BALLON Dòr - NUTID OG FREMTID!

KØB HAM!

Dayot Upamecano er manden de alle taler om, og med rette, for den 22 årige centrale forsvarsspiller fra RB Leipzig, har efterhånden i den grad hævet sit niveau til absolut topklasse, og umiddelbart synes det kun et spørgsmål om tid, før en af de helt store klubber smider det afgørende bud på bordet. Til sommerens transfervindue træder en frikøbs-klausul på omkring 42,5 millioner Euro i kraft, og med al respekt for den igangværende Corona pandemi, med deraf følgende neddroslinger for alle klubbers økonomier, så bør det på ingen måde være en pris der på nogen måde forstyrrer de største interessenters købelyst.

Historisk har det altid været de offensive spillere, som har slået transferrekorderne, og således finder man først verdens hidtil dyreste centrale forsvarsspiller, Harry Maguire, på plads nr. 14 over de hidtil dyreste handler. Den tidligere Leicester spiller blev købt af Manchester United i sommeren 2019 formedelst 87 millioner Euro, hvorved han akkurat overgik de 85 millioner Euro som Liverpool betalte til Southampton sommeren før, da de sikrede sig Virgil van Dijk.

Kigger man på de 10 historisk hidtil dyreste handler med centrale forsvarsspillere på verdensplan, så ser listen således ud:
1. Harry Maguire (87 millioner Euro) Fra Leicester City til Manchester United i 2019
2. Mathijs De Ligt (85,5 millioner Euro) Fra Ajax Amsterdam til Juventus i 2019
3. Virgil van Dijk (85 millioner Euro) Fra Southampton til Liverpool i 2018
4. Lucas Hernandez (80 millioner Euro) Fra Atletico Madrid til Bayern München i 2019
5. Ruben Dias (68 millioner Euro) Fra Benfica til Manchester City i 2020
6. Aymeric Laporte (65 millioner Euro) fra Athletic Bilbao til Manchester City i 2018
7. John Stones (56 millioner Euro) fra Everton til Manchester City i 2016
8. Eder Militao (50 millioner Euro) fra FC Porto til Real Madrid i 2019
9. David Luiz (49,5 millioner Euro) fra Chelsea til PSG i 2014
10.Rio Ferdinand (46 millioner Euro) fra Leeds United til Manchester United i 2002

Det er bemærkelsesværdigt at sidstnævnte Ferdinands transferrekord, stod hele 12 år, indtil den marginalt blev overgået af David Luiz skifte til PSG i 2014. Sidenhen er rekorderne nærmest skiftet år for år, men den nuværende på 87 millioner Euro, kan dog blive svær at overgå i den nærmeste fremtid, ikke mindst pga. Corona pandemien, og den generelle afmatning i klubbernes økonomi.

Men for at gå tilbage til Upamecano, så kunne man måske godt forestille sig at han, såfremt der ikke var den nævnte klausul i hans kontrakt, godt kunne ende med at blive verdens dyreste i næste vindue. Men det bliver ikke aktuelt, og ikke mange har fantasi til at tro at RB Leipzig tager i mod selv væsentlig større bud, allerede i indeværende vindue, hvor de i skrivende stund stadig er med i titeljagten både i Bundesligaen og Champions League. Manchester United står ellers efter sigende klar med 55 millioner Euro her og nu, men dette mere eller mindre officielle bud skulle man have takket pænt nej tak til fra tysk side, og med kun få dage tilbage af det igangværende vindue, ser “løbet ud til at være kørt”.

Upamecanos igangværende kontrakt, som han senest forlængede i sommeren 2020, løber til sommeren 2023, og han lønnes med omkring 2,3 millioner Euro årligt. Han er langt fra den højestlønnede i Leipzig, og i både Premier League og La Liga + naturligvis også konkret i Bayern München, er denne løn deciderede småpenge, så den side af sagen bliver bestemt ikke en hurdle for de store drenge i gamet.

HVEM ER UPAMECANO?
Men hvem er denne 22 årige franskmand, hvad er hans forcer, hvad er hans eventuelle svagheder, og hvilke klubber kunne tænkes at gå målrettet efter ham til sommer.

Dette vil jeg forsøge at gå i dybden med herunder.

