ALT HVAD DU BØR VIDE OM VM 22 FINALEN!

VM 22`S SIDSTE ORD OG FAKTA – I DENNE OMGANG!

Så fik vi afsluttet historiens 22ènde VM, og det er blevet tid til at uddele priser, helt i FIFA`s ånd, også selvom vi ikke nødvendigvis er enige. Personligt var det mit 13ènde VM foran dummekassen, med debuten i 1974 i frisk erindring, og her et par dage efter det hele sluttede, tænker jeg det var et VM sådan lidt over middel i underholdningsniveau, med en finale relativ tæt på toppen, i hvert fald da det først begyndte at gå stærkt. Individualister har der været en del af, hvoraf Messi, Modric og Mbappe selvsagt lyser klarest, da der på forhånd var enorme forventninger til dem alle 3, hvilket man jo må sige de hver især formåede at leve op til. Det er bestemt ikke altid at de største stjerner formår at shine når det virkelig gælder, men når de gør det glædes man ekstra.

I mine 13 VM finaler, er det vel omkring lidt over halvdelen der er afgjort af en af de på forhånd udråbte megastjerner, startende med Gerd Müllers sejrsmål i VM 74 finalen, efterfulgt af Mario Kempes 2 kasser i VM 78 finalen, Paolo Rossis ene mål i VM 82 finalen, Zidanes 2 mål i VM 98 finalen, Ronaldo 2 mål i VM 02 finalen, Iniestas ene guldbold i VM 10 finalen og Mbappes mål i VM VM 18 finalen, og her i 2022 udgaven, må man sige vi blev forkælet i uhørt grad på netop det parameter. 3 mål af Mbappe og 2 af Messi – turneringens 2 største navne – hvad kan man dog ellers forlange, uanset hvem man holder med, og ja jeg medgiver gerne at jeg før finalen heppede på Frankrig, men når en 35 årig spiller som Messi kan steppe op på det niveau, efter så mange skuffelser med landsholdet, så må man lette på hatten. Han bragte sig i min optik ind i den ganske særlige gruppe af unormalt store stjernenavne, hvor “kollegaerne” er Diego Maradona, Pele og Franz Beckenbauer. De 4 står for mig hver især som det ypperste fodbold historien har bragt os, og ja kun for mange skader til Ronaldo Nazario, betyder at den brasilianske super bomber, ikke gør feltet til en kvintet!

Målmæssigt blev vi også beriget, i det VM 22 samlet set gav os 172 mål i de 64 kampe, hvilket giver et målsnit pr. kamp på 2,69. Det overgår seneste VM i 2o18, hvor snittet hed 2,64 mål pr. kamp, og vi skal faktisk tilbage til VM 94, for at finde et bedre målsnit. Dengang i USA blev der i de 52 kampe scoret 141 mål, hvilket gav et målsnit pr. kamp på 2,71. Mest målrige VM var i 1954, hvor der blev scoret 140 mål i 26 kampe, og et målsnit på ekstreme 5,38 mål pr. kamp. Samlet set placerer VM 22 sig som nr. 12 ud af de 22 VM på målsnitskontoen.

Herunder kommer så mine subjektive og objektive vurderinger fra VM 22.

VM`s bedste spiller: Lionel Messi
nr. 2: Kylian Mbappe
nr. 3: Antoine Griezmann

VM`s bedste keeper: Emiliano Martinez

VM`s bedste unge spiller: Josko Gvardiol

Turneringens bedste mål: Richarlisons saksespark mod Sydkorea

Turneringens flophold: Danmark.

Større spillere der særligt floppede: Robert Lewandowski, Harry Kane, Thomas Müller, Christian Eriksen, Eden Hazard, Luis Suarez, Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku og Gareth Bale.

Unge lyspunkter: Enzo Fernandez (21 år), Josip Gvardiol (20 år), Jurrien Timber (21 år), Jude Bellingham (19 år), Yunus Musah (20 år), Jamal Musiala (19 år), Goncalo Ramos (21 år) og Moises Caicedo (21 år).

Spillere + 35 der imponerede: Luka Modric (37 år), Lionel Messi (35 år) og Pepe (39 år).

