat: Sølv i EM 80

Resultat ved seneste EM: 1/4 finale

Træner: Roberto Martinez

Anfører: Eden Hazard

Største profil: Kevin De Bruyne

Fortidens legender: Paul van Himst, Jan Ceulemans, Erwin Vandenberg, Frankie van der Elst, Eric Gerets, Jean-Marie Pfaff, Wilfried van Moer og Vincent Kompany.

Flest landskampe:
1. Jan Vertonghen: 126 kampe
2. Axel Witsel: 110 kampe
3. Toby Alderweireld: 107 kampe

Flest mål:
1. Romelu Lukaku: 59 mål
2. Eden Hazard: 32 mål
3. Bernard Voorhoff og Paul van Himst: 30 mål hver

“Hylde 1” spillere: Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku.

Kaptajnen Eden Hazard har i mange år været Belgiens helt store profil. Fra erklæret “Wonderboy” i Lille og derefter i Chelsea, udviklede han sig til at være en decideret verdensstjerne, og mange, herunder undertegnede, havde troet at han var en reel mulighed til Ballon dÒr trofæet, ikke mindst efter sit skifte til Real Madrid.

Men som de fleste nok har bemærket, er tiden i den spanske storklub, ikke just forløbet som den nu 30 årige Hazard, havde troet eller håbet. I takt med at pengene strømmer ind på mandens konto, har han virket mere og mere utrænet, og i perioder så han nærmest kvapset ud i den hvide klubtrøje. Forskellige muskel-skader, Corona svækkelse og andre “småting”, har således betydet at det blot blev til 14 kampe i La Liga i den netop afsluttede sæson, og selvom han blev indkøbt som en absolut verdensstjerne, går rygterne allerede nu på en exit efter blot 2 sæsoner.

Hazard som debuterede tilbage i 08 for “De røde djævle”, som Belgiens landshold kaldes, har spilet over 100 landskampe, og deltaget i 3 slutrunder, men hans seneste landskamp er tilbage til efteråret 19 mod Cypern. Herefter har han misset hele 11 kampe i træk, og det skal blive interessant at se ham i Belgiens testkampe her op mod EM, hvor man møder henholdsvis Grækenland og Rusland. Formår han ikke at genetablere sig på holdet, bliver det Benficas Jan Vertonghen som overtager anfører bindet!

EM trup

Målmænd:
Thibaut Courtois (Real Madrid) – 29 år – 83 landskampe / 0 mål
Simon Mignolet (Club Brugge) – 33 år – 30 landskampe / 0 mål
Matz Sels (Strasbourg) 29 år – 0 landskampe / 0 mål
Forsvarsspillere:
Jan Vertonghen (SL Benfica) – 34 år – 126 landskampe / 9 mål
Toby Alderweireld (Tottenham) – 32 år – 107 landskampe / 5 mål
Thomas Vermaelen (Vissel Kobe) 35 år – 79 landskampe / 5 mål
Thomas Meunier (Borussia Dortmund) – 29 år – 46 landskampe / 7 mål
Jason Denayer (Olympique Lyon) – 25 år – 23 landskampe / 1 mål
Dedryck Boyata (Hertha Berlin) – 30 år – 22 landskampe / 0 mål
Leander Dendoncker (Wolverhampton) – 26 år – 15 landskampe / 0 mål
Timothy Castagne (Leicester City) – 25 år – 13 landskampe / 2 mål
Midtbanespillere:
Alex Witsel (Borussia Dortmund) – 32 år – 110 landskampe / 10 mål
Kevin De Bruyne (Manchester City) – 29 år – 80 landskampe / 21 mål
Nacer Chadli (Istanbul Basaksshir) – 31 år – 62 landskampe / 8 mål
Yannick Carrasco (Atletico Madrid) – 27 år – 44 landskampe / 6 mål
Youri Tielemans (Leicester City) – 24 år – 37 landskampe / 4 mål
Thorgan Hazard (Borussia Dortmund) – 28 år – 33 landskampe / 5 mål
Dennis Praet (Leicester City) – 27 år – 10 landskampe / 1 mål
Hans Vanaken (Club Brugge) – 28 år – 9 landskampe / 2 mål
Angribere/winger:
Eden Hazard (Real Madrid) – 30 år – 106 landskampe / 32 mål
Romelu Lukaku (Inter Milan) – 28 år – 91 landskampe / 59 mål
Dries Mertens (SSC Napoli) 34 år – 96 landskampe / 21 mål
Christian Benteke (Crystal Palace) – 30 år – 39 landskampe / 22 mål
Michy Batshuayi (Crystal Palace/Chelsea) – 27 år – 33 landskampe / 22 mål
Jeremy Doku (Rennes) – 19 år – 6 landskampe / 2 mål
Leroy Trossard (Brighton) – 26 år – 6 landskampe / 2 mål

Formodet start 11èr:

“De røde djævle” spiller i udpræget grad med 3 centrale forsvarsspillere, hvor veteranerne Vertonghen og Alderweireld er de bærende kræfter. Som 3`de hjul og makker til den rutinerede duo, har Martinez brugt en hel del forskellige spillere, hvoraf meget tyder på at det bliver Lyons hurtige Denayer, som bliver den udvalgte. Han har slet ikke klassen som f.eks. Kompany havde, men han er nu ikke så ueffen endda, og i modsætning til tidligere Tottenham duo, evner han at gå med frem, hvor Witsel eller Tielemans så holder sig tilbage, og lukker af.

Apropos Witsel, så har den ellers så hårdføre herre, døjet med mange skader det seneste års tid, og det er bestemt ikke utænkeligt at man vil forsøge sig med den garderhøje Vanaken, eller den mere boldsikre Praet som makker til midtbanens uovertrufne omdrejningspunkt, Leicestersm FA Cup helt, Tielemans, der de seneste par år i den grad er vokset med opgaven, og for alvor ligner fremtidens mand på holdet.

Foran Tielemans og Witsel, er holdets store stjerne, De Bruyne sikker mand, og i mange år havde han Eden Hazard som makker, men pga. dennes absurde formsvigt/skader i Real Madrid, ser det ud til at 34 årige Meertens tager endnu en tørn, som en af dem der skal fodre muskelbundet oppe foran!

Det er et stærkt og særdeles homogent hold, der dog for flere spilleres vedkommende er begyndt at komme godt op i alderen, og efterhånden som EM spidser til, kan det godt tænkes at der bliver problemer for flere af aktørerne, og med al respekt for bænken, er kvaliteten herude ikke i nærheden af de startende, illustreret ved at beskedne angribere som Benteke og Batshuayi overhovedet har fundet vej til truppen.

Kan nøglefolkene De Bruyne, Tielemans og Lukaku holde sig skadesfri, kan Belgien sagtens gå hele vejen, men jeg tror det slutter senest ved semifinalerne.

