MONEY TALKS!

BALLON dÒR PÅ NYE HÆNDER?

Lige siden 1956, hvor engelske Stanley Matthews i en moden alder af 41 år, for første gang modtog Ballon dÒr trofæet, har prisuddelingen, som alle årene har været forestået af det franske fodbold magasin “France Football”, været regnet for sportens uden sammenligning mest prestigefyldte, og eftertragtede individuelle trofæ. Selve trofæet der vejer i underkanten af 5 kilo, bliver fremstillet hos den efter sigende ældste juvelerforretning i verden, franske “Mellerio dits Meller”, hvor firmaets chefjuveler, Francois Melleric (billedet) fra adressen i Paris, kan prale af prominente kunder som bl.a. den engelske dronning, den til enhver tid siddende franske præsidentfrue + diverse adelige rundt omkring i Europa. Det er også her “Coupe des Mousquetaires” laves, så det hvert år er klar til at blive overrakt den mandlige vinder af tennis turneringen French Open.

Mellerics bedste gravør deltager hvert år i prisuddelingen af Ballon dÒr, hvor vedkommende sidder klar i kulissen, og først i det sekund hvor navnet på vinderen offentliggøres, påbegynder sit arbejde med at “skrive” navnet på trofæet, som få minutter efter overrækkes på podiet, foran en hel verdens tv seere.

I alt 44 forskellige spillere har gennem tiden modtaget Ballon dÒr trofæet, fordelt på 20 forskellige nationaliteter, og som de fleste nok ved, er det Lionel Messi der med sine indtil videre 6 trofæer, er spilleren der har vundet flest gange. Den lille argentiner stod første gang på top 3 podiet tilbage i 2007, og vandt det første gang i 2009, og siden da, kun afbrudt af Luka Modrics dukseplads i 2018, har Messi og den evige rival, Cristiano Ronaldo, været de eneste duellanter. I 2020 var det dog hverken Messi, Ronaldo eller Modric der fik overrakt trofæet, for pga. Covid 19 pandemien valgte man at aflyse årets kåring, hvilket nok især den polske målmaskine Robert Lewandowski har grund til at være ked af.

Som bekendt kæmper en hel verden stadig med Covid 19 problemerne, men de fleste forventer ikke desto mindre, at 2021 kåringen finder sted på helt normal vis, og således kan man allerede nu begynde at pejle sig frem mod hvilken spiller, der kan tænkes at få overrakt trofæet.

Som nævnt har 44 forskellige spillere har modtaget trofæet i de 64 hidtidige kåringer, og som ligeledes nævnt er Messi “topscorer” med indtil videre 6 trofæer, mens Cristiano Ronaldo følger lige efter med 5 af slagsen. Marco van Basten, Johan Cruyff og Michel Platini (billedet) har 3 hver, mens Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge, Kevin Keegan, Ronaldo Nazario og Alfredo di Stefano har 2 hver.

Undervejs i trofæets historie, er det værd at bemærke at der fra 1956 til 1995, kun var muligt at tildele det til europæiske spillere. I den periode gik prisen under navnet “European Footballer of the Year”, men fra 1996 frem til 2006 kunne spillere fra hele verden blive tildelt Ballon dÒr, vel og mærke hvis de spillede i en europæisk klub. Fra 2007 og frem til nutiden, kan spillere fra hele verden, uanset klub-tilhørsforhold, vinde trofæet. Begrænsningerne frem til den nyeste ændring, har potentielt forhindret fortidens sydamerikanske stjerner som Pele, Maradona, Kempes og Garrincha m.fl. i at blive prismodtagere, hvilket unægtelig forplumrer overblikket, når man som yngre læser kigger nedover rækken af spillernavne på listen.

Kigger man på samtlige 64 vindere, og går i dybden med disse spillere, kan man heraf læse at der statistisk er størst chance for at slutte øverst på podiet, såfremt man er tysker (billedet viser Gerd Müller og Franz Beckenbauer der tilsammen vandt 3 trofæer). Det folkerige land midt i Europa, har produceret 5 forskellige vindere (Franz Beckenbauer og Karl-Heinz Rummenigge hver 2 gange, Gerd Müller, Matthias Sammer og Lothar Matthäus), hvilket i øvrigt er samme antal forskellige spillere som Italien (Omar Sivori, Gianni Rivera, Paolo Rossi, Roberto Baggio og Fabio Cannavaro).

