ALT MULIGT OMKRING EM TIL SOMMER!

PREMIER LEAGUE OG DE MANGE UDENLANDSKE SPILLERE!

Max Seeburg var den første spiller udenfor de britiske øer, som optrådte for en klub i den bedste engelske række. Den dengang 23 årige tysker, opnåede blot en enkelt kamp for Tottenham Hotspur, men de 90 minutters optræden i den rød- og hvidstribede trøje (sådan så Spurs`udebane trøje ud på den tid), var ikke desto mindre rigeligt til at skrive ham ind i historien! I den fortsatte tekst i denne artikel dækker begrebet “udenlandske” spillere, over spillere der kommer fra andre lande end de 5 nationer, som er en del af de britiske øer, og uden at sige for meget, kan man vist roligt konstatere at der siden Seeburgs optræden, er sket en del på det område.
Kulminationen på det som nogen betegner som en invasion, kom på Boxing day i 1999, hvor Chelsea (billedet) som den første klub stillede med et hold bestående af lutter spillere udenfor de britiske øer. De 11 spillere (Ed De Goey – Albert Ferrer, Frank Leboef, Emerson Thome, Dan Petrescu – Celestine Babayaro, Gus Poyet, Didier Deschamps, Roberto Di Matteo – Gabrielle Ambrosetti, Tore Andre`Flo) havde 9 forskellige nationaliteter, hvilket i den grad var den diametrale modsætning til samme års Aston Villa mandskab, der i februar stillede med 11 engelske spillere i start 11èren. Det er ikke sket sidenhen, selvom Everton så sent som i seneste spillerunde i indeværende sæson, stillede med hele 9 englændere. Det må i den grad siges at være utroligt i vore dage, hvilket illustreres af at der i samme spillerunde (3-5 februar), var hele 40 forskellige udenlandske nationaliteter, fordelt på i aktion, alene hvis man kigger på de 20 klubbers startformationer. 71 af de 220 aktører var englændere, mens Brasilien var den udenlandske nation, der havde flest spillere – 22 i alt, efterfulgt af 13 fra Frankrig, 11 fra Portugal og 10 fra henholdsvis Argentina og Holland. I alt var der 138 spillere i aktion fra start, som ikke havde enten engelsk, walisisk, skotsk eller irsk pas.

Som nævnt var det Everton, som havde flest engelske spillere med fra start, mens Tottenham omvendt var klubben med mindst, i det Postecoglu blot havde valgt James Maddison, som eneste englænder i sin start 11èr. Brighton, Brentford, Fulham, Aston Villa og Wolves havde hver 2 englændere fra start. Flest forskellige nationaliteter blandt starterne, fandt man også hos Tottenham, hvor de 11 udvalgte, repræsenterede 10 forskellige lande. Manchester City og Nottingham Forest fulgte lige efter, med hver 9 nationaliteter.

Hopper vi tilbage i tiden, helt tilbage til den indledende spillerunde i den allerførste sæson i Premier League, var der blot 13 spillere af udenlandsk herkomst. Det var Eric Cantona (Leeds United), Gunnar Halle (Oldham), John “Faxe” Jensen og Anders Limpar (begge Arsenal), Andrei Kanchelski og Peter Schmeichel (begge Manchester United), Ronald Nilsson (Sheffield Wednesday), Ronnie Rosenthal (Liverpool), Hans Segers (Wimbledon), Michel Vonk (Manchester City), Craig Forrest (Ipswich Town), Jan Stejskal (QPR) og Robert Warzycha (Everton). Lidt og knapt så imponerende, for med al respekt for ovennævnte aktører, er det vel i bedste fald 3-5 af dem, man sådan for alvor kan betegne som topnavne, og man kan den dag i dag undres over, at de pågældende klubber, simpelthen ikke kunne opdrive britiske spillere, på samme niveau som f.eks. Forrest, Vonk eller Rosenthal m.fl.

Et view udover den nuværende Premier League, viser at der ud af de 534 registrerede spillere i de 20 klubber, i alt er 364 udenlandske. Det svarer til ca. 68% af spillerne. Flest finder man, nok ikke så overraskende, i Nottingham Forests trup, hvor hele 25 ud af de 29 aktører, har udenlandsk pas. Færrest er der i Everton, hvor kun 11 spillere ud af de i alt 25, er udenlandske. De 364 udlændinge kommer fra 64 forskellige lande, hvoraf flest kommer fra Brasilien og Frankrig, der hver er repræsenteret af 31 spillere.

