DE 4-DOBBELTE VERDENSMESTRE URUGUAY!

HVEM – HVAD – HVORNÅR?

Indrømmet – jeg påbegyndte denne artikel mandag eftermiddag, på et tidspunkt hvor jeg (naivt?) følte mig sikker på at Ole Gunnar Solskjær var fortid i Manchester United. Her 54 dage før nordmanden runder 3 år i klubben, ville skæbnen, ja eller rettere ledelsen i klubben, det desværre anderledes, og i skrivende stund er manden for “bordenden” stadigvæk Solskjær.

Det kan hverken du, jeg, eller ret mange andre gøre noget som helst ved, men i stedet for at bruge denne artikel som en form for “gravskrift”, vil jeg i stedet forsøge at gennemgå de muligheder, som klubben kunne have valgt som øjeblikkelig afløser på trænerposten. Der er kommet mange forskellige udmeldinger omkring Solskjærs nærmeste fremtid, og jeg vil af ren og skær uvidenhed, undlade at tolke på alle mulighederne, men altså blot konstatere at han er træner endnu. Omvendt er jeg heller ikke i tvivl om, hvilket jeg beviseligt har været det siden han oprindeligt blev ansat, at han er den forkerte mand til jobbet, og således vil jeg i det følgende begive mig ud i en større gennemgang af hvem afløseren kan og bør blive.

Manchester Uniteds trænerhistorik som strækker sig tilbage fra 1892, hvor klubben under navnet Newton Heath fuldtidsansatte Albert Hubert Albut, som i dagligdagen gik under navnet AHA. Han trænede en flok amatører de kommende 8 sæsoner, og herefter gik det slag i slag med forskellige trænere, hvoraf de færreste kendes i vore dage, frem til Sir Matt Busby trådte ind af døren direkte ovenpå 2 verdenskrig i 1945. Den dengang 36 årige skotte havde haft en ganske betydelig aktiv karriere, dog på intet tidspunkt i Manchester United, men derimod hos et par af klubbens allerstørste rivaler, henholdsvis Manchester City og Liverpool. Han havde smidt støvlerne på hylden hos sidstnævnte, blot et års tid før han højst overraskende blev ansat som træner i United, og bestyrtelsen, forargelsen og chokket var enorm hos klubbens fans, hvilket man jo egentlig godt kan forstå.

Busby havde rent faktisk haft en stor ambition om at blive træner for Liverpool, men det var de ikke interesseret i, og derfor var det i første omgang i en slags protest, at han søgte det ledige job hos United, og altså fik det, efter at klubben i 8 sæsoner havde hængt på Walter Crickmer, der ikke evnede at vinde noget som helst. Historien om Busbys videre færd i Manchester United kender de fleste, ikke mindst dem der er fans af klubben, og på trods af den megen skepsis forblev skotten ved roret i hele 24 sæsoner, hvor han bl.a. førte klubben frem til 5 mesterskaber, et par FA Cups, og ikke mindst engelsk fodbolds første triumf i den fineste europæiske klubturnering, Europa Cup for Mesterhold, som man sikrede sig i 1968, 10 år efter at store dele af Busbys mandskab, var afgået ved døden i den tragiske ulykke i München.

Busby blev naturligvis en helt, som vel dårlig er overgået siden i popularitet, men dog nok udlignet af Sir Alex Ferguson som i øvrigt også var/er skotte, og akkurat som Busby heller ikke havde nogen aktiv historik i klubben. I modsætning til mange andre klubber i og uden for England, har det i øvrigt aldrig rigtigt været Manchester Uniteds ansættelses politik, at ansætte tidligere spillere i klubben som managere. De eneste der historisk set har været først spiller, og dernæst manager er således Lal Hilditsch, der dog kun var spillende manager i en kort periode midt i hans aktive karriere tilbage i 1920èrne, Wilf McGuinness der mildt sagt ikke var nogen succes, Ryan Giggs der som bekendt kun var ansat midlertidigt, og så den nuværende Ole Gunnar Solskjær. Det er jo næsten ingenting ud af de i alt 23 forskellige managere/ trænere, der trods alt har været siden førnævnte AHA overtog tøjlerne tilbage i 1892.

Helt anderledes ud ser det ud hos konkurrenterne Liverpool, der i deres manager historik har haft tidligere spillere som Kenny Dalglish, Bob Paisley, Graeme Souness, Roy Evans, Ronnie Moran, Phil Taylor og Matt McQueen ansat, mens Manchester City i alt har haft 10 tidligere spillere, startende med Les McDowall i 1950 og foreløbig afsluttende med Brian Kidd der var ansat en enkelt måned tilbage i 2013.