Langt de fleste prismodtagere har været angribere, eller som minimum offensive af sind, hele 23 spillere repræsenterede enten FC Barcelona eller Real Madrid, da de trådte op på den øverste plads på podiet. 11 gange har det været en Real Madrid aktør, mens det 12 gange har været en Barca aktør, herunder naturligvis de 6 trofæer til Messi.

Den yngste prismodtager nogensinde var 21 årige Ronaldo tilbage i 1997, mens tidligere omtalte Stanley Matthews med sine 41 år i 1956, er markant den ældste. Netop den ældre englænder er en af de relativt få spillere, som det år han fik trofæet overrakt, hverken havde vundet VM, EM, Copa A eller Europa Cup for Mesterhold/Champions League. Ja faktisk havde han ikke vundet noget som helst, udover sammen med England, at slutte lige med Skotland, Wales og Nordirland i den årlige 4 holds turnering “British Home Championship”, hvorfor de 4 nationer skulle dele vinder pokalen i 12 måneder, fordelt med 3 måneder til hver. Det var i øvrigt den 9ènde og sidste triumf i den turnering for Matthews, som klubmæssigt kun var med til vinde 1 trofæ, nemlig tilbage i sæsonen 1952/53, hvor han og Blackpool vandt FA Cuppen.

Han spillede over 700 kampe i sin lange karriere som strakte sig fra 1932 til han som 51 “smed støvlerne på hylden” i 1965. Det var primært klubberne Stoke City og Blackpool han spillede for, og dele af karrieren foregik tilmed i den næstbedste række. “The Wizard of the Dribble” som var et af hans utallige kælenavne kunne tilsyneladende det meste med en bold, eller hvad man nu skal kalde den læderkugle som man spillede med på det tidspunkt, hvor Matthews var bedst, og det var altså nok til at overgå notabiliteter som bl.a. Alfredo di Stefano, Raymond Kopa, Hector Rial og Francisco Gento m.fl.

Det pudsige var at Matthews (billede) faktisk ikke engang blev vurderet som den bedste spiller i den bedste engelske række i 56. Det blev derimod Manchester Citys tyske keeper, Bert Trautmann, som samme år officielt blev udråbt til “Årets spiller” i England.

Ikke mindst di Stefano må have følt sig snydt det år, for tidligere samme sæson, var han med til at vinde den første Europa Cup for Mesterholds finale med Real Madrid, som besejrede Stade de Reims med 4-3, han blev topscorer i La Liga og han blev delt topscorer med Vava og Sabara i en på det tidspunkt ganske prestigefyldt turnering, kaldet “Pequena Copa del Mundo”, “Mini klub VM”, hvor Real Madrid sluttede foran Vasco da Gama, FC Porto og AS Roma. Ikke desto mindre måtte 50èrnes uden sammenligning bedste spiller, nøjes med en sekundær placering, i øvrigt foran holdkammeraten Raymond Kopa, der netop spillede sin sidste kamp i den omgang for Reims, da de tabte førnævnte finale til Real Madrid, hvorefter han skiftede til den spanske kongeklub.

Ser vi bort fra den på mange måder særdeles kontroversielle kåring i debutåret, kan man konstatere at der sidenhen er kommet mere “styr” på hvem der får tildelt trofæet, illustreret ved at der ved 36 af kåringerne har været tale om en spiller, som samme år har vundet enten VM, EM, Copa America, Europa Cup for Mesterhold/Champions League, eller som i 4 spilleres tilfælde er blevet VM topscorere. Dette illustreres ved collagen herunder.

Naturligvis er det ikke i alle tilfælde udelukkende den angivne pokal, som har været hovedafgørende for den enkelte spillers kåring, men en så primær bedrift har ikke overraskende været med i juryens bedømmelse.

Men en ting er historie, noget andet er nutiden, og herunder vil jeg gennemgå de 4 spillere, som jeg i skrivende stund vurderer som de mest sandsynlige til at modtage Ballon dÒr for 2021. Vi ved alle at hverken finalen i Champions League, EM eller Copa America endnu er afviklet, og som jeg netop har gennemgået, har en spiller på et eller måske tilmed begge de vindende mandskaber, en overordentlig stor chance for at ende øverst på podiet.