Større spillernavne vi formentlig ikke ser til VM igen: Lionel Messi, Luka Modric, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Thomas Müller, Kyle Walker, Gareth Bale, Neymar, Nicolas Otamendi, Andres Guardado, Guillermo Ochoa, Kasper Schmeichel, Simon Kjær, Oliver Giroud, Raphaël Varane, Hugo Lloris, Antoine Griezmann, Manuel Neuer, Sergio Busquets, Jordi Alba, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Axel Witsel, Eden Hazard, Dries Mertens, Ivan Perisic, Thiago Silva, Dani Alves, Luis Suarez, Edinson Cavani og Diego Godin.

VM rekorder:
– Kylian Mbappe scorede 3 mål i finalen, hvorved han udlignede Geoff Hurst fra 1966, og da han også scorede 1 mål i VM 18 finalen, er han således historiens eneste spiller, der har formået at score 4 mål i VM finaler.
– Lionel Messi manglede “kun” VM trofæet i sin pokalhøst, hvis man kigger på “The big four” – Han har nu vundet Ballon dÒr, VM, EM/CA + Champions League, hvilket bringer ham i “klub” med Gerd Müller, Franz Beckenbauer, Zinedine Zidane, Ronaldinho og Rivaldo, som de eneste 6 spillere i historien, som har vundet minimum een`af hver af disse 4 ting.
– Samme Messi kom op på 26 VM slutrundekampe, hvorved han overgår den hidtidige rekordindehaver Lothar Matthäus.
– Cristiano Ronaldo er den eneste spiller i historien der har formået at scoret minimum 1 mål i 5 forskellige VM slutrunder.
– Frankrig blev med 16 mål, det mest scorende hold til dette VM. Samme antal i øvrigt som Belgien duksede med i 2018.
– Der er aldrig scoret så mange mål (172) som under dette VM.

De bedste ting ved dette VM – internt og eksternt:
– De mange mål, heriblandt flere flotte!
– At de to store stjerner Messi og Mbappe levede op til de ekstreme forventninger!
– At DR 1 i opløbet fik Frank Arnesen med i studiet til at pifte det lidt op!
– Nærmere morsomt var det at høre den allestedsværende Rasmus Tandholt i dybeste alvor, stå og fortælle os seere, at de mange slaver eller til nød tvangsarbejdere, der trissede monotont rundt i gaderne i starten af VM, virkelig var fans af respektive landshold. At man så noterede sig tilfælde hvor samme inder eller bangladesher, med få timers mellemrum blev set iklædt flere forskellige landsholdstrøjer, ja se det var kun noget den evigkloge Tandholdt fandt ekstra spændende, for de var, som han plæderede, såkaldte “multifans”. Ja vor herre på lokum for en gang skraldespandsjournalistik, og ingen i den evigt sammenspiste medieverden har mig bekendt, stillet spørgsmålstegn ved ikonets udtalelser – tværtimod!

De værste ting ved dette VM – internt og eksternt:
– De danske TV stationers generelle dækning, herunder ikke mindst et aldeles stemningsforladt studie på TV2, hvor man for ligesom at skrabe bunden, med usvigelig sikkerhed, undlod at invitere en eneste gæst, som blot hypotetisk kunne fortælle som sine VM oplevelser. Navne som David Nielsen, den selvbestaltede ekspert Jonas Hebo Goldbrand (!) var direkte fodbolduintelligente at høre på. Den første taler i besynderlige overskrifter, mens den anden, som udelukkende er teoretiker, snakker som læser han op af en dødsyg bog! I guder!
– Andreas Kraul – jeg har under VM lidt af en voldsom omgang Salmonella forgiftning, og da jeg i forvejen ikke brød mig om hans grødede stemme, måtte jeg nøgternt konstatere at det i VM perioden blev særlig slemt, ja ofte direkte opkastgivende, når han tonede igennem. Heldigvis kunne man i de tilfælde hvor han havde mikrofonen tune ind på tysk TV. Kan den mand ikke pudse gøjen?
– Da Messi fik påtvunget en arabisk klædedragt. Bevares jeg er bekendt med at det som mest af alt mindede om noget lingeri fra en tvivlsom Vesterbro butik, i Mellemøsten omtales som “Bisht”, og efter sigende er en stor ære for den der iklædes dette. Men med al respekt for arabisk kultur, eller for den sags skyld alle mulige andre kulturer, så så vi ikke Hugo Lloris blive påtvunget en “Rubakha” af Putin tilbage i 2018, selvom denne, altså Putin, som bekendt kan være særdeles svær at sige nej tak til, og heller ikke Philip Lahm måtte trække i “Lederhosen” tilbage i 2014, og sådan kan man blive ved, for det var rent faktisk første gang den vindende anfører, skulle iklædes en lokal æresdragt, og det er jeg personligt stor modstander af. Qatar har absolut intet godt gjort omkring dette VM, andet end af fylde lommerne på en pokkers masse mennesker, men deres indstilling til alt lige fra homoseksuelle til migrantarbejdere i deres eget land, mangler så meget menneskelighed, at dette sidste stunt foretaget af den tårnhøje Tamim bin Hamad Al Thani, virkede direkte teatralsk. Ærgerligt at en så stærk personlighed og så stor en spiller som lige præcis Lionel Messi, ikke betakkede sig på Live TV – det havde i den grad klædt ham!