Hopper vi til udlandet vil man se samme mønster i f.eks. Juventus, Real Madrid og FC Barcelona, som man har set det hos Liverpool og Manchester City, mens det i f.eks. Bayern München er en blanding af det hele, hvor man især må studse over ansættelserne af navne som Jupp Heynckes og Felix Magath, en duo der ikke har været i nærheden af at spille for Bayern, men som omvendt havde en virkelig stor karriere hos klubbens nok største rivaler henholdsvis Borussia Mönchengladbach, og Hamburger Sport-Verein. Bevares Manchester City har også haft Phil Neal, Kevin Keegan, Steve Coppell og Mark Hughes ansat, personer der som aktive som bekendt repræsenterede deciderede ærkerivaler, mens Juventus over 2 perioder på i alt 13 sæsoner, havde den mangeårige AC Milan spiller, Giovanni Trapattoni ansat, i øvrigt med stor succes.

Ovenstående illustrerer at der ikke rigtig er nogen gennemgående formel, på at finde den helt rigtige træner, hvorfor de mange Manchester United fans, som ivrigt argumenterer for, at det er vigtigt at have en tidligere spiller ansat som træner, fordi vedkommende på den måde har særlige følelser for klubben, kan skabe noget kontinuitet og videre i den dur, ikke helt har historikken med sig. I så fald burde man jo fluks ansætte en kombination af Ryan Giggs, Gary Neville og/eller Roy Keane, der hver for sig i den grad må siges at have historikken i orden, og alle har været trænere på højt niveau andre steder, hvorved man må tro at de har skrabet erfaring til sig i den henseende.

Det eneste der i min verden er vigtigt, er at finde en træner der igen kan bringe storhed til klubben, og gerne hurtigt og effektivt. Jeg er ikke interesseret i en eller anden fodformet udviklingstype, der i mange år frem skal dække sig ind under proces, udvikling og tålmodighed, men jeg er omvendt heller ikke interesseret i en der kun evner at tilføre et hurtigt fix, for herefter at spæne videre til næste udfordring. Således er det i den grad en besværlig balance gang mht. at finde den rette træner, og akkurat som bestemte mennesker holder af bestemte typer spillere, således er der også et utal af typer trænere, som et utal af mennesker holder af.

Man kan groft sagt opdele alverdens potentielle trænere i 4 kategorier, som jeg vil forsøge at gøre herunder.

“Over the hill/for gamle”: Sir Alex Ferguson, Jupp Heynckes, Ottmar Hitzfeld, Giovanni Trapattoni, Marcello Lippi, Fabio Capello, Claudio Ranieri, Cesare Prandelli, Sam Allardyce, Luis Felipe Scolari, Sven-Göran Eriksson, Sir Kenny Dalglish, Vicente Del Bosque, Arsene Wenger, Graeme Souness, Harry Redknapp, Guus Hiddink, Martin O`Neill, Raymond Domenech og Christoph Daum.

For uerfarne (endnu): Andrea Pirlo, Ryan Mason, Thiago Motta, Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso, Hernan Crespo, Patrick Vieira, Thierry Henry, Robert De Zeri, Mikel Arteta, Frank Lampard, Jesse Marsch, Scott Parker, Xabi Alonso, Raul Gonzales, Xavi Hernandez, Gerardo Soane, Jon Dahl Tomasson, Jonathan Woodgate, Vincenzo Montella, Markus Weinzierl, Marco Silva, Andriy Shevchenko, Guillermo Abascal, Wayne Rooney, Gabriel Heinze og Ruben Amorim.

Erfarne men ikke på ypperste (pres) niveau: Marcelo Gallardo, Marco Rose, Diego Martinez, Sean Dyche, Thomas Frank, Michael Laudrup, Garry Monk, Sergio Conceicao, Marcelino, Paulo Fonseca, Christophe Galtier, Stefano Pioli, Ralph Hasenhutll, Gianpiero Gasperini, Daniel Farke, Jose Bordolas, Leonardo Jardim, Adi Hutter, Marurizio Pochettino, Sergio Gonzales, Murat Yakin, Lucien Favre, Albert Celades, Dunga, Mark van Bommel, Bruno Labbadia, Chris Wilder, Ståle Solbakken, Michel, Davide Nicola, Walter Zenga, Eusebio de Francesco, Fabio Liverani, Neil Lennon, Chris Hughton, Dougie Freedman, Jaap Stam, Philip Cocu og Uwe Rösler.

Ikke relevante af forskellige årsager: Mark Hughes, Steve Bruce, Marcelo Bielsa, Bryan Robson, Graham Potter, Andre`Villas-Boas, Ronald Koeman, Ivan Juric, Niko Kovac, Christian Streich, Rafael Benitez, Oliver Glasner, Frank de Boer, Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Simone Inzaghi, Jose Mourinho, Louis van Gaal, David Moyes, Unai Emery, Ernesto Valverde, Quique Setien, Luis Fernandes, Jürgen Klinsmann, Roberto De Matteo, Tony Adams, Frankie Vercauteren, Paul Ince, Gordon Strachan, Frank Stapleton, Gary Neville, Roy Keane, Jordi Cruyff, Teddy Sheringham, Diego Forlan, Phil Neville, Chris Casper, Henning Berg, David Healy, Mark Robins og Henrik Larsson.