Hold øje med Youri Tielemans har været med i de seneste 5 år for “De røde djævle”, og længe var spilleren med det udpræget drengede ansigt, en man i Belgien havde store forhåbninger med. Han har haft svært ved at slå helt igennem for landsholdet, hvor han længe har stået i skyggen af især Alex Witsel, som midtbanens dominerende spiller, men pga. skader og formsvigt, har Witsel misset flere kampe, og omsider har Martinez fået øjnene op for en af Premier Leagues bedste dybe playmakere.

Han spillede samtlige 38 kampe for sit klubhold Leicester i den forgangne sæson, og det må være tvivlsomt om man kan holde på ham, nu hvor Leicester missede Champions League. Tielemans er en spiller der vokser med og opgaverne, og akkurat som tilfældet var med Thomas Delaney i tidernes morgen (uden sammenligning i øvrigt), er den tidligere Anderlecht spiller, en type der tilsyneladende evner at hæve sit niveau for hvert step op han tager. Det foregår nærmest i ubemærkethed, men pludselig har han “taget hele holdet til sig”, og er generalen alle vil spille ind til. Sådan er det gået i Leicester og sådan er det indenfor det seneste års tid også sket omkring landsholdet.

Belgiens
Styrker:
– Lukakus målsult
– Kevin De Bruyne
– Verdensklasse keeper
– Rutine

Svagheder:
– Langsomt og aldrende forsvar
– Mangel på uforudsigelighed
– Stor afhængighed af Lukaku og De Bruyne
– Fejler altid når det gælder

Tyskland

Bedste EM resultat: Guld i EM 72, 80 og 96

Resultat ved seneste EM: 1/2 finale

Træner: Jürgen Löw

Anfører: Manuel Neuer

Største profil: Toni Kroos

Fortidens legender: Fritz Walter, Uwe Seeler, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Lothar Matthäus, Paul Breitner, Günter Netzer, Matthias Sammer, Oliver Kahn og Miroslav Klose.

Flest landskampe: 
1. Lothar Matthäus: 150 kampe
2. Miroslav Klose: 137 kampe
3. Lukas Podolski: 130 kampe

Flest mål: 
1. Miroslav Klose: 71 mål
2. Gerd Müller: 68 mål
3. Lukas Podolski: 49 mål

“Hylde 1” spillere: Manuel Neuer, Toni Kroos, Joshua Kimmich og Thomas Müller.

Kaptajnen Manuel Neuer fås ikke meget bedre, hverken som keeper eller som lederfigur. Den bundrutinerede kæmpe fra Gelsenkirchen, debuterede for “Die Manschaft” helt tilbage i 2010, og siden er det blevet til 5 slutrunder eller 27 kampe i EM eller VM sammenhæng. Naturligvis er VM guldet fra 2014 numero uno, men herudover har han været med til at hente bronze i VM 10, og så er han jo sammen med tilbagevendte Hummels, de eneste “overlevende” fra U 21 triumfen tilbage i 09, hvor Tyskland i Sverige smadrede England med 4-0.

Neuer er en urkraft i målet, og med sine velvoksne 193 cm., og knap 100 kg. grundvægt, er han svær at komme forbi. Han skåner hverken sig selv eller modstanderen, og med sine snart 100 landskampe + omkring 450 kampe i Bundesligaen, er det yderst sjældent at han “ryster” på hånden i afgørende situationer.

Dette bliver formentlig hans næstsidste slutrunde, da mange forventer at han tager VM næste år med, og hvis han vinder EM, kan han se tilbage på en komplet karriere.

EM trup

Målmænd:
Manuel Neuer (Bayern München) – 35 år – 98 landskampe / 0 mål
Bernd Leno (Arsenal) – 29 år – 8 landskampe / 0 mål
Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt) – 30 år – 5 landskampe / 0 mål
Forsvarsspillere:
Antonio Rüdiger (Chelsea) – 28 år – 40 landskampe / 1 mål
Marcel Halstenberg (RB Leipzig) – 29 år – 8 landskampe / 1 mål
Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach) – 27 år – 38 landskampe / 2 mål
Mats Hummels (Borussia Dortmund) – 32 år – 70 landskampe / 5 mål
Niklas Süle (Bayern München) – 25 år – 29 landskampe / 1 mål
Lukas Klosterman (RB Leipzig) – 25 år – 12 landskampe / 0 mål
Robin Gosens (Atalanta Calcio) – 26 år – 5 landskampe / 0 mål
Robin Koch (Leeds United) – 24 år – 7 landskampe / 0 mål
Christian Günter (SC Freiburg) – 28 år – 1 landskamp / 0 mål
Midtbanespillere:
Joshua Kimmich (Bayern München) – 26 år – 53 landskampe / 3 mål
Toni Kroos (Real Madrid) – 31 år – 101 landskamp / 17 mål
Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach) – 28 år – 2 landskampe / 0 mål
Jamal Musiala (Bayern München) – 18 år – 2 landskampe / 0 mål
Kai Havertz (Chelsea) – 22 år – 13 landskampe / 3 mål
Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach) – 24 år – 5 landskampe / 1 mål
Leon Goretzka (Bayern München) – 26 år – 32 landskampe / 13 mål
Ilkay Gündogan (Manchester City) – 30 år – 45 landskampe / 10 mål
Thomas Müller (Bayern München) – 31 år – 100 landskampe / 38 mål
Emre Can (Juventus) – 27 år – 33 landskampe / 1 mål
Angribere/winger:
Kevin Volland (AS Monaco) – 28 år – 10 landskampe / 1 mål
Timo Werner (Chelsea) – 25 år – 38 landskampe / 15 mål
Serge Gnabry (Bayern München) – 25 år – 20 landskampe / 15 mål
Leroy Sane (Bayern München) – 25 år – 28 landskampe / 6 mål

Formodet start 11èr:

Med de rutinerede verdensmestre, Hummels og Müller ikke bare tilbage i truppen, men formentlig direkte ind i start opstillingen, ser det tyske hold betragteligt stærkere ud, end foruden dem, og det må til stadighed være rystende at tænke på, af hvilke årsager Löw alvorligt har holdt en så dygtig duo ude så længe.

Men man skal ikke hænge sig fortiden siger man jo, og det lader vi så være med, og i stedet vælger jeg at fokusere på holdets styrker, som udover de nævnte Müller og Hummels, naturligvis er top keeperen Neuer samt midtbane trekanten, som yderligere kan blive suppleret af Goretzka, såfremt Löw ønsker mere power fremfor boldtrilleri.

I målfarlige Gündogan og stabile Kroos, råder Tyskland over noget af det bedste indenfor deres specialer, nemlig at holde bolden i gang med sikre pasninger, deres eminente overblik, samt naturligvis begges skud fra distancen, og med evigt løbende Kimmich bag dem, bør det ikke kunne gå helt galt.

Svaghederne på holdet er markant backerne, hvor Ginter egentlig helst spiller i det centrale forsvar, mens Gosens endnu er så ny omkring holdet, at hans reelle niveau her er svær at vurdere.

