EM 20/21 OPTAKT

EM 2020/21 FOKUS PÅ PORTUGAL

Helt nederst i Europas sydvestlige hjørne finder man et mindre aflangt land, ved navn Portugal, og den stolte republik som sammen med Spanien udgør den iberiske halvø, er i den grad en fodbold(stor)magterne i Europa, hvilket illustreres af at man udover at være forsvarende Europamester, er et af de lande der har fostret flest Ballon dÒr vindende fodboldspillere.

3 af slagsen kan man med rette prale af i form af Eusebio, Luis Figo og Cristiano Ronaldo. Den gyldne trio har tilsammen vundet 7 Ballon dÒr trofæer, og har været på podiet (i top 3) hele 15 gange. Tæller man så lige Paulo Futres placering som nr. 2 i 87 og Decos ditto i 04, ja så kan Portugal prale af at have haft spillere blandt de 3 bedste 17 gange, et tal der kun overgås af (Vest)Tyskland med 28 og Frankrig med 22, samt England med 18. Det er fænomenalt flot klaret af et land med blot 10 millioner indbyggere, og medtager man så hele 9 deltagelser i Champions League/Europa Cup for Mesterholds finaler, hvoraf de 4 er vundet (Benfica og Porto med 2 hver), 8 EM titler og 1 VM titel til U landsholdene + naturligvis seniorholdets EM triumf i 16, så må man nøgternt konstatere at selv mindre nationer kan udvikle topspillere, og endda virkelig mange af slagsen.

“OS TRES GRANDES”
Der er dog især 3 navne som hæver sig markant over de mange store spillere, som landet har udviklet, og den første man bør nævne, er den nu afdøde Eusebio, som i 60èrne konstant var blandt klodens ypperste. “Den sorte perle” som han kærligt blev kaldt, tørnede ud for Benfica i 15 sæsoner, hvor han scorede hele 317 mål i 301 kampe, og bl.a. var med til at vinde Europa Cup for Mesterholds trofæet i 62 + 11 nationale mesterskaber, og med Portugal opnåede han bronze til VM 66, efter at de senere verdensmestre England, i et sandt semifinale drama, havde besejret “A Selecao” med 2-1, Portugals enlige mål naturligvis scoret af Eusebio. I kampen om 3/4 pladsen besejrede man så Sovjetunionen med Lev Yashin på kassen, og “Den sorte perle” sluttede som samlet VM topscorer med 9 mål.

Eusebio (billedet viser ham i aktion mod AC Milan og Giovanni Trapattoni i EC finalen 63)  blev den første europæiske topscorer i 68, en bedrift han gentog i 73, og i mange år var det vel kun Pele, Beckenbauer og Cruyff man reelt kunne sige var bedre spiller end det atletiske vidunder, der blev født i Mozambique midt under 2 verdenskrig i 42.

Den næste store folkehelt blev født 30 år senere, og blev navngivet Luís Filipe Madeira Caeiro Figo, eller i daglig tale blot omtalt som Luis Figo. Den kalveknæede superdribler valgte den anden store Lissabon klub, Sporting CP som sin klub, og i en fornem karriere hvor han spillede i klubber som FC Barcelona, Real Madrid og til sidst Inter Milan + ikke mindst optrådte for “A Selecao” hele 127 gange, blev han kronet i 00 hvor han modtog Ballon dÒr trofæet foran Zidane og Shevchenko.

Med Eusebio og Figo på cvèt, kunne det portugisiske folk med rette læne sig tilbage og nyde verdensfodbolden, for de følte, med rette, at de havde leveret deres bidrag til den øverste hylde, men som nutidens fodboldelskere nok ved, så havde hverken Portugal eller resten af verden set det bedste endnu!

Fredag d. 5.2 er det præcis 36 år siden at Cristiano Ronaldo kom til verden, og den vævre spinkle unge fyr, slog hurtigt igennem for Sporting CP, hvor han direkte gik i Figos fodspor. Efter at have vist utrolig fornemme takter hele vejen op igennem klubbens ungdomsafdeling, debuterede han i Liga Nos for Sportings bedste mandskab d. 7.10.02, hvor han såmænd scorede 2 mål i 3-0 sejren over Moreirense, og fra den dag af måtte portugiserne langsomt men sikkert indse, at der ikke skulle gå så lang tid, før både Eusebio og Figo var om ikke glemt, så i hvert fald fortrængt fra fodboldtronen.

Ronaldo skiftede efter blot 25 kampe, videre til Manchester United og her begyndte hans ekstra ordinære niveau for alvor at blive foldet ud. Inden han havde spillet 50 seniorkampe fik han debut for “A Selecao”, i en kamp mod Kasakhstan i august 03, afløste den nu 18 årige Ronaldo selveste Figo i pausen, og efter en håndfuld kampe, hvor Portugal forberedte sig til EM 04, kunne landstræner Luis Felipe Scolari mønstre både Figo og den nye stjerne i en og samme kamp, nemlig Portugals 1-2 nederlag i første kamp til EM mod Grækenland. Her kom Ronaldo ind i pausen for Simao, og scorede naturligvis tør man næsten fristes til at sige, sit holds enlige mål.

