SJÆLLANDSKE KLUBBER ER (MEGET!) DOMINERENDE PÅ LANDSHOLDSNIVEAU!

DET DANSKE FODBOLDLANDSHOLD! SPOT PÅ 34 AKTØRERES FØRSTE 3 MÅNEDER AF 2023!

Det første kvartal af 2023 er overstået, Danmark har spillet årets første 2 landskampe, og det må således være tid til sådan for alvor at gøre status over de danske spillere, der som bekendt endnu “slikker sårene” efter et på mange måder aldeles absurd VM. På FIFA`s rangliste, hvor Danmark lå placeret som nr. 11 på samme tidspunkt sidste år, er holdet nu gledet ned som nr. 18, og efter VM (det er endnu ikke medregnet) og nederlaget forleden til Kazakhstan, kan man frygte at holdet dumper yderligere. Der er dog stadig et godt stykke ved ned til historiens værste placering for et dansk landshold, nemlig som nr. 51, en placering der var en realitet i april 2017!

De kommende landskampe finder først sted i juni, hvor modstanderne d. 16 og 19 juni, er henholdsvis Nordirland i Parken, og Slovenien i Ljubjana. Herefter går der igen et stykke tid, før der på ny skal spilles, nemlig først til september. Således kan der nå at ske en masse med hver enkelt spiller, ude i klubberne, men i denne artikel tager jeg udgangspunkt i det aktuelle, hvilket man kan læse om herunder, hvor jeg ikke overraskende starter med keeperne.

Ud for hver spiller giver jeg en karakter på 1-10 skalaen, hvor 1 som bekendt er lig med at jeg dårligt tror Lars kan bruge vedkommende, mens 10 betyder at vi allerede har glemt Messi`s VM! Karakteren tildeles spilleren som bevis på hvordan hans første 3 måneder er forløbet.

Skalaen ser således ud i sin helhed:
10 = Hvem er Messi?
9 = Verdensklasse!
8 = Topklasse!
7 = Virkelig flot!
6 = Udmærket!
5 = Godkendt!
4 = Under middel!
3 = Avs det er ikke godt!
2 = Tørrer du selv op efter dig?
1 = På bænken hos Lars!

Kasper Schmeichel (36 år – OGC Nice) – 6
91 landskampe / 0 mål
Klubkampe i 2023:
12 kampe (1080 min) i Ligue One
1 kamp (90 min) i Pokal
2 kampe (180 min) i Europa
Total: 15 kampe (1350 min)

Han runder 37 år senere i år, og har åbenlyst – og i øvrigt helt naturligt, mistet noget af sin reaktionsevne. Desværre ser det også ud til at hans førhen ganske fine udspark, har mistet ikke så lidt af deres præcision. Omvendt har han vist mental styrke i sin relativ nye klub, hvor han fra start kom i modvind efter sigende pga. en overlegen attitude, overvægt + han kom for sent til bussen. Hvad der er rigtigt og forkert, er svært at gisne om, men man må konkludere at efter en vis tilpasnings- og nedgearings fase, fra evigt “solbeskinnede” og altid højt profilerede Premier League til den uglesete og i mange øjnes ligegyldige Ligue One, er han blevet stabil i sine præstationer, og virker rolig i optræden.

På trods af at han fylder 38 år kort efter næste års EM slutrunde, ser det ikke ud til at Kasper Hjulmand blot så meget som overvejer, om Schmeichel er hans førstevalg, så det eneste den rutinerede keeper kan gøre, er jo at leve op til disse forventninger, for en del meget yngre keepere presser sig alvorligt på, og flere af dem står altså til dagligt i væsentlig stærkere ligaer end Schmeichels.

Frederik Rønnow (30 år – Union Berlin) – 7
8 landskampe / 0 mål
Klubkampe i 2023:
10 kampe (900 min) i Bundesligaen
1 kamp (90 min) i Pokal
4 kampe (360 min) i Europa
Total: 15 kampe (1350 min)

Snart 31 år, og tilsyneladende milevidt fra første keeper posten på landsholdet, hvor han nu i årrække har ageret reserve for Schmeichel, men måske kan den besindige jyde snart vejre morgenluft, for som bekendt og beskrevet, har der været en del “knirken” omkring førstekeeperen, og med de præstationer som Rønnow har præsteret i indeværende sæson for sin klub, der aktuelt er 3èr i Bundesligaen, bliver han vel snart umulig at komme udenom. Han er højere og har et større vingefang end Schmeichel, han er overordnet set vurderet som Bundesligaens 10ènde bedste keeper, placeret i 3 rangering (National klasse), hvor han er sammen med Oliver Baumann fra Hoffenheim, Rafael Gigiewicz fra Augusburg og Janis Blaswich fra RB Leipzig på Kickers lister, og aktuelt er han nr. 4 i ligaen målt på øjeblikkelige præstationer.

Han har vogtet buret for sin klub i 21 ud af sæsonens 25 kampe i ligaen, og burde vel få nogle kampe for landsholdet snart, med mindre han skal “ende” som Kasper Krogh, Peter Kjær og/eller Troels Rasmussen m.fl., der i mange år var med omkring A landsholdet, men som yderst sjældent opnåede kampe. Vi får se hvad den kære Hjulmand beslutter sig til når vi når til juni måned.

