IL GLADIATORE - ROMS RIGTIGE KEJSER!

NUMERO UNO – GRANDE VINCINTORE “GIGI” BUFFON!

gianluigi-buffon-2014-wsltcwu1 (1)

Italien har igennem årene haft Dino Zoff, Walther Zenga, Angelo Peruzzi, Gianluca Pagliuca og Francesco Toldo som alle var Verdensklasse keepere da de var bedst – men ingen af dem når op på siden af Grande Vincintore i skikkelse af Gianluigi “Gigi” Buffon – Italien og Juventus`suveræne første keeper igennem utallige sæsoner!

images (17)

Gli Azzuri = Gianluigi “Gigi” Buffon – sådan er det næsten blevet efterhånden, hvilket vel ikke er så underligt eftersom den farvestrålende keeper snart har været omkring det Italienske A landshold i 20 år og efter sigende er der ingen tegn på at legenden påtænker et stop i den nærmeste fremtid, hvor såvel EM næste sommer og naturligvis det efterfølgende VM i 18 frister “vincintore” eller vinderen som det hedder på Dansk!

download (1)

VINDEREN!
Og “Gigi” er netop indbegrebet af en vinder som kun tænker på en eneste ting før- under og efter en fodboldkamp – nemlig at vinde – vinde – vinde – og kan det ikke lade sig gøre – så skal opgøret lukkes ned med en remis – helt i den  Italienske ånd, og det er naturligvis kraftigt medvirkende til at “Gigi” elskes af (næsten) alle i det aflange og fodboldtossede land – både i Syd på Sicilien henover Napoli og videre op til Rom, forbi Firenze og Bologna og op i det rige Nord, hvor Milano og naturligvis Torino, byen hvori Buffon bor og spiller for Juve, er beliggende! Det er ellers yderst sjældent at de kræsne og relativt geografi orienterede Italienere kan samles om den samme spiller, og udover “Gigi” er der vel aktuelt kun Pirlo og til dels Totti der kan skabe den samme glæde hele landet igennem. Før disse spillere var det legender som Del Piero, Maldini, Cannavaro, Baggio og Dino Zoff der formåede det samme. End ikke VM topscoreren Paulo Rossi i 82 eller Milans super sweeper Baresi m.fl. kunne samle folket, men det kan Buffon altså, og en af årsagerne er naturligvis hans karismatiske væsen, hans åbenlyse vindergen, hans eminente Italienske charme og så det facts at han hver gang er den som synger højest med på den Italienske Nationalmelodi!

download (2)

KLIK PÅ OVENSTÅENDE BILLEDE OG NYD BUFFON OG DE ØVRIGE ITALIENERES STOLTE SANG!!

images (2)

STARTEN PÅ DET HELE!
Til trods for at mange nærmest betragter “Gigi” som synonymet på Italiens internt mest vindende klub, Juventus, så havde han dog sin opvækst et par hundrede kilometer sydøst for Torino, nærmere betegnet i Carrara som er en by beliggende i Toscana, og han startede som 5 årig i den lille lokale klub Carrara Calcio inden han som 11 årig skiftede til områdets stolthed Parma, hvor han i de spæde teenageår endda var markspiller i et par år, førend han nærmest ved et tilfælde, pga. skader til et par jævnaldrende målmænd, røg på kassen, og den plads gav han aldrig fra sig igen og allerede i 95, da den ranglede keeper blot var 17 år, blev han kastet for “løverne” da han fik debut mod selveste AC Milan, datidens stærkeste hold ikke kun i Italien, men i hele Europa/Verden. Opgøret endte 0-0 og dagen efter udpegede La Gazzetta Dello Sport ham til sit holds bedste spiller efter fremragende redninger fra modstandernes superstjerner Roberto Baggio og George Weah, begge tidligere vindere af  Ballon DÒr! Herefter var Buffon fast på kassen for Parma og var med til at spille holdet til en hæderlig 6 plads i debutsæsonen.