Fra da af og indtil Figo “trak stikket” fra landsholdet i 06, spillede de 2 superstjerner på hver sin fløj. Det lykkedes dog aldrig for duoen at vinde noget sammen med landsholdet, selvom det som bekendt var uendeligt tæt på i netop det EM, hvor Portugal nåede frem til finalen, hvor modstanderen igen var Grækenland. Hjemmeholdet Portugal var storfavoritter, men sensationelt tabte Figo, Ronaldo og CO foran over 62,000 tilskuere på Estadio da Luz med 0-1 den upåagtede modstander, som derved gentog Danmarks sensation 12 år tidligere.

Heldigvis for både Ronaldo, Portugal og verdensfodbolden “overlevede” en grædefærdig teenager den tabte finale, og hvis vi spoler frem til nutiden, kan man konstatere at det i dag knap 36 årige fænomen, har opnået 170 landskampe, hvori han har scoret 102 mål. Begge dele er klare rekorder i det fodboldgale land. Og med hele 5 Ballon dÒr trofæer, 7 mesterskaber fordelt på 3 ligaer, 4 klub VM, EM i 16 med Portugal, samt helt præcis 462 scoringer i 568 kampe i Premier League, La Liga og Serie A + alt det løse “krims krams”, har han formået at hæve sig helt op blandt historiens ypperste legender, og så er han som bekendt langt fra færdig endnu, og de færreste har vel fantasi til at forestille sig at den ekstremt vinderorienterede Ronaldo ikke er med når VM 22 afvikles!

Og med “præsentationen” af Ronaldo, nationens helt store helt og førerfigur, kan jeg automatisk hoppe videre til nutidens landshold, dvs. det som om få måneder, om alt går vel, skal forsvare Portugals farver til EM. De deltager som bekendt som forsvarende mestre, med hvad dertil hører af pres og forventninger.

Kigger man på det hold som vandt EM i 16, kan man notere sig at der er sket en hel del omkring start 11èren, hvilket jo ikke er så underligt henover 4 år.

I finalen stillede landstræneren Fernando Santos, der stadig er chefen for holdet, i en 4-1-3-2 formation med disse spillere: Rui Patricio – Cedric Soares, Pepe, Jose Fonte, Raphäel Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches, Adrien Silva, Joao Mario – Nani, Cristiano Ronaldo. Indskiftet undervejs: Ricardo Quaresma, Joao Moutinho og kampens enlige målscorer, Eder, som siden målet blot har spillet 6 landskampe, hvoraf den seneste var i 18, hvor han fik 3 minutter som indskiftet i en kamp mod Polen. Sidenhen har der ikke været bud efter angriberen, og heller ikke spillere som Quaresma, Nani, Adrien Silva, Joao Mario eller Cedric Soares er i dag en del af Fernando Santos planer. 37 årige Pepe, Patricio, Moutinho, Fonte og superstjernen Ronaldo, er omvendt stadig med, og nye interessante navne som Ruben Neves, Joao Felix, Bernardo Silva og Manchester Uniteds talisman Bruno Fernandes m.fl., er imellem tiden kommet med omkring holdet, hvilket bestemt ikke har forringet et i forvejen uhyre stærkt mandskab.

Den helt store teenage sensation i ikke kun Portugals trup, men i hele EM 16, var som bekendt den dengang blot 19 årige Renato Sanches (billede), som samme år havde vundet den anerkendte “Golden Boy” afstemning som den i øvrigt første portugiser nogensinde, og som efter EM blev kåret til den “Bedste unge spiller”.

Sidenhen blegnede den unge fyr dog betragteligt, og efter et mindre succesfuldt ophold i Bayern München og undervejs udlånt til Swansea, kom han til LOSC Lille i sommern 2019, og sidenhen er det gået langsomt men sikkert frem, for den i dag 23 årige midtbanespiller.

Han er igen med omkring landsholdet, dog næppe i start 11èren, og kan han genfinde blot hovedparten af fordums niveau, lover det bestemt godt.

Det er endnu for tidligt at sige hvordan den endelige EM trup kommer til at se ud, men herunder er de 72 portugisere, hvoriblandt man kraftigt må formode at de endelige 23 spillere udvælges blandt.

