DANMARK RAUS - HJULMAND RAUS!

LANDSHOLDETS UDRENSELSESKUR – HVAD NU?

“Efter ebbe kommer flod” hedder vist nok et godt gammelt udtryk, og hvis det kan overføres til at ebbe er skidt, eller som minimum datid, og flod er positivt, eller som minimum fremtid, så vil jeg håbe det danske landshold er den flod, som igen kan få bragt niveauet op, hvor det bør høre hjemme!

Med al respekt for de danske spillere, så råder vi i disse år ikke over “Hylde 1” spillere, uanset hvor meget visse danske medier, Hjulmand og Hr og fru Danmark postulerer det modsatte, men med Pierre-Emile Højbjerg og Christian Eriksen som stamspillere i engelske sub top klubber, Andreas “AC” Christensen som regelmæssig starter i FC Barcelona + spillere som Rasmus Kristensen, Joachim Andersen og Philip Billing som stamspillere i 3 Premier League klubber + spillere der er faste i klubber som bl.a. Benfica, Trabzonspor, Galatasaray, Frankfurt, Club Brugge og Hertha Berlin o.lign., burde man alligevel kunne mønstre et mandskab der meget passende er netop omkring de 10-14 bedste i verden, hvilket da også er lykkedes de senere år jfr. FIFA`s rangliste. Derfor er det selvsagt ekstra skærpende, pinligt og devaluerende for enhver logisk tankegang, at Danmark kan slutte sidst i en gruppe med perifere fodboldlande + Frankrig, men ikke desto mindre er det hvad der skete for kort tid siden, og derved må man naturligvis tænke nyt og anderledes.

Med denne indledning, vil jeg skåne læseren for mine betragtninger omkring hvorvidt Kasper Hjulmand er den rette eller ej. Min holdning må selv for den “blødeste chips i posen” være krystalklar.

Som et indspark i debatten af hvor meget, eller hvor lidt man kan få for den løn Hjulmand aflønnes med, vil jeg dog kort informere om hvordan lønningsniveauet er for øvrige ligestillede landstrænere. Kigger vi på VM`s 32 trænere, finder vi Hansi Flick og Gareth Southgate klart i spidsen, aflønnet årligt excl. bonusser, med henholdsvis ca. 50 og 45 millioner Dk.kr. Naturligvis hverken kan eller skal DBU, og en dansk landstræner sammenlignes med disse landes lønninger, men Hjulmands årsløn på en kontrakt der løber til udgangen af juli måned 2024, indbringer ham dog årligt acceptable 8,5 millioner Dk.kr. vel og mærke uden bonusser. Det er faktisk samme løn som f.eks. Luis Enrique (Spanien), den nu forhenværende belgiske træner Roberto Martinez, samt Gregg Berhalter (USA) oppebærer, og betydeligt mere end trænere, der er ansat som trænere i dansk sammenlignelige (størrelse og befolkningsantal) lande som f.eks. Uruguay, Serbien eller Kroatien. Diego Alonso (Uruguay) tjener f.eks. knap 6 millioner Dk.kr. årligt, den tidligere spillerlegende Dragan Stojkovic (Serbien) hiver knap 4 millioner Dk.kr. ind årligt, mens stakkels Zlatko Dalic (Kroatien) må “nøjes” med blot 3,5 millioner Dk.kr årligt, en løn der formentlig må suppleres af flaskeindsamling og periodevis prostituering. Sammenlignelige danske trænere i udenlandske klubber som f.eks. Thomas Frank i Brentford og Bo Svensson i Mainz, tjener omkring henholdsvis 13 og 26 millioner Dk.kr. årligt, og har i hvert fald for sidstnævntes vedkommende en betydeligt mildere skat end Hjulmand. Og dermed ikke et ord med om Hjulmands løn, kompetencer og personlighed i denne artikel 😉

Nu til spillertruppen, hvor der i lighed med EM 88 og VM 10, var udtaget spillere, der enten var “over the hill” og/eller simpelthen dårligt fik spilletid i deres klubber. Begge slutrunder var pinlige for Danmark, akkurat som det vi så her i Qatar, og således må det give stof til eftertanke hos de ansvarlige, og om ikke andet så i hvert fald hos undertegnede, der på stedet kræver minimum 5 spillere pensioneret, naturligvis ikke nødvendigvis på livstid, for skulle andre svigte og/eller deres eget niveau igen hæve sig markant, skal de naturligvis kunne være emner.