Mads Hermansen (22 år – Brøndby IF) – 7
0 landskampe / 0 mål
Klubkampe i 2023:
5 kampe (450 min) i Superligaen
Total: 5 kampe (450 min)

Det er naturligvis yderst vanskeligt retvisende at vurdere den unge Brøndby keeper, op i mod konkurrenterne som optræder i langt stærkere ligaer, og der er nok heller ikke noget der tyder på, at den relativ lille, men bestemt reaktionsstærke målmand, sådan lige med det samme bliver en reel konkurrent til Schmeichel. Han er med for at lære, og forhåbentlig kan han snart blive “skudt” afsted til en udenlandsk klub, hvilket selvsagt forbedrer hans muligheder i landsholdsregi.

Oliver Christensen (24 år – Hertha BSC Berlin) – 6
0 landskampe / 0 mål
Klubkampe i 2023:
10 kampe (900 min) i Bundesligaen
Total: 10 kampe (900 min)

To danske målmænd der vogter buret fast for en Bundesligaklub, tilmed i samme by, er noget af en sjælden begivenhed, og den stabile fynbo bør vel snart får sin debut på A landsholdet. I denne sæsons Bundesliga figurerer han som nr. 17 på Kickers rangliste, og i modsætning til Rønnows Berlin klub, så kæmper Hertha i den grad for ikke at rykke ud af Bundesligaen.

Daniel Iversen (25 år – Leicester City) – 5
0 landskampe / 0 mål
Klubkampe i 2023:
1 kamp (90 min) i Premier League
3 kampe (270 min) i Pokal
Total: 4 kampe (360 min)

Feltets højeste keeper, og måske den der stryger forbi alle og overtager Schmeichels mangeårige number one spot! Han har et enormt vingevang, og efter at have været udlejet over de seneste 5 år, i 4 forskellige klubber, med 150 kampe på CVèt, fik han for nylig omsider sin debut i Premier League mod Brentford, hvor han indkasserede et enkelt mål i 1-1 kampen.

Bliver det til fast spilletid i Leicester, og holder klubben sig vel og mærke i Premier League, bliver han vel nærmest umulig at komme udenom for Hjulmand!

Alexander Bah (25 år – SL Benfica) – 7
Placeringer på banen:
Højre back og højre wingback
8 landskampe / 1 mål
Klubkampe i 2023:
10 kampe (889 min) i Liga NOS
2 kampe (121 min) i Pokal
2 kampe (153 min) i Europa
Total: 14 kampe (1163 min)

Med enkelte udsving, kan den relativ nye landsholdsspiller se tilbage på en glimrende sæson i Benfica, hvor han har fået rigelig med spilletid, og oftest har levet op til tilliden. Han virker oplagt, hurtig og opmærksom i sine optrædener, men et kritikpunkt har været, at han for sjældent laver assist med sine ellers fine indlæg. Dette illustreres af 0 assist i hele 2023 på klubplan, mens vi omvendt så ham lave et fremragende et til Højlund i den ene af EM kvalifikations kampene forleden. Kæmper intenst med flere andre om højre back positionen, og med Kristensens deroute i Leeds, virker det til at Bah aktuelt er førstevalget.

Rasmus Nissen Kristensen (25 år – Leeds United) – 2
14 landskampe / 0 mål
Placeringer på banen:
Højre back
Klubkampe i 2023:
2 kampe (74 min) i Premier League
4 kampe (329 min) i Pokal
Total: 6 kampe (403 min)

2023 har indtil været en lang nedtur for backen, der under VM ellers så ud til at være den nye åbenbaring på holdet, og som i starten af sin karriere i Premier League, var startet ganske fint. Han er nu røget helt ud af start 11èren, illustreret ved et par beskedne indhop, og også på landsholdet er han røget på bænken. Der er således en hel del at rette op på for den tidligere FCM spiller, som aldersmæssigt stadig ligger lunt i svinget, men som ikke skal henslæbe al for meget tid på bænken, før det for alvor begynder at præge den videre udvikling.

Jens Stryger Larsen (32 år – Trabzonspor) – 5
52 landskampe / 3 mål
Placeringer på banen: Højre back, venstre back, højre wingback og venstre wingback
Klubkampe i 2023:
8 kampe (533 min) i Süper Lig
1 kamp (90 min) i Pokal
2 kampe (153 min) i Europa
Total: 11 kampe (776 min)

Efter den slemme afslutning i Udinese Calcio, er han skiftet til den tyrkiske liga, hvor han helt efter “bogen” i skrivende stund, mangler løn for de seneste måneder. De skal nu nok komme, men illustrerer det misk mask denne liga ofte er præget af. At niveauet så heller ikke er overvældende betyder selvsagt at han kan få mere end svært ved at generobre sin plads på landsholdet, men pga. hans alsidighed, ser det ud til at Hjulmand holder fast i sin gamle FCN spiller, og dermed kan han teoretisk nå de 72 landskampe, jeg personligt spåede ham, da han havde rundet de første 10 😉

Gjorde ikke nogen prangende figur i de seneste landskampe, men på den anden side – hvem gjorde det?