Hold øje med Kai Havertz, som efter en svær sæsonstart i sin nye engelske klub, nu pludselig er klar til Champions League finalen, hvor han har gode chancer for at starte inde.

Den høje ranglede fyr, har i flere sæsoner været skreget op til det helt ekstra ordinær i Tyskland, hvor mange ser ligheder med hans stil, og så det som fortidens legender Wolfgang Overath, Günter Netzer og Michael Ballack m.fl. præsterede. Især Netzer er en type han er tæt på, i det også den gamle Gladbach playmaker, spillede med en nærmest overlegen teknik, noget tilbagelænet, og i manges øjne, en nærmest arrogant “doven” spillestil. Deres tjat til bolden er sammenlignelig, og måden de kigger udover banen er på mange måder den samme. Havertz benyttes i Chelsea noget længere fremme, end der egentlig er hans bedste plads, og skal Tyskland for alvor få glæde af hans uovertrufne playmaker gen, så bør de sætte ham ind som 10èr, hvilket givetvis også bliver hans position inden for får år.

I lighed med sine nuværende landsholds kollegaer, Mathias Ginter og Antonio Rüdiger, har også Havertz modtaget den i Tyskland, særdeles ærefulde “Fritz Walter “guldmedajle. Havertz modtog sin som U 19 spiller i 2018. Den slags forpligter!

Tysklands
Styrker: 
– Enorm rutine
– Midtbanen
– Stærkt turneringshold
– Vindervilje

Svagheder:
– Backerne
– Mangel på super bomber
– Selvtillid

Portugal

Bedste EM resultat: Guld i EM 16

Resultat ved seneste EM: Guld

Træner: Fernando Santos

Anfører: Cristiano Ronaldo

Største profil: Cristiano Ronaldo

Fortidens legender: Eusebio, Germano, Mario Coluna, Fernando Couto, Rui Costa, Nene, Ricardo Carvalho, Nene og Luis Figo.

Flest landskampe: 
1. Cristiano Ronaldo: 173 kampe
2. Joao Moutinho: 130 kampe
3. Luis Figo: 127 kampe

Flest mål: 
1. Cristiano Ronaldo: 103 mål
2. Pauleta: 47 mål
3. Eusebio: 41 mål

“Hylde 1” spillere: Ruben Dias, Bruno Fernandes og Bernardo Silva.

Kaptajnen Cristiano Ronaldo er efterhånden blevet 36 år, og markant ikke længere den spiller han var i især sin tid i Manchester United, og i særdeleshed i hovedparten af Real Madrid tiden, hvor han år efter år, duellerede med Messi, om at være klodens bedste spiller. Han er indehaver af noget nær alle rekorder omkring Portugals landshold, men onde tunger (herunder denne artikels forfatter) mener at Portugal som hold, vil være stærkere såfremt Ronaldo ikke starter inde. Hans evner i boksen er stadig fine, men når han bruger kræfter en hel kamp, har han simpelthen ikke den skarphed, som førhen var en af hans utallige varemærker. Holdet vil være bedre tjent med at spille med en hængende angriber som Joao Felix eller Bruno Fernandes, ja eller måske med begge 2, og så bruge kaptajnen, ikonet og holdets ubestridte leder til sidst i kampene, såfremt det brænder på.

Men når det er skrevet, så ved enhver med blot minimum af forstand på fodboldens mekanismer, at det ikke kommer til at fungere, for i samme øjeblik som den ellers velanskrevne og ganske populære træner, Santos, blot overvejer at sætte fænomenet på bænken, så skal han finde sig et nyt job. Ronaldo har så meget magt over dette hold, som vel sjældent er set før, og indtil videre virker der ikke som om han selv har indset at han ikke er den samme som for 10 år siden!

Bevares når man slutter som topscorer i Serie A, ved man naturligvis godt hvor modstandernes mål står henne, og det skal ikke lyde som om jeg vurderer ham som totalt færdig, men min ærlige mening er at han bør starte ude, og kun bruges som joker, hvor han så til gengæld vil være en ekstra ordinær farlig en af slagsen at sætte ind. Han figurerer naturligvis i mit bud på en start 11èr herunder, da det er det hold, som jeg vurderer vil blive det mest sandsynlige af slagsen.

EM trup

Målmænd:
Rui Patricio (Wolverhampton) – 33 år – 92 landskampe / 0 mål
Anthony Lopes (Olympique Lyon) – 30 år – 13 landskampe / 0 mål
Rui Silva (Granada) – 27 år – 0 landskampe / 0 mål
Forsvarsspillere:
Pepe (FC Porto) – 38 år – 113 landskampe / 7 mål
Jose Fonte (LOSC Lille) – 37 år – 45 landskampe / 0 mål
Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund) – 27 år – 45 landskampe / 2 mål
Ruben Dias (Manchester City) – 24 år – 27 landskampe / 2 mål
Joao Cancelo (Manchester City) – 27 år – 26 landskampe / 4 mål
Nelson Semedo (Wolverhampton) – 27 år – 17 landskampe / 0 mål
Nuno Mendes (Sporting Lissabon) – 18 år – 3 landskampe / 0 mål
Midtbanespillere: 
Joao Moutinho (Wolverhampton) – 34 år – 130 landskampe / 7 mål
William Carvalho (Real Betis) – 29 år – 64 landskampe / 4 mål
Danilo Pereira (PSG) – 29 år – 45 landskampe / 2 mål
Bruno Fernandes (Manchester United) – 26 år – 27 landskampe / 2 mål
Renato Sanchez (LOSC Lille) – 23 år – 24 landskampe / 2 mål
Ruben Neves (Wolverhampton) – 24 år – 20 landskampe / 0 mål
Sergio Oliveira (FC Porto) – 29 år – 10 landskampe / 0 mål
Joao Palhinha (Sporting Lissabon) – 25 år – 3 landskampe / 1 mål
Angribere/winger:
Cristiano Ronaldo (Juventus) – 36 år – 173 landskampe / 103 mål
Bernardo Silva (Manchester City) – 26 år – 54 landskampe / 7 mål
Andre`Silva (Eintracht Frankfurt) – 25 år – 38 landskampe / 16 mål
Goncalo Guedes (Valencia CF) – 24 år – 22 landskampe / 6 mål
Rafa Silva (SL Benfica) – 28 år – 20 landskampe / 0 mål
Joao Felix (Atletico Madrid) – 21 år – 16 landskampe / 3 mål
Diogo Jota (Liverpool) – 24 år – 12 landskampe / 6 mål
Pedro Goncalves (Sporting Lissabon) – 22 år – 0 landskampe / 0 mål

Formodet start 11èr:

Personligt ville jeg starte med Frankfurts bomber, Andre`Silva, helt i front, men sådan bliver det helt sikkert ikke, i hvert fald ikke som udgangspunkt, og derfor er det landets målrekordmager som er helt i front, med driblerne Silva og Felix omkring sig. Det er måske heller ikke så dårligt endda, for begge kanter er så teknisk velfunderede, at de simpelthen bør kunne skabe plads til Ronaldo, og med playmakerne Fernandes og Moutinho/Neves bag sig, er der grobund for de rigtige afleveringer på det rigtige tidspunkt.