Kigger vi på Champions League, så er der aktuelt endnu 2 klubber tilbage i turneringen. Manchester City gik videre fra den ene semifinale, mens Chelsea var vinderen af den anden. På netop disse  klubbers mandskaber, tiltænker jeg realistisk kun Kevin De Bruyne som et potentielt emne til Ballon dÒr. Skulle det f.eks. ske at England og Chelsea vinder henholdsvis EM og Champions League, og en Mason Mount er en afgørende brik for begge hold, ja så kan han teoretisk også vinde, og sådan kan man jo blive ved med at fremsøge emner på de forskellige hold, hvor EM især kan blive afgørende for navne der normalt når langt i kåringerne, som f.eks Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappe og måske Kevin De Bruyne m.fl.

I Copa America er navne som Lionel Messi og Neymar jo de klart største navne, men i hvert fald sidstnævnte skal nok være helt ekstra ordinær stærk i den turnering, efter at han og PSG led den tort, at ryge ud i semifinalen i Champions League + at han til daglig spiller i en liga, som kun en gang i historien har været anført som klub for en Ballon dÒr vindende spiller. Det var tilbage i 1991, hvor den franske angriber Jean-Pierre Papin (billede) spillede for OL Marseille. Den franske middelhavsklub nåede frem til finalen i den fineste europæiske klubturnering, hvor man dog tabte til Røde Stjerne Beograd. Det blev dog til et mesterskab i Ligue One + Papin blev topscorer i både ligaen og i hele Europa. Disse meritter til trods, var det overraskende for de fleste at den lille måltyv “løb” med pokalen, men sådan er juryen jo så finurlige ind imellem 😉

Mine 4 emner til Ballon dÒr i 2021 er (tilfældig rækkefølge):

Kevin De Bruyne (født d. 28.06.91) 29 år
Belgien / Manchester City
2021 i tal (kampe / mål / assist):
Champions League: 5 / 3 / 0
Premier League: 11 / 3 / 4
FA Cup: 3 / 1 / 1
EFL Cup: 2 / 0 / 1
Landskampe: 2 / 1 / 1
Samlet: 23 / 8 / 7

Titler vundet i 2021: EFL Cup.

Potentielle fremtidige primære titler i 2021: Premier League, Champions League, EM og EM`s bedste spiller.

Tidligere Ballon dÓr placeringer: Nr. 18 i 2015, nr. 20 i 2016, nr. 14 i 2017, nr. 9 i 2018 og nr. 14 i 2019.

Info: Den rødblonde belgier, har i flere år tilhørt toppen af midtbanespiller hierakiet i Premier League, men i indeværende sæson har han for alvor taget steppet op, og jeg vurderer ham aktuelt til at være verdens bedste offensive midtbanespiller. På landsholdet er det ham der nu er stjernen, efter at den mangeårige førerhund, Eden Hazard, har bokset med overvægt og skader i længere tid, og for City, er han for alvor trådt ud af David Silvas “skygge”, og er nu Guardiolas uovertrufne lederfigur, på et utroligt teknisk velfunderet mandskab.

Han både scorer og assisterer ved mål i hyppig grad, og hans arbejdsradius er nærmest uhørt for en så stor stjerne. Ofte spiller han mere en form for “boks til boks” spiller, fremfor at være den hængende angriber, og kan han føre sin klub og land til årets største titler, må han være favoritten til Ballon dÒr. Foreløbig har han kun vundet den lille pokalturnering i England, og ender det med det, så kommer han formentlig slet ikke på tale ved kåringen sidst på året, men som nævnt kan meget ske endnu for den snart 30-årige belgier med det præcise skud.

Historisk set er det aldrig lykkedes en belgisk spiller at slutte øverst på Ballon dÒr podiet. Det nærmeste en sådan nogensinde er kommet, er den i dag 77 årige Paul van Himst, som endte som nr. 4 i 1965. Dengang vandt Eusebio foran Giacinto Facchetti og Luis Suarez. Den store belgiske angriber fik 20 point mindre end spanske Suarez, men sluttede dog foran tidligere, eller fremtidige Ballon dÒr vindere som Florian Albert, Sir Bobby Charlton, Gianni Rivera, Denis Law, Lev Yashin og Franz Beckenbauer.

