16 HOLD TILBAGE I CHAMPIONS LEAGUE!

BALLON Dòr – NUTID OG FREMTID!

Tilbage i maj 2015 skrev jeg en artikel på denne blog, hvor jeg forsøgte at gætte mig frem til hvilke spillere der indenfor den nærmeste fremtid, ville for det første bryde Messi/Ronaldo`s Ballon dÒr monopol, men også mere overordnet set kunne blive den eller de dominerende spillere på verdensplan.

Mine 5 favoritter på daværende tidspunkt var i tilfældig rækkefølge (alderen i parantes er på daværende tidspunkt) Eden Hazard (24 år) Chelsea, Paul Pogba (22 år) Juventus, Thiago Alcantara (24 år) Bayern München, Neymar (23 år) FC Barcelona) og James Rodriguez (23 år) Real Madrid.

Jeg forsøgte at kigge 6 kåringer ud i fremtiden, og må med det samme tilstå at jeg fejlede på 5 ud af dem, hvilket vist ikke er noget at være specielt stolt af.

Mine tips var (med tilhørende kommentar):
2015: Messi (simpel logik!)
2016: Messi (tjaa stadig simpel logik!!)
2017: Hazard eller Neymar (hvis en af dem er på et CHL vindende mandskab)
2018: Messi (kroner sin karriere med VM guldet!)
2019: Hazard (som 28 årig er han verdens fodboldkonge!)
2020: Pogba (midtbanegeneral for Frankrig og ????)

Kåringerne fik disse resultater:
2015: Messi
2016: Ronaldo
2017: Ronaldo
2018: Modric
2019: Messi
2020: Ingen vinder pga. Covid 19 pandemi

I 2017 hvor jeg havde troet Neymar eller Hazard ville triumfere, sluttede de henholdsvis nr. 3 og 19, mens Messi i 2018 sluttede som nr. 5 og som bekendt ikke just var i nærheden af den VM triumf, der givetvis ville have givet ham en Ballon dÒr.

Det blev altså Luka Modric, som i en alder af 33 år, hvilket gjorde ham til den 3`de ældste prismodtager nogensinde (kun overgået af Lev Yashin på 34 år i 1963 og Stanley Matthews på 41 år i 1956 samt delt med Fabio Cannavaro i 2006), der brød monopolet, men ikke så snart troede man at nu skulle en ny “verdensorden” starte på det område, før en 32 årig Messi så lige brød ind og sikrede sig trofæet i 2019, hvorefter en vis virus af uforklarlige årsager aflyste festen sidste år.

Når 2021 trofæet uddeles er rekorddrengene Ronaldo og Messi blevet henholdsvis 36 og 34 år gamle, og selvom intet er umuligt, så tror jeg de fleste, uanset hvor meget man forguder den ene eller den anden af disse fænomener, er ved at indse at der ikke er så forfærdelig meget at vride ud af dem. Derfor må det på ny være på sin plads at kigge efter fremtidige emner, hvilket faktisk ikke er en speciel let øvelse.

Personligt mener jeg at de bedste spillere i verden lige her og nu, er Kevin De Bruyne og Robert Lewandowski. Belgieren og polakken vil være henholdsvis 30 og 33 år når 2021 trofæet uddeles, og begge spiller som bekendt på klubhold, som teoretisk kan triumfere i Champions League i indeværende år. Omkring landsholds succes til det forhåbentlig forestående EM, må man sige at De Bruyne har markant større chance, end Lewandowski, mens de begge står med fine chancer for at vinde nationale mesterskaber.

Kigger man på noget yngre spillere, så kan man vel ikke komme udenom Kylian Mbappe. Verdensmesteren fra 2018 har netop rundet 22 år, men henslæber stadig tiden i en liga, som bestemt ikke er kendt for at have klubber der ligefrem byder på Ballon dÒr vindere. Således er det kun sket en eneste gang i de nu 64 år, hvor trofæet er blevet uddelt, at en fransk klub har kunnet præsentere en Ballon dÒr vinder. Det var i 1991, hvor Jean-Pierre Papin (billede) som anfører førte Olympique Marseille frem til finalen i Europa Cup for Mesterhold (CL), hvor det dog blev til nederlag til Røde Stjerne Beograd. Samme sæson havde Marseille vundet mesterskabet, og Papin var blevet ligaens suveræne topscorer. Ikke desto mindre må det anses som en af de større overraskelser i Ballon dÒr historien, at den dengang 28 årige franskmand sluttede øverst, også selvom den franske liga niveaumæssigt på daværende tidspunkt, var rangeret som nr. 3 i Europa efter den italienske og engelske liga.