Kvintetten er: Kasper Schmeichel, Simon Kjær, Daniel Wass, Andreas Cornelius og Martin Braithwaite, med spillere som Yussuf Poulsen, Jens Stryger Larsen, Thomas Delaney, Robert Skov og Mathias Jensen på “vippen” af forskellige årsager.

Kasper Schmeichel runder næste år 37 år, og vil til næste EM i 2024 være tæt på 38 år. Han er stadig, trods kritik af både indsats og form m.v, fast mand i Nice, men med al respekt for efternavn, meritter og alt andet midt imellem, så betragter jeg hans tid på landsholdet som slut. Han har af naturlige årsager, aldrig været den højeste målmand, men han har til en vis grad kompenceret herfor, med fine reflekser og mod. De senere kampe har han dog set noget tung ud, og målet som Australien scorede burde en topkeeper snupper. Schmeichel ligesom “bare” falder til siden, og strækker sine alt for korte arme ud – avvs det så ikke godt ud. Desuden går han efterhånden også mere op i at brokke sig over alt muligt før, under og efter kampen, så inden han opnår decideret status af kværulant, ville jeg sige tak for tro tjeneste, men nu skal vi se fremad, og ja, møgærgerligt at du ikke nåede din forståelige ambition, nemlig at overgå farmands landskampsrekord.

Simon Kjær runder 34 år omkring der hvor de næste landskampe i 2023 starter, og vil være på vej mod de 36 år, når EM slutrunden går i gang. Hans kontrakt i AC Milan udløber i sommeren 2024, men jeg tvivler på at klubben ønsker at beholde ham så længe. Han har ikke fået meget spilletid siden sin lange skade, og i de kampe både for klub og for landshold, man har set ham, har det ikke været imponerende. Stivbenet, svære vendinger og om muligt endnu langsommere end tidligere. Sorry captain – tiden er rindet ud – koncentrer dig om at holde karrieren kørende på klubplan, for landsholdet bør være et afsluttet kapitel.

Daniel Wass samme alder som Kjær, og for længst på retræte i den hjemlige andedam. Har en mistanke om at han selv “kaster håndklædet” i ringen, men hvis ikke, så bør landstræneren meddele ham at “festen slutter her”.

Andreas Cornelius har aldrig som sådan været venner med den lille runde kugle, men han var trods alt relativ hurtig og målfarlig tidligere, i hvert fald på lavere niveau i klub og på landshold, men det virker ærlig talt i bedste fald tragikomisk når den stor mand tumler forvirret rundt på banen, med en teknik som selv ikke “Lars” ville påskønne. Vi har lidt ala`samme type, i hvert fald bygningsmæssigt, men 10 år yngre luskende rundt nede i Norditalien, så slutningen på landsholdskarrieren kan passende skrives nu.

Martin Braithwaite har levet på sin fart i nogle år, for teknisk er han ikke meget bevendt, og foran kassen sker der sjældent andet end fatale missere. Han har allerede fået et utal af landskampe mere end talentet berettigede til, og nu kan man da om ikke andet bruge alderen som et argument, så man i det mindste ikke kommer på kant med “The lord” som ham her jo snakker en del om. Farvel og tak.

Med disse spillere ud og andre “sat på pause” foreslår jeg disse 23 spillere til de to første kampe i marts måned 2023 mod henholdsvis Finland og Kazakhstan, og så beder jeg til at den til den tid siddende landstræner, i modsætning til hvad Hjulmand har gjort, eksperimenterer lidt mere, både på målmandsposten, men også på midtbanen. Når der skal spilles 10 kampe + formentlig yderligere et par deciderede testkampe og så det som kommer på i foråret 2024 op til EM, er der rigelig tid til både at se nye yngre kræfter an i trods alt betydende kampe + til sidst – f.eks. de kampe i 2024, at spille det endelige hold sammen.