Målmand
Rui Patricio (32 år) 92 landskampe / 0 mål – Wolverhampton
Anthony Lopes (30 år) 10 landskampe / 0 mål – Olympique Lyon
Rui Silva (26 år) 0 landskampe / 0 mål – Granada
Bruno Varela (26 år) 0 landskampe / 0 mål – Vitoria de Guimares
Joel Pereira (24 år) 0 landskampe / 0 mål – Manchester United (udlånt til Huddersfield Town)
Joao Virginia (21 år) 0 landskampe / 0 mål – Everton
Diogo Costa (21 år) 0 landskampe / 0 mål – FC Porto
Højre back
Joao Cancelo (26 år) 23 landskampe / 4 mål – Manchester City
Nelson Semedo (27 år) 17 landskampe / 0 mål – Wolverhampton
Richardo Pereira (27 år) 7 landskampe / 0 mål – Leicester City
Cedric Soares (29 år) 33 landskampe / 1 mål – Arsenal
Thierry Correira (21 år) 0 landskampe / 0 mål – FC Valencia
Tomas Tavares (19 år) 0 landskampe / 0 mål – SL Benfica (udlånt til Farense)
Ricardo Esgaio (24 år) 0 landskampe / 0 mål – SC Braga
Diogo Dalot (21 år) 0 landskampe / 0 mål – Manchester United (udlånt til AC Milan)
Tomas Estevez (18 år) 0 landskampe / 0 mål – FC Porto (udlånt til Reading)
Venstre back
Vitorino Antunes (33 år) 13 landskampe / 1 mål – Sporting CP
Kevin Rodriques (26 år) 3 landskampe / 0 mål – SE Eibar
Raphaël Guerreiro (27 år) 45 landskampe / 2 mål – Borussia Dortmund
Mario Rui (29 år) 11 landskampe / 0 mål – SSC Napoli
Ruben Vinagre (21 år) 0 landskampe / 0 mål Wolverhampton (udlånt til Famalicao)
Nuno Mendes (18 år) 0 landskampe / 0 mål – Sporting CP
Nuno Sequeira (30 år) 0 landskampe / 0 mål – SC Braga
Central forsvar
Rolando (35 år) 21 landskampe / 0 mål – SC Braga
Ruben Dias (23 år) 24 landskampe / 2 mål – Manchester City
Ruben Semedo (26 år) 3 landskampe / 0 mål – Olympiacos
Diego Leite (22 år) 0 landskampe / 0 mål – FC Porto
Pepe (37 år) 113 landskampe / 7 mål – FC Porto
Edgar le (26 år) 1 landskamp / 0 mål – Trabzonspor
Luis Neto (32 år) 19 landskampe / 0 mål – Sporting CP
Bruno Alves (39 år) 96 landskampe / 11 mål – Parma Calcio
Domingos Duarte (25 år) 1 landskamp / 0 mål – Granada
Jose Fonte (37 år) 43 landskampe / 0 mål – LOSC Lille
Ferro (23 år) 0 landskampe / 0 mål – SL Benfica (udlånt til FC Valencia)
Pedro Mendes (30 år) 1 landskamp / 0 mål – Montpellier
Tiago Djalo (20 år) 0 landskampe / 0 mål – LOSC Lille
David Carmo (21 år) 0 landskampe / 0 mål – SC Braga
Central defensiv midtbane/central midtbane
Florentino Luis (21 år) 0 landskampe / 0 mål – SL Benfica (udlånt til AS Monaco)
William Carvalho (28 år) 64 landskampe / 4 mål – Real Betis
Ruben Neves (23 år) 18 landskampe / 0 mål – Wolverhampton
Joao Moutinho (34 år) 129 landskampe / 7 mål – Wolverhampton
Danilo Pereira (29 år) 44 landskampe / 2 mål – Paris Saint Germain
Renato Sanches (23 år) 22 landskampe / 2 mål – LOSC Lille
Andre`Gomes (27 år) 29 landskampe / 0 mål – Everton
Joao Palhinha (25 år) 0 landskampe / 0 mål – Sporting CP (udlånt til SC Braga)
Pedro Goncalves (22 år) 0 landskampe / 0 mål – Sporting CP
Vitinha (20 år) 0 landskampe / 0 mål – FC Porto (udlånt til Wolverhampton)
Central offensiv midtbane
Bruno Fernandes (26 år) 25 landskampe / 2 mål – Manchester United
Sergio Oliveira (28 år) 7 landskampe / 0 mål – FC Porto
Joao Mario (28 år) 45 landskampe / 2 mål – Lokomotiv Moskva (udlånt til Sporting CP)
Gedson Fernandes (22 år) 2 landskampe / 0 mål – SL Benfica (udlånt til Galatasaray)
Fabio Vieira (20 år) 0 landskampe / 0 mål – FC Porto
Romario Baro (21 år) 0 landskampe / 0 mål – FC Porto
Højre wing
Bernardo Silva (26 år) 51 landskampe / 7 mål – Manchester City
Francisco Trincao (21 år) 6 landskampe / 0 mål – FC Barcelona
Daniel Podence (25 år) 1 landskamp / 0 mål – Wolverhampton
Gelson Martins (25 år) 25 landskampe / 0 mål – AS Monaco
Helder Costa (27 år) 1 landskamp / 1 mål – Leeds United
Venstre wing
Diego Jota (24 år) 10 landskampe / 3 mål – Liverpool
Pedro Neto (20 år) 1 landskamp / 1 mål – Wolverhampton
Rafa Silva (27 år) 18 landskampe / 0 mål – SL Benfica
Goncalo Guedes (24 år) 22 landskampe / 6 mål – FC Valencia
Joelson Fernandes (17 år) 0 landskampe / 0 mål – Sporting CP
Angriber
Joao Felix (21 år) 13 landskampe / 3 mål – Atletico Madrid
Cristiano Ronaldo (36 år) 170 landskampe / 102 mål – Juventus
Paulinho (28 år) 3 landskampe / 2 mål – Sporting CP
Ricardo Horta (26 år) 1 landskamp / 0 mål – SC Braga
Andre`Silva (25 år) 37 landskampe / 16 mål – Eintracht Frankfurt
Rafael Leao (21 år) 0 landskampe / 0 mål – AC Milan
Fabio Silva (18 år) 0 landskampe / 0 mål – Wolverhampton
Marcos Paulo (20 år) 0 landskampe / 0 mål – Fluminense
Tiago Tomas (18 år) 0 landskampe / 0 mål – Sporting CP