Umulige at vriste fri af nuværende arbejdsgiver: Hans-Dieter Flick, Thomas Tuchel, Jörgen Klopp, Pep Guardiola, Massimiliano Allegri og Julian Nagelsman.

Ingen nævnt – ingen glemt 😉

Tilbage er så, tør man næsten fristes til at sige, nedenstående 15 managere, som jeg vil gennemgå grundigt i tilfældig rækkefølge.

DEN SATSEDE MODEL!
Michael Carrick (40 år) England
Favorit system: ?
På kontrakt med/til: På en løbende kontrakt som assistenttræner i Manchester United.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. West Ham, Tottenham, Manchester United og England).
Træner erfaring på primært niveau: –
Store titler: –
Særligt: –
Andet: Virker fodboldintelligent, eller det tænker man han i hvert fald var som spiller, men om han evner at føre dette ud i praksis, ved vi ikke endnu. Indtil videre er det nok bedst om den gamle midtbanehelt tilegner sig erfaring qua assistent gerningen.

Træner statistik: 0 kampe – 0 sejre – 0 remis – 0 nederlag = 00,00% sejre.

Derfor bliver Carrick en succes i Manchester United:
– Han kender klubben ud og ind
– Han kender Premier League
– Vil fra start have opbakning fra klubbens fans

Derfor bliver Carrick ikke en succes i Manchester United:
– Har ingen trænererfaring på chef niveau
– Statistisk meget sjældent at en tidligere topspiller i en klub går direkte til trænersædet samme sted

ENERGI BUNDTET FRA LECCE!
Antonio Conte (52 år) Italien
Favorit system: 3-5-2
På kontrakt med/til: Ledig.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. Juventus og det italienske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 14 år i Bari, Atalanta, Siena, Juventus, Chelsea, Inter Milan og for det italienske landshold.
Store titler: 4 x Serie A, 1 x FA Cup og 1 x Premier League.
Særligt: Mester med 3 forskellige klubber + Kåret til “Årets manager” i Premier League x 1.
Andet: Er en træner der er kendt/berygtet for at kræve enormt meget af sine spillere. Han arbejder med direkte spil, vil have atletiske spillertyper, kræver en enorm høj arbejdsrate, er glad for alsidige typer og er taktisk særdeles dygtig.

Træner statistik: 536 kampe – 315 sejre – 131 remis – 90 nederlag = 58,71% sejre.

Derfor bliver Conte en succes i Manchester United:
– Han kender Premier League
– Erfaring med mange store klubber/individuelle egoer
– Er vandt til at arbejde under ekstra ordinært stort pres
– Unik vindermentalitet
– Top motivator
– Får det bedste ud af langt de fleste af sine spillere
– Underligger sig ingen (siger sin mening/lefler ikke)
– Taktisk særdeles stærk
– Er stærk til at håndtere store egoer, hvilket han har enorm erfaring med

Derfor bliver Conte ikke en succes i Manchester United:
– Holder for stædigt fast i 3-5-2 (5-3-2)
– Har en alt for defensiv indstilling
– Prioriterer resultater over spillestil
– Gør sig hurtigt utilbens med ledelsen
– For åbenmundet (presse/fans)

DEN MODIGE!
Luis Enrique (51 år) Spanien
Favorit system: 4-3-3
På kontrakt med/til: Det spanske landshold/31.12.22.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. Real Madrid, FC Barcelona og det spanske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 10 år i AS Roma, Celta Vigo, FC Barcelona og for det spanske landshold.
Store titler: 2 x La Liga, 3 x Copa del Rey, 1 x Champions League og 1 x VM for klubhold.
Særligt: Kåret til “Årets klubtræner” i verden af IFFHS i 2015 og kåret til “Årets træner” i La Liga i 2015.
Andet: Er kendt for at slå hårdt ned på spillere, der ikke kan/vil indordne sig under hans ledelsesstil. Nogen siger det er en styrke fordi han derved får sat streg under hvem der bestemmer, mens andre omvendt vurderer at han derved kyser visse spillertyper.

Træner statistik: 419 kampe – 246 sejre – 88 remis – 85 nederlag = 58,71% sejre.