Holdet er tæt på komplet hele vejen rundt, men skal man slå ned et enkelt sted er det i det centrale forsvar, hvor super veteranerne Pepe og Fonte efterhånden er blevet så langsomme, at de uundgåeligt vil svække defensiven. Omvendt har man i Ruben Dias, måske verdens bedste centrale forsvarsspiller lige nu, og med offensive backer, der dog også kender deres defensive forpligtelser er det gennemgående helt udmærket bagude.

Rutinen er enorm på dette hold, og med spillere som Neves, Sanchez, Andre`Silva og Guedes m.fl. på bænken, er bredden imponerende. Spaniens lille nabo, kan heldet og dygtigheden på deres side, snildt gå hen og gentage “storebrors” fantastiske præstation fra EM 08 og 12.

Vi får se!

Hold øje med Joao Felix, som i denne slutrunde kan gå hen og blive den nye superstar for et på det område, særdeles forvænt land. Eusebio, Figo og aktuelt Ronaldo, har i årtier begejstret den lille nation nederst til venstre i Europa, og såfremt Felix`s potentiale lever op til forventningerne, der bl.a. betød at han i 2019, modtog den ærefulde “Golden Boy” pris, og hovedårsagen til at de nykårede spanske mestre, “sprængte banken” for ham.

Felix har teknik, overblik, fart i fødderne, kropsstyrke og karisma som en superstjerne, og får han det hele til at fungere i en helhed, er Ronaldos afløser som Portugals stjerne, fundet!

Portugals
Styrker: 
– Enorm rutine
– Ronaldo
– Mange individualister (Felix, Silva, Fernandes, Ronaldo osv.)
– Forsvarende mestre

Svagheder:
– Ronaldo
– Pepe/Fontes hurtighed
– Arrogance
– Forventningspres

Spanien

Bedste EM resultat: Guld i EM 64, 08 og 12

Resultat ved seneste EM: Røg ud i første knockoutrunde

Træner: Luis Enrique

Anfører: Sergio Busquets

Største profil: Sergio Busquets

Fortidens legender: Luis Suarez, Alfredo Di Stefano, Luis Del Sol, Sergio Ramos, Xavi, Andres Iniesta, David Villa, Raul, Emilio Butragueno, Jose Camacho, Fernando Torres, Iker Casillas og Pirri.

Flest landskampe: 
1. Sergio Ramos: 180 kampe
2. Iker Casillas: 167 kampe
3. Xavi Hernandez: 133 kampe

Flest mål: 
1. David Villa: 59 mål
2. Raul: 44 kampe
3. Fernando Torres: 38 mål

“Hylde 1” spillere: Rodri.

Kaptajnen Sergio Busquets har været med i næsten en menneskealder føler mange sikkert, og den nu 33 årige Barcelona veteran, debuterede da også for “La Roja” tilbage i 2009, og var herefter med til både at blive verdensmester og Europamester, hvilket han er den eneste i truppen der kan prale af, efter at Sergio Ramos til manges overraskelse, blev sorteret fra i sidste øjeblik fra den trup, som Enrique har besluttet blot skal være på 24 spillere, selvom UEFA tillader op til 26 i truppen.

Busquets er en særdeles stabil spiller, der i mange år, både for land- og klub, var en fortrinlig del af en midtbane trekant, hvor de 2 makkere var Iniesta og forlængst pensionerede Xavi, som i øvrigt sagtens kan tænkes at blive Busquets kommende træner i klub regi, men det er en helt anden historie. Den langlemmede catalaner ser kantet ud i sine bevægelser, men som de fleste ved, kan han langt mere teknisk end han umiddelbart ser ud til, og hans defensive stabilitet er en særdeles vigtig part af Enriques planer med holdet, som sagtens kan komme langt til dette EM.

EM trup

Målmænd:
Unai Simon (Atletic Bilbao) – 24 år – 6 landskampe / 0 mål
Roberto Sanchez (Brighton) – 23 år – 0 landskampe / 0 mål
David de Gea (Manchester United) – 30 år – 45 landskampe / 0 mål
Forsvarsspillere:
Jordi Alba (FC Barcelona) – 32 år – 72 landskampe / 8 mål
Cesar Azpilicueta (Chelsea) – 31 år – 25 landskampe / 0 mål
Jose Gaya (Valencia CF) – 26 år – 13 landskampe / 2 mål
Eric Garcia (Manchester City) – 20 år – 7 landskampe / 0 mål
Diego Llorente (Leeds United) – 27 år – 7 landskampe / 0 mål
Pau Torres (Villareal) – 24 år – 7 landskampe / 1 mål
Aymeric Laporte (Manchester City) – 27 år – 0 landskampe / 0 mål
Midtbanespillere:
Sergio Busquets (FC Barcelona) – 32 år – 122 landskampe – 2 mål
Koke (Atletico Madrid) – 29 år – 49 landskampe – 0 mål
Thiago Alcantara (Liverpool) – 30 år – 41 landskampe / 2 mål
Rodri (Manchester City) – 24 år – 19 landskampe / 1 mål
Fabian Ruiz (SSC Napoli) – 25 år – 11 landskampe / 1 mål
Pedri (FC Barcelona) – 18 år – 3 landskampe / 0 mål
Marcos Llorente (Atletico Madrid) – 26 år – 4 landskampe / 0 mål
Angribere/winger:
Alvaro Morata (Juventus) – 28 år – 39 landskampe / 19 mål
Ferran Torres (Manchester City) – 21 år – 10 landskampe / 6 mål
Dani Olmo (RB Leipzig) – 23 år – 11 landskampe / 3 mål
Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) – 24 år – 13 landskampe / 4 mål
Gerrard Moreno (Villareal) – 29 år – 10 landskampe / 5 mål
Adama Traore`(Wolverhampton) – 25 år – 5 landskampe / 0 mål
Pablo Sarabia (PSG) – 29 år – 3 landskampe / 1 mål

Formodet start 11èr: Der har i nogle år været uro omkring målmandsposten, men som det ser ud nu, bliver det den i den store offentlighed relativt ukendte Unai Simon fra Bilbao, som snupper pladsen i målet, hvor han afløser legender som Iribar, Arconada og Casillas m.fl., unægteligt et tungt åg, men den robuste keeper  har gjort det aldeles fremragende, og med Kepa helt ude og den tilsyneladende evigt nervøse De Gea konstant i færd med at genfinde fordums styrke, så tror jeg det bliver den unge Bilbao keeper der starter turneringen.