Med ovenstående 72 spillere in mente, kunne man forestille sig et hold der kunne stille således op (4-3-3):

Rui Patricio (32 år) Wolverhampton
Tidligere klubber: Sporting CP
Sparkefod: Venstre
Højde: 190 cm.
Info: I Patricio har Portugal en særdeles kapabel og rutineret keeper, som har været med i over 10 år for “A Selecao”, hvormed han har vundet både EM og Nations League. Han var EM`s bedste målmand da EM titlen blev sikret i 16, og kom fortjent på turneringens ALLSTAR hold.

Efter over 300 kampe i Liga Nos for Sporting CP, skiftede han i sommeren 18 til Wolverhampton, og han har siden da vist sig frem som en af de bedre målmænd i den kompetetive række, hvor især højde og drøjde er afgørende. Tillige er han hæderlig med fødderne, aldeles frygtløs og stærk i luftspillet. Han er med årene blevet en bedre leder af sit forsvar, noget som han i sine yngre år i Sporting fik kritik for, men siden det succesfulde EM, må man i den grad sige han er vokset med opgaven.

Joao Cancelo (26 år) Manchester City
Tidligere klubber: SL Benfica, FC Valencia, Inter Milan og Juventus
Sparkefod: Højre
Højde: 182 cm.
Info: Har trods sin relativt unge alder allerede spillet i flere klubber/ligaer, og der var en del som havde sine tvivl om hvorvidt den teknisk velfunderede spiller, evnede at slå til i en så fysisk betonet liga som Premier League. Men efter en langsom start, hvor han både konkurrerede med Kyle Walker i højre side, samt ofte blev benyttet som venstre back, er han ved at finde en god rytme, og hans alsidighed, teknik og overblik, betyder at Pep Guardiola indimellem sågar benytter ham som central midtbane.

Der bør ikke herske tvivl om at det bliver Cancelo som sætter sig på højre back positionen hos “A Selecao”, selv hvis EM vinderen fra 16, Cedric Soares skulle komme ind i landsholdsvarmen påny. Cancelo er ganske simpelt den bedste på sin position i sit land, og fortsætter han den opadgående kurve han på det seneste har vist i Premier League, snuser han efterhånden til “Hylde 1” kategorien.

Ruben Dias (23 år) Manchester City
Tidligere klubber: SL Benfica
Sparkefod: Højre
Højde: 188 cm.
Info: Fra at have været et stort talent hjemme i Portugal og hos Benfica, har den fysisk velbyggede Dias, udviklet sig til at være en absolut verdensklasse spiller i Manchester Citys centrale forsvar, hvor han med det samme er strøget forrest i hierakiet foran etablede navne som John Stones og Aymeric Laporte m.fl.

Han er præcis hvad både City og landsholdet har sukket efter i flere år, nemlig en stor stærk stopper, der er hurtig, god i fødderne, har et stærkt hovedspil og ikke mindst et veludviklet blik for spillets udvikling, hvorved han tør gå med frem og sætte også det offensive spil i scene. Portugal har længe ledt efter værdige afløsere for veteranerne Fonte, Pepe og Alves, og her er han!

Pepe (37 år) FC Porto
Tidligere klubber: CS Maritimo, FC Porto, Real Madrid og Besiktas
Sparkefod: Højre
Højde: 188 cm.
Info: Efter 10 sæsoner i Real Madrid, så det ud til at den førhen så aggressive stopper, droslede karrieren noget ned i tyrkiske Besiktas, og pludselig stod han i 19 uden klub, og de fleste havde nok forventet at den dengang 35 årige Pepe ville slutte karrieren. Men pludselig tilbød FC Porto ham en kontrakt, og på rekordtid er han ikke bare gået ind og blevet anfører for klubholdet, men også genetableret sig som en central skikkelse på national mandskabet, hvor man må forvente at han danner makkerpar med den knap 15 år yngre Ruben Dias.

Alderen er dog ikke så overraskende begyndt at trykke ham, og senere i indeværende måned runder han 38 år, og bøvler da også konstant med mindre skader. De hyppige pauser ødelægger rytmen, og kan blive det der måske hindrer ham i hans ellers sikre startplads, da Santos selvsagt som minimum forventer at han spillere er stamspillere og gerne profiler, for deres respektive klubhold.