Derfor bliver Enrique en succes i Manchester United:
– Har trænet en klub på niveau med United og haft succes med dem
– Hans favoritsystem kan implementeres øjeblikkelig, da det i forvejen er indarbejdet
– Behandler ikke alle spillere ens – tager udgangspunkt i individet, en egenskab han er rost for
– Ikke bange for at “fjerne” spillere der ikke lever op til hans ambitioner
– Er stærk analytisk
– Er erfaren udi at arbejde med store egoer

Derfor bliver Enrique ikke en succes i Manchester United:
– Kender absolut intet til Premier League hverken som aktiv eller som træner
– Har en tendens til at rode sig uklar med de største profiler (bla. Messi i Barcelona og Totti i Roma)
– Har en evne til indimellem at bruge for meget tid på taktiske småting

POSSESSION FANATIKEREN!
Brendon Rodgers (48 år) England
Favorit system: 4-1-4-1
På kontrakt med/til: Leicester City/30.06.25.
Spillerkarriere: Ikke eksisterende.
Træner erfaring på primært niveau: 7 år i Swansea, Liverpool og Leicester City.
Store titler: 1 x FA Cup.
Særligt:
Andet: Har en del års erfaring (2012-2015) som træner på et niveau der svarer til hvad der kræves i Manchester United, men formåede ikke at vinde nogen titler i den tid.

Træner statistik: 611 kampe – 328 sejre – 123 remis – 160 nederlag = 53,70% sejre.

Derfor bliver Rodgers en succes i Manchester United:
– Han kender Premier League
– Er dygtig til at få sine spillere lært at presse modstanderne massivt
– Evner at overføre teori til praksis på en forståelig måde
– Kommunikerer godt i medierne

Derfor bliver Rodgers ikke en succes i Manchester United:
– Vil være forbundet for meget med Liverpool (af fans)
– Mangler vindererfaring på højeste niveau
– Måske for besat af boldbesiddelse
– Kan af og til virke for naiv i sin optræden og med sine udtalelser

ALLES VEN!
Gareth Southgate (51 år) England
Favorit system: 4-2-3-1
På kontrakt med/til: Det engelske landshold/31.07.22.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. Crystal Palace, Aston Villa og det engelske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 8 sæsoner i Middlesbrough og for det engelske landshold.
Store titler: 
Særligt:
Andet: Har ikke den store klubtræner erfaring, andet en nogle få sæsoner i Middlesbrough, med hvem han rykkede ud af Premier League efter sæsonen 2008/09. Har haft stor succes som landstræner, hvor han har ført England frem til semifinalen i VM 18, samt finalen i EM 20, Englands første finale siden VM 66.

Træner statistik: 254 kampe – 114 sejre – 62 remis – 78 nederlag = 44,90% sejre.

Derfor bliver Southgate en succes i Manchester United:
– Kender Premier League og engelsk fodbold ned i detaljen
– Er særdeles dygtig til mandskabsbehandling
– Taktisk intelligent
– Er vandt til at arbejde med store egoer, dog kun i kortere perioder

Derfor bliver Southgate ikke en succes i Manchester United:
– Er nok bedre som landstræner end som klubtræner
– For lidt/spinkel erfaring som klubtræner, og slet ikke på det her niveau
– Lader sig påvirke af mediepres

EXTRENTIKEREN!
Joachim Löw (61 år) Tyskland
Favorit system: 
3-4-2-1
På kontrakt med/til:
Ledig.
Spillerkarriere: 
Middelmådig.
Træner erfaring på primært niveau:
 18 år i VfB Stuttgart, Fenerbahce og for det tyske landshold.
Store titler: 
VM med Tyskland.
Særligt: 
Andet: 
Har med overvejende succes været landstræner for Tyskland i 15  år (8 slutrunder) og har også været træner i mange år, dog få på højt niveau, og ingen på Manchester United niveau.

Træner statistik: 406 kampe – 223 sejre – 88 remis – 95 nederlag = 54,93% sejre.

Derfor bliver Löw en succes i Manchester United:
– Enorm trænererfaring
– Sulten efter at få succes på klubniveau
– Særdeles erfaren
– Kan bevare hovedet “koldt” selv i særdeles pressede situationer
– Er vandt til at omgås og styre store egoer, dog kun i kortere perioder

Derfor bliver Löw ikke en succes i Manchester United
– Har minimal klubtrænererfaring på højt niveau
– Har ikke arbejdet som klubtræner i mange år
– Kender intet til Premier League
– Har sin “unoder” (pille næse, klø numse o.lign) i mod sig

DEN GALE MAND!
Diego Simeone (51 år) Argentina

Favorit system: 4-4-2 (med 2 defensive midtbanespillere).
På kontrakt med/til: Atletico Madrid/30.06.24.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. Atletico Madrid, Inter Milan, SS Lazio og det argentinske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 14 år i Racing Club, Estudiantes, San Lorenzo, River Plate og Atletico Madrid.
Store titler: 2 x La Liga, 1 x Copa del Rey og 2 x Euro League.
Særligt: Kåret til “Verdens bedste træner” i 2016 af IFFHS og “Årets træner” x 3 i La Liga.
Andet: Har ført Atletio Madrid frem til finalen i Champions League x 2, men tabt dem begge. Er kendt/berygtet for sin stil og personlighed, som provokerer mange og forgudes af ligeså mange.