Victor Kristiansen (20 år – Leicester City) – 6
0 landskampe / 0 mål
Placeringer på banen: Venstre back
Klubkampe i 2023:
4 kampe (351 min) i Premier League
2 kampe (60 min) i Pokal
Total: 6 kampe (411 min)

Han startede ganske stærkt i de nye omgivelser i verdens hårdeste liga, men de 2 sidste kampe + det at han nu er skadet, trækker naturligvis ned, og vi må med spænding vente om han kommer tilbage i start 11èren, når ligaen starter op igen efter landsholdspausen. Han skulle efter sigende være fit for fight, og så må han bruge de kommende knap 3 måneder, på at spille sig fast ind på klubholdet, for så kan Hjulmand vel dårligt se bort fra ham. Ung og venstre benet – potentielt lover det godt – lad os håbe og krydse fingre for at tingene lykkedes!

Joakim Mæhle (25 år – Atalanta Bergamo) – 5
36 landskampe / 9 mål
Placeringer på banen: Venstre back, venstre wingback, højre back og højre wingback
Klubkampe i 2023: 
9 kampe (529 min) i Serie A
2 kampe (180 min) i Pokal
Total: 11 kampe (709 min)

Det går op og ned for den tidligere så målfarlige back, der langt fra har genfundet EM formen, og man kan vel snart ikke huske hvornår manden sidst har scoret på landsholdet, selvom det selvsagt ikke udelukkende er et parameter, han som back skal vurderes på. Desværre er der heller ikke den samme energi i hans spil længere, og da han tillige langt fra er fast mand på sit klubhold, aner man desværre en stagnering for åbenbaringen fra sommeren 2021.

Der skal til at ske noget for ham, og han kan ikke, som den danske presse og såkaldte “eksperter” konstant postulerer, smide skylden på sin træner. Det er hovedpersonen selv der skal op i gear, for nu kommer der yngre spillere ind på landsholdet, der tilmed er venstre benede!

Elias Jelert (19 år – FC København) – 6
0 landskampe / 0 mål
Placeringer på banen: Højre back, højre wingback og venstre back
Klubkampe i 2023: 
5 kampe (417 min) i Superligaen
1 kamp (90 min) i Pokal
Total: 6 kampe (507 min)

Da jeg ikke har set dansk klubfodbold, siden jeg for et par årtier siden blev “tvunget” til det, kan jeg af gode grunde ikke kommentere på hvordan den unge mand har præsteret, hvorfor karakter og vurdering i øvrigt, udelukkende er foretaget ud fra mediernes kommentarer. Det er ikke specielt sagligt, det anerkender jeg, men så længe han “træder vande” i en Superliga klub, bør han heller ikke være et emne til en start 11èr på landsholdet, selvom man skulle kunne tro at selv en et-benet kunne begå sig, efter derouten i Kazakhstan.

Med sine 19 år er han potentielt fremtidens mand, og kun tiden kan vise hvad han han drive det til.

Victor Nelsson (24 år – Galatasaray) – 7
10 landskampe / 0 mål
Placeringer på banen: Central forsvar og defensiv midtbane
Klubkampe i 2023:
8 kampe (720 min) i Süper Lig
1 kamp (90 min) i Pokal
Total: 9 kampe (810 min)

Den for en central forsvarsspiller, relativ lave Nelsson, spiller fast i sin tyrkiske klub, og rygterne begynder at svirre om et snarligt klubskifte, hvilket bestemt vil være fordelagtigt for hans videre udvikling. Skulle jeg rådgive ham, pegede jeg på en midterklub i Tyskland, men vi får se hvad det bliver til.

Han havde ikke en speciel god landkampsperiode her sidst, hvor han fik masser af spilletid pga. AC`s skade, men samarbejdet eller mangel på samme med Kjær, var ikke imponerende, så indtil videre er han ikke rykket nogen steder i landsholds hierakiet. Personligt kan jeg nu egentlig meget godt lide hans type, men det er tydeligt at tempoet ikke skal være alt for højt, før han stresses, hvilket matcher min påstand om at han se at komme videre til en bedre liga.

Simon Kjær (34 år – AC Milan) – 3
124 landskampe / 5 mål
Placeringer på banen: Central forsvar
Klubkampe i 2023:
4 kampe (226 min) i Serie A
1 kamp (65 min) i Super Cup
1 kamp (90 min) i Europa
Total: 6 kampe (381 min)

Det er hårde tider for landsholdskaptajnen, der efter sin skade, aldrig for alvor er kommet i gang igen, og umiddelbart ser det ikke ud til at situationen ændres foreløbig, illustreret ved at han overhovedet ikke har fået et eneste minut de seneste 5 kampe. Det var også tydeligt at han var “rusten”, da han medvirkede i de seneste landskampe, og ændres klubsituationen ikke, tør jeg slet ikke tænke på hvor stivbenet han vil være i juni måned!

Han mangler sølle 6 kampe for at overhale Peter Schmeichel for så vidt angår landskampsrekorden, og da han virker som en sympatisk person, kunne man da godt unde manden det, men som dengang med Rommedahl, der nåede op på 126 landskampe, så skal “festen” altså stoppe inden det bliver pinligt – det gjorde det i den grad omkring Rommedahl – lad os håbe det samme ikke overgår Kjær.