Selvom noget nær alverdens store spillere, har tjent til dagen og vejen i Premier League over de mange sæsoner, som turneringen har eksisteret, har man overraskende nok, ikke mindst når man ser hvor store penge ligaen genererer ift. andre ligaer, aldrig set spillere som f.eks. Messi, Ronaldo Nazario, Ronaldinho, Kaka eller Figo m.fl. tørne ud for en Premier League klub, og ud af de 18 forskellige spillere, som har modtaget Ballon dÒr trofæet siden Premier Leagues begyndelse, har kun 5 på et eller andet tidspunkt været forbi verdens rigeste liga. George Weah der snuppede Ballon dÒr tilbage i 1995, opnåede blot 7 kampe i 2000 for Manchester City, mens Ballon dÒr vinderen fra 2004, Andrei Shevchenkos 48 optrædender for Chelsea fra 2006-2009, næppe heller vil gå over i historien, som helt og aldeles fantastiske. Reelt er det vel kun Michael Owen, Cristiano Ronaldo og Luka Modric, som har opnået en vis succes i Premier League, hvis man kigger på 34 års Ballon dÒr modtagere, og med al respekt for i hvert fald Modrics karriere, så kan de fleste af os nok blive enige om, at han vist mest har blomstret, siden han kom til sin nuværende klub Real Madrid. Også Cristiano Ronaldo, der ligesom Owen, rent faktisk repræsenterede en Premier League klub, da han modtog sit første Ballon dÒr trofæ, kan vist også påstås at have haft en om mulig endnu flottere karriere, efter tiden i Manchester United.

Et parameter for et vist niveau, må jo også siges at være såvel topscoreren samt sæsonens bedste spiller, og for så vidt angår de spillere, der sæson efter sæson har sparket flest kugler i kassen, så har 23 ud af de foreløbige 34 topscorere i Premier League sæsonerne, haft udenlandsk pas. De første 6 sæsoner var det ellers kun engelske spillere, som sluttede øverst, men i sæson 7 (98/99) var det så en hollænder ved navn Jimmy Floyd Hasselbaink der blev topscorer, dog med samme antal mål som engelske Michael Owen og Trinidad og Tobago angriberen Dwight Yorke. Samme Hasselbaink kunne dog 2 sæsoner senere, tage topscorertitlen alene. 13 forskellige nationaliteter udover englændere, har i øvrigt været topscorere, hvor det foreløbig er Thierry Henry og Mohamed Salah, der med hver 3 trofæer i denne kategori, har været de bedste på det område.

Kigger man på sæsonens bedste spiller, kåret af PFA, så har i alt 6 spillere, hvoraf de 4 er udenlandske, hver opnået hæderen 2 gange. Kvartetten består af Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah og Kevin De Bruyne. 11 nationaliteter, heraf 8 udenlandske, har opnået den store ære siden Premier Leagues start.

Alle ovenstående tal er jo fakta, men kigger man mere subjektivt på de udenlandske spillere, som igennem historien har optrådt i Premier League, så er herunder mit bud på top 5 spillerne på hver position siden Premier Leagues start. Bemærk det er ikke spillernes præstationer med landshold, eller klubber udenfor Premier League for den sags skyld, som jeg har vurderet ud fra. Det er udelukkende meritter og præstationer den enkelte har opnåret i denne verdens bedste fodboldliga.

TOP 5 keepere
1. Peter Schmeichel
2. Petr Cech
3. Edwin van der Sar
4. Ederson Moraes
5. Alisson Becker

Top 5 højre back
1. Branislav Ivanovic
2. Pablo Zabaleta
3. Paulo Fereira
4. Cesar Azpilicueta
5. Bacary Sagna

Top 5 venstre back
1. Patrice Evra
2. Gael Clichy
3. John Arne Riise
4. Sylvain Distin
5. Stig Inge Bjørnebye

Top 5 central forsvar
1. Vincent Kompany
2. Nemanja Vidic
3. Virgil van Dijk
4. Marcel Desailly
5. Ruben Dias

Top 5 defensiv midtbane
1. Patrick Vieira
2. Rodri
3. N`Golo Kante
4. Michael Essien
5. Xabi Alonso

Top 5 central midtbane
1. Yaya Toure
2. Ilkay Gündogan
3. Cesc Fabregas
4. Luka Modric
5. Fernandinho

Top 5 offensiv midtbane
1. Kevin De Bruyne
2. Eric Cantona
3. David Silva
4. Gianfranco Zola
5. Michael Ballack

Top 5 wing
1. Cristiano Ronaldo
2. Mohamed Salah
3. Eden Hazard
4. Bernardo Silva
5. Robert Pires

Top 5 angriber
1. Thierry Henry
2. Sergio Agüero
3. Dennis Bergkamp
4. Didier Drogba
5. Luis Suarez

Mere af navn end af gavn – men hvilket navn (tilfældig rækkefølge)
George Weah, Alen Boksic, Roberto Mancini, Gianluca Vialli, Zlatan Ibrahimovic, Andrei Shevchenko, Hakan Sükür, Hernan Crespo (billede), Gonzalo Higuain, Robinho, Radamel Falcao, Diego Forlan, Edinson Cavani, Lukas Podolski, Karl-Heinz Riedle, Patrick Kluivert, Fernando Morientes, Esteban Gambiasso, Ruud Gullit, Fernando Hierro, Jerome Boateng, Roque Junior, Kalidou Koulibaly, Arjen Robben, Marco Materazzi, Gabriel Mendietta, James Rodriquez, Juan Sebastian Veron, Eike Immel, Branco, Milan Baros, Youri Djorkaeff, Davor Suker, Edgar Davids og Bastian Schweinsteiger.