Med Pepe får man en uhyre kropsstærk spiller, som aldrig tøver med sine indgreb, og med alderen faktisk har lært at tøjle et førhen nærmest eksplosivt temperament. Han er nærmest umulig at komme forbi, med mindre bolden spilles forbi ham, hvor han helt naturligt kan have problemer med hurtigheden i sine vendinger og spurten på de første meter.

Pepe er i øvrigt en af meget få spillere, som har været udtaget til et EM ALLSTAR hold hele 3 gange, hvilket han blev både i 08, 12 og 16.

Raphaël Guerriero (27 år) Borussia Dortmund
Tidligere klubber: Caen og FC Lorient
Sparkefod: Venstre
Højde: 170 cm.
Info: Sammen med Patricio, Carvalho og Ronaldo, er den lille vævre Dortmund back, de eneste “overlevende” fra start 11èren fra EM 16 finalen, og det er helt fortjent, for Guerriero leverer simpelthen på højt niveau så godt som hver gang han spiller, både for klub- og landshold.

Han er som udgangspunkt venstre back, men som nogen måske husker, så blev han faktisk benyttet ofte som midtbanespiller under Tuchel i Dortmund, men der bør ikke være tvivl om at Santos primært ser ham som venstre back, hvor han med sin offensive stil, akkurat som Cancelo i modsatte side, elsker at gå med frem og sende indlæg ind i feltet, hvis han da ikke tager raids ind centralt, hvor qua sin fortid sagtens kan deltage i pasningsspillet.

William Carvalho (28 år) Real Betis
Tidligere klubber: Sporting CP, Fatima og Cercle Brügge
Sparkefod: Højre
Højde: 187 cm.
Info: Var i sine yngre dage udråbt som et af Europas helt store midtbane talenter på den defensive del af banen, men efter EM 16 finalen, hvor han lå placeret som den enlige defensive midtbane spoiler, i det daværende 4-1-3-2 system, som dengang var Fernando Santos´foretrukne. Mange havde regnet med Carvalho efter EM var blevet hentet af en af de større engelske klubber, men der skete ikke noget, og han forblev i Sporting, indtil han i 18 blev købt af Betis. Skiftet til La Liga har været særdeles gavnligt for ham, idet han her er nødt til at spille mere fodbold, end han reelt var det i Liga Nos, hvor han ofte kunne klare sig med sin fysik alene.

Han har aldrig været den hurtigste spiller, men han er en kløgtig type, som gerne holder på bolden i stressede situationer, og hans fysik gør ham svær at fjerne, og omvendt er han uhyre effektiv når han går i mand mod mand dueller. Han kan med fordel benyttes i det centrale forsvar, men gør sig dog bedst på midtbanen, hvor han er ganske stærk i pasningsspillet. Det er uvist om det bliver ham eller PSG`s Pereira som bliver det defensive anker hos Santos`udvalgte, ja eller måske begge to, i kampe hvor Portugal forventes at blive presset hårdt.

Ruben Neves (23 år) Wolverhampton
Tidligere klubber: FC Porto
Sparkefod: Højre
Højde: 181 cm.
Info: Sammen med Renato Sanches, blev Neves i teenageårene udråbt som Portugals fremtidige super stjerner, og Neves var da også kun 18 år, da han tilbage i 15 debuterede for “A Selecao”. Det blev til yderligere en kamp, inden han røg ud af landsholdsvarmen, og derved missede både EM triumfen og senere hen også VM 18. Det var naturligvis en enorm skuffelse for den boldsikre midtbanespiller, men en af kendetegnene for ham er netop hans stærke psyke, som også kom til udtryk, da han i Nations League finalen i 19, overraskende blev vraget til finale startopstillingen, selvom han havde spillet en meget stærk semifinale. Han fik dog lidt spilletid til sidst i finalen, som Portugal vandt, da han blev indskiftet få minutter før tid for Carvalho, men inderst inde må han forståeligt have været skuffet.

Sammen med Patricio er han en del af det store Portugal kollektiv i Wolverhampton, hvor han ofte spiller sammen med Joao Moutinho på den centrale midtbane, og netop Moutinho, er en type, som Neves ofte sammenlignes med. Han er dog fysisk mere robust end veteranen, og personligt håber jeg at en af top 4 klubberne køber ham fri fra Wolverhampton til sommer, da jeg mener han har niveauet til at tage endnu et skridt op.

Selvom han har været med længe, er han stadig kun 23 år, og han udvikler sig stadig i sit spil, hvor han især har bygget ro på, efter sit skifte til Premier League, hvor han ikke kan klare sig alene på fysikken, som han ofte kunne det i Liga Nos. Han er blandt Premier Leagues bedste defensive midtbanespillere, og hans pasninger er på ypperste niveau. Samtidig har han et frygtet skud fra distancen, hvilket han indimellem demonstrerer.

Han bliver en nøglefigur for Portugals titelambitioner, og kan både spille sammen med Carvalho/Pereira på en helt defensiv midt, eller hives lidt længere frem og derved være tæt på Fernandes i det mere opbyggende spil.