I dag rangeres Ligue One som nr. 5 i Europa, et godt stykke efter de 4 førende ligaer, men med PSG`s pointhøst de seneste år, og muligvis igen i denne sæson, så skal man aldrig sige aldrig, men det kræver formentlig at den nyrige klub slutter øverst i Champions League + at Mbappe har bombet modstanderne sønder og sammen. Alternativt, og måske endnu mere givtigt, kan han da “bare” vinde EM med Frankrig og måske tilmed blive topscorer, så skulle man mene at han havde særdeles fine chancer i nomineringen.

Kigger man Ballon dÒr historien igennem, så har der som tidligere nævnt været uddelt trofæer 64 gange, siden Stanley Matthews tilbage i 1956 indledte den prestige fyldte æra. 44 forskellige spillere har triumferet, heraf Lionel Messi flest gange med foreløbig 6 trofæer. Cristiano Ronaldo følger lige efter med 5, og herefter finder man Michel Platini, Marco van Basten og Johan Cruyff med 3 hver. Endelig har Alfredo Di Stefano, Franz Beckenbauer, Kevin Keegan, Karl-Heinz Rummenigge og brasilianske Ronaldo vundet Ballon dÒr 2 gange hver. Sidstnævnte er i øvrigt til dato den hidtil yngste prismodtager i historien, da han som 21 årig første gang blev kåret som vinder i 1997.

Gennemsnitsalderen for vinderne er 27,13 år, og det er endda med Stanley Matthews der som 41 årig, nærmest symbolsk indledte Ballon DÒrs historie. De 44 spillere har haft 19 forskellige nationaliteter, hvoraf Portugal, Holland og Tyskland er hyppigst repræsenteret. Man kunne dog forestille sig at Argentina og Brasilien havde haft flere spillere øverst på podiet, såfremt der havde været “frit valg” af spillere hele vejen i forløbet. Som bekendt kunne man fra debutåret 1956 og frem til og med 1994, udelukkende udpege europæiske spillere. Fra 1995 frem til og med 2006, kunne alle nationaliteter vælges, blot de spillede i en europæisk klub, og først fra 2007 blev prisuddelingen “åbnet” komplet. Spillere som bl.a. Pele, Garrincha, Diego Maradona m.fl. har således været totalt forbigået, hvilket med stor sandsynlighed må anses som misvisende.

Men reglerne var og er nu engang som de er, og da jeg allerede har peget på De Bruyne, Lewandowski eller Mbappe som mulige emner i år, vil jeg da også gerne putte Messi med i “puljen”. Til sommer er der Copa America, og skulle det lykkedes for Messi omsider at vinde en titel med sit land, her i sin karrieres efterår, så føler jeg mig sikker på at han vinder Ballon dÒr. Det kunne på den anden side også blive Cristiano Ronaldo, for Portugal fremstår absolut som en af favoritterne til EM, så hvorfor ikke. Herudover kan de to veteraners klubber, henholdsvis FC Barcelona og Juventus, jo også tænkes at gå hele vejen i Champions League. Større sensationer er bestemt set før.

Fremtidige Ballon dÒr emner er også interessante at forsøge at udpege, og her mener jeg det er relevant at nævne navne som bl.a. Erling Haaland, Jadon Sancho, Ansu Fati, Markus Rashford, Phil Foden, Pedri, Joao Felix og Lautaro Martinez + naturligvis Kylian Mbappe.

Alle er offensiv spillere, hvilket jo langt de fleste Ballon dÒr vindere har været, og alle spiller i større klubber, selvom Haaland, Sancho og Felix nok lige skal tage skridtet videre før det skulle blive relevant. De er alle publikums darlings, meget markante på banen allerede her i en ung alder, og med undtagelse af Haaland, repræsenterer de nationer, som hyppigt har leveret store spillere til verdensfodbolden. Apropos Haaland, så er intet jo tilsyneladende umuligt, for førhen har spillere fra lande som Liberia, Skotland, Danmark, Nordirland, Ukraine, Bulgarien og Kroatien m.v., stået øverst på podiet, så man skal aldrig sige aldrig.

Akkurat som i 2015, vil jeg herunder for sjov forsøge at give mit bud på de kommende 6 Ballon dÒr vindere, og får jeg bare en mere rigtig end sidste gang, vil jeg tillade mig at være stolt 😉

2021: Messi (vinder Copa America)
Outsidere: De Bruyne eller Mbappe
2022: Mbappe (vinder VM og/eller CL med en ny klub)
Outsidere: Fati eller Foden
2023: Foden (Manchester City vinder omsider CL)
Outsidere: Rashford, Mbappe eller Fati
2024: Mbappe (vinder EM/og eller CL)
Outsidere: Fati eller Pedri
2025: Rashford (vinder CL med Manchester United)
2026: Mbappe (er bare verdens bedste fodboldspiller!)

Rent gætværk, men meget sjovt at følge, og uanset hvad er disse priser altid til evig diskussion, for det ville da være uendelig kedeligt, såfremt alle var enige om vinderne 😉

Torben Aakjær
KBH 21.01.21

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

16 HOLD TILBAGE I CHAMPIONS LEAGUE!