Joachim Andersen (26 år – Crystal Palace) – 6
22 landskampe / 0 mål
Placeringer på banen: Central forsvar
Klubkampe i 2023:
7 kampe (578 min) i Premier League
1 kamp (90 min) Pokal
Total: 8 kampe (668 min)

Er efter en lang stabil periode, røget ind i et par skader, hvoraf den seneste forhindrede ham i at spille på landsholdet, og det må ærgre ham grusomt, for ovenpå VM, så det ud til at han havde tilspillet sig en start plads formentlig med AC som makker. Selvom hverken Kjær eller Nelsson viste ret meget sidst, så var de dog med, og kan i Hjulmands tankesæt, have spillet sig foran Palace stopperen.

Kan se tilbage på en godkend individuel præstation i klub forsvaret, men ligesom holdets resultater her i 2023, har de senere måneder ikke været opløftende, og klubben hungrer efter at han på ny træder ind ved siden af Marc Guehi i det centrale forsvar.

Andreas “AC” Christensen (26 år – FC Barcelona) – 8
62 landskampe / 3 mål
Placeringer på banen: Central forsvar, højre back og defensiv midtbane
Klubkampe i 2023:
10 kampe (855 min) i La Liga
2 kampe (107 min) i Pokal
2 kampe (132 min) i Super Cup
Total: 14 kampe (1094 min)

Uden sammenligning den danske spiller, der har præsteret bedst på klubplan i de første 3 måneder af året, og kun de tilsyneladende evigt tilbagevendende skader, gør at han aldrig for alvor, kommer ind i en styrende rolle på landsholdet. Han er væk fra den fysisk hårde Premier League, hvor hans manglende hurtighed, mindre gode hovedspils evner + manglende fysik, for ofte blev udstillet. I La Liga er han pludselig større og stærkere end de fleste, og dermed syner han stærkere og spiller med langt større selvtillid. Man må ikke håbe for ham, at de mange rygter om at klubben er klar til at sælge ham, er rigtige, for det ser ud til, akkurat som jeg tillod mig at skrive på min FB forside for 10 år siden, at den spanske liga passer AC perfekt!

Mathias “Zanka” Jørgensen (32 år – FC Brentford) – 6
35 landskampe / 2 mål
Placeringer på banen: Central forsvar
Klubkampe i 2023:
3 kampe (106 min) i Premier League
Total: 3 kampe (106 min)

Med al respekt for “Zanka”, så må det virkelig stå skidt til for Danmark på de centrale forsvarspositioner, for når man kan blive udtaget til et dansk A landshold med blot 106 minutters aktion i benene over 3 måneder, så skal der ikke meget til. Vi husker sikkert alle sammen Hjulmands langstrakte forklaring, om at han udelukkende ville udtage spillere, som optrådte fast på deres respektive klubhold. Den lader vi lige stå et øjeblik!

Når det er sagt og skrevet, så har den efterhånden aldrende københavner dreng, ofte vist sig at være en brugbar reserve, men nu blev der ikke brug for ham på banen, og spørgsmålet er om det vel var sidste gang vi så ham omkring en landsholdsdeltagelse, for hans kontrakt med den engelske klub udløber til sommer, og herefter er det i hvert fald for offentligheden, uvist hvor han fortsætter – hvis han fortsætter.

Pierre-Emile Højbjerg (27 år – Tottenham Hotspur) – 7
65 landskampe / 5 mål
Placeringer på banen: Defensiv midtbane
Klubkampe i 2023: 
12 kampe (1078 min) i Premier League
1 kamp (90 min) i Pokal
Total: 13 kampe (1168 min)

Han spiller jo konstant og hele tiden, den løbe- og slidstærke Højbjerg, og selvom det som udgangspunkt er særdeles positivt, så er det tydeligt at han både i klub- men især i landsholdsregi, har set særdeles slidt ud den senere periode. Nu skal han endnu engang have ny manager i altid omtumlede Spurs, og man må håbe det bliver en der er glad for Højbjergs kvaliteter, således at han kan vedblive med at være en af de få stamspillere på højt niveau, som det danske hold har.

I min optik burde han blive udnævnt til anfører for landsholdet. Jeg ved det bliver Eriksen, men med al respekt for dennes evne, så er han personlighedsmæssigt noget af det fjerneste man kan forestille sig om anfører.

Christian Nørgaard (28 år – FC Brentford) – 7
20 landskampe / 1 mål
Placeringer på banen: Defensiv midtbane og central forsvar
Klubkampe i 2023:
10 kampe (878 min)
Total: 10 kampe (878 min)

Hvis ikke Højbjerg havde været nogenlunde jævnaldrende, kunne man godt forestille sig at Nørgaard havde rundet 50 landskampe, men skader og en trods alt stærkere konkurrent i Højbjerg, har betydet at den snart 29 årige spiller, blot har spillet 20 landskampe. Han er dog nærmest en uundværlig brik i landsholdstruppen, og skal Danmark op i mod en rigtig stærk modstander, kan man sagtens forestille sig at han og Højbjerg danner makkerpar, som de gjorde i de seneste landskampe, hvor det dog set udefra virkede som “overkill” at starte med 2 udpræget defensive midtbane spoilere mod så dårlige modstandere.