Bruno Fernandes (26 år) Manchester United
Tidligere klubber: Novara Calcio, Udinese Calcio, Sampdoria og Sporting CP
Sparkefod: Højre
Højde: 180 cm.
Info: Ikke mange kendte til ham før han i januar sidste år, blev købt af Manchester United. Som det sidenhen formentlig er konstateret, eksploderede han nærmest fra dag 1 i sin nye klub, og efter 4 kåringer som månedens bedste spiller i Premier League, og i skrivende stund 20 scoringer i 36 kampe, er han på rekordfart drønet op som “Hylde 1” spiller, og er nu en af Portugals absolutte nøglespillere til sommerens EM.

Tilbage i 2016, var det ellers en meget skuffet Fernandes, der som 21 årig blev vraget til EM truppen, og i stedet blev sendt til OL, hvor han sammen med holdkammerater som bl.a. Sergio Oliveira, Tiago Ilori og Ricardo Esgaio måtte se langt efter EM guldet. Han fik debut for Portugal i 17, og var en af nøglefolkene da Portugal i 19 vandt Nations League. Her var han i finalen mod Schweiz placeret på en højre kant, men han trak konstant ind i banen, og det er da også som central offensiv midt, at han mest kommer til sin ret. Herfra kan han som en gammeldags 10èr styre spillet, føre bolden frem og enten spille den frem til Ronaldo, sende stikninger til kanterne, eller som han ofte gør på klubplan, gå op omkring feltet og selv afslutte med sit fremragende højre ben.

Bernardo Silva (26 år) Manchester City
Tidligere klubber:
  SL Benfica og AS Monaco
Sparkefod: Venstre
Højde: 173 cm.
Info: Endnu en “Hylde 1” spiller, som i nogle sæsoner nu har været en afgørende spiller på klubholdet, hvor han, ikke mindst efter afgangen af førerhunden Silva og de tilbagevendende skader til De Bruyne, i den grad er vokset i karakter. Hans teknik, spilforståelse og speed er på absolut topniveau, og han bliver i den grad en bærende figur for nationalmandskabet.

Silva er sammen med den unge Felix og Fernandes, nok de teknisk bedste spillere på holdet, og dem der kan foretage de uforudsigelige ting, der enten kan give dem selv plads, eller skabe rum for holdets uovertrufne superstjerne, Ronaldo. Netop samspillet med Ronaldo fremhæves som en af Portugals styrker, og kan de to få gang i samspillet, er det de færreste hold der kan stække dem.

Joao Felix (21 år) Atletico Madrid
Tidligere klubber:
SL Benfica
Sparkefod: Begge
Højde: 181 cm.
Info: Efter blot 26 kampe for Benfica, blev Felix købt for astronomiske 126 millioner Euro af Atletico Madrid, hvilket aktuelt gør ham til historiens fjerde dyreste spiller (Euro). Han blev kåret til “Golden Boy” i 19, og går dermed i fodsporene på landsmanden Sanches, der som omtalt længere oppe, modtog den prestigefyldte pris 3 år forinden.

Om Felix kan leve op til de enorme forventninger som både dette trofæ og hans høje pris automatisk sætter, er endnu for tidligt at sige, men med skiftet til Atletico Madrid og La Liga, kommer han i hvert fald i mediernes søgelys hver gang.

Han havde det svært i starten, men er efterhånden kommet efter det, og det ser ud til at den stærke dribler bliver fast mand med Ronaldo og Silva i Portugals 3-mands angreb. Her placeres han højst sandsynligt til venstre i angrebskæden, hvis han da ikke sættes på den offensive midtbane foran Fernandes, og lige bag Ronaldo. Begge pladser evner han på højt niveau.

Cristiano Ronaldo (36 år) Juventus
Tidligere klubber:
Sporting CP, Manchester United og Real Madrid
Sparkefod: Begge
Højde: 187 cm.
Info: Ja hvad er der at sige om den 5-foldige Ballon dÒr vinder, som de seneste omkring 15 år, har duelleret med Messi om at være verdens bedste spiller. Han scorer mål på samlebånd, om end det ikke på samme måde kommer til ham, som i Real Madrid tiden. De snærende markeringer i Serie A + naturligvis den fremskredne alder sætter selvsagt sine spor, men stadig er han en enorm trussel for modstanderne.

Med 3 scoringer i 6 landskampe, var sidste landsholdsår bestemt ikke et af hans bedste, og ligeså meget som han er Portugals absolutte stjerne, ligeså meget kan han blive deres svaghed. Svaghed forstået på den måde at 99% af alt opspil nærmest manisk skal gå op til ham, hvilket unægteligt hindrer holdets øvrige tekniske spillere i at komme frem til chancer + gør det lettere for modstanderne at stække Portugals offensiv. Hvis Santos er kløgtig ændrer han på det hurtigst muligt, for ellers tror jeg personligt Portugal kan få det svært, skrevet med al mulig respekt for superstjernen, som altså bare ikke så fantastisk som især han selv og hans trofaste fansskare mener. Blot det faktum at han endnu ikke har formået at blive topscorer i Serie A, til trods for to mesterskaber, illustrerer at vi ikke har med det samme monster at gøre længere, som vi så i især Real Madrid tiden.