Træner statistik: 746 kampe – 418 sejre – 181 remis – 147 nederlag = 56,03% sejre.

Derfor bliver Simeone en succes i Manchester United:
– Stor erfaring som klubtræner under pres
– Kæmpe motivator
– Har enorme ambitioner og er ikke bange for at skille sig af med spillere der ikke lever op til disse krav
– Vindermentalitet udover det “normale”

Derfor bliver Simeone ikke en succes i Manchester United:
– Kender ikke Premier League
– Kan risikere at fjerne spillernes fokus med sin til tider aparte opførsel
– Måske for ambitiøs selv for en stor klub
– Kræver (for) meget af sine spillere

MISTER CHAMPIONS LEAGUE!
Zinedine Zidane (49 år) Frankrig
Favorit system: 4-3-3
På kontrakt med/til: Ledig.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. Juventus, Real Madrid og det franske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 5 år i Real Madrid.
Store titler: 2 x La Liga, 3 x Champions League og 2 x VM for klubhold.
Særligt: Kåret af FIFA som verdens bedste træner x 1 og det samme af IFFHS x 2.
Andet: En af uhyre få Ballon dÒr vindere som også får en stor trænerkarriere.

Træner statistik:
320 kampe – 200 sejre – 70 remis – 50 nederlag = 62,50% sejre.

Derfor bliver Zidane en succes i Manchester United:
– Vil fra dag 1 sætte sig i enorm respekt hos enhver spiller
– Er så stort et navn at han ikke kan kyses af ledelsen
– Er taktisk særdeles dygtig
– Taktisk fleksibel
– Ved hvordan man vinder de ypperste titler
– Vil qua sit navn/ry kunne tiltrække alle klodens spillere
– Dygtig til at rotere

Derfor bliver Zidane ikke en succes i Manchester United:
– Har ikke for alvor mødt modstand som person i sine træner år
– Kender ikke Premier League
– Regnes af nogen som en “luksus” træner
– Roterer måske for meget på sit hold

DEN FLINKE MAND!
Erik ten Hag (51 år) Holland
Favorit system: 4-3-3
På kontrakt med/til: Ajax Amsterdam/30.06.23.
Spillerkarriere: Gennemsnitligt niveau (Bl.a. Twente og Utrecht).
Træner erfaring på primært niveau: 6 år i Twente og Ajax Amsterdam.
Store titler: Eresdivisie x 2 og KNVB Cup x 2.
Særligt: Har i nogle år været fremført som en potentiel toptræner, men har nu rundet 50 år, og er ikke kommet videre end hollandsk klubfodbold.
Andet: Har ikke for alvor trænet klubber på et niveau, der blot nærmer sig Manchester Uniteds.

Træner statistik: 403 kampe – 255 sejre – 70 remis – 78 nederlag = 63,28% sejre.

Derfor bliver ten Hag en succes i Manchester United:
– Taktisk særdeles dygtig
– Er stærk til at coache sine spillere
– Har et stort ønske om at bruge klubbens egne spillere

Derfor bliver ten Hag ikke en succes i Manchester United:
– Mangler erfaring på højeste niveau
– Kender ikke Premier League
– Måske et for ubeskrevet “blad”
– Vil de store spillere for alvor kunne få respekt for ham

KAPTAJNEN!
Didier Deshamps (53 år) Frankrig
Favorit system: 3-4-1-2
På kontrakt med/til: Det franske landshold/31.12.22.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. i OL Marseille, Bordeaux, Juventus, Chelsea, Valencia og det franske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 17 år i AS Monaco, Juventus, OL Marseille og for det franske landshold.
Store titler: Ligue One x 1, Coupe de la League x 3 og VM med Frankrig.
Særligt: Førte Frankrig til tops i Nations League + en tabt EM finale i 2016.
Andet: Kåret til verdens bedste træner af FIFA x 1, og verdens bedste landstræner x 2 af IFFHS.

Træner statistik: 536 kampe – 289 sejre – 135 remis – 112 nederlag = 53,92% sejre.

