KVARTFINALERNE OVERSTÅET!

ALT HVAD DU BØR VIDE OM VM 22 FINALEN!

Man synes vel dårligt dette VM er startet, før vi nu kun mangler den vigtigste kamp – nemlig finalen, og selvom der har været en del uro undervejs, bl.a. med besynderlige resultater hist og pist, så virker alt som “det gamle”, når man kigger på de to finalister, der hver især står noteret for 2 VM titler, og nu er klar til deres tilsammen 10ènde VM finale, fordelt med 6 til Argentina og 4 til Frankrig. Begge lande har spillet stærkt under denne slutrunde, og som det ofte er, når man når helt frem til den ultimative kamp i en så stor slutrunde, er et svært at udpege en egentlig favorit.

Herunder præsenteres de to mandskaber, under forudsætning af at de stiller op i de forventede opstillinger. Det eneste der på forhånd er sikkert, er at Frankrig må undvære de skadede Lucas Hernandez og Adrien Rabiot, mens Argentina må se bort fra Papu Gomez. Der er til det sidste tvivl om hvorvidt Karim Benzema er til rådighed eller ej for “Les Bleus”.

Frankrig: 4-2-3-1

Argentina: 4-4-2

Hugo Lloris (Tottenham Hotspur – 35 år/144 lk): 7
Emiliano Martinez (Aston Villa – 30 år/25 lk): 8
Det er ikke hver dag man ser to keepere fra hver sit Premier League hold, stå overfor hinanden i en VM finale, og da slet ikke, når der, med al respekt for både Spurs og Villa, langt fra er tale om de absolutte topklubber. Men begge keepere, her over en årrække ført en relativ anonym tilværelse, hvor franskmanden er i gang med sæson nr. 11, absurd nok uden at have vundet noget som helst i bedste (værste) Spurs stil, så er Martinez blot i gang med sæson nr. 3 for Villa, hvortil han kom efter hele 6 udlån, mens han reelt var ejet af Arsenal, hvortil han kom som blot 17 årig. Om han får “lov” til at blive i Aston Villa, må anses som tvivlsomt, for udover stærke reflekser, har han den højde og drøjde, som især de store klubber savler over, så dette VM kan i allerhøjeste grad blive hans helt store udstillingsvindue for fremtiden. Omvendt skal den snart 36 årige Lloris nok ikke så meget videre efter Spurs, med hvem han har kontrakt til sommeren 2024. Lloris er som bekendt anfører for “Les Bleus”, og har stået en rigtig fornuftig VM turnering hidtil, hvor han ikke, som han tidligere i karrieren gjorde lidt for ofte, har sjusket dumme mål ind bag sig. Hans reflekser er altid stærke, og på trods af en beskeden højde har han faktisk set fin ud i luftspillet, hvor han dog altid har sin faste makker Varane til at rydde op for sig.

Jules Kounde (FC Barcelona – 24 år/17 lk/0 mål): 7
Nahuel Molina (Atletico Madrid – 24 år/26 lk/1 mål): 8
Den nu forhenværende Sevilla stopper Kounde, har det meste af sin karriere været placeret i det centrale forsvar, men både hos Barca og ikke mindst her for “Les Bleus”, har han oftest været benyttet som højre back, hvilket hans hans blot 180 cm. også giver mest anledning til. Han fylder for lidt i det centrale forsvar, men har vist sig som en nyttig back, der med tilbageholdenhed og koncentration, går godt i spænd med resten af forsvaret + den defensive midtbane. Hans modpart for “Albiceleste” er omvendt en rendyrket back, eller måske nærmere en moderne wingback, der suser op og ned af siden, og også gerne går med spillet centralt, hvilket hans fine teknik berettiger ham til. Han har været en af sit holds bedste under dette VM, og den tidligere Udinese back, vil blive jaget vildt efter VM, selvom Atletico Madrid nok vil gøre deres for at holde på ham.