Morten Hjulmand (23 år – US Lecce) – 6
0 landskampe / 0 mål
Placeringer på banen: Defensiv midtbane og central midtbane
Klubkampe i 2023: 
11 kampe (1043 min) i Serie A
Total: 11 kampe (1043 min) 

Han kom som et fint talent til Serie A i en ung alder, og har mere eller mindre spillet konstant siden da, hvor han pt. er i gang med sin tredje sæson i Lecces trøje. Holdet klarer sig mindre godt, hvilket naturligvis præger Hjulmand i hans præstationer, men trods alt har har han været relativ stabil, har spillet samtlige kampe, på nær to, hvor han havde karantæne, og det må betragtes som seriøst underligt, at Kastrup drengen endnu ikke har fået sin debut på A landsholdet.

Han runder snart 24 år, og personligt havde jeg da gerne set ham benyttet indimellem, men vi ved Hjulmand er meget konservativ for så vidt angår holdudvælgelse, så hans navne broder må nok belave sig på tålmodighed, selvom man ofte savner et frisk pust på det landshold.

Philip Billing (26 år – AFC Bournemouth) – 7
5 landskampe / 0 mål
Placeringer på banen: Central midtbane og defensiv midtbane
Klubkampe i 2023:
9 kampe (718 min) i Premier League
1 kamp (90 min) i Pokal
Total: 808 min

Man kan på en måde sætte Billing i samme “bås” som Hjulmand, for vi har også her at gøre med en spiller, der både spiller fast, og ofte endda gør det rigtigt fint på sit klubhold i en større liga, men alligevel en spiller som landstræneren sjældent skæver til. Både han og Hjulmand blev som bekendt vraget til VM truppen, men starter da 2023 landsholdåret med at være med i det gode selskab.

Når det er sagt, så fik Billing sine chancer mod både Finland og Kazakhstan, hvor det blev til samlet 36 minutters aktion. Det er naturligvis alt for lidt til for alvor at vise sig frem, så det mindede måske mest om “alibi” minutter for landstræneren, der ofte er blevet kritiseret for netop ikke at give den i Premier League målfarlige midtbanespiller chancen. Den 193 cm høje midtbanespiller har scoret ikke færre end 6 mål hidtil i verdens hårdeste liga – man skulle tro at han på en eller anden måde kunne inkluderes på et dansk landshold!

Thomas Delaney (31 år – TSG 1899 Hoffenheim) – 3
74 landskampe / 7 mål
Placeringer på banen: Central midtbane og defensiv midtbane
Klubkampe i 2023:
5 kampe (285 min)
1 kamp (45 min)
Total: 6 kampe (330 min)

De sidste par år har ikke været gode for den engang så superstabile midtbanespiller, og selvom han endnu kun er 31 år, virker han slidt som en på 35 år. Han fik ingen spilletid i Sevilla, og det er ikke gået meget bedre i Hoffenheim, så spørgsmålet er hvornår- eller hvis, vi får ham at se igen i nationaltrøjen.

Det er møgærgerligt, naturligvis først og fremmest for ham selv, men bestemt også for landsholdet, hvor han i flere år, har dannet en solid og ofte godt spillende 3-mands midtbane med Højbjerg og Eriksen. Hans dynamik, hovedspil, engagement og overblik har været værdsat, så vi må håbe han får karrieren på ret køl igen, og ikke “kaster håndklædet i ringen” og lusker “hjem” til FC København. Får du muligheden kære Thomas, så gør som Christian Poulsen og Lasse Schøne, som begge i en moden alder skifter til Ajax Amsterdam, hvor de begge nød fin succes den sidste tid af en lang karriere.

Mathias Jensen (27 år – FC Brentford) – 7
24 landskampe / 1 mål
Placeringer på banen: Central midtbane
Klubkampe i 2023:
10 kampe (922 min) i Premier League
1 kamp (90 min) i Pokal
Total: 11 kampe (1012 min)

Han har udviklet sig til en nøglespiller på et flot præsterende Brentford hold, og akkurat som tilfældet var da Christian Eriksen forlod samme klub, har dennes fravær på landsholdet, også betydet at den klogt spillende Jensen, har fået fint med spilletid i nationaldragten. Han var ikke speciel synlig i de to seneste kampe, og ryger med garanti ud på bænken straks Eriksen vender tilbage, med mindre Hjulmand tør satse lidt mere offensivt, og vælger at bruge Jensen sammen med PEH og Eriksen, men det må tiden vise.

Man kunne indimellem godt efterlyse noget mere aggressivitet og målsult, men på den anden side er han altid en sikker boldholder at aflevere til, og den slags spillere er der også brug for.

Mikkel Damsgaard (22 år – FC Brentford) – 4
23 landskampe / 4 mål
Placeringer på banen: Offensiv midtbane, venstre wing og angriber
Klubkampe i 2023:
7 kampe (253 min) i Premier League
1 kamp (80 min) i Pokal
Total: 8 kampe (333 min)

Skiftet til Brentford var sikkert ment godt, men man kan roligt konkludere at det indtil videre har været noget misk mask. Næsten ingen spilletid, 0 mål og 0 assist ligasammenhæng, er simpelthen under al kritik, for en udpræget offensivspiller, og spørgsmålet er hvor meget snor han får, selvom Thomas Frank som bekendt er svært glad for danske spillere.