Kigger man udover den øvrige start 11èr, så skinner det igennem at debutanten Laporte formentlig går direkte ind i startformationen. Den bundsolide Manchester City stopper, som i klubregi kæmper ihærdigt med Stones om at starte inde ved siden af Dias, valgte for nylig at stille op for Spanien, hvor han før City tiden boede og spillede, og dermed er Enriques centrale forsvar, pludselig et af turneringens stærkeste, hvor Villareals Torres givetvis bliver makkeren. På midtbanen placeres anføreren Busquets muligvis defensivt sammen med alsidige Rodri, og så med Koke som en slags playmaker, hvis da ikke Enrique forsøger sig med Barcas unge stjerneskud, Pedri, som i den grad har haft en fremragende sæson på et ellers skuffende klubhold. Også Napolis stabile Ruiz er en mulighed, og i det hele taget er der mange emner til midtbanen, hvor man bestemt heller ikke må glemme Thiago, der i slutningen af sæsonen spillede sig op, sammen med resten af Liverpool mandskabet.

Lige så meget bredde der er på midtbanen, ligeså lidt er der helt fremme, hvor alt tyder på at Juves Morata bliver frontangriber, og med al respekt for den evigt rejsende angriber, så er han bestemt ikke på højt internationalt niveau, og milevidt fra Torres/Villa niveauet, der skød landet til tops i EM slutrunderne 08 og 12. På kanterne bliver det en kamp mellem Ferran Torres, Olmo og Oyarzabal, og så har man i muskelbundtet Traore, en helt speciel kantspiller, der den ene dag kan spille på top niveau, og den næste som en “sæk kartofler” – det kan både blive en “pige eller en dreng”, når den mørke Wolverhampton kant går på banen!

Hold øje med Pau Torres, der efter blot 2 fulde sæsoner i Villareal og 7 landskampe for “La Roja”, denne sommer givetvis bliver en af markedets mest eftertragtede spillere, for alderen, højden, potentialet og talentet er så åbenlyst, at de nykårede EuroLeague vindere, formentlig kan score et betragteligt beløb for den særdeles stærke, hurtige og meget boldsikre centrale forsvarsspiller, som næsten ikke kan undgå at blive en af Luis Enriques faste holdepunkter.

Han minder på mange måder om en Laporte eller en Ruben Dias, og hans beskedne rutine til trods, optræder han allerede som en erfaren herre.

Spaniens
Styrker:
– Sult
– Midtbanen
– Mange tekniske spillere

Svagheder:
– Manglende rutine generelt i forsvaret på landsholdsniveau
– Ingen klasse frontangriber
– Forventningspres

Frankrig
Bedste EM resultat: Guld i EM 84 og 00

Resultat ved seneste EM: Sølv

Træner: Didier Deschamps

Anfører: Hugo Lloris

Største profil: Kylian Mbappe

Fortidens legender: Just Fontaine, Raymond Kopa, Michel Platini, Thierry Henry, Zinedine Zidane, Lilian Thuram, Youri Djorkaeff, Franck Ribery, Laurent Blanc og Patrick Vieira.

Flest landskampe: 
1. Lilian Thuram: 142 kampe
2. Thierry Henry: 123 kampe
2. Hugo Lloris: 123 kampe

Flest mål: 
1. Thierry Henry: 51 mål
2. Oliver Giroud: 44 mål
3. Michel Platini: 41 mål

“Hylde 1” spillere: Kylian Mbappe og N`Golo Kante.

Kaptajnen Hugo Lloris har aldrig for alvor tilhørt verdenseliten, og klubmæssigt kan han også se tilbage på en relativ beskeden karriere, hvor klubberne har været Nice, Lyon og siden 2012, Tottenham, for hvem han har spillet knap 300 kampe i Premier League. Kun pokaltriumfen med Lyon tilbage i 11/12 skinner på hans klub CV, men kigger man så på hans landsholds CV, ændrer situationen sig drastisk. VM triumfen i 2018 er selvsagt det uovertrufne højdepunkt, men også sølv til seneste EM i 2016 + U 19 triumfen i 2005, er værd at fremhæve.

Den i dag 34 årige Lloris, debuterede for “Les Bleus” tilbage i efteråret 2008, hvor i øvrigt også tilbagevendte Karim Benzema var med, og efter nogle års kamp med den nuværende 3`de keeper, Steve Mandanda, blev han fast mand fra 2011, og enere samme år blev han anfører, og han har således båret bindet kontinuerligt i 10 år efterhånden. Med sine 123 landskampe tangerer han Henrys 2 plads, og der er nu “kun” 19 kampe op til duksepladsen, som indehaves af Thuram. Lloris trues dog alvorligt af den nye AC Milan keeper, Mike Maignan, og dette kan således være hans sidste slutrunde som sikker keeper, men så vil en EM triumf i den grad fuldende mandens CV.

EM trup

Målmænd:
Hugo Lloris (Tottenham) – 34 år – 123 landskampe / 0 mål
Mike Maignan (OGC Nice/AC Milan) – 25 år – 1 landskamp / 0 mål
Steve Mandanda (Olympique Marseille) – 36 år – 34 landskampe / 0 mål
Forsvarsspillere:
Benjamin Pavard (Bayern München) – 25 år – 33 landskampe / 2 mål
Presnel Kimpembe (PSG) – 25 år – 15 landskampe / 0 mål
Raphaël Varane (Real Madrid) – 28 år – 73 landskampe / 5 mål
Clement Lenglet (FC Barcelona) – 25 år – 12 landskampe / 1 mål
Kurt Zouma (Chelsea) – 26 år – 8 landskampe / 1 mål
Lucas Digne (Everton) – 27 år – 36 landskampe / 0 mål
Leo Dubois (Olympique Lyon) – 26 år – 7 landskampe / 0 mål
Jules Kounde (Sevilla) – 22 år – 0 landskampe / 0 mål
Lucas Hernandez (Bayern München) – 25 år – 24 landskampe / 0 mål
Midtbanespillere:
N`Golo Kante (Chelsea) – 30 år – 45 landskampe / 2 mål
Paul Pogba (Manchester United) – 78 landskampe / 10 mål
Thomas Lemar (Atletico Madrid) – 25 år – 24 landskampe / 4 mål
Adrien Rabiot (Juventus) – 26 år – 14 landskampe / 0 mål
Moussa Sissoko (Tottenham) – 31 år – 67 landskampe / 2 mål
Corentin Tolisso (Bayern München) – 26 år – 23 landskampe / 2 mål
Angribere/winger:
Kylian Mbappe (PSG) – 22 år – 42 landskampe / 16 mål
Antoine Griezmann (FC Barcelona) – 30 år – 89 landskampe / 35 mål
Oliver Giroud (Chelsea) – 34 år – 107 landskampe / 44 mål
Ousmane Dembele (FC Barcelona) – 24 år – 23 landskampe / 3 mål
Karim Benzema (Real Madrid) – 33 år – 81 landskampe / 27 mål
Kingsley Coman (Bayern München) – 24 år – 29 landskampe / 5 mål
Wissam Ben Yedder (AS Monaco) – 30 år – 12 landskampe / 2 mål
Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach) – 23 år – 3 landskampe / 0 mål

Formodet start 11èr:
Når man er forsvarende verdensmester og EM vicemester, så tilhører man helt naturligt den absolutte favoritkreds, og “Les Bleus” er da bestemt heller ikke en undtagelse. Med verdens måske kommende bedste spiller, Kylian Mbappe oppe foran eller på kanten, er man sikker på at kunne overrumple selv den mest kompakte modstander, og med tilbagevendte Benzema og altid farlige Griezmann (i hvert fald når han er på landsholdet), så skal der nok blive scoret en masse mål, og spørgsmålet er så om defensiven for alvor er stærk nok, når der virkelig mødes topmodstand.