Nok om dit og dat – her er det vigtige.

Allstar holdet: 

Emiliano Martinez – 30 år (Argentina og Aston Villa – 26 lk/0 mål)
Den 195 cm høje og hærdebrede keeper, bliver jaget vildt efter denne slutrunde, hvor man især må tro klubber som Tottenham, Manchester United og Chelsea vil have “snøren” ude. Han har vist sig at være utrolig reaktionsstærk trods sin solide bygning, og psykisk er der vist ingen tvivl om hans styrke! Blev “Årets spiller” i Aston Villa i sæsonen 20/21, og som bekendt netop kåret til “VM22`s bedste keeper”, et prædikat der er mange penge værd. “Dibu” som hans kælenavn er, var i sandhed VM´s bedste målmand!

Konkurrenter fra dette VM: Hugo Lloris og og Dominik Livakovic.

Nahuel Molina – 24 år (Argentina og SL Benfica – 27 lk/1 mål)
Hurtig, teknisk stærk og meget påpasselig er vel umiddelbart parametre man åbenlyst kan sætte på den relativ nye argentinske højre wingback, der befinder sig lige fint, uanset om der spilles med 2 eller 3 centrale forsvarsspillere. Fik scoret sit første mål for sit land undervejs i VM, og har generelt holdt et meget højt niveau turneringen igennem.

Konkurrenter fra dette VM: Achraf Hakimi, Denzel Dumfries, Kyle Walker og Josip Juranovic.

Christian Romero – 24 år (Argentina og Tottenham Hotspur – 19 lk/1 mål)
En af de hårdeste hunde under turneringen, og helt i vanlig Argentina stil som man husker det med typer som Passarella, Brown, Ruggeri og/eller Batista blot for at nævne en lille håndfuld af typiske italienske defensive hardhittere. Romero startede ikke turneringen så super godt, men efterhånden som kampene kom under huden, blev han stærkere og stærkere, og i finalen var han en ren mur, der samtidig reddede den netop i den kamp skidt spillende Otamendi, flere gange.

Konkurrenter fra dette VM: Nicolas Otamendi, Thiago Silva, Raphaël Varane, Romain Saiss, Pepe og Kalidou Koulibaly.

Josko Gvardiol – 20 år (Kroatien og RB Leipzig – 19 lk/2 mål)
Med undtagelse af det specielle øjeblik, hvor Messi snørrede ham i kampen vi alle husker, begik den store kroat reelt ingen fejl, og gennemgående var han den bedste forsvarsspiller ved dette VM, og med sikkerhed en spiller som Leipzig ikke får lov til at råde over særlig længe. Jeg kunne forestille mig at Bayern München snupper ham til sommer, hvis da ikke klubber fra Premier League overbyder! Sikker i sin boldhåndtering, usædvanligt godt overblik for en så ung spiller og ro på i afgørende situationer, hvilket som bekendt ikke altid er en Balkan spillers styrke!

Konkurrenter fra dette VM: Se under Romero.