Blot 1 mål mangler han for at blive EM`s mest scorende spiller nogensinde, og man må tro at han vil gøre alt hvad der er ham muligt for at score sit 10ènde mål i sin nu femte turnering, og dermed overgå Michel Platinis rekord, som franskmanden dog kun skulle bruge en enkelt turnering i 84 på.

LIDT OM HOLDET
Kigger man på de 8 kampe som Portugal spillede i 2020, så formåede de at vinde de 5, spille 2 remis og kun nederlaget til Frankrig medio november ødelægger illusionen om et på papiret perfekt år. Målscoren for de 8 kampe var 19-4. Ronaldo, Jota og Felix scorede 3 hver, Dias og Paulinho 2 hver, mens de resterende blev sat ind af B Silva, Cancelo, Neto, A Silva, Sanches + 1 selvmål.

I alt benyttede landstræner Fernando Santos 32 spillere i de 8 kampe, hvor ingen prøvede at starte inde i alle kampene. Moutinho startede inde i 5 og blev indskiftet i 3, mens Felix startede på banen 6 og kom ind 2 gange. Med til historien skal det at holdets superstjerne, Ronaldo, gennemgående havde et skidt landskampsår med i alt 6 kampe, heraf 5 fra start, 3 scoringer, men vel og mærke de 2 mod Andorra i holdets 7-0 sejr + blot 1 assist.

Det er bestemt ikke så beskedne cifre vi er vant til at se ud for målmaskinens navn, men naturligvis begynder alderen at tynge selv et umiddelbart overnaturligt trænings fænomen, problemet er blot at Portugal er nærmest uhyggelig afhængig af ham, hvilket tydeligt ses på deres generelle spil på banen.

Uanset om Bernardo Silva eller Joao Felix kan nok så mange tricks, og bestemt begge ved hvor målet står, så ligger det fastlagt i kortene, at reelt alle afleveringer skal placeres foran Ronaldo, så ikonet kan fortsætte sin uhyggelige målrekord. Det virkede førhen, senest året forinden, hvor han hamrede hele 14 mål ind i sine 10 landskampe, men som cifrene i 2020 tydeligt viser, så er det bestemt ikke billedet man ser i dag.

Ronaldo har været omkring landsholdet i 17 år, hvilket er rekord, og i hovedparten af den tid, er der ikke ret mange andre angribere der har fået chancerne. Man har i glimt set lidt til Paulinho og Guedes, ligesom kantspillerne ind imellem kommer frem til chancer, men ligesom Ronaldo kan være sit holds talisman og ofte afgørende spiller, så kan det også vise sig at blive holdets achilleshæl, i det alle Europas forsvars spillere kender ham særdeles godt, og alle ved at han langt fra har de evner han førhen profiterede af. Han løber ikke specielt hurtigt mere, hans driblinger løber ofte ud i sandet, og han har generelt aldrig været glad for at assistere til andres scoringer, hvilket bla. blot 1 assist i hele 2020`s landskampsprogram vidner om.

Men naturligvis er det gennemgående stadig en fordel fremfor en ulempe, at have en spiller som Ronaldo på sit hold, det ville da også være mærkeligt andet 😉

Hvad måske mere kan blive Portugals problem, er niveauet i det centrale forsvar. Man har i Ruben Dias en topspiller, men uanset hvilken makker man sætter ved siden af ham, er det som om det ikke helt er tilstrækkeligt.

Den alderstyngede trio Alves, Fonte og Pepe har bestemt set bedre dage, og spillere som Leite, Ferro, Dialo og Ruben Semedo har ikke den store rutine, slet ikke i landsholdssammenhæng, illustreret ved at kvartetten tilsammen blot har spillet de 3 kampe, som Ruben Semedo spillede i 2020. Til daglig spiller Semedo for Olympiacos, og med al respekt for den græske liga, så er det simpelthen et for lavt niveau, sammenlignet med de øvrige spillere omkring start 11èren. Dialo som muligvis er det største forsvarstalent som Portugal pt. råder over, er stadig kun 20 år, og med sine 190 cm., hurtighed, evner i hovedspillet samt ikke mindst hans modne tilgang til kampene, kan blive Dias`makker fremover, men det er nok for tidligt her i 21, og således må man tro at den gamle Real Madrid fighter, Pepe, i dag 37 år og til daglig i FC Porto, tager endnu en tørn for “A Selecao”. Det skal siges til veteranens fordel, at han mere eller mindre har lagt de utallige unoder fra sig, som han nærmest var berygtet for i de 10 sæsoner i Madrid. Han spiller i dag med en helt anden form for myndighed i sit spil, og kan han ryste de evindelige småskader af sig, som de gamle ben ofte tiltrækker, er det ikke sikkert det er så skidt endda for hverken ham eller Portugal.