Derfor bliver Deschamps en succes i Manchester United:
– Har en enorm erfaring
– Evig ambitiøs
– Er vandt til at arbejde med store egoer både på klub og landshold

Derfor bliver Deschamps ikke en succes i Manchester United:
– Kender ikke Premier League
– Det er mange år siden han har arbejdet på daglig basis med et hold

DEN UKENDTE FAKTOR!
Julen Lopetegui (55 år) Spanien
Favorit system: 4-3-3
På kontrakt med/til: FC Sevilla/30.06.24.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. i FC Barcelona, Real Madrid og det spanske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 8 år i FC Porto, Real Madrid, FC Sevilla og for det spanske landshold.
Store titler: Euro League x 1.
Særligt: Havde enorm succes med de spanske U 19 og U 21 landshold, med hvem han vandt EM i henholdsvis 2012 og 2013.
Andet: Kan for nogen måske virke skrøbelig psykisk og i modgang, hvilket givetvis har forhindret ham i at have en speciel stor klubtræner karriere.

Træner statistik: 326 kampe – 202 sejre – 65 remis – 59 nederlag = 61,96% sejre.

Derfor bliver Lopetegui en succes i Manchester United:
– Taktisk særdeles dygtig
– Stærk motivator
– Fleksibel i sin taktik

Derfor bliver Lopetegui ikke en succes i Manchester United:
– Kender ikke Premier League
– Har ikke den store træner/vindererfaring på klubniveau
– Lader sig let intimidere af autoriteter
– Svag i pressen

SIGNOR SPREZZATURA!
Roberto Mancini (56 år) Italien
Favorit system: 
4-3-3
På kontrakt med/til: Det italienske landshold/31.07.26.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. Bologna, Sampdoria, SS Lazio, Leicester City og det italienske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 20 år i Fiorentina, SS Lazio, Inter Milan, Manchester City, Galatasaray, Zenit Saint Petersburg og for det italienske landshold.
Store titler: 3 x Serie A, 4 x Coppa Italia, 1 x Premier League, 1 x FA Cup, 1 x Turkish Cup og EM med Italien.
Særligt: Er særdeles vellidt uanset hvor han kommer og går, selvom han bestemt ikke er typen der lefler.
Andet: Har arbejdet på højt niveau i flere forskellige ligaer, og har transformeret et relativt ordinært italiensk landshold, uden åbenlyse stjerner til et vinderhold. Er kendt for at ville have sine hold til at bygge op nedefra.

Træner statistik: 774 kampe – 425 sejre – 195 remis – 154 nederlag = 54,91% sejre.

Derfor bliver Mancini en succes i Manchester United:
– Kender Premier League og har opnået succes der før
– Taktisk fleksibel/svært for modstanderne
– Er vandt til at arbejde med store egoer
– Kan qua sit navn/omdømme tiltrække store navne
– Stor motivator
– Stærk filosofi om at arbejde ud fra devisen om at hvis modstanderen ikke scorer, så skal “vi” blot score 1 mål for at vinde
– Dygtig til at tage presset af sine spillere/dygtig til at håndtere medierne

Derfor bliver Mancini ikke en succes i Manchester United:
– Er de senere år blevet en “luksustræner” der ikke åbenlyst har lyst til at blive klubtræner
– Kritiseres for at være mere bange for at tabe, end satse på at vinde

UNGDOMMEN!
Eddie Howe (43 år) England
Favorit system:
4-4-2
På kontrakt med/til: Ledig.
Spillerkarriere: Middelmådig (Bl.a. i sekundære rækker med bl.a. Bournemouth og Portsmouth).
Træner erfaring på primært niveau: 5 år i Bournemouth.
Store titler: 
Særligt: Har haft stor succes i sekundære rækker, men har ikke for alvor arbejdet under pres i en større klub.
Andet:

Træner statistik: 545 kampe – 228 sejre – 114 remis – 203 nederlag = 41,83% sejre.

Derfor bliver Howe en succes i Manchester United:
– Det vil være for hypotetisk at skrive noget her

Derfor bliver Howe ikke en succes i Manchester United:
– Ingen erfaring med at træne/lede en klub på højeste niveau
– Spillerne på holdet kender ham ikke
– Svært ved at få sine ideer igennem blandt store egoer
– Har aldrig arbejdet sammen eller med store egoer

ARROGANCEN!
Laurent Blanc (55 år) Frankrig
Favorit system: 
4-2-3-1
På kontrakt med/til: Al-ARayyan/funktionærlignende med 1 måneds opsigelse.
Spillerkarriere: Højt niveau (Bl.a. i SSC Napoli, Saint-Etienne, FC Barcelona, OL Marseille, Inter Milan, Manchester United og det franske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 8 år i Bordeaux, PSG og for det franske landshold.
Store titler: Ligue One x 4 og 4 x Coupe de la Ligue.
Særligt: Kåret til “Årets træner” i Ligue One x 1.
Andet: Har fået et ry for mere at gå efter pengene fremfor sin arbejdsgivers niveau.

Træner statistik: 398 kampe – 249 sejre – 77 remis – 72 nederlag = 62,56% sejre.