Raphaël Varane (Manchester United – 29 år/92 lk/5 mål): 9
Christian Romero (Tottenham Hotspur – 24 år/18 lk/1 mål): 7
Den ofte skadede United stopper, har formentlig været denne slutrundes stærkeste midterforsvarer, og som en af 6 verdensmestre i den forventede start 11èr, hviler der selvsagt et enormt ansvar på den rutinerede spillers skuldre. Han virker sikker både i fødder og hovedspil, og det skal blive interessant at se ham dæmme op for de vævre argentinske angribere, som helt sikkert vil volde ham en del problemer. I den modsatte ende finder vi Romero, der bestemt også har haft en god slutrunde, men enkelte udfald har dog betydet at hans makker Otamendi har skullet finde ekstra ressourcer frem, og der er ingen tvivl om at han vil få sit hyr med den kæmpestore Giroud, som både overmatcher ham og makkeren i hovedspillet. Romero kan, helt i bedste argentinske lurendrejer stil, dog finde små tricks frem, og man skal ikke være nervøs for at han ikke tør bruge dem i bestræbelserne på at stoppe “Les Bleus” angrebsmaskine.

Dayot Upamecano (Bayern München – 24 år/11 lk/1 mål): 7
Nicolas Otamendi (SL Benfica – 34 år/99 lk/4 mål): 7
Jeg tror Deschamps prioriterer Upamecanos hurtighed overfor Konates bedre hovedspil, alene fordi han kommer til at stå overfor bl.a. den lille lynhurtige Alvarez i flere situationer, og da makkeren Varane ikke er den hurtigste, bliver meget op til Upamecano. Bayern München spilleren har ellers langtfra haft en super slutrunde, hvor han indimellem har set stresset ud, og han er da også en af de spillere med mindst erfaring fra ypperste niveau, hvilket både hans antal landskampe og hidtidige klubkarriere vidner om. Omvendt er Otamendi den måske mest rutinerede midterforsvarer til VM udover måske Pepe fra Portugal, og den bastante spiller runder 100 landskampe med denne finale, som meget vel kan tænkes at blive hans sidste for “Albiceleste”, idet yngre kræfter presser sig på. Hvad Otamendi måske ikke har i hurtighed, har han i en ekstrem vindervilje, der især i hans yngre dage indbragte ham ikke så få kort. Han har kunnet styre sig nogenlunde i dette VM, lad os se om det holder hele vejen, for franskmændene vil naturligvis forsøge at bringe ham ud af kurs.

Theo Hernandez (AC Milan – 25 år/12 lk/2 mål): 8
Nicolas Tagliafico (Olympique Lyon – 30 år/47 lk/0 mål): 6
Storebrors skade blev lillebrors held kan man sige, og det tror jeg ikke just har været en ulempe for Frankrig, idet jeg personligt vurderer Milan backen over Lucas i Bayern München. Theo trådte sidste sæson for alvor ind i de “voksnes rækker”, da han var en af nøglespillerne på det italienske mesterhold, og selvom han kun lige har rundet 10 landskampe, virker han rolig og rutineret i sit spil, hvor han både defensivt og offensivt er særdeles påpasselig. Han er vel umiddelbart en top 3 venstre back på verdensplan her og nu, og en af Frankrigs absolutte nøglespillere i VM finalen, hvor hans modpart er knapt så højt rangeret. Tagliafico har aldrig rigtig optrådt på de fineste adresser, og efter mange år i Ajax, er han nu at finde i Lyon, hvor han efter sigende gør det fornuftigt når han spiller. Han kæmper med Acuna om pladsen om venstre back, men med 4 mand bagude, ligner det at Tagliafico vinder duellen, hvorimod den mere offensive Acuna nok kommer i spil, såfremt Scaloni vælger 5 mand i bagkæden.