Van Himst optrådte det meste af sin karriere for Anderlecht + en enkelt sæson i Moolenbeck, og for især yngre læsere, som med rette ikke har den helt store respekt for niveauet i den belgiske række i dag, er det vigtigt at understrege at Jupiler League, eller som den hed frem til 2015, Belgian First Division, i 70èrne og start 80èrne var en top 5-6 liga i Europa. Med Anderlecht vandt van Himst hele 8 mesterskaber, og med Belgien, som han repræsenterede 81 gange, var han med til at hente bronze til EM 72. Van Himst er den dag i dag den belgier som flest gange har fået stemmer i kåringen, helt præcis 6 gange, men bedre end 4 pladsen blev det altså aldrig.

Også en anden belgier, den lille midtbane terrier Wilfred van Moer, har opnået at slutte på 4 pladsen. Det var i 1980, hvor han som 35 årig, var “motoren” og samtidig en slags styrmand, for et stærkt belgisk landshold, der nåede helt frem til EM finalen mod Vesttyskland. Nogen større klubkarriere havde van Moer aldrig, men over et par omgange dukkede han op for “Les Diables Rouges”, som Belgiens landshold kaldes, og især under dette EM var han sit lands bedste. Det var dog ikke nok, for på 2 mål af den netop ansatte HSV træner, Horst Hrubesh, snuppede tyskerne titlen foran næsen på van Moer og CO, og årets Ballon dÒr vinder blev da også en af de helt store tyske helte, nemlig Bayerns angrebs maskine Karl-Heinz Rummenigge, med en anden tysker Bernd Schuster lige efter, og så med det nye franske håb, Michel Platini, dengang i Saint-Etienne, blot 6 stemmer foran van Moer!

Lionel Messi (født d. 24.06.87) 33 år
Argentina / FC Barcelona
2021 i tal (kampe / mål / assist):
Champions League: 2 / 2 / 0
La Liga: 18 / 21 / 8
Copa del Rey: 5 / 3 / 1
Super Cup: 1 / 0 / 0
Landskampe: 0/ 0 / 0
Samlet: 26 / 26 / 9

Titler vundet i 2021: Copa del Rey.

Potentielle fremtidige primære titler i 2021: La Liga, Copa America, Pichichi trofæet i La Liga, European Golden Shoe, Golden Ball i Copa America og topscorer i Copa America.

Tidligere Ballon dÓr placeringer: Nr. 20 i 06, nr. 3 i 07, nr. 2 i 08, nr. 1 i 09, nr. 1 i 10, nr. 1 i 11, nr. 1 i 12, nr. 2 i 13, nr. 2 i 14, nr. 1 i 15, nr. 2 i 16, nr. 2 i 17, nr. 5 i 18 og nr. 1 i 19.

Info: Hvad er der at berette om Messi, som ikke allerede er fortalt? Det er naturligvis en særdeles vanskelig ting, men skal man forholde sig udelukkende til indeværende år, så er det nok ikke gået ubemærket hen, at både Messi og Barcelona, ikke har været helt oppe i de ekstreme omdrejninger som man tidligere hen har kendt dem for. Ikke desto mindre er den lille argentiner topscorer med 7 mål ned til Karim Benzema, i den bedste spanske række, men omvendt er det langtfra sikkert at han og klubben snupper mesterskabet, for i en nærmest uhørt tæt kamp, er begge de store Madrid klubber også med helt fremme, her hvor der mangler 4 runder, og da man allerede er ude af sæsonens Champions League, men dog har vundet pokalturneringen, kan det blive mere end svært for Messi at genvinde Ballon dÒr, hvilket i givet fald vil være nr. 7 i alt. I forvejen har han som alle nok ved, rekorden med 6 trofæer foran den evige rival, Cristiano Ronaldo med 5, og da portugiseren ikke længer virker som en seriøs bejler, kan Messi en gang for alle lukke den interne konkurrence ned mellem de 2, ved at nå helt til tops i år.

Copa America må derfor være det ultimative mål for Messi, og reelt hans eneste chance for at snubbe endnu et Ballon dÒr trofæ, men det er bestemt ikke en “walk over” for “La Albiceleste”, som Argentinas landshold omtales. Sidste gang det store sydamerikanske land vandt turneringen var tilbage i 1993, hvor profilerne hed Ruggeri, Simeone, Redondo og Batistuta, som bl.a. scorede begge målene i 2-1 finalesejren over Mexico.