Hvis jeg kunne råde den unge tekniker, som jeg virkelig anser som en potentiel nøglespiller på landsholdet, så ville jeg gå efter at blive udlejet til Ajax eller en mindre spansk klub. Spilletid – spilletid – spilletid – og forhåbentlig selvtillid skal den skrøbelige unge mand have snart!

Christian Eriksen (31 år – Manchester United) – 7
120 landskampe / 39 mål
Placeringer på banen: Central midtbane og offensiv midtbane
Klubkampe i 2023:
4 kampe (313 min) i Premier League
4 kampe (241 min) i Pokal
Total: 8 kampe (554 min)

Nu gik det lige så godt for den danske midtbanekreatør, og så røg han ind i en af karrierens faktisk sjældne alvorligere skader, hvilket i den grad kan være negativt for hans fortsatte tid i klubben. I de 10 kampe han har misset på tværs af alle turneringer, har klubben nemlig vundet de 7, spillet 2 remis og kun tabt (til gengæld 0-7 til Liverpool) 1 kamp. Om Eriksen havde været med eller ej i den sidstnævnte blamage, tror jeg personligt ikke havde ændret noget, men man kan dog godt se indimellem at Bruno Fernandes mangler noget kvalificeret medspil, for hverken Fred eller McTominay er som bekendt de mest kreativ mindede typer.

Han er ved at være klar siges det, så måske når han at få lidt spilletid, inden sæsonen slutter, og det er også yderst vigtigt for der kan ikke herske tvivl om at klubben spenderer big time på en top midtbanespiller i det forestående vindue, og da hverken Casemiro eller anføreren Fernandes pladser på holdet er til diskussion, vil det blive en konkurrent til Eriksen.

Andreas Skov Olsen (23 år – FC Brügge) – 3
25 landskampe / 8 mål
Placeringer på banen: Højre wing og venstre wing
Klubkampe i 2023:
2 kampe (135 min) i Jupiler League
Total: 2 kampe (135 min)

En kortere opblussen først i ligaen, og dernæst omkring landsholdet, gav løfter om noget spændende på et hold, som nærmest skreg efter individualister, men så gik han i stykker, og er vel nærmest blevet glemt siden. Hvornår han vender tilbage er svært at spå om, men da han er tidligere FCN dreng, tænker man uvilkårligt at Hjulmand hurtigt hiver ham ind i varmen igen – og ja det er vel også på sin plads trods alt.

Martin Braithwaite (31 år – RCD Espanyol) – 6
66 landskampe / 10 mål
Placeringer på banen: Angriber, højre wing og venstre wing
Klubkampe i 2023:
11 kampe (944 min) i La Liga
1 kamp (74 min) i Pokal
Total: 12 kampe (1018 min)

Den i Barcelona uglesete angriber, ser ud til at fundet sin plads i byens mindre klub, hvor han spiller fast, og da også har fundet vej til målet nogle gange, dog stadig ikke meget når man er angriber, men med hans tal tidligere, har han rent faktisk gjort det godt. I landsholds sammenhæng er det efterhånden en del år siden, man sådan for alvor har set noget godt fra ham, og de 80 minutter han fik mod Finland og Kazakhstan, var mildt sagt elendigt, så spørgsmålet er om landstræneren snart mister tålmodigheden med ham. Vi bliver klogere næste gang landsholdet samles igen.

Yussuf Poulsen (28 år – RB Leipzig) – 3
68 landskampe / 11  mål
Placeringer på banen: Angriber, højre wing og venstre wing
Klubkampe i 2023:
9 kampe (216 min) i Bundesligaen
1 kamp (11 min) i Pokal
2 kampe (35 min) i Europa
Total: 12 kampe (262 min)

Han har efterhånden været i klubben i noget der minder om en menneskealder, og selvom han efterhånden vel er blevet nærmest et ikon i klubben, ser fremtidsmulighederne bestemt ikke gode ud. Han spiller næsten aldrig, og når han spiller, er det ofte ganske få minutter. Han er for at sige det lige ud, færdig i klubben der skabte ham, og han gør klogt i at søge nye “græsgange” hurtigst muligt, for ellers slutter hans landsholdskarriere!

Kasper Dolberg (25 år – TSG 1899 Hoffenheim) – 2
40 landskampe / 11 mål
Placeringer på banen: Angriber
Klubkampe i 2023:
8 kampe (341 min) i Bundesligaen
1 kamp (22 min) i Pokal
Total: 9 kampe (363 min)

Den introverte unge mand fra Silkeborg er efterhånden mere et mysterium, end han er en fodboldspiller, og tager han sig ikke snart alvorligt sammen, vil både Yussuf Poulsen og Thomas Delaneys 2023 fremstå nærmest eventyrligt flot, målt op imod Dolbergs. Det værste er næsten at man periodevis under EM 21 rent faktisk så, at han havde noget interessant i sig, men siden da har hans karriere nærmest kun gået en vej – lodret ned!