Youssouf Fofana (AS Monaco – 23 år/7 lk/0 mål): 6
Leandro Paredes (Juventus – 28 år/50 lk/4 mål): 7
Den i den store offentlighed ukendte Fofana, har reelt overtaget den det mangeårige stabile defensive holdepunkt, Kantes plads, hvor han skal ligge og screene den bagerste midtbane, og sørge for at der intet kommer forbi til forsvaret. Det er blot 3 måneder siden han fik sin debut for “Les Bleus”, og han har reelt kun optrådt et par sæsoner i Ligue One, så rutine er en “by i Rusland” for den hærdebrede Paris fødte spiller, der er kendt for et enormt løbepensum, masser af fysik, men en trods alt beskeden teknik og et overblik som bestemt ikke er på højeste niveau endnu. Potentialet er dog tydeligt, spørgsmålet er blot om det er for tidligt at blive kastet for “løverne”, men alternativet er om muligt endnu mere urutineret (Camavinga), og det tør Deschamps trods alt nok ikke. I øvrigt er det nogenlunde den placering som Deschamps selv udfyldte hovedparten af sin imponerende karriere, så man må tro at han ved hvad han gør, når han vælger Fofana som makker til Tchouameni. På den argentinske side ser det ud til at Paredes vælges som det centrale holdepunkt, i hvert fald i en 4-4-2 formation, og den boldsikre men indimellem humørsvingende Juve spiller, kan på sine bedste dage være en kæmpe mundfuld for de fleste, men omvendt kan han også præstere som en “pose nødder”. Vi får se hvilket spillehumør manden med det borende øjne vælger til finalen. Nok så vigtigt for hvilken betydning Scaloni håber og tror Paredes vil have, er at han er udstyret med det i Argentina nok så vigtige nr. 5. Udover 10 tallet, er nr. 5 i Sydamerika generelt og Argentina i særdeleshed, et nærmest mytisk nummer. The “Cinho” er spilleren der på den defensive midtbane binder det hele sammen, det er ham med overblikket, spilforståelsen og ham der sætter ind med de vigtige tacklinger. Der er noget at leve op til for Paredes, for Argentinas tidligere store 5ère har været legender som bl.a. Rattin, Gallego, Redondo og Mascherano blot for lige at nævne en lille håndfuld.

Aurelien Tchouameni (Real Madrid – 22 år/20 lk/2 mål): 8
Enzo Fernandez (SL Benfica – 21 år/9 lk/1 mål): 7
Begge har været lysende højdepunkter blandt de yngre spillere i denne VM slutrunde, og i hvert fald førstnævnte har i hvert fald fået franskmændene til at glemme Pogbas fortræffeligheder sidst da “Les Bleus” vandt VM, for den meget sammenlignelige spiller, tilmed også af udseende (dog uden det fjollede hår), bevæger sig nærmest synkront som Pogba, dog virker han hurtigere i vendinger og løb, hvilket bestemt er noget Deschamps har fremhævet omkring denne kommende stjernespiller. Han er nøglen på midten for Frankrig, hvor han givetvis vil få ikke så få direkte dueller med “damplokomotivet” Fernandez, der bliver banens yngste spiller. Benfica terrieren er allerede jaget af store klubber, og et prisskilt på +100 millioner Euro er “smidt om halsen” på ham, men i hvert fald her i det beskyttede miljø, virker han upåvirket, og det skal blive yderst interessant at se hvordan en så uerfaren spiller håndterer det ekstreme pres, som uvilkårligt er i en VM finale.

Ousmane Dembele (FC Barcelona – 25 år/34 lk/4 mål): 7
Rodrigo De Paul (Atletico Madrid – 28 år/50 lk/7 mål): 7
Ikke just samme typer spillere, i det Dembele er oplagt højre wing/kant spiller for både klub og land, mens De Paul i langt højere grad er en slidstærk midtbanespiller med udpræget defensive styrker. De Paul vil dog fra start givetvis blive placeret lidt til højre, som i semifinalen, men han rykker automatisk ind, akkurat som MacAllister gør i modsatte side. Dembele er en gudsbenådet tekniker, men selvom han har haft en hæderlig slutrunde, vil det være direkte usandt at påstå at han har shinet sådan for alvor, og en Coman må vel presse sig på et eller andet sted, hvis ikke Barca spilleren tager sig gevaldigt sammen.

Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain – 23 år/65 lk/33 mål): 10
Alexis MacAllister (Brighton – 23 år/13 lk/1 mål): 7
Ja det er lidt som nat og dag, at sammenligne disse to typer spillere, og det skal man heller ikke nødvendigvis, for hvor Mbappe er udpræget venstre wing/angriber, så er MacAllister jo tydeligvis mere en central kontrollerende midtbanespiller, der som beskrevet under De Paul, søger ind for at overbefolke den argentinske midtbane, så de på den vis får overtaget på den del af banen. Mbappe har scoret 5 mål og vel levet op til de flestes forventninger, selvom han måske ikke i hver kamp overløber alle, og i hvert fald ikke kunne overløbe Kyle Walker, så er han en så ekstrem trussel, at han uvilkårligt trækker et par mand til sig konstant, og ja, det er svært at se hvem fra det argentinske hold, der skal kunne holde denne spurter hvis han først får frit rum. Man må tro Argentinerne vil gå særdeles hårdt til hans bentøj, så for kampens forløb må man krydse fingre for at han holder til det.

Antonie Griezmann (Atletico Madrid – 31 år/116 lk/42 mål): 9
Lionel Messi (Paris Saint-Germain – 35 år/171 lk/96 mål): 10
Uha uha – her har vi virkelig at gøre med et par af branchens sværvægtere, som dog på hver sin måde, har haft vidt forskellige karriere forløb. Hvor Griezmann i udpræget grad har shinet for landsholdet, ved alle jo at Messi i nærmest årtier skubbede Barcelona frem til utallige triumfer, men i modsætning til franskmanden, mangler sin VM guldmedalje. Griezmann har været sit lands bedste spiller denne gang, ja også bedre end Mbappe og Varane, og spilleren der blev udråbt som VM`s 3´de bedste spiller i 2018, er vital for at spillet flyder for “Les Bleus”. Han binder det hele sammen med et enormt løbepensum, og her på sine ældre dage er han gået fra en mere udpræget målscorer, til at være i oplæggerens rolle, hvilket illustreres af hidtil 3 assist under dette VM. Messi kender vi jo alle tror vi, men selvom undertegnede aldrig har været fan af hverken ham, er jeg blevet overrasket over hans præstationer hidtil under slutrunden. Han løber af naturlige årsager ikke så meget som tidligere, men teknisk og visionært er han et niveau over alle øvrige spillere til hele VM, og det kan blive den afgørende faktor når guldet skal hentes.

Oliver Giroud (AC Milan – 36 år/119 lk/53 mål): 8
Julian Alvarez (Manchester City – 22 år/18 lk/7 mål): 8
På en skidt dag et sted i Indien, kunne det være far og søn, men uanset hvad så er 14 år mellem de to holds frontangribere voldsomt. De har hver scoret 4 mål i slutrunden, men er ellers så vidt forskellige spillertyper, som man næsten kan opstøve. Giroud er den kæmpestore, fysisk kompetente og ekstremt hovedspilsstærke boksspiller, der konstant lusker rundt inde omkring straffesparkspletten, og når han først lugter “blod” (mål), er han reelt umuligt at dæmme op for, for han kaster sine 193 cm velbyggede krop ind i kampen, uanset hvilke følger det kan få. Den 23 cm kortere Alvarez er en helt anderledes type. Han er en lille kompakt og lynhurtig angriber, der gerne kommer lidt bagfra i angrebet, hvor han kan bruge sin hurtighed og opportunisme, til at skabe plads, og hans samarbejde med Messi er allerede på et højt plan.

Didier Deschamps (54 år – træner for Frankrig siden 2012 – 138 kampe/89 sejre/27 remis/22 nederlag – sejrs gennemsnit på 64,49%)
Lionel Scaloni (44 år – træner for Argentina siden 2018 – 56 kampe/37 sejre/14 remis/5 nederlag – sejrs gennemsnit på 66,07%)
Begge trænere med en fortid som topspillere, dog med Deschamps mærkbart i front, da denne som bekendt var kaptajn da han som aktiv vandt både EM og VM med “Les Bleus”, og efter at det lykkedes ham som træner også at vinde VM i 2018, trådte han ind i en uhyre eksklusiv “klub” som kun tæller yderligere 2 medlemmer, nemlig Franz Beckenbauer og Mario Zagallo. De 3 er nemlig de eneste trænere i historien, som det er lykkedes at vinde VM både som aktiv og som træner, og skulle det lykkedes Deschamps at føre Frankrig frem til endnu en triumf, går han alene i spids for den “klub”, og matcher så i øvrigt Mario Pozzo, som gjorde Italien til verdensmestre i 1934 og 1938, men som dog i modsætning til Beckenbauer, Zagallo og Deschamps ikke havde en ligeså imponerende karriere. Han står overfor den 10 år yngre Scaloni, der var med i den flok af unge frembrusende argentinere, der tilbage i 1997, vandt VM for U 20 landshold. Her var Scaloni i øvrigt på hold med sine 2 nuværende assistenter Walter Samuel og Pablo Aimar, ligesom et par andre nok så velkendte argentinske spillere i skikkelse af Juan Manuel Riquelme og Esteban Cambiasso også figurerede på det uhyre stærke mandskab. Begge trænere er ikke udpræget offensive i deres tilgang til spillet, og de holder begge af et par bastante typer centralt på midtbanen, helst med defensive tendenser. Taktisk er de begge dygtige, dog med en mindre overvægt til den snu Deschamps, hvorimod Scaloni kan være mere umiddelbar.