Siden da er der afviklet 9 turneringer, hvoraf Argentina har været i finalen og tabt de 4. Messi har været med i de seneste 5 turneringer, og har været med fremme i finalen 3 gange. Første gang var i 2007, hvor Brasilien vandt, næste gang var så i 2015, hvor Chile løb med æren, og det samme skete i 2016. Undervejs har Argentina ellers stillet med virkelig stærke mandskaber, hvor navne som Ayala, Zanetti, Veron, Mascherano, Cambiasso, Riquelme, Tevez, Aimar, Di Maria og Agüero ville pynte på de fleste hold, og ja så naturligvis stjernen over dem alle, Lionel Messi.

Nu stiller Messi så op til sit 6 Copa America, som finder sted nogenlunde samme tid som EM. Fra d. 13. juni til d. 10. juli afvikles turneringen i Argentina, men Argentina regnes ikke som favorit, det gør i stedet de forsvarende mestre fra Brasilien. Kigger man nærmere på det nuværende argentinske hold, er det bestemt heller ikke imponerende. Mange af spillerne er oppe i alderen, som f.eks. Agüero på 33 (under CA), Armani på 34, Otamendi på 33, Di Maria på 33, Gomez på 33 og så Messi selv, der under turneringen runder 34 år, så spørgsmålet er om holdet overhovedet har kræfter og niveauet til at true Brasilien, eller for den sags skyld Uruguay. Det kan kun fremtiden vise, og som skrevet før, så er det formentlig eneste chance for Messi for at triumfere i Ballon dÒr afstemningen.

Messi er i øvrigt den eneste argentiner der nogensinde har vundet trofæet, i det tidligere tiders store navne som bl.a. Diego Maradona og Mario Kempes, ikke var mulige at stemme på, da netop de var på toppen. Siden Messi første gang fik stemmer i kåringen, har 7 andre argentinere været med i opløbet, men den bedste placering var til Angel Di Maria, der sluttede som nr. 10 i 2014. De øvrige spillere er Juan Roman Riquelme, Carlos Tevez, Javier Mascherano, Gonzalo Higuain, Paulo Dybala og den hyppigste på listen, udover Messi, nemlig Sergio Agüero, som hele 7 gange har modtaget stemmer. Hans bedste placering var i øvrigt som nr. 14 i 2008. 

 

Robert Lewandowski (født d. 21.08.88) 32 år
Polen / Bayern München
2021 i tal (kampe / mål / assist):
Champions League: 2 / 2 / 0
Bundesligaen: 14 / 19 / 2
DFB Pokal: 1 / 0 / 0
Klub VM: 2 / 2 / 1
Landskampe: 2 / 3 / 0
Samlet: 21 / 26 / 3

Titler vundet i 2021: Klub VM.

Potentielle fremtidige primære titler i 2021: Bundesligaen, EM, Topscorer i Bundesligaen, European Golden Shoe, Golden Boot til EM og Bedste spiller til EM.

Tidligere Ballon dÓr placeringer: Nr. 4 i 15, nr. 16 i 16, nr. 9 i 17 og nr. 8 i 19.

Info: Mange, herunder ikke mindst hovedpersonen selv, havde nok forventet at Lewandowski ville løbe med Ballon dÒr trofæet sidste år, men da der som bekendt ikke fandt nogen kåring sted, må det til evig tid stå hen i det uvisse, og reelt ikke noget som den målfarlige polak kan bruge til noget som helst. Hvad han derimod kan bruge til noget er, at han trods alt bør være et af emnerne til dette års Ballon dÒr, men da Bayern München som bekendt er røget ud af Champions League, er det optimale nu at vinde det forventede mesterskab i Tyskland, hvor han naturligvis, tør man fristes til at sige, bliver topscorer, og så skal han og Polen virkelig gøre det godt til det forestående EM. Både Marco van Basten i 88 og Michel Platini i 84, har vundet Ballon dÒr, samme år som de blev topscorer til EM. Værd at bemærke er dog at de begge ligeledes vandt EM de pågældende år med deres lande, og med al respekt for Polens nuværende mandskab og Lewandowskis uomtvistelige evner som målskytte, så tror jeg trods alt de færreste har nogen større tiltro til at de kan vinde EM.