Varane har i mange år tilhørt verdenseliten, men den seneste sæson har ændret på det, ikke mindst pga. skader, men den høje stopper kan dog gøre en form for comeback til EM, og måske på ny kravle op i toppen hvor en Real Madrid stopper selvsagt hører til. Kimpembe ved hans side er solid og hurtig, og på backerne har man Bayern duoen Pavard og Hernandez, så offensive raids er sikret.

Den ene af holdets 2 verdensklasse spillere, er naturligvis Kante, og kan han holde sig fri fra de skader, som har generet ham i et par år, bør der ikke komme mange bolde ned til forsvaret, og så skal Pogba “kun” sørge for at være “fodermaskine” til de fantastiske angribere, så står Frankrig med guldmedaljerne om halsen d. 11. juli!

Hold øje med Karim Benzema, som i en alder af 33 år, gør comeback for det landshold, hvorpå han debuterede helt tilbage i 2007, hvor han bla. spillede på hold med navne som Thuram, Anelka og Gallas m.fl., og i mange år var han den absolutte angriber for Frankrig, og deltog i EM både i 08 og 12 samt VM i 14, inden han røg af landsholdet i 2015 pga. forskellige kontroversielle årsager.

Han har spillet 12 sæsoner i Real Madrid, med hvem han har vundet alt, og med knap 200 mål i knap 400 La Liga kampe, har han forlængst bevist sig som en af verdens bedre angribere. Med Frankrig kom han tidligt frem som en af 3 super talenter fra Olympique Lyon. De 2 andre var Samir Nasri og Hatem Ben Arfa, og alle 3 var med til at sikre Frankrig U 17 EM i 2004.

Nu gør han så comeback, og der bør ikke herske tvivl om at den stadigt farlige angriber, vil gøre alt hvad der står i hans magt for at vise alle at det var en fejlbeslutning der tilbage for 6 år siden. Han missede naturligt VM triumfen i 2018 og var logisk heller ikke med i EM 2016, men nu er Real Madrid spilleren klar til kamp – sådan for alvor!

Frankrigs
Styrker:
– Rutine
– Vindervilje
– Mbappe
– Sammenspillet mandskab

Svagheder:
– Ældre frontangribere
– Arrogance
– Ingen reel backup for Kante
– Mæthed

Holland

Bedste EM resultat: Guld i EM 88

Resultat ved seneste EM: Deltog ikke

Træner: Frank de Boer

Anfører: Georginio Wijnaldum

Største profil: Frenkie de Jong

Fortidens legender: Johan Cruyff, Johan Neeskens, Ruud Krol, Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkard, Ronald Koeman, Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder, Robin van Persie, Dennis Bergkamp og Arjen Robben.

Flest landskampe: 
1. Wesley Sneijder: 134 kampe
2. Edwin van der Sar: 130 kampe
2. Frank de Boer: 112 kampe

Flest mål: 
1. Robin van Persie: 50 mål
2. Klaas-Jan Huntelaar: 42 mål
3. Patrick Kluivert: 40 mål

“Hylde 1” spillere: Frenkie de Jong.

Kaptajnen Georginio Wijnaldum er efter 6 sæsoner i Premier League, heraf de seneste 5 for Liverpool, blevet en aldeles anderledes spiller, end da han som ung kant dribler, huserede for barndomsklubben Feyenoord Rotterdam. Personligt scoutede jeg ham en håndfuld gange tilbage i starten af hans karriere, hvor jeg som ansat i HSV, havde et godt øje til den langhårede mørke dribler. Det blev dog PSV Eindhoven som i 2011 hentede ham, og sidenhen blev han omskolet til central midtbanespiller – en 8èr type, som vi kender ham som i dag, hvor han aktuelt er klubløs, men meget tæt på som transferfri at indgå en kontrakt med FC Barcelona.

Den normale anfører for “Orange” har i nogle år været Wijnaldums nu snart forhenværende klubkollega, Virgil van Dijk, men da denne ikke blev klar til EM pga. sin langvarige skade, har Rotterdam knægten overtaget bindet, som han i alt har båret 7 gange, og de seneste 6 landskampe i træk.

Han er en hårdtarbejdende type, der både er stærk offensivt som defensivt, og med den udpræget defensivt orienterede de Jong ved sin side, vil man nok primært se kaptajnen gå med frem for at styrke offensiven. Han ved hvor målet står, og kan sagtens finde på at afslutte selv, ligesom hans pasningsspil er ganske fornuftigt.

EM trup

Målmænd:
Jasper Cillessen (Valencia CF) – 32 år – 60 landskampe / 0 mål
Marek Stekelenburg (Ajax Amsterdam – 38 år – 58 landskampe / 0 mål
Tim Krul (Norwich City) – 33 år – 14 landskampe / 0 mål
Forsvarsspillere:
Daley Blind (Ajax Amsterdam) – 31 år – 77 landskampe / 2 mål
Stefan de Vrij (Inter Milan) – 29 år – 43 landskampe / 2 mål
Joël Veltman (Brighton) – 29 år – 27 landskampe / 2 mål
Matthijs de Ligt (Juventus) – 21 år – 26 landskampe / 2 mål
Nathan Ake (Manchester City) – 26 år – 19 landskampe / 2 mål
Patrick van Aanholt (Crystal Palace) – 29 år – 13 landskampe / 0 mål
Owen Wijndal (AZ Alkmaar) – 21 år – 7 landskampe / 0 mål
Jurriën Yimber (Ajax Amsterdam) – 19 år – 0 landskampe / 0 mål
Denzel Dumfries (PSV Eindhoven) – 25 år – 17 landskampe / 0 mål
Midtbanespillere:
Georginio Wijnaldum (Liverpool) – 30 år – 73 landskampe / 22 mål
Frenkie de Jong (FC Barcelona) – 24 år – 25 landskampe / 1 mål
Davy Klaasen (Ajax Amsterdam) – 28 år – 22 landskampe / 5 mål
Marten de Roon (Atalanta Calcio) – 30 år – 21 landskampe / 0 mål
Donny van de Beek (Manchester United) – 24 år – 19 landskampe / 3 mål
Ryan Gravenberch (Ajax Amsterdam) – 19 år – 3 landskampe / 0 mål
Teun Koopmeiners (AZ Alkmaar) – 23 år – 1 landskamp / 0 mål
Angribere/winger:
Memphis Depay (Olympique Lyon) – 27 år – 62 landskampe / 23 mål
Quincy Promes (Spartak Moskva) – 29 år – 47 landskampe / 7 mål
Luuk de Jong (Sevilla) – 30 år – 35 landskampe / 8 mål
Steven Berghuis (Feyenoord Rotterdam) – 29 år – 24 landskampe / 2 mål
Donyell Malen (PSV Eindhoven) – 22 år – 8 landskampe / 2 mål
Wout Weghorst (VfL Wolsburg) – 28 år – 4 landskampe / 0 mål
Cody Gakpo (PSV Eindhoven) – 22 år – 0 landskampe / 0 mål