Santos ynder at spille 4-3-3, enten med 2 defensive (oftest Pereira og Carvalho) midtbanefolk bag den offensive playmaker, som besiddes af Bruno Fernandes, eller hvis han kun har 1 enkelt spiller på den defensive midtbane, så bruger han oftest Moutinho som fri spiller mellem defensiven og offensiven. Af besynderlige årsager har man ikke set så meget til Ruben Neves omkring landsholdet, selvom han åbenlyst ligner den spiller som man mangler som bindeleddet mellem Pereira/Carvalho og Fernandes. Neves fik 1 landskamp sidste år, men måske bliver 21 hans landskampsår, for med al respekt for 34 årige Moutinho, så er det tydeligt for enhver at mentoren for Neves, ikke er på det niveau han var f.eks. under sidste EM.

Som nævnt placeres Bruno Fernandes på den offensive playmaker position, og med stjerneskuddet Joao Felix og driblekongen Bernardo Silva på hver sin fløj, bør Portugal være sikker på at der som minimum kreereres mange chancer til anføreren, talismanden, rekordmageren, superstjernen og målmaskinen Ronaldo helt i front. Fejler han ligner det Guedes fra Valencia som kan få chancen, måske indimellem som hængende angriber bag ikonet.

Udfra ovenstående kunne man forestille sig at start 11èren så således ud:

Styrker:
– Rutine
– Mange absolutte topspillere
– Cristiano Ronaldo

Svagheder:
– Bænken
– Cristiano Ronaldo
– Hvem skal score hvis ikke CR7?
– Alderen tynger hos flere spillere

Til sidst lidt subjektive og objektive facts til en hyggestund:

Antal spillere på “Hylde 1”: (4) Ruben Dias, Bruno Fernandes, Bernardo Silva og Cristiano Ronaldo.

Særligt store talenter:
Nuno Mendes (billede), Joelson Fernandes og Joao Felix.

Stats ift. modstandere i EM gruppen:
Vs. Ungarn: 13 opgør med 9 sejre og 4 remis i Portugals favør.
Vs. Frankrig: 27 opgør med 19 nederlag, 2 remis og 6 sejre til Portugal.
Vs. Tyskland: 18 opgør med 10 nederlag, 5 remis og 3 sejre til Portugal.

Som det fremgår er det ikke ligefrem Frankrig og Tyskland der er Portugals favoritmodstandere, men en ting er historie, noget andet er jo nutiden.

Antal deltagelser i EM: (6): 84, 00, 04, 08, 12 og 16.

Bedste resultater: Guld i 16 og sølv i 04.

Flest EM mål: Cristiano Ronaldo (9).

Top 5 kampe nogensinde for Portugal:
1. Cristiano Ronaldo 170 kampe
2. Joao Moutinho 129 kampe
3. Luis Figo 127 kampe
4. Pepe 113 kampe
5. Nani 112 kampe

Billedet viser Eusebio der har det bedste scoringsgennemsnit af alle spillere i Portugals landsholdshistorie!

Top 5 mål nogensinde for Portugal:
1. Cristiano Ronaldo 102 mål (170 kampe – snit på 0,60 mål pr. kamp)
2. Pauleta 47 mål (88 kampe – snit på 0,53 mål pr. kamp)
3. Eusebio 41 mål (64 kampe – snit på 0,64 mål pr. kamp)
4. Luis Figo 32 mål (127 kampe – snit på 0,25 mål pr. kamp)
5. Nuno Gomes 29 mål (79 kampe – snit på 0,37 mål pr. kamp)

KONKLUSION
Nøgternt vurderet bør de forsvarende europamestre kunne komme langt til sommer, og den største hurdle er faktisk i selve gruppespillet, hvor Frankrig og Tyskland kan blive et par særdeles ubehagelige modstandere.

Portugals styrke er klart en fleksibel midtbane, og så må man bestemt ikke se bort for de offensive spillere, hvor Silva, Felix og i særdeleshed Ronaldo, simpelthen bør og skal kunne skabe ravage hos modstanderne.

Spørgsmålet er dog om det er nok til at gå hele vejen endnu engang, hvilket jo historisk blot er lykkedes for Spanien i 08 og 12.

Mit bud i skrivende stund på deres 23 mands trup ser således ud:
Målmænd: Rui Patricio, Anthony Lopes, og Rui Silva.
Forsvar: Joao Cancelo, Nelson Semedo, Raphaël Guerreiro, Mario Rui, Ruben Dias, Ruben Semedo, Diego Leite og Pepe.
Midtbane: William Carvalho, Ruben Neves, Joao Moutinho, Danilo Pereira og Bruno Fernandes.
Angribere/wing: Bernardo Silva, Francisco Trincao, Diego Jota, Gonzales Guedes, Joao Felix, Cristiano Ronaldo og Rafael Leao.

Måske disse navne ændres efterhånden som mulige skader, formnedgang, formopgang o.lign. indfinder sig, men indtil videre er det altså mit bud!

Det var alt om Portugal for nu, jeg håber i er blevet om ikke klogere, så i hvert fald beriget med mere info om det lille aflange land nederst til venstre i Europa, og så i øvrigt tak fordi i læste med 🙂

Torben Aakjær
KBH, d. 06.02.21

 

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

EM 20/21 OPTAKT