Derfor bliver Blanc en succes i Manchester United:
– Har spillet i klubben og kender den og ligaen
– Er stærk ift. autoriteter og store egoer

Derfor bliver Blanc ikke en succes i Manchester United:

– Engagementet kan der stilles spørgsmålstegn ved
– Ambitoner

KLUBMANDEN!
Ryan Giggs (47 år) Wales
Favorit system: 4-2-3-1
På kontrakt med/til: Wales/30.06.22.
Spillerkarriere: Højt niveau (Manchester United og det walisiske landshold).
Træner erfaring på primært niveau: 3 år i Manchester United (4 kampe) og for det walisiske landshold
Store titler:
Særligt:
Andet: Kæmper pt. med retssager omkring vold mod nogle kvinder.

Træner statistik: 34 kampe – 18 sejre – 6 nederlag – 10 nederlag = 52,94% sejre.

Derfor bliver Giggs en succes i Manchester United:
– Har spillet i klubben og kender den og ligaen
– Stærk motivator

Derfor bliver Giggs ikke en succes i Manchester United:

– Lille erfaring som træner generelt og klubtræner specifikt
– Har meget uro i sit privatliv

Kigger man på de 14 træneres sejrs procenter i den totale karriere er fakta:
Erik ten Hag 63,28%
Laurent Blanc 62,56%
Zinedine Zidane 62,50%
Julen Lopetegui 61,96%
Antonio Conte 58,77 %
Luis Enrique 58,71%
Diego Simeone 56,03%
Joachim Löw 54,93%
Roberto Mancini 54,91%
Didier Deschamps 53,92%
Brendon Rodgers 53,70%
Ryan Giggs 52,94%
Gareth Southgate 44,90%
Eddie Howe 41,83%
Michael Carrick 00,00%

Hvad angår de herres foretrukne spilsystemer, så fordeler de sig over hele 7 forskellige systemer:
4-3-3: Mancini, Lopetegui, ten Hag, Zidane og Enrique
4-4-2: Howe og Simeone
4-2-3-1: Giggs, Blanc og Southgate
4-1-4-1: Rodgers
3-5-2: Conte
3-4-2-1: Löw
3-4-1-2: Deschamps

Kigger man på de 7 trænere som jeg aktuelt ikke tror der er chance for at erhverve, og hvordan de foretrækker at stille op med deres hold, ser det således ud:

Pep Guardiola (50 år) Manchester City: 4-3-3 i en offensiv version.

Massimiliano Allegri (54 år) Juventus: 4-4-2 med dobbelt 6èr.

Julian Nagelsmann (34 år) Bayern München: 4-2-3-1/3-4-2-1 sidstnævnte er Nagelsmanns favorit, men indtil videre er den hyppigst benyttede den med 4 mand nede bagi.

Carlo Ancelotti (62 år) Real Madrid: 4-4-2

Thomas Tuchel (48 år) Chelsea: 3-4-2-1

Hans-Dieter Flick (56 år) Tyskland: 4-2-3-1

Jürgen Klopp (54 år) Liverpool: 4-3-3 i en offensiv version.

Tager man et kig rundt på 20 (+ Manchester United) af de større klubber i Europa stiller de således op her i efteråret 2021:

Bayern München
Primær formation: 4-2-3-1 (11 kampe)
Alternativ: 3-4-2-1 (3 kampe)

Borussia Dortmund
Primær formation: 4-3-3 offensiv (4 kampe) og 4-3-1-2 (4 kampe)
Alternativ: 4-4-2 (2 kampe), 4-2-3-1 (2 kampe), 3-4-2-1 (2 kampe) og 3-5-2 (1 kamp)

RB Leipzig
Primær formation: 4-2-3-1 (8 kampe)
Alternativ: 3-4-2-1 (3 kampe), 3-4-3 (1 kamp) og 4-4-2 dobbelt 6èr (1 kamp)

Chelsea
Primær formation: 3-4-2-1 (11 kampe)
Alternativ: 3-5-2 (4 kampe)

Manchester City
Primær formation: 4-3-3 offensiv (11 kampe)
Alternativ: 4-1-4-1 (3 kampe)

Arsenal
Primær formation: 4-2-3-1 (7 kampe)
Alternativ: 4-1-4-1 (2 kampe), 5-4-1 (1 kamp), 4-3-3 offensiv (1 kamp) og 4-4-2 (1 kamp)

Tottenham
Primær formation: 4-3-3 offensiv (6 kampe)
Alternativ: 4-2-3-1 (5 kampe), 4-3-1-2 (2 kampe) og 3-4-2-1 (1 kamp)

Liverpool
Primær formation: 4-3-3 offensiv (13 kampe)

Manchester United
Primær formation: 4-2-3-1 (11 kampe)
Alternativ: 4-3-1-2 (1 kamp og 4-3-3 (1 kamp)