Således er det Lewandowski jeg tiltror den mindste chance for dette års Ballon dÒr, og det er da heller ikke lykkedes historisk set nogensinde at en polsk spiller har løftet trofæet. Tættest på var Kazimierz Deyna (billede) i 1974, hvor han sluttede som nr. 3 efter Franz Beckenbauer og vinderen Johan Cruyff. Hovedårsagen til den trods alt flotte placering, var at Deyna til samme års VM, snuppede bronze efter Holland og verdensmesteren Vesttyskland. 2 år forinden havde Deyna og Polen vundet De Olympiske Lege, som dengang havde en betydelig højere status end nutidens OL, og i 70èrne var netop Deyna at regne for en af Europas bedste spillere overordnet set. Han spillede det meste af sin karriere hjemme i Legia Warshawa, inden han nåede 3 skadesplagede sæsoner i Manchester City. Herefter trak pengene og USA. I alt spillede den elegante midtbanespiller 97 landskampe i perioden fra 1968-78. Desværre døde han alt for tidligt, allerede som 41 årig i et biluheld i Californien.

Også Zbigniew Boniek opnåede en hæderfuld 3 plads. Det var i 1982, hvor han sammen med en anden stærk polak, Gregorz Lato, spillede på holdet der igen snuppede bronzen, denne gang efter Vesttyskland og verdensmesteren Italien. Boniek var en af slutrundens altdominerende spillere, og efter VM blev han solgt til Juventus, hvor han spillede 3 flotte sæsoner og vandt det meste.

I modsætning til Deyna, som i det meste af sin karriere var underlagt datidens absurde “udrejseregler” for østeuropæiske spillere, kunne Boniek frit rejse rundt i Europa som vi ser det nu.

Apropos østeuropæiske spillere, så sker det faktisk oftere, end man måske umiddelbart skulle tro, at en spiller derfra slutter øverst på podiet. Ja faktisk kan “Østblokken” prale af hele 9 vindere af Ballon dÒr, hvor Josefz Masopust, den formidable tjekkoslovak var med til at føre sit land frem til VM finalen i 1962, hvor Brasilien dog var en for stor mundfuld, og  et par år forinden, havde han og Tjekkoslovakiet opnået bronze til EM. Masopust fik tildelt Ballon dÒr trofæet efter en helt igennem fantastisk slutrunde i 1962, og både efter EM og VM slutrunderne blev han udtaget til “ALLSTAR” holdet. Masopust er formentlig sit lands største spiller nogensinde, også større end Pavel Nedved, der jo som bekendt også snuppede Ballon dÒr mange år senere.

Udover Masopust og Nedved, har Lev Yashin, Florian Albert, Oleg Blokhin, Igor Belanov, Hristo Stoichkov, Andrey Shevchenko og senest Luka Modric i 2018, modtaget det ærefulde trofæ.

Kylian Mbappe (født d. 20.12.98) 22 år
Frankrig / Paris Saint Germain (PSG)
2021 i tal (kampe / mål / assist):
Champions League: 5 / 6 / 0
Ligue One: 16 / 13 / 3
Coupe De France: 3 / 4 / 0
Trophee Des Champions: 1 / 0 / 0
Landskampe: 3 / 0 / 0
Samlet: 28 / 23 / 3

Titler vundet i 2021: Den franske Super Cup.

Potentielle fremtidige primære titler i 2021: Det franske mesterskab, topscorer i Ligue One, EM, Golden Boot til EM og Bedste spiller til EM.

Tidligere Ballon dÓr placeringer: Nr. 7 i 17, nr. 4 i 18 og nr. 6 i 19.

Info: Den største forhindring i bestræbelserne på at sætte sig på Ballon dÒr “tronen” for den franske hvirvelvind, er uden tvivl det faktum at han til daglig spiller i en liga uden for det “fine selskab”, dvs. uden for de 4 store og mest betydende ligaer. Således er der knap så meget fokus på Mbappe og holdkammeraternes indsats, da de fleste, med al respekt for den franske liga, ikke regner niveauet for specielt højt. Alt er naturligvis relativt, og for en spiller fra den danske Superliga, ville niveauet i den bedste franske række, ganske sikkert være overvældende, men når vi taler om en af tidens mest hotte fodboldnavne, så er det simpelthen ikke godt nok.