gigi-buffon-parma

Sæsonen efter gik det endnu bedre, både for Parma og for deres unge målmand, og det blev til en flot 2 plads og Buffon blev udtaget til Årets hold i Serie A (der gik blot 17 mål ind bag ham i de 27 kampe han deltog i) som nu blot 18 årig. Det var efterhånden tydeligt for enhver at der her var en ny stjerne in spe – måske en ny Zenga eller Zoff – det kunne kun fremtiden vise de fodbold hungrende Italienere!

images

GLI AZZURI!
Den uundgåelige A landsholdsdebut ventede naturligvis lige om hjørnet og debuten kom i 97 og allerede i 98 var “Gigi” med i VM truppen, hvor han dog ikke opnåede spilletid og i 2000, hvor han ellers var blevet første keeper for Gli Azzuri måtte han udgå inden EM slutrunden pga. en håndskade, og Inter keeperen Toldo overtog tjansen, og var så iøvrigt blandt sit lands bedste, da Italien gik hele vejen til finalen, hvor det længede lignede en sejr, men de tabte 1-2 til Frankrig efter Golden Goal.

Efter slutrunden blev der faktisk en mindre målmandsfight mellem Buffon og Toldo, der begge allerede på daværende tidspunkt var blandt de bedste i Europa, men relativt hurtigt overtog Buffon igen førertrøjen og har siden da ikke set sig tilbage og selv idag i en alder af 37 år, har han ingen nævneværdig konkurrence. Nr. 2 i hierakiet er aktuelt PSG`s Sirigu, men det er nok nærmest fordi der skal være en kvalificeret boldhenter for den Toscanske legende!

images (16)

Efterhånden har “Gigi” spillet 148 A landskampe og overgås på Verdensplan og samlet igennem tiderne blot af to spillere  – nemlig Iker Casillas som aktuelt har deltaget i hele 165 kampe for Spanien samt den tidligere Tyske kampmaskine og Verdens bedste fodboldspiller i 1990, Lothar Matthaus som fik 150 landskampe for Tyskland. Buffon har netop overhalet Svenskerne Thomas Ravelli og Anders Svensson samt Argentinske Javier Zanetti som hver fik 143 kampe for deres respektive nationer, og selvom der florerer diverse lister hvoraf det fremgår af perifere Egyptiske, diverse Asiatiske og Sydamerikanske spillere har deltaget i endnu flere landskampe, så er disse ikke officielle idet flere af spillernes kampe er uofficielle kampe, hvilket jo ikke ligefrem skal tælles med, så indtil det modsatte er bevist er Buffon den officielle listes nr. 3 med udsigt til i hvert fald 2 pladsen, hvorimod der er langt op til Casillas, der jo ligesom “Gigi” stadig er aktiv, selvom Spanieren trues alvorligt af De Gea på keeper posten, hvilket selvsagt taler til “Gigis” fordel, men der er tid nok endnu, og bliver “Gigi” på posten til- og med VM 18 som han har bebudet, så overtager han givetvis rekorden!

images (5)