En uhyre trist udvikling for en spiller, der endnu er et par år om at skulle være toppet, men som mest af alt ligner en deprimeret gammel sur posedame, når han trist til mode lusker rundt på banen!

Jesper Lindstrøm (23 år – Eintracht Frankfurt) – 7
9 landskampe / 1 mål
Placeringer på banen: Offensiv midtbane og venstre wing
Klubkampe i 2023: 
8 kampe (625 min) i Bundesligaen
1 kamp (69 min) i Pokal
Total: 9 kampe (694 min)

6 scoringer i efteråret 2022 mod blot 1 scoring her i 2023`s første 3 måneder, illustrerer at “træerne ikke vokser ind i himmelen”, men på trods af måltørken og skaden som bl.a. forhindrede ham i at være med mod Finland og Kazakhstan, har hans sæson overordnet været ganske udmærket. Det bliver ikke et skifte til Arsenal eller Real Madrid, eller hvor den danske tabloid presse forsøger at sende ham hen, men fortsætter han de lovende takter, kan det godt blive til nummeret bedre adresse for den spinkle fyr, som også i landsholdsregi kan gå hen og blive en vigtig brik.

Mohamed Daramy (21 år – FC København) – 6
6 landskampe / 0 mål
Placeringer på banen: Venstre wing, angriber og højre wing
Klubkampe i 2023:
5 kampe (424 min) i Superligaen
1 kamp (32 min) i Pokal
Total: 6 kampe (456 min)

I lighed med de øvrige spillere som til daglig tørner ud for en Superliga klub, er jeg afhængig af at fremsøge andres vurdering af den enkelte, og således kan jeg nøgternt konstatere at den vævre offensivspiller har scoret 5 mål + 4 assist i de 6 kampe han har medvirket i. Det er fine tal, men nu er det jo heller ikke Real Madrid, Manchester City eller Bayern München, han til daglig spiller mod, så med al respekt for Viborg og andre klubber i lille Danmark, så skal der altså mere til for igen at komme udenlands.

Og udenlands det var han som bekendt i et kortere stykke tid, men desværre gik det som jeg forudsagde på min FB side, nemlig at han ikke ville slå igennem i Ajax. Han gav dog hurtigere op end selv jeg havde troet, og derfor var jeg spændt på at se ham i de seneste landskampe. Sagt kort og kontant – der var ingenting der imponerede mig, selvom man i momenter da kunne se at han besidder en fin teknik, men han ligger og dribler, eller rettere forsøger at drible, rundt lige uden for eget forsvarsfelt. Det var noget jeg som træner gik amok over da jeg trænede miniputter for flere årtier siden, og den slags skal han hurtigst muligt holde op med!

Rasmus Højlund (20 år – Atalanta Bergamo) – 7
4 landskampe / 5 mål
Placeringer på banen: Angriber
Klubkampe i 2023:
12 kampe (821 min) i Serie A
2 kampe (63 min) i Pokal
Total: 14 kampe (884 min)

7 mål i 14 kampe er nærmest utroværdigt meget for en dansk spiller, men med al respekt for Højlunds præstationer generelt, er det altså ikke noget der sådan for alvor sprænger aviserne i Italien. Han råbes og skriges gevaldigt op især i den danske tabloid presse, og på (lidt for) mange måder minder det om da vi tidligere skulle skriges ørene fulde om Victor Fischer, Kasper Dolberg, Pione Sisto og et alt for stort antal flere – ja og hvad endte det med – r.. og nøgler for nu at sige det ligeud, for af grunde der muligvis hører den danske mentalitet til, ender langt hovedparten af de blot nogenlunde interessante spillere med dansk pas, med at miste momentet, lysten og evnerne alt for tidligt, så derfor sidder man allerede nu og frygter en lille smule for at det også skal gå ham her Højlund på samme måde.

Når alt det er sagt og skrevet, så må jeg personligt indrømme, at han typemæssigt er noget af det mest spændende jeg har set længe omkring et dansk landshold, ikke mindst når man kigger på alle de angribere der efterhånden har forsøgt sig. Om han bliver en Elkjær eller en Bendtner, er ikke til at sige endnu, men han virker oprigtig opportunistisk, ærgerrig og træfsikker, og han har allerede i en tidlig alder en veludviklet “næse” for at placere sig rigtigt. At han så samtidig virker blot en smule autentisk, trækker bestemt op, og man sidder vel kun og ærgrer sig over at den evige politiske korrekthed, der under især Hjulmands regime, gennemstrømmer landsholdet, forhindrede ham i at komme pressen i møde umiddelbart efter blamagen i Kazakhstan. Hvor havde det været befriende at høre hans ærlige mening. Nu kom han hjernevasket op fra katakomberne, og det han sagde, eller rettere ikke sagde, var tæt på lige så ligegyldigt som hvis man havde spurgt enhver anden spiller på holdet.

Han bliver særdeles interessant at følge, og nej han skal IKKE skifte klub til sommer – naturligvis skal han blive i Atalanta og Serie A, for han skal være fast starter hver gang + fordoble sit måltal, og så måske i 2025 overveje steppet op – hvis – og jeg skriver hvis alt går som man håber!