Formodet start 11èr:

Med al respekt for enkelte af spillerne, herunder ikke mindst profilen de Jong, så er det ikke et super mandskab, som den tidligere mangeårige Barca og Holland spiller, Frank de Boer, kan stille. Forsvarets centrale akse med de 2 Serie A drenge, de Vrij og de Ligt, er bestemt solide, men Cillesen eller for den sags skyld de øvrige keepere, er på noget specielt højt niveau, og begge backer er relativt uprøvet i international sammenhæng.

Midtbanen derimod ser ganske fornuftig ud, ikke mindst aksen de Jong og Wijnaldum, mens Klaasen nok skal op i gear, for ikke at miste pladsen til De Beek eller den unge Gravenberch, der dog normalt opererer noget mere defensivt.

Oppe foran må de Boer tænke tilbage på fortidens stjerner, for det er seriøst ikke en frygtindgydende trio som han råder over.

Hvorfor “Orange” alligevel trods alt er med i top 8 over favoritterne til dette EM, er pga. enkelte spilleres store potentiale. Kan Berghuis og i særdeleshed Depay, komme helt op i gear, og kan Wijnaldum rykke midtbanen sådan for alvor, så skal man ikke undervurdere holdet, der denne gang mere er et kollektiv, efter i mange år at have været domineret af profiler og vandbærere.

Hold øje med Owen Wijndal, som virkelig er en af Europas mest interesante venstre backs, og næppe en spiller som barndomsklubben AZ, får lov til at beholde ret længe endnu.

Han er lynende hurtig, teknisk særdeles habil, pasningssikker, stærk i fysiske dueller og elsker at gå med frem, hvor hans utallige præcise pasninger oftest kommer flot ind i feltet. Havde Holland rådet over van Persie eller Nistelrooy, ville der blive scoret mange mål efter den opskrift, for den 21 årige back, er virkelig svær at dæmme op for, når han tordner op af linien.

Hollands 
Styrker:
– Stærk central defensiv
– Opportunisme
– Modstanderne kan undervurdere dem
– Sult

Svagheder:
– Manglende rutine i store slutrunder
– Målmandsposten
– Frontangriberen

England 

Bedste EM resultat: Bronze i EM 68

Resultat ved seneste EM: Røg ud i første knockout runde

Træner: Gareth Southgate

Anfører: Harry Kane

Største profil: Harry Kane

Fortidens legender: Billy Wright, Bobby Moore, Gordon Banks, Bobby Charlton, Geoff Hurst, Bryan Robson, Ashley Cole, Peter Shilton, Gary Lineker, Alan Shearer, Wayne Rooney og Tom Finney.

Flest landskampe: 
1. Peter Shilton: 125 kampe
2. Wayne Rooney: 120 kampe
2. David Beckham: 115 kampe

Flest mål: 
1. Wayne Rooney: 53 mål
2. Bobby Charlton: 45 mål
3. Gary Lineker: 48 mål

“Hylde 1” spillere: Harry Kane, Jadon Sancho, Luke Shaw, Kyle Walker og Phil Foden.

Kaptajnen Harry Kane er efterhånden en institution i engelsk fodbold, både pga. hans mange mål, men også fordi han (indtil videre) har været barndomsklubben Tottenham tro. Spørgsmålet er dog hvor længe denne trofasthed varer endnu, for den knap 28 årige superangriber, har trods sine virkelig mange mål, som bl.a. gjorde ham til topscorer i Premier League i den forgangne sæson (for 3`de gang), utroligt nok ikke vundet et eneste trofæ!

Rygterne går da også i seriøs retning på at trioen Manchester City, Manchester United og Chelsea vil forsøge at overgå hinanden i bud på ham denne sommer, og så kan man forhåbentlig se en af verdens bedste angribere vinde trofæer, som hører hans niveau til.

EM trup

Målmænd:
Jordan Pickford (Everton) – 27 år – 30 landskampe / 0 mål
Dean Henderson (Manchester United) – 24 år – 1 landskamp / 0 mål
Aaron Ramsdale (Sheffield United) – 23 år – 0 landskampe / 0 mål
Forsvarsspillere:
Kyle Walker (Manchester City) – 31 år – 55 landskampe / 0 mål
John Stones (Manchester City) – 27 år – 42 landskampe / 2 mål
Harry Maguire (Manchester United) – 28 år – 32 landskampe / 3 mål
Ben Godfrey (Everton) – 23 år – 0 landskampe / 0 mål
Ben Chilwell (Chelsea) – 24 år – 14 landskampe / 0 mål
Luke Shaw (Manchester United) – 25 år – 9 landskampe / 0 mål
Kieran Trippier (Atletico Madrid) – 30 år – 26 landskampe / 1 mål
Conor Coady (Wolverhampton) – 28 år – 4 landskampe / 1 mål
Midtbanespillere: 
Jordan Henderson (Liverpool) – 30 år – 58 landskampe / 0 mål
Jesse Lingaard (Manchester United) – 28 år – 27 landskampe / 4 mål
Mason Mount (Chelsea) – 22 år – 16 landskampe / 4 mål
Declan Rice (West Ham) – 15 landskampe / 1 mål
Phil Foden (Manchester City) – 21 år – 6 landskampe / 2 mål
Jude Bellingham (Borussia Dortmund) – 17 år – 2 landskampe / 0 mål
Kalvin Phillips (Leeds United) – 25 år – 7 landskampe / 0 mål
Jack Grealish (Aston Villa) – 25 år – 5 landskampe / 0 mål
James Ward-Prowse (Southampton) – 26 år – 6 landskampe / 1 mål
Angribere: 
Raheem Sterling (Manchester City) – 26 år – 61 landskampe / 14 mål
Harry Kane (Tottenham) – 27 år – 53 landskampe / 34 mål
Marcus Rashford (Manchester United) – 23 år – 40 landskampe / 11 mål
Mason Greenwood (Manchester United) – 19 år – 1 landskamp / 0 mål
Jadon Sancho (Borussia Dortmund) – 21 år – 18 landskampe / 3 mål
Dominic Calvert-Lewin (Everton) – 24 år – 7 landskampe / 4 mål

Formodet start 11èr: 

Efter i mange år at have været stamspiller for “The three Lions”, vakler pladsen i den grad under den nykårede mester, Raheem Sterling, der som en af meget få City spillere, ikke har haft en speciel god sæson. Southgate kender dog Sterlings niveau, og de kommende testkampe kan sagtens få ham ind i varmen igen, for så overbevisende har Rashford bestemt ikke været i dette forår, i modsætning til kaptajn Kane, der naturligvis sidder stensikkert på “tronen” helt i front.