Mega talenter der fejlede (tilfældig rækkefølge)
Alberto Aquilani (billede), Anthony Martial, Moise Kean, Mario Balotelli, Renato Sanchez, Bojan Krkic, Alexandro Pato og Robinho.

Mest kontroversielle spillere (tilfældig rækkefølge):
Paolo De Canio, Mario Balotelli (billede), Robinho, Nicolas Anelka, Bruce Grobbelaar og Jens Lehman.

Forskellige facts og tal omkring Premier League historiens udenlandske spillere
534 kampe opnåede Mark Schwarzer for klubberne Middlesbrough, Fulham, Leicester City og Chelsea – det er rekord, og rækker til en placering som nr. 8 på ALLTIME listen.
357 kampe er antallet af kampe som Lukasz Fabianski har spillet for klubberne Arsenal, Swansea og West Ham United, hvilket er rekord for endnu aktive spillere! Det rækker til en placering som nr. 24 ud af alle udenlandske spiller i Premier Leagues historie.
31 er antallet af udenlandske spillere aktuelt fra Frankrig og Brasilien, hvilket er flest af alle i ligaen!
184 mål har Sergio Agüero scoret i sin tid i Premier League – det er rekord, og rækker til en placering som nr. 5 på ALLTIME listen.
36 mål scoret i en sæson præsterede Erling Haaland i 22/23 sæsonen, hvilket er flest af alle nogensinde incl. britiske spillere.
12 hattricks har Sergio Agüero præsteret, hvilket er nok til en dukseplads på ALLTIME listen!
111 assist præsterede Cesc Fabregas, hvilket rækker til en placering som nr. 2 på ALLTIME listen!
20 assist i samme sæson er præsteret af Thierry Henry og Kevin De Bruyne, hvilket er bedst nogensinde!
202 clean sheets er præsteret af Petr Cech, hvilket placerer ham øverst på ALLTIME listen!
24 clean sheets i samme sæson er ligeledes præsteret af Petr Cech, og det er såmænd også nok til at gøre ham til duks på ALLTIME listen!
8 røde kort har Patrick Vieira modtaget, hvilket er delt rekord med 2 britiske spillere på ALLTIME listen!
5 sæsoner i træk har 2 spillere – Thierry Henry og Sergio Agüero, præsteret at score minimum 20 mål i ligaen – det er rekord ALLTIME!
5 mål i samme kamp er præsteret af 5 spillere, heraf 2 udenlandske – Sergio Agüero og Dimitar Berbatov!
4 “Golden Glove” er vundet af 2 keepere, heraf Petr Cech som udlænding – det er rekord på ALLTIME listen!
6 mesterskaber har Ole Gunnar Solskjær vundet – det er flest af alle udlændinge!
6 spillere fra Premier League medvirkede i seneste VM finale!
7 af de højst lønnede spillere i Premier League er udenlandske!
469.000 Euro pr. uge gør Kevin De Bruyne til Premier Leagues højst lønnede spiller overall!
1 spiller har repræsenteret en Premier League klub da vedkommende vandt Ballon dÒr – det var Cristiano Ronaldo!
23 spillere fordelt på 13 forskellige nationer er blevet topscorere i Premier League!
2 gange er Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, Kevin De Bruyne og Mohamed Salah sluttet tom “Sæsonens bedste spiller/PFA” – rekord!
4 verdensdele var repræsenteret i seneste spillerunde (3-5.2.24) i Premier League – Europa, Afrika, Sydamerika og Nordamerika!
64 nationaliteter udover dem fra de britiske øer er repræsenteret i Premier League!
40 forskellige landes spillere startede inde i seneste runde i Premier League.

På baggrund af ovenstående har jeg herunder sat mit ALLTIME hold, og ja det var sværere end man lige skulle tro:

Hermed tænker jeg du som læser, er noget mere vidende omkring udlændingene i verdens stærkeste fodboldliga!

Tak fordi du læste med, og ja lige pludselig på genlæs 😉

KBH (DK) 10.02.24

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

ALT MULIGT OMKRING EM TIL SOMMER!