Sofyan Amrabat – 26 år (Marokko og Fiorentina – 46 lk/0 mål)
Som hans målsnit indikerer er han sjældent med helt fremme på banen, men som stopklods og løbende defensiv maskine, har han vist sit uundværlig for Marokko under dette VM, og det har været åbenlyst at hans år i italiensk fodbold, har lært ham defensive påpasseligheder, for han var en smule anderledes i sin tilgang til spillet, da han tidligere hen spillede i Eresdivisie, hvor han som ung voksede op i Utrecht.

Konkurrenter fra dette VM: Marcelo Brocovic, Casemiro, Granit Xhaka og Adrien Rabiot.

Enzo Fernandez – 21 år (Argentina og SL Benfica – 10 lk/1 mål)
Kometen fra San Martin (fødestedet) som de allerede nu kalder deres nye unge midtbaneslider, der fik sin landsholdsdebut så sent som i slutningen af september, og nu kan kalde sig både verdensmester og VM`s bedste unge spiller. Han har gennem turneringen vokset mere og mere i sit spil, og han spiller med en modenhed som er nærmest umuligt for en så ung spiller. Har også taget Benfica med storm, og er givetvis en spiller som ikke er så længe i den portugisiske liga, for tilbuddene vil mildt sagt strømme ind.

Konkurrenter fra dette VM: se under Amrabat.

Luka Modric – 37 år (Kroatien og Real Madrid – 162 lk/23 mål)
Alt virker naturstridigt omkring den lille kroat, herunder ikke mindst hvor meget han stadig evner i så høj en (fodbold)alder. Når man ser på en jævnaldrende Cristiano Ronaldo, hvor han pludselig blevet “meget” gammel at se på spillemæssigt, virker denne Balkan dreng nærmest upåvirkelig. Han strøer om sig med guldbolde, og medvirkede i alle 7 kampe, uden reelt at gå ned i gear. Ja og naturligvis fortsætter han, så vi kan glæde os at se ham til EM 24.

Konkurrenter fra dette VM: Alexis MacAllister, Rodrigo De Paul, Jude Bellingham, Junus Musah, Frenkie De Jong, Aurelien Tchouameni og Bruno Fernandes.

Antonie Griezmann – 31 år (Frankrig og Atletico Madrid – 117 lk/42 mål)
Man har ikke set meget til den lille franskmand siden sidste VM, hvor han som de fleste nok husker det var helt fantastisk, men han formår åbenbart at poppe op når det er VM tid, og med undtagelse af finalen, hvor han var decideret skidt kørende, har han når man ser bort fra målmonstret Mbappe, været sit lands bedste gennem hele VM. Han lå oftest som en hængende angriber, men havde en åbenlys fri rolle, hvor han med sit eminente overblik, kunne cruise lidt rundt på banen, og ofte så man ham være nede i forsvaret og redde sine holdkammerater. Det utrolige med denne lille elegantier, er at han ikke har misset en landskamp siden medio juni 2017 (vs England), så denne VM finale var hans landskamp nr. 74 i streg!

Konkurrenter fra dette VM: Jamal Musiala og Hakim Ziyech.

Lionel Messi – 35 år (Argentina og Paris Saint-Germain – 172 lk/98 mål)
Ja hvad er der efterhånden at skrive om denne lille troldmand, som der ikke er skrevet? Jeg er hverken Messi eller CR7 fan, men anerkender ekstrem storhed når jeg ser det, og ja – det her var et mesterstykke der lykkedes!

Konkurrenter fra dette VM: Julian Alvarez, Cody Gakpo, Richarlison, Angel Di Maria og Oliver Giroud.

Kylian Mbappe – 24 år (Frankrig og Paris Saint-Germain – 66 lk/36 mål)
Om kort tid vil denne franske superhelt overtage verdensscenen totalt, og her i dag på sin 24 års fødselsdag, hvor han allerede nærmer sig 70 landskampe, kan man forestille sig at noget nær alle rekorder der er værd at tage, bliver indenfor hans rækkevidde. VM guld og sølvvinder, og nu VM topscorer, hvad skal dog kunne gå galt, med mindre han gror fast i Paris!

Konkurrenter fra dette VM: se under Messi.

Med disse ord, er der ikke så meget andet end at sige tak for denne gang, tak fordi du læste med – og naturligvis på genlæs 😉

KBH (DK) 20.12.22

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

ALT HVAD DU BØR VIDE OM VM 22 FINALEN!