(Alderen der er anført er når næste landskamp i 2023 spilles)

Målmænd:
Oliver Christensen (24 år) – Hertha Berlin
Frederik Rønnow (30 år) – Union Berlin
Daniel Iversen (25 år) – Leicester City
Forsvar:
Rasmus Kristensen (25 år) – Leeds United – højre back
Alexander Bah (25 år) – SL Benfica – højre back
Joakim Mæhle (25 år) – Atalanta Bergamo – venstre back
Victor Kristiansen (20 år) – FC København – venstre back
Victor Nelsson (24 år) – Galatasaray – central forsvar
Joachim Andersen (26 år) – Crystal Palace – central forsvar
Andreas “AC” Christensen (26 år) – FC Barcelona – central forsvar
Midtbane:
Pierre-Emile Højbjerg (27 år) – Tottenham Hotspur
Christian Eriksen (31 år) – Manchester United
Christian Nørgaard (28 år) – Brentford FC
Casper Nielsen (28 år) – Club Brugge
Philip Billing (26 år) – Bournemouth
Morten Hjulmand (23 år) – US Lecce
Jesper Lindstrøm (23 år)  Eintracht Frankfurt
Maurits Kjærgaard (19 år) – RB Salzburg
Angreb/wing:
Mikkel Damsgaard (22 år) – Brentford FC
Rasmus Højlund (20 år) – Atalanta Bergamo
Andreas Skov Olsen (23 år) – Club Brugge
Jonas Wind (24 år) – VfL Wolsburg
Gustav Isaksen (21 år) – FC Midtjylland

Til observation/mulig udtagelse:
Målmænd:
Mads Hermansen (22 år) – Brøndby IF
Filip Jørgensen (20 år) – Villareal B
Peter Vindahl Jensen (25 år) – AZ Alkmaar
Forsvar:
Jens Stryger Larsen (32 år) – Trabzonspor (højre/venstre back)
Jacob Rasmussen (25 år) – Feyenoord Rotterdam – central forsvar
Jannik Vestergaard (30 år) – Leicester City – central forsvar
Midtbane:
Thomas Delaney (31 år) – Sevilla FC
Mathias Jensen (27 år) – Brentford FC
Matt O`Riley (22 år) – Celtic Glasgow
Oliver Abildgaard (26 år) – Celtic Glasgow
Morten Frendrup (21 år) – Genoa CFC
Angreb/wing:
Kasper Dolberg (25 år) – Sevilla FC
Marcus Ingvartsen (27 år) – Mainz 05
Yussuf Poulsen (28 år) – RB Leipzig
Jacob Bruun Rasmussen (24 år) – 1899 Hoffenheim
Robert Skov (25 år) – 1899 Hoffenheim
Jens Odgaard (23 år) – AZ Alkmaar

Danmark skal spille minimum 10 landskampe i 2023, alle EM kvalifikationskampe, og da EM, akkurat som VM, efterhånden er blevet et socialt eksperiment, hvor det elitære er godt devalueret til fordel for masserne, kan man næsten ikke undgå at kvalificere sig, hvilket man da også kan sige i Danmarks tilfælde. Modstanderne i en nærmest tragikomisk gruppe er Finland, Kasakhstan, Nordirland, Slovenien og kronen på værket – eller måske rettere det som blev siddende efter første skyl, mægtige San Marino. Ja man tror det er løgn, men det giver da i det mindste den siddende landstræner, noget nær alverdens muligheder for at spille nye folk ind på et efterhånden slidt mandskab, og hvis respektive spillere ikke er skadede og/eller helt udenfor deres respektive klubbers bedste mandskab, foreslår jeg i skrivende stund denne start 11èr: Oliver Christensen – Rasmus Kristensen, Joachim Andersen, Andreas “AC” Christensen, Joakim Mæhle – Pierre-Emile Højbjerg, Christian Eriksen, Jesper Lindstrøm – Andreas Skov Olsen, Rasmus Højlund, Mikkel Damsgaard. 

Det er naturligvis vitalt at Mæhle får fundet sit gamle jeg frem igen, at Lindstrøm opretholder sit nuværende, at Damsgaard muligvis skifter klub, at Skov Olsen hæver niveauet fra den belgiske hyggerække + at Højlund evner at navigere som den store targetman der skal fylde i feltet, ligge af og tage fra efter behov. Men mulighederne er der bestemt, og ellers er der faktisk fine muligheder på bænken, hvor alle blandt de 23 foreslåede spillere, bør testes i løbet af 2023, så den egentlige startformation er på plads når testkampene finder sted i foråret 2024.

Med disse ord, slutter jeg for denne gang, og jeg håber i, enige eller ej, har fornøjet jer undervejs – ja og så på snarlig genlæs 😉

København (DK) 02.12.22

Kilder:
www.transfermarkt.de
www.financefootball.com
www.totalsport.com

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

DANMARK RAUS - HJULMAND RAUS!