I landsholdssammenhæng har Buffon deltaget i hele 5 VM slutrunder (98, 02, 06, 10 og 14) samt 3 EM slutrunder 04, 08 og 12). Som tidligere nævnt forhindrede en skade ham i at deltage i 00 og i 98 var han kun truppens reservekeeper og fik ikke spilletid, men figurerede dog i truppen. Det er blevet til VM guld i 06 og EM sølv i 12 og især den manglende EM titel irriterer “Gigi”, hvorfor han for alvor satser på næste års EM slutrunde, hvis da Italien kvalificerer sig, hvilket de dog nok gør, nu hvor man næsten skal hedde Luxembourg eller San Marino for ikke at komme med i den betydeligt udvandede EM turnering, men der er dog mange om budet næste sommer, ikke minds Tyskland, Spanien og Frankrig, men man skal altid regne med Italien, der som oftest er snu når det gælder og næppe laver den vitale dumhed at udtage en mand som Mario Balotelli til den kommende EM trup. Netop Balotelli blev synonymet på sidste VM`s fadæse for Italien, hvor de som nogen husker det, røg ud allerede efter gruppespillet, og mens man i Danmark blot trækker på skulderen og siger bedre held næste gang, så er udbryder der nærmest landesorg i en fodboldgal nation som Italien, der vel udover et par Sydamerikanske nationer, er den nation i Verden som går mest op i sit fodboldlandshold “Gli Azzuri”, og netop derfor blev Balotelli udråbt som den helt store syndebuk, idet han, udover at være elendig, hvilket så mange andre nu også var, tillige udviste en arrogance og ligegyldighed overfor den azur blå nationale trøje, hvilket efterfølgende fik trioen “Gigi”, Pirlo og Romas Danielle De Rossi til at udtale at denne Balotelli ikke ville få flere betydende A landskampe for Italien så længe de var aktive og når folk med det renome`som denne trio helt sikkert har, så plejer det at passe – så det må anses som tvivlsomt om den efterhånden helt faldefærdige Balotelli igen opnår EM eller VM kampe for Italien!

images (13)

VERDENS DYRESTE MÅLMAND NOGENSINDE!
Buffons eminente optrædender for klub- og landshold gjorde selvsagt at større og finere klubnavne holdt et særligt øje med ham, og i sommeren 01 skete det uundgåelige – nemlig at Parma måtte afhænde deres keeper, idet Juventus hostede op med hele 45 millioner Euro, hvilket den dag i dag er den højeste pris der nogensinde er betalt for en målmand. Prisen er rent faktisk identisk med det beløb som Real Madrid sidste sommer betalte for VM topscorer James Rodriquez og akkurat 1 million Euro mindre end hvad ligeledes Madrid betalte til Inter året efter for den rigtige Ronaldo! Den høje pris illusterer tydeligt hvilket niveau Buffon var på – han var simpelthen Verdens nok bedste målmand og det fik han IFFHS hele 4 gange tildelte ham prisen for dette. Det er samlet set kun overgået af Spanske Casillas som har 5 kåringer i sækken!

gigi-buffon-contemplates-italian-history

Med skiftet til kæmpe klubben Juventus (faktisk i transfer kamp med AS Roma og FC Barcelona) i storbyen Torino forsvandt småklubsmentaliteten og minderne fra Parma næsten totalt og de latterligheder som tidligere havde været omkring “Gigis” påståede flirten med både Nazismen og ikke mindst Fascismen døde langsomt ud. En af årsagerne til disse rygter var at han i starten af sin Parma tid valgte trøje nr. 88, hvilket visse personer dengang tolkede som den Nazistiske ideologi med 2 x H (H er bogstav nr. 8 i alfabetet) – givetvis en gang vrøvl, men nok til at keeperen blev rådet til at skifte rygnummer, og det gjorde han så til nr. 77 som ikke umiddelbart forargede nogen – i hvert fald ikke hørbart!

Tosser er der desværre  nok af - her den tidligere Lazio spiller Paolo De Canio med en aparte hilsen til sit publikum! Den slags forsøgte man også at påklæbe "Gigi" men så sagde moder Maria BASTA!

Tosser er der desværre nok af – her den tidligere Lazio spiller Paolo De Canio med en aparte hilsen til sit publikum! Den slags forsøgte man også at påklæbe “Gigi” men så sagde moder Maria BASTA!