Med denne gennemgang af de to mandskaber, er det tid til at bringe lidt info frem i lyset:
– Hvis Messi spiller denne kamp, ryger han helt i spidsen som den spiller i historien med flest kampe i VM sammenhæng. Aktuelt er han lige med Lothar Matthäus, de har hver 25 kampe i VM slutrunde sammenhæng.
– Hvis Deschamps vinder VM som træner for anden gang, matcher han Italiens Vittorio Pozzo, som formåede dette med Italien i 1934 og 1938.
– Scores der 3 mål udlignes 2018 totalen, mens 4 mål overgår den. Aktuelt er der scoret 166 mål i 63 kampe, hvilket giver et snit pr. kamp på 2,63 mål. I VM 18 blev der scoret 269 mål i 64 kampe, hvilket gav et målsnit pr. kamp på 2,64.
– De to nationer har mødtes 3 gange hidtil i VM slutrunde sammenhæng. Første gang var i 1930, hvor Argentina vandt 1-0. Næste gang var så i 1978, hvor begge var en del af den såkaldte “Dødens gruppe” sammen med Italien og Ungarn. Her vandt Argentina 2-1, og sidste gang de bragede sammen var så i 2018, hvor “Les Bleus” vandt 4-3.
– På alle tiders VM rangliste er Argentina placeret som nr. 3 med Frankrig som nr. 3. Nr. 1 er Brasilien foran Tyskland, mens Italien er mellem Frankrig og Argentina som nr. 4. Uanset VM finalens udkom, ændres placeringerne ikke.
– 445 spillere har nydt sejrens sødme, og løftet VM trofæet i historien. Kun 1 (Pele) har prøvet det 3 gange, mens indtil videre 20 spillere har gjort det 2 gange. Vinder Frankrig vil de 20 dobbelte vindere blive forøget til 30, idet der i den franske trup, er 10 gengangere fra 2018 truppen (Lloris, Mandanda, Areola, Varane, Griezmann, Mbappe, Giroud, L Hernandez, Pavard og Dembele).
– Kun Pele og Vava har tidligere formået at score i 2 VM finaler som de har vundet. Mbappe og/eller Griezmann kan udligne de 2 brassere, såfremt de scorer i, og vel og mærke vinder VM 22 finalen.
– Såfremt Frankrig vinder VM finalen, og Lloris spiller kampen, vil han blive den første i historien til at være anfører for 2 VM guld hold.
– Historisk set har de 2 nationer mødt hinanden 12 gange, hvoraf Argentina har vundet de 6, 3 er endt remis, mens Frankrig har vundet de resterende 3 kampe.
– Uanset hvem der vinder VM i Qatar, vil aldersrekorderne ikke blive slået. Ældste VM vinder nogensinde er således Dino Zoff, der var 40 år og 133 dage gammel, da han og Italien vandt VM 82. Yngste VM vinder nogensinde er Pele der blot var 17 år og 249 dage, da han og Brasilien vandt VM 58.

Ja med alt denne info in mente, tænker jeg du/vi er klar til endnu en VM finale, hvor jeg personligt ikke har nogen favorit, hvorfor jeg kan nyde kampen i relativ fred og ro 😉

Tak fordi du læste med, og på genlæs!

KBH (DK) 17.12.22

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

KVARTFINALERNE OVERSTÅET!