HISTORIK
Dayot som blev døbt Dayotchanculle Oswald Upamecano, blev født d. 27.10.98, altså få måneder efter at Frankrig for første gang havde vundet VM, og heller ikke i familien Upamecano, hvor han var den førstefødte, var fodbolden fremmed. Hele familien var mildt sagt fodboldtossede, og allerede som 5 årig startede han op i en lille klub tæt på hjemmet, som hed VS Angers. Familien boede i byen Evreux, en mindre fransk provinsby i departementet Euro i Normandiet. Byen ligger omkring 100 km. nord øst for Paris, og i samme område voksede også den nuværende Barcelona spiller, Ousmane Dembele op. De 2 blev i en tidlig alder gode venner, og i 2009, hvor et nyt fodbold akademi åbnede kaldet Evreux Football Club 27, blev de begge inviteret til prøvetræning, som i øvrigt forløb fint, og de blev begge indlemmet på akademiet, og kunne stadig bo hjemme.

Den 1 år ældre Dembele var områdets helt store driblekonge, mens Upamecano var en noget anden type. Han var hurtig og solid bygget, men på det tidspunkt ikke særlig høj. Han spillede oftest central midbanespiller, og der gik et stykke tid før hans talent for alvor blev åbenlyst. Dembele derimod shinede tidligt, og han blev hurtigt lokket til Stade Rennes. Dayot blev noget længere i hjembyen, inden han som 14 årig blev lokket til FC Valenciennes akademi. Den nordligt beliggende klub, havde et stykke tid haft øje på ham, og i modsætning til barndomsklubberne, mente man i Valenciennes at Dayot skulle placeres i det centrale forsvar. Han var nu omkring 180 cm., og stadig i voksealderen, så det lød måske ikke så tosset.

I Valenciennes spillede Dayot for U 17 og U 19 holdet, og efterhånden var han vokset til sine nuværende 187 cm., og han var bestemt ikke blevet langsommere. Dayot blev som eneste Valenciennes spiller udtaget til det franske U 17 landshold, som så gik hen og vandt EM i 2015, og Dayot var sit holds klart bedste spiller, og blev fortjent udtaget til turneringens ALLSTAR hold. Efter den turnering var der rift om den unge spiller, men højst overraskende blev det RB Salzburg der for lidt over 2 millioner Euro, sikrede sig den nu 16 årige Dayot, som senere samme år også deltog i U 17 VM for Frankrig, dog uden succes for hverken ham eller holdet.

Året efter blev det så debut for Dayot for Salzburgs bedste mandskab, hvor han havde spillet for FC Liefering i den næstbedste østrigske fodboldrække. Liefering fungerer som et hold 2 for RB Salzburg, men efter flere fine præstationer blev han så indlemmet i truppen mod SV Matterburg d. 16.3.16. Han endte med at få fuld tid i 2-1 sejren, hvor han dannede centralt forsvar med den nuværende OL Marseille spiller Duje Caleta-Car, og andre navne på det Salzburg hold var bl.a. Valon Berisha, Naby Keita, Takumi Minamino og Konrad Laimer.

I alt blev det blot til 17 kampe i den bedste østrigske række, inden turen gik videre til Leipzig, hvor RB Leipzig i januar 2017, betalte symbolske 10 millioner Euro for ham. Allerede få uger efter ankomsten, fik han debut i Bundesligaen, hvor han de sidste 24 minutter af kampen mod Borussia Dortmund, erstattede Rani Khedira på den centrale midtbane. Måneden efter spillede han sin første fulde kamp, da han spillede i et 3 mands midterforsvar mod Werder Bremen, og herefter er det kun gået en vej, opad – og nu står den 22 årige forsvarsspiller noteret for 100 kampe i den bedste tyske række.

TYPE
Dayot er en meget atletisk type, der synes let til bens, og meget hurtig kan accelerere fra stående op til maksimal spurt. Han er 187 cm. høj, hvilket er lige i underkanten ift. de bedste centrale forsvarsspillere i Premier League. Gennemsnitshøjden for de 12 hyppigst benyttede hos klubberne Manchester City, Manchester United, Chelsea og Liverpool er 189,6 med Joel Matip som højeste spiller med sine 195 cm. og Thiago Silva den mindste med sine 184 cm.

De 12 spillere udvalgt fra de 4 klubber har denne højde (rangeret)
Joel Matip: 195 cm.
Virgil van Dijk + Harry Maguire: 194 cm.
Aymeric Laporte, Kurt Zouma og Anthony Rüdiger: 190 cm.
Joe Gomez og John Stones: 188 cm.
Ruben Dias, Victor Lindelöf og Eric Bailly: 187 cm.
Thiago Silva: 184 cm.

Hvad Upamecano måske ikke helt har i højden, har han i springstyrke, og da han trods alt ikke er så lav som f.eks. Thiago Silva eller Manchester Citys Nathan Ake, som med sine blot 180 cm. er den mindste centrale forsvarsspiller i de 4 store engelske klubber. Ingen kan vel med god ret sige at Ruben Dias ser lille ud, og portugiseren er altså af samme højde som Upamecano.