DEN PÅSTÅEDE MØRKE SIDE!
Umiddelbart før sig store klubskifte udviste Buffon dog en mindre grad af dømmekraft da han i en kamp fremviste en t shirt med sloganet “Boia chi molla” – som oversat betyder “Død over køerne” – egentlig en ganske uskyldig og lidt underlig formulering – men hvis man kender lidt til Italiens til tider harske historie, ikke mindst imellem Verdenskrigene og lige efter, så vil man muligvis vide at præcis dette udtryk var Italiens daværende helt store mand og i manges øjne helt, Benito Mussolinis (Il Duce`) favoritudtryk. Som bekendt var Il Duce` ikke just en af Guds kære børn, for nu at sige det relativt mildt, og netop de fascistiske rygter tog naturligvis til omkring Buffon efter denne t-shirts demo, men sagen blev tilsyneladende lukket ned da hans bastante moder gik ud i pressen og udtalte at “kun paranoide og uvidende modstandere af hendes søn kunne foranlediges til at tro den slags pladder”.

images (7)

Således case closed, og sidenda har der intet været omkring disse spekulationer – og uanset om der var noget om det eller ej, så har “Gigi” ikke sagt et ord herom – hvilket nok er klogt nok endda – selv i Italien, hvor der ellers stadig er ganske mange mennesker der stadig forherliger Fascismen og især Il Duce`, men det er en helt anden historie!

images (14)

JUVE EVENTYRET STARTER – CALCIOPOLI VANÆREN VENTER!
Buffon var altså nu renset for de mørke påstande og var klar til at tørne ud for Italiens mest vindende klub – i hvet fald på den hjemlige arena, og der var store planer med holdet, som skulle vinde både det ene og andet – næsten uanset hvordan – det var i hvert fald hvad cheferne sagde, og på sigt må man jo sige de fik ret – ikke mindst hvis man husker en vis Calciopoli skandale som senere hen skulle overskygge næsten hele klubbens ære, men det vender jeg tilbage til.

I sin tid i Parma havde “Gigi” vundet et par guldmedaljer, henholdsvis i den daværende UEFA Cup (nuværende Euro League) og den Italienske Pokalturnering. Begge 1 pladser kom i hus i sæsonen 98-99, men i Juve kom der for alvor guld på bordet – og givetvis også på bankkontoen! I årene der fulgte vandt Juve hele 6 Mesterskaber og
1 pokaltitel, og naturligvis var “Gigi” en central figur i hele forløbet, også da klubben sensationelt blev degraderet til Serie B i midthalvfemserne efter en påstået spilleskandale, hvor der både var betalt dommere og modstandere, og rent faktisk fik Juve streget 2 af deres Mesterskaber i den periode, selvom de officielt stadig står noteret som vindere internt i klubben. Men altså Juventus måtte for første gang ned i Serie B og det betød selvsagt en åreladning af spillere som smuttede fra klubben, heriblandt mega stjerner som Zinedane Zidane, Fabio Cannavaro, Zlatan Ibrahimovic og også Buffons tidligere holdkammerat fra Parma tiden, Lillian Thuram forsvandt. Tilbage blev en masse unge samt den rutinerede trio Allesandro Del Piero, Pavel Nedved og naturligvis “Gigi”, og den gestus overfor den lidende klub glemmes aldrig på de kanter, hvor Buffon givetvis kan fortsætte til han bliver 50-60 år om han måtte ønske det!

images (11)

Det blev kun til en enkelt sæson i Serie B som blev vundet klart og tilbage i Serie A genvandt Juve fodfæstet relativt hurtigt men væk var det superhold der var bygget op og som var tæt på at kulminere i Champions League finalen i 02-03 mod landsmændene fra AC Milan. Dette opgør sluttede 0-0 men i straffesparkskonkurrencen tabte Juve til trods for at “Gigi” snuppede 2 af modstandernes spark! Det nederlag gjorde efter sigende så ondt på keeperen at han i næsten et helt år efter måtte gå til psykolog for at få fjernet en begyndende depression, og selv har den karismatiske “Gigi” udtalt at resterne af depressionen faktisk først helt forsvandt den aften i 06 hvor han sammen med Gli Azzuri kunne løfte den fornemmeste pokal af dem alle – nemlig VM pokalen efter sejren over hade rivalerne fra Frankrig! Buffon var sammen med Cannavaro sit holds bedste turneringen igennem, og fortjent endte netop de 2 på henholdsvis 2 og 1 pladsen i Ballon DÒr kåringen den sæson. Altså en fornem 2 plads til en målmand, hvilket er det tætteste en keeper er kommet på den hæderfulde titel siden den russiske panter Lev Yasin tilbage i 1700-tallet endte øverst på podiet!