FC Barcelona
Primær formation: 4-3-3 offensiv (8 kampe)
Alternativ: 3-5-2 (1 kamp), 3-4-1-2 (1 kamp), 4-2-3-1 (1 kamp) og 4-3-1-2 (1 kamp)

Real Madrid
Primær formation: 4-3-3 offensiv (9 kampe)
Alternativ: 4-4-1-1 (1 kamp), 4-1-3-2 (1 kamp) og 4-4-2 dobbelt 6èr (1 kamp)

Atletico Madrid
Primær formation: 3-1-4-2 (5 kampe)
Alternativ: 3-5-2 (3 kampe), 4-4-2 dobbelt 6èr (2 kampe), 4-3-3 offensiv (1 kamp) og 3-4-2-1 (1 kamp)

Villareal
Primær formation: 4-4-2 dobbelt 6èr (6 kampe) og 4-3-3 offensiv (6 kampe)
Alternativ: 3-5-2 (1 kamp) og 4-1-4-1 (1 kamp)

FC Sevilla
Primær formation: 4-3-3 offensiv (6 kampe)
Alternativ: 4-2-3-1 (4 kampe) og 3-4-2-1 (2 kampe)

AC Milan
Primær formation: 4-2-3-1 (13 kampe)

Juventus
Primær formation: 4-4-2 dobbelt 6èr (7 kampe)
Alternativ: 4-4-2 (3 kampe), 4-3-3 offensiv (1 kamp) og 4-3-1-2 (1 kamp)

SSC Napoli
Primær formation: 4-3-3 offensiv (9 kampe)
Alternativ: 4-2-3-1 (3 kampe)

Atalanta
Primær formation: 3-4-2-1 (11 kampe)
Alternativ: 3-4-21-2 (1 kamp)

Inter Milan
Primær formation: 3-5-2 (12 kampe)

PSG
Primær formation: 4-3-3 offensiv (8 kampe)
Alternativ: 4-4-2 dobbelt 6èr (1 kamp) 4-2-3-1 (3 kampe) og 4-3-1-2 (2 kampe)

LOSC Lille
Primær formation: 4-4-2 dobbelt 6èr (9 kampe)
Alternativ: 4-4-2 (5 kampe) og 4-2-3-1 (1 kamp)

Hvis man groft opsummerer:

3 mands forsvar: Inter Milan, Chelsea, Atletico Madrid og Atalanta

1 mands angreb: Bayern München, RB Leipzig, Chelsea, Arsenal, Manchester United, AC Milan og Atalanta

2 mands angreb: Inter Milan, LOSC Lille, Juventus, Atletico Madrid og Villareal

3 mands angreb (høje winger): Liverpool, Borussia Dortmund, Manchester City, Tottenham, FC Barcelona, Real Madrid, FC Sevilla og Villareal

2 defensive midt: Villareal, Juventus og LOSC Lille

4 mands forsvar:  Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, FC Barcelona, Real Madrid, Villareal, FC Sevilla, Juventus, SSC Napoli, PSG og LOSC Lille

Ovenstående variationer illustrerer at der nok ikke er en formel der kan benyttes alle steder. Klubberne skifter taktiske formationer afhængig af hvilke trænere der ansættes, og trænerne selv skifter også undervejs i en sæson, afhængig af hvilke spillere man har til rådighed, hvilken turnering der deltages i, vejrliget, modstandere, ude og hjemme osv osv. De dygtigste managere er umiddelbart dem, der har minimum en “Plan B” klar, og som kan justere/ændre sin opstilling undervejs i en kamp afhængig af forløbet.

Med gennemgangen af dette af mange flere, håber jeg læseren har kunnet danne sig et nogenlunde overblik over træner situationen i hvert fald hvad angår muligheder. Det meste er naturligvis subjektivt, men hvad til gengæld er nok så relevant, så er disse trænere reelt til rådighed for en klub som Manchester United, i enkelte tilfælde naturligvis mod at der betales (mange) penge til respektive arbejdsgivere, men når man betaler i dyre domme for de rigtige spillere, så kan og bør man naturligvis også betale store summer for den rigtige manager.

Indtil videre er Ole Gunnar Solskjær stadig træner/manager i klubben, men såfremt derouten fra de senere kampe fortsætter på blot nogenlunde samme niveau, vil jeg tro at han hurtigt bliver en historie, som jeg i hvert fald personligt hurtigst muligt ønsker at glemme.

Tak fordi du læste med – måske du blev lidt klogere – lidt mere vidende – eller måske bare spildte din tid – det må være op til dig selv, men under alle omstændigheder på gensyn 😉

 

 

KBH (DK) 27.10.21

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

DE 4-DOBBELTE VERDENSMESTRE URUGUAY!