Anders Dreyer (24 år – RSC Anderlecht) – 6
2 landskampe / 0 mål
Placeringer på banen: Højre wing, angriber, offensiv midtbane og venstre wing
Klubkampe i 2023:
10 kampe (813 min) i Jupiler League
4 kampe (354 min) i Europa
Total: 14 kampe (1167 min)

Han har egentlig gjort det helt fint, efter skiftet til den belgiske liga, og han ser ud til at være en fast bestanddel af spillertruppen omkring landsholdet. Det er dog ikke mange chancer han får, men måske ændrer tingene sig, nu hvor landstræneren nok snart indser at han må prøve noget nyt fremfor “Tordenskjolds soldater”. Det skal blive spændende at se om Dreyer kan griber chancen, for der er rent faktisk en hel del danske offensivspillere, men udover Højlund, er der ikke helt nogen der sådan for alvor shiner – endnu.

Marcus Ingvartsen (27 år – 1. FSV Mainz 05) – 6
1 landskamp / 1 mål
Placeringer på banen: Angriber og højre wing
Klubkampe i 2023:
10 kampe (382 min) i Bundesligaen
1 kamp (24 min) i Pokal
Total: 11 lampe (406 min)

4 mål i 2023 er under hvad man må forvente af en angriber, og han får absolut ingen chancer på landsholdet, så det er formentlig ikke ret mange danskere der reelt ved hvad Ingvartsen er sådan rigtig god til. Måske vi kommer til at se ham få nogle landskampe på et tidspunkt, men indtil videre er han reelt bare med for at agere “levende kegle” på træningsbanen.

Jonas Wind (24 år – VfL Wolfsburg) – 6
17 landskampe / 5 mål
Placeringer på banen: Angriber eller hængende angriber
Klubkampe i 2023:
9 kampe (426 min) i Bundesligaen
1 kamp (15 min) i Pokal
Total: 10 kampe (441 min)

3 mål i 2023, og det seneste i januar, vidner ikke just om en angriber i topform, og derfor var det rent faktisk opløftende at han, i fint samarbejde med Højlund, var en af få lyspunkter i de seneste kampe. Han er en stor gut, noget tung at se på, men han får hevet en del bolde til sig, dækker godt af med sin krop, og ser ud til at tænke lidt på samme måde som Højlund.

Det kunne være så forfriskende at se Danmark spille med 2 angribere i de kommende kampe, for de 2 fysisk stærke spillere fylder altså godt op i landskabet, og med vævre typer som Damsgaard og/eller Lindstrøm omkring sig, kan det faktisk se helt interessant ud.

For nuværende tænker jeg ikke det er nødvendigt at skrive om spillere som Andreas Cornelius, Jannik Vestergaard, Robert Skov, Jacob Bruun Hansen, Jesper Hansen, Jonas Lössl, Daniel Wass, Nicolai Boilesen, Mads Valentin, Casper Nielsen eller Mads Bech Sørensen m.fl., da man dårligt kan forestille sig at nogen af dem, overhovedet er i betragtning. Skulle det ændre sig, vil jeg naturligvis inkludere den eller dem, når jeg laver min optakt til dobbelt landskampene i juni.

Her er en oversigt over antal minutter, jfr. ovenstående, som hver enkelt af de 34 portrætterede spillere har opnået i 2023:
1. Kasper Schmeichel: 1350 min.
1. Frederik Rønnow: 1350 min.
3. Pierre-Emile Højbjerg: 1168 min.
4. Anders Dreyer: 1167 min.
5. Alexander Bah: 1163 min.
6. Andreas “AC ” Christensen: 1094 min.
7. Morten Hjulmand: 1043 min.
8. Martin Braithwaite: 1018 min.
9. Mathias Jensen: 1012 min.
10.Oliver Christensen: 900 min.
11.Rasmus Højlund: 884 min.
12.Christian Nørgaard: 878 min.
13.Victor Nelsson: 810 min.
14.Philip Billing: 808 min.
15.Jens Stryger Larsen: 776 min.
16.Joakim Mæhle: 709 min.
17.Jesper Lindstrøm: 694 min.
18.Joachim Andersen: 668 min.
19.Christian Eriksen: 554 min.
20.Elias Jelert: 507 min.
21.Mohamed Daramy: 456 min.
22.Mads Hermansen: 450 min.
23.Jonas Wind: 441 min.
24.Victor Kristiansen: 411 min.
25.Marcus Ingvartsen: 406 min.
26.Rasmus Nissen Kristensen: 403 min.
27.Simon Kjær: 381 min.
28.Kasper Dolberg: 363 min.
29.Daniel Iversen: 360 min.
30.Mikkel Damsgaard: 333 min.
31.Thomas Delaney: 330 min.
32.Yussuf Poulsen: 262 min.
33.Andreas Skov Olsen: 135 min.
34.Mathias “Zanka” Jørgensen: 106 min.

 

Det var alt for denne gang, jeg håber du har fornøjet dig – og ja på genlæs lige pludselig 😉

 

KBH (DK) 01.04.23

Kilder: 
www.transfermarkt.de
www.dbu.dk
www.kicker.de

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

SJÆLLANDSKE KLUBBER ER (MEGET!) DOMINERENDE PÅ LANDSHOLDSNIVEAU!