images (1)

Som bekendt er det aldrig lykkedes for “Gigi” at vinde den fornemmeste klubturnering, selvom det netop i den nyligt afsluttede sæson igen var tæt på, men i finalen mødte Juve som bekendt FC Barcelona i storform, og overfor Neymar, Suarez og Messi og CO kunne en flok trætte Italienere m.v. ikke gøre ret meget, og igen måtte den ambitiøse keeper nøjes med 2 pladsen, hvilket han helt sikkert ikke er tilfreds med!

buffon

Efter finalen udtalte “vincintore” da også at han klart satser på at vinde CHL på et senere tidspunkt, idet han ikke forventer at slutte sin glorværdige karriere før tidligst efter VM i 18, så selvom der er mange om buddet, er det ikke utænkeligt at Juve og “Gigi” på et tidspunkt snupper den eftertragtede titel!

images (9)

“GIGI” PRIVAT!
Privat er “Gigi” en relativ privat person. Han er bosat i et rigmands kvarter lige uden for Torino, hvor han mere eller mindre er nabo til Allesandro Del Piero, der således er blevet boende i området- eller i hvert fald har et hus på stedet, samt holdkammerater som Vidal og “Gigis” særdeles gode ven, den mangeårige landsholdskammerat, Pirlo. De 2 ungersvende dyrker deres fælles interesse for de (særdeles) dyre Italienske dråber i form af rødhvine, hvor de sammen med Pavel Nedved rent faktisk har investeret i dele af en større vin produktion i området ved Verona nord for Gardasøen. Endnu er der dog ikke kommet de helt store høster ud af projektet men gutterne har tid og penge nok til at vente tålmodigt siges det.

article-0-1E0AA2DB00000578-384_634x435

“Gigi” har været gift med en Tjekkisk kvinde, med hvem han har 2 børn, begge drenge, og den førstefødte hedder Thomas, navngivet efter “Gigis” ungdomshelt Thomas N`Kono som i 1990 var keeper for Camerouns populære landshold under VM! Sidenhen har “Gigi” været kæreste med et paar TV stjerner og aktuelt efter sigende med den Italienske landsholdssprinter Vincenza Cali, som i hvert fald indtil videre har samme bopæl som ham selv.

images (26)

Den 191 cm. høje målmand (meget høj efter Italienske mål) er ud af en udpræget idræts familie, idet moderen Maria var diskoskaster og faderen, Adriano, var vægtløfter. Udover deres sportslige karriere som ikke kastede den store mønt af sig, ernæerede parret sig som skolelærere. Også Buffons søstre,  Veronica og Guendalina har sport i blodet, idet begge aktuelt er på det Italienske volleyball landshold og “Gigis” onkel Dante spillede i sine unge dage basketball i landets stærkeste række kaldet Serie A.

ER “GIGI” SÅ DEN BEDSTE KEEPER I HISTORIEN?
Akkurat som det er umuligt at sige hvilken der er den bedste bil, den smukkeste blomst eller den grimmeste hund – næsten lige så umuligt er det at finde frem til hvilken keeper der indtil videre har været alle tiders bedste i denne Verden!

download (5)

Hvis man tænker lidt tilbage så vil den ældre generation, dvs. dem som kan erindre fodbolden fra 60èrne – 80èrne, givetvis pege på trekløveret Lev Yasin, Gordon Banks og Dino Zoff. Yasin, eller “Den Sorte Panter” som han blev kaldt, har ikke vundet alverdens titler, men personligt er han den eneste keeper som har fået overrakt trofæet som Europas Bedste spiller, eller Ballon DÒr, tilbage i 1963, Banks præsterede pragtredninger i årtier for England og var en af grundstenene på det landshold som vandt VM i 66 mens Zoff snuppede både EM og VM med Gli Azzuri.

download (4)