Den nu 22 årige angriber har efterhånden tilbragt 6 sæsoner i sit hjemlands bedste række, og alle går vel kun og venter på at Real Madrid får taget sig sammen (læs: får samlet tilstrækkelig med Euro sammen), og købt den åbenlyse stjerne, som for længst har bevist at han kan begå sig og mere til på den øverste hylde (kontrakten med PSG udløber sommeren 2022). Sin unge alder til trods, kan han allerede kalde sig Verdensmester, og i øvrigt den kun anden teenager, siden Pele tilbage i 1958, der både scorede i en VM finale, og samtidig vandt denne. Året forinden var han blevet udråbt til “Golden Boy”, en nok så anerkendt titel, hvor han blev den tredje franskmand (tidligere var det Paul Pogba i 2013 og Anthony Martial i 2015) der modtog denne pris, som også Lionel Messi snuppede tilbage i 2005.

Ballon dÒr trofæet er som bekendt indstiftet og afvikles af det franske fodboldmagasin “France Football”, og for at blive i Frankrig, så er det også netop franske spillere, som historisk set har været næst hyppigst (se “Statistik og facts i slutningen af artiklen”) på podiet i den ærefulde og prestigefyldte afstemning. Hele 22 gange er en franskmand blevet stemt ind i top 3, startende med Raymond Kopa (billede) der blev nr. 3 tilbage i debutsæsonen for trofæet i 1956. Året efter gentog han denne placering, mens han i 1958 kravlede helt til tops, og lod sig hylde som datidens bedste europæiske spiller foran i øvrigt tyske Helmuth Rahn og sin landsmand Just Fontaine, der til samme års VM, havde slået alle rekorder (også den dag i dag), og hamret 13 mål ind i VM slutrunden, men det var dog ikke nok til at sikre “Les Bleus” en finaleplads, men de sluttede dog som nr. 3. Siden Kopa og Fontaine, har franske spillere som Alain Giresse, Jean Tigana, Michel Platini, Jean Pierre Papin, Eric Cantona, Zinedine Zidane, Thierry Henry, Franck Ribery og Antoine Griezman opnået podieplads, med Papin, Zidane og 3 x Platini som vindere udover altså Kopa.

Som tidligere nævnt er der dog kun een`spiller, som har modtaget trofæet, sideløbende med at han spillede for en fransk klub. Det var jo Papin, og derfor er det tvivlsomt om Mbappe, som jo heller ikke i denne sæson vinder Champions League med PSG, for alvor kan overbevise dommerpanelet om sin berettigelse. Skulle de forsvarende verdensmestre Frankrig, hvor Mbappe jo er superstjernen, omvendt gå hen og vinde EM trofæet og helst med Mbappe i en afgørende rolle, ja så kan tingene jo se helt anderledes ud, hvilket historien som tidligere beskrevet jo i høj grad har vist os.

Naturligvis er der andre emner end de 4 beskrevne, men som det fremgår vurderer jeg aktuelt kvartetten i favoritfeltet. Øvrige spillere der bør nævnes kan være (tilfældig rækkefølge):

Cristiano Ronaldo (potentielle fremtidige primære titler: Capocannoniere i Serie A, European Golden Shoe, EM, bedste spiller og/eller topscorer til EM.

Mason Mount (potentielle fremtidige primære titler: Champions League, EM og EM`s bedste spiller).

Neymar (potentielle fremtidige primære titler: Det franske mesterskab, Copa America, topscorer og/eller bedste spiller i Copa America.

Harry Kane (potentielle fremtidige primære titler: Topscorer i Premier League, EM, EM`s bedste spiller og/eller topscorer.

Ja jeg ved det, jeg “fisker” på relativt “dybt vand” med nomineringen af ovenstående kvartet, men nu er de nævnt, og i Ballon dÒr historien er der fremkommet mere besynderligere vindere, end disse vil jeg påstå.

Med disse ord, slutter jeg af med lidt forskelligt mere eller mindre relevant info om Ballon dÒr, som nogen vil finde særdeles interessante, mens andre overhovedet ikke gider værdige dem et blik.