Gennemgående vurderer jeg dette hold, til mand for mand at være det stærkeste til EM, men spørgsmålet er så om de igen skuffer, eller for en gangs skyld kan leve op til den efterhånden ganske tyngende favoritværdighed på nationen, der som sit bedste EM resultat hentede bronze tilbage i 1968, kun et par år efter VM triumfen.

Der vil til det sidste være tvivl om hvorvidt Manchester Uniteds krumtap Harry Maguire kommer helt op i gear, og det vil i den grad være en markant svækkelse af defensiven, selvom John Stones kan se tilbage på sin muligvis bedste klubsæson. Reserverne for de 2 er bestemt ikke af speciel høj klasse, og uanset om det skulle blive Mings, Coady eller White – ja eller hvis Rice rykkes ned i forsvaret, så er det ikke samme niveau.

Midtbanen er holdets helt store styrke, og kan Foden og Mount finde niveauet fra Premier League, ja så tror jeg faktisk England kan vinde EM for første gang i landets historie, men meget kan gå galt – ikke mindst når det drejer sig om England og dets landshold!

Hold øje med Declan Rice, som hvis Henderson ikke kommer med, eller hvis Liverpool kaptajnen ikke genfinder fordums styrke, ventes at blive den foretrukne defensive midtbane krumtap.

Den fysisk velbyggede 22 årige spiller, er enorm svær at komme udenom, og som mange nok har konstateret hvis de har set West Ham spille, så kan han bestemt også spille fodbold, er ganske hurtig, og holder af at bryde spillet, og gå med frem.

Akkurat som Kane, forventer mange at han skifter til en mere prominent adresse snarest, hvilket i den grad vil komme hans åbenlyse potentiale til gode, men indtil videre skal han kun koncentrere sig om at føre sit land frem til guldet!

Englands
Styrker:
– Stærkt besat på alle pladser undtagen keeper posten
– Formidabel offensiv
– Kreativitet fra mange sider
– Sult efter succes

Svagheder:
– Manglende styrke på bredden i det centrale forsvar
– Målmænd
– Arrogance
– Manglende slutrunde rutine

Det var så gennemgangen af de 8 nationer, som jeg personligt forventer mig mest af, og med “kniven på struben”, rangerer jeg herunder de 8 landes niveau:
1. Portugal
2. England
3. Frankrig
4. Belgien
5. Tyskland
6. Spanien
7. Italien
8. Holland

Ellers er det blevet tid til lidt forskellige ting du måske ikke vidste, og ting som du måske ikke tænkte du havde brug for at vide om denne EM turnering:

Top 10 klubberne med flest spillere til EM:
1. Manchester City: 15 spillere
2. Bayern München: 14 spillere
3. Chelsea: 13 spillere
4. Juventus: 12 spillere
5. Manchester United: 11 spillere
6. BM Gladbach: 10 spillere
7. SSC Napoli: 9 spillere
7. Borussia Dortmund: 9 spillere
7. RB Leipzig: 9 spillere
7. Inter Milan: 9 spillere

Ældste spillere til EM:
1. Maarten Stekelenburg (Holland): 38 år
1. Pepe (Portugal): 38 år
1. Craig Gordon (Skotland): 38 år
1. David Marshall (Skotland): 38 år
5. Jose Fonte (Portugal): 37 år
6. Cristiano Ronaldo (Portugal): 36 år
6. Steve Mandanda (Frankrig): 36 år
6. Andriy Pyatov (Ukraine): 36 år
6. Lukasz Fabianski (Polen): 36 år
6. Dusan Kuciak (Slovakiet): 36 år
6. Sebastian Larsson (Sverige): 36 år

Yngste spillere ved EM:
1. Jude Bellingham (England): 17 år
1. Kasper Kozlowkski (Polen): 17 år
3. Arsen Zakharyan (Rusland): 18 år
3. Adam Hlozek (Tjekkiet): 18 år
3. Pedri (Spanien): 18 år
3. Nuno Mendes (Portugal): 18 år
3. Jamal Musiala (Tyskland): 18 år

Mit personlige bud på det bedste hold – bestående af spillere der er med til EM:
Manuel Neuer
Kyle Walker – Ruben Dias – David Alaba
N`Golo Kante – Frenkie de Jong – Joshua Kimmich – Kevin De Bruyne
Kylian Mbappe – Robert Lewandowski – Harry Kane

Mit personlige bud på et ungt (U 23) særdeles hold:
Gianluigi Donnarumma
Reece James – Matthijs de Ligt – Alessandro Bastoni – Owen Wijndal
Adam Hlozek – Mason Mount – Phil Foden – Pedri
Mbappe – Felix

Disse spillere glæder jeg mig af forskellige årsager mest til at følge under EM (tilfældig rækkefølge):
– Gianluigi Donnarumma (Italien)
Fordi: Er han klar til for alvor at træde ud af Buffons skygge? Er han klar til Premier League?
– Alessandro Bastoni
Fordi: Han for mig er en af Europas mest interessante yngre centrale forsvarsspillere, og en spiller jeg godt kunne tænke mig at se i Premier League.
– Youri Tielemans
Fordi: Jeg har længe ment han var særdeles spændende, og nu skal han vise om han kan føre sit land til storhed!
– Owen Wijndal
Fordi: Europas måske mest spændende unge venstre back – hvad kan han uden for de trygge rammer?
– Josko Gvardiol
Fordi: Han umiddelbart har et enormt potentiale, men jeg har endnu til gode at se ham på højeste niveau!
– Phil Foden
Fordi: Kan blive en af verdens bedste midtbanespillere, hvis han lever op til potentialet. Kan han spille på samme niveau til EM og for England, som han har gjort især i foråret i Premier League?
– Mason Mount
Fordi: Meget interessant spiller, som jeg endnu er i tvivl om kan tage det sidste step op på “Hylde 1”.
– Jude Bellingham
Fordi: Europas mest spændende 17 årige spiller, som jeg håber returnerer til Premier League efter et par udviklende sæsoner i Dortmund.
– Jadon Sancho
Fordi: Er han klar til Manchester United?
– Declan Rice
Fordi: Englands nye defensive stjerne – kan han tage steppet op til en af top 3-4 klubberne i England, og kan han føre England helt frem?
– Pau Torres
Fordi: Formentlig den centrale forsvarsspiller jeg helst ser Manchester United køber – gerne NU!
– Ruben Dias
Fordi: Jeg anser ham som verdens bedste centrale forsvarsspiller, og derfor glæder jeg mig til at følge ham under pres til EM.

 

 

 

Det var hvad i fik i denne omgang – på gensyn 😉

Torben Aakjær
Grado (I) 29.05.21

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

HER ER DIN TRUP KASPER!