I sen 80èrne og op igennem 90èrne var det navne som Oliver Kahn, Peter Schmeichel og Edvin van der Sar som folk måske husker. Ingen af de 3 herrer formåede dog at vinde det ypperste – nemlig VM for landshold, men med deres klubhold vandt de alt hvad der kunne vindes mere eller mindre, og lidt EM og andre småting kom der da hjem på CVèt hos nogen af dem.

download (6)

I de sidste 10-15 år har især 3 målmand overstrålet de øvrige, og det må klart siges at være Iker Casillas, Petr Cech og naturligvis denne artikels hovedperson, “Gigi” Buffon. Cech har primært snuppet klubtitler i sin Chelsea tid mens de 2 Sydlandske herrer har vundet både klub- og landsholdstitler, dog klart flest til den lille Spanier, som jo har 2 x EM og 1 x VM for landshold samt hele 3 x Champions League, alle vundet med Real Madrid. Buffon må som nævnt “nøjes” med det VM han var med til at vinde med Gli Azzuri tilbage i 2006 og ellers har han en række tabte finaler i både EM og Champions League som han sikkert ikke er stolt over!

3112af366a7557c5b7eab1256fcae833_large

Når ovenstående trio indenfor få år takker af, står nye friske kræfter allerede klar, og især er der forventninger til den allerede top etablerede Verdensmester Manuel Neuer samt de betydeligt yngre David De Gea og Thibaut Courtois.

download (7)

Alle tiders bedste keeper skal givetvis findes blandt de ovenfor anførte 12 navne, omend dygtige folk som Sepp Maier, Harald “Toni” Schumacher, Walter Zenga, Peter Shilton m.fl. ganske givet vil presse sig på, og hvem det egentlig er skal jeg bestemt ikke gøre mig til herre over, men personligt vil jeg tro at “vinderen” skal findes blandt de nu opremsede, og spørger man en tilfældig Italiensk fodboldtosse så vil han helt sikkert sige at en af de anførte Italienske navne (Zoff, Zenga og Buffon) skal kåres- og da sidstnævnte af naturlige årsager er den endnu eneste aktive så vil det givetvis blive ham 🙂

download

Men uanset hvad – så kan man ikke komme udenom at “Gigi” er en ekstrem dygtig keeper med en fanden i voldsk indstilling på banen, hvor hans smittende vinder vilje, entusiasme og karisma ofte har presset hans hold frem til meritterende sejre, og heldigvis havde Dino Zoff rundet 40 da han med Italien vandt VM i 82, så hvorfor skulle “Gigi” ikke være mellem Gli Azzuris stænger i Qatars ørken VM i 18 – til den tid vil han være præcis så gammel som Dino så måske gentager historien sig for ham og Italien?

images (15)

Facts om “Gigi”:
Fulde navn: Gianluigi Buffon
Født: 28 januar 1978
Klubber som prof: Parma og Juventus
Antal Serie A+B kampe ialt: 592 heraf de 423 for Juve
Antal A landskampe: 148
Deltaget i antal VM: 5 (rekord sammen med 2 andre spillere og er han med i 18 vil han være den eneste med 6)
Store titler vundet: VM 2006 med Italien, U 21 EM med Italien, 6 x Scudetto (Serie A) og UEFA Cupèn samt nogle pokaltitler for både Parma og Juve!
Iøvrigt: Dyreste keeper i historien (45 millioner Euro), 9 x Sæsonens målmand i Serie A, 4 x Bedste målmand i Verden i en sæson og udvalgt som VM 2006s målmand på All Star holdet!

images (4)

 

Håber i hyggede jer med lidt Italiener guf – sidst var det Totti – denne gang Buffon – hvem det bliver næste gang har jeg ikke gjort op med mig selv – men indtil da må i have det godt hvor i så end befinder jer 😉

 

Grado, Italia 25.06.15
1901298_10207161400976382_8571721176832025110_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

IL GLADIATORE - ROMS RIGTIGE KEJSER!