Du bestemmer selv 😉

Statistik og facts omkring Ballon dÒr trofæet:

– Antal nationer hvorfra spillere på top 3 kommer fra: 25

– Top 10 nationer jfr. ovenstående:
1. (Vest)Tyskland: 28
2. Frankrig: 22
3. England, Portugal og Italien: 18
5. Italien, Spanien og Holland: 17
9. Argentina: 12
10.Brasilien: 11

– Spillere som minimum 10 gange har fået minimum 1 point:
1. Lionel Messi: 14
2. Cristiano Ronaldo: 13
3. Franz Beckenbauer og Johan Cruyff: 12
5. Eusebio: 11
6. Sir Bobby Charlton, Michael Laudrup og Zlatan Ibrahimovic: 10

– Første dansker som fik minimum 1 point:
Ole Madsen (HIK) modtog 1 stemme i 1964
(delte pladsen som nr. 19 med Facchetti, Moore og Mazzola)

– Danskere som har fået point (antal gange):
Michael Laudrup (10)
Allan Simonsen (5)
Peter Schmeichel (4)
Brian Laudrup (3)
Preben Elkjær (3)
Søren Lerby (3)
Jesper Olsen (2)
Morten Olsen (2)
Flemming Povlsen (2)
Henrik Larsen (1)
John “Faxe” Jensen (1)
Henrik Andersen (1)
Ebbe Sand (1)
John Sivebæk (1)
Frank Arnesen (1)
Johnny Bjerregaard (1)
Ole Madsen (1)

– Skandinavien (antal forskellige spillere):
1. Sverige (23)
2. Danmark (17)
3. Norge (2)
3. Finland (2)

– Skandinaviske spillere der har opnået point flest forskellige år:
1. Michael Laudrup (Danmark): 10
1. Zlatan Ibrahimovic (Sverige): 10
3. Kurt Hamrin (Sverige): 6
4. Allan Simonsen (Danmark): 5
5. Peter Schmeichel (Danmark): 4
5. Ove Kindvall (Sverige): 4
5. Ronnie Hellström (Sverige): 4
5. Glenn Hysen (Sverige): 4
9. Brian Laudrup (Danmark): 3
9. Preben Elkjær (Danmark): 3
9. Jari Litmanen (Finland): 3
9. Thomas Brolin (Sverige): 3
9. Nils Liedholm (Sverige): 3
9. Agne Simonsson (Sverige): 3
9. Ralf Edström (Sverige): 3

– Mindre (top 10) fodboldlande (antal gange minimum een` spiller har fået point):
1. Sverige (65)
2. Danmark (39)
3. Skotland (32)
4. Wales (25)
5. Østrig (23)
6. Irland (16)
7. Uruguay (13)
8. Kroatien (12)
8. Grækenland (12)
10.Schweiz (9)

– Endnu aktive spillere som har figureret på top 3 (antal gange):
Lionel Messi (12)
Cristiano Ronaldo (11)
Andres`Iniesta, Neymar og Antonie Griezmann (2)
Gianluigi Buffon, Franck Ribery, Manuel Neuer, Luka Modric og Virgil van Dijk (1)

– Spillere som flest gange har “stået” på top 3 podiet (antal gange):
Lionel Messi (12)
Cristiano Ronaldo (11)
Franz Beckenbauer og Michel Platini (5)
Raymond Kopa, Johan Cruyff, Luis Suarez, Gerd Müller og Ronaldo Nazario (4)
Alfredo Di Stefano, Eusebio, Kevin Keegan, Marco van Basten, Xavi Hernandez, Sir Bobby Charlton, Karl-Heinz Rummenige,
Zinedine Zidane og Andrey Shevchenko (3)

– Klubber som den vindende Ballon dÒr spiller har repræsenteret da han modtog trofæet:
FC Barcelona: 6 forskellige spillere som tilsammen har vundet 12 gange
Real Madrid: 7 forskellige spillere som tilsammen har vundet 11 gange
Juventus: 6 forskellige spillere som tilsammen har vundet 8 gange
AC Milan: 6 forskellige spillere som tilsammen har vundet 8 gange
Bayern München: 3 forskellige spillere som tilsammen har vundet 5 gange
Manchester United: 4 forskellige spillere som tilsammen har vundet 4 gange

– Spillere med flest trofæer:
1. Lionel Messi: 6
2. Cristiano Ronaldo: 5
3. Marco van Basten, Franz Beckenbauer, Michel Platini og Johan Cruyff: 3
4. Alfredo Di Stefano, Ronaldo Nazario, Karl-Heinz Rummenigge, Kevin Keegan og Franz Beckenbauer: 2

Eneste danske vinder i Ballon dÒr historien var Allan Simonsen der snuppede trofæet i 1977!

Tak fordi du læste med!

Torben Aakjær
CPH (DK) 06.05.21

 

 

 

 

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

MONEY TALKS!