De hurtigste spillere i Premier League (rangeret)
1. Kyle Walker: 37.9 km/t (hurtigste tid nogensinde i Premier Leagues historie målt i sæsonen 19/20)
2. Adama Traore: 37,8 km/t
3. Mason Greenwood: 37,6 km/t
Herudover er også Trezeguet, Aaron Wan-Bissaka, Caglar Söyuncu, Ainsley Maitland-Niles, Shane Long, Fred og Phil Foden målt til at løbe over 37 km/t.

STYRKER
– Hurtighed (spring og længere afstande)
Er målt til at løbe 35,39 km/t i denne sæson. Kun Otavio (Wolfsburg), Davies (Bayern M) og Wamangituka (Stuttgart) har været marginalt hurtigere – som det fremgår ovenfor er denne top hastighed langt fra det hurtigste i Premier League.
– Acceleration
– Kropsstyrke
– Placeringsevne/overblik/forudseenhed
– Pasninger
Har en pasningsprocent på over 91% i sæsonens Bundesliga kampe.
– Teknik
– Tacklinger
Vinder i gennemsnit knap 65% af alle tacklinger med fødderne (Til sammenligning står Ruben Dias i Premier League noteret for 64%, hvilket pt. rangerer ham højest af ligaens bedste centrale forsvarsspillere).

– Kropsdueller
(Har vundet 180 krop mod krop dueller i sæsonen)

SVAGHEDER
– Kan være (for) frembrusende)
– Hovedspil
Har vundet 42 dueller hidtil i sæsonen. 28 spillere har en bedre statistik end ham i Bundesligaen. Dette tal er også relativt lavt for de bedste centrale forsvarsspillere i Premier League, hvor bl.a. spillere som Maguire har vundet 76 og Dias 61 dueller, blot for illustrere hvad der venter ham.
– Manglende erfarenhed mod topmodstandere
Har spillet 5 x mod Bayern München, 3 x mod PSG, 2 x mod Manchester United, 1 x mod Atletico Madrid og 1 x mod Kroatien.

INTERESSEREDE (Seriøse) KLUBBER (Vilkårlig rækkefølge)
Bayern München (Sandsynlig makker: Nicklas Süle)
Manchester City (Sandsynlig makker: Ruben Dias)
Manchester United (Sandsynlig makker: Harry Maguire)
Chelsea (Sandsynlig makker: Kurt Zouma)
Liverpool (Sandsynlig makker: Virgil van Dijk)
Real Madrid (Sandsynlig makker: Raphaël Varane)
FC Barcelona (Sandsynlig makker: Clement Lenglet)

Procentvis chance for køb (Subjektivt vurderet af forfatteren):
80% Bayern München, Manchester United og Liverpool
50% Chelsea og Real Madrid
30% FC Barcelona
10% Manchester City

Jeg vil tro det bliver trioen øverst som primært kommer til at kæmpe om Upamecanos underskrift. Alle 3 klubber har nærmest desperat brug for en verdensklasse midterforsvarer, og alle 3 kan tilbyde en særdeles hovedsstøds stærk makker, kan snildt betale en astronomisk løn + tilbyde sportsmulige muligheder, ambitioner og historik, faktorer der ofte er fristende for potentielle topspillere.

Det “letteste” skifte vil naturligvis være til Bayern München, idet han kender Bundesligaen særdeles god efter 100 kampe her, og det er nok også de forsvarende CL vindere, som er i størst nød for en topforsvarer til sommer, hvor man formentlig siger farvel til både Boateng og Alaba. Omvendt kan det også være fristende at skifte til den markant mest profilerede liga, hvor både United og Liverpool vil stå med åbne arme.

Opsummering/konklusion
Overblik, hurtighed, fysik og pasningssikkerhed passer umiddelbart perfekt til både Premier League, Bundesligaen og La Liga, mens hans hovedspil i den grad skal forbedres, ikke mindst hvis det bliver til et skifte til Premier League. Omvendt er han så hurtig og fysisk stærk, at han vil kunne gøre god fyldest i ethvert forsvar, og får han en hovedstøds stærk makker ved sin side, opvejer alle øvrige kompetencer svaghederne.

Det eneste og afsluttende råd man med god ret kan sige til interesserede klubber er derfor:

KØB HAM!!!!

 

Tak fordi i læste med 🙂

Torben Aakjær
KBH (DK) 27.01.21

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

BALLON Dòr - NUTID OG FREMTID!