15 december

U 23 VERDENSHOLDET 2021

Tiden nærmer sig ikke bare til juleaften, med and, gaver og hygge med familien, nej tiden nærmer sig også til hvor vi skal belave os på at sige farvel (og 1000tak) til flere af historiens ypperste fodboldnavne. Cristiano Ronaldo runder 37 år til februar, Messi er på vej mod de 35, Ramos som næsten aldrig spiller, runder snart 36 år, uopslidelige Ibrahimovic er tæt på de 50 år (ironi kan forekomme), mens Chiellini, Modric, Neuer, Bonucci, Busquets, Lewandowski, og sikkert en del jeg lige har overset, er også et pænt stykke på den forkerte side af de 30 år, i hvert fald hvis vi taler top idrætsfolk, som fodboldspillere på det her niveau jo i allerhøjeste grad er.

Nye navne er dog heldigvis begyndt at pible frem rundt omkring, hvor vi i nogle år efterhånden har ventet på den snart 23 årige Mbappes endelige gennembrud, som givetvis kræver et markant liga skifte, den norske superbomber Haaland gør også hvad han kan, mens de tidligere wonderkids Havertz, Foden og Upamecano mere og mere begynder at leve op til forventningerne. Sideløbende har vi det seneste års tid set spillere som Pedri, Gavi, Bellingham, Wirtz, Musiala og Camavinga m.fl. langsomt men sikkert begynde at overhale “etablerede” talenter som Reinier, Kean, Dest, Moriba, Diallo, Saliba, Gil, Odoi og hvad de ellers hedder, indenom, noget som skal blive ekstra ordinært spændende at følge i det forestående år.

Som bekendt dukker et nærmest ufatteligt stort antal helt unge spillere op, med et enormt potentiale og ofte et åbenlyst talent, men næsten lige så mange “dør ud”, slukkes og “begraves” i den store offentlighed, efterhånden som de kommer ud i den store verden, og prøver kræfter med den utroligt hårde fodboldverden. Vi kender det især fra Danmark, som ofte har virkelig mange særdeles interessante spillere på de forskellige U landshold, men når de som senteenagere skifter fra mors madpakker, og en dansk hyggetræners trygge kår, til en større europæisk klub, ja så slukkes lyset ofte lidt hurtigt. Vi har bestemt mange dygtige trænere i Danmark, men langt hovedparten af dem har aldrig for alvor spillet på højeste niveau som aktive, og selvom de absolut har de teoretiske ting på plads, og for manges vedkommende er glimrende formidlere af disse teorier, ja så mangler de unge det forbillede at spejle sig i, som de helt sikkert har brug for. Det siger sig selv at en 29 årig træner, med alle papirer på plads, naturligvis ikke kan fortælle den 16 årige knægt, hvordan han skal gebærde sig når han skifter til Juventus, Manchester City eller Bayern München. Hvordan skal han vide det, andet end hvad han kan læse sig til? Der ser vi i højere grad tidligere topspillere i udenlandske klubber, også på ungdomsuddannelsesniveau, sætte sig på trænerposterne. En medvirkende årsag er naturligvis markant højere lønninger, langt større prestige + at disse tidligere topspillere naturligvis har en drøm om at komme til at træne respektive klubbers bedste mandskab.

Men det er hverken trænere, potentielle talenter eller lignende denne artikel reelt drejer sig om. Den drejer sig om de 11 spillere, fordelt på et hold, som jeg vurderer har præsteret bedst i 2021. Det har været svært på enkelte positioner, men herunder har du mit hold, naturligvis med diverse argumenter og mulige nærmeste modstandere.

Målmand
Gianluigi Donnarumma 22 år (PSG)
Kampe i 2021: 47 for Italien, AC Milan og PSG
Titler i 2021: EM
Andet: Kåret til EM`s bedste spiller, IFFHS bedste målmand i verden, modtager af “Yashin Trophy”, “Årets målmand” i Serie A, udtaget EM`s “ALLstar” hold + bronze i Nations League
Nærmeste konkurrenter: Illan Meslier (21 år – Leeds United), Aaron Ramsdale (23 år – Arsenal) og Justin Bijlow (23 år – Feyenoord Rotterdam)

Hvorfor Donnarumma: Der bør ikke herske nogen tvivl om dette valg, da kæmpen fra Castellammare (fødested) i den grad fik sit internationale gennembrud under EM, som han ikke bare var med til at vinde, da han både blev kåret til bedste målmand og spiller, hvilket sker yderst sjældent. Hans forår i AC Milan var imponerende, mens han skifte til PSG nok har lunet mere på bankkontoen, end på udviklingssiden, og i den grad virker besynderligt, men sådan er det ofte for spillere der rådgives forkert. Man må håbe for ham at han kan komme væk fra Paris, så han igen kan blomstre, for potentialet er enormt.

Højre back
Reece James 22 år (Chelsea)
Kampe i 2021: 58 for England og Chelsea
Mål og assist i 2021: 5 og 9
Titler i 2021: CL og UEFA Super Cup
Andet: Sølv i EM og sølv i FA Cup, udtaget til FA`Cup`s “Allstar hold”
Nærmeste konkurrenter: Achraf Hakimi (23 år – PSG) og Trent Alexander-Arnold (23 år – Liverpool).

Hvorfor James: Den bastante back, kan se tilbage på en forrygende sæson, hvor han især var fremragende i klubregi, og som bekendt var stærkt medvirkende til den ultimative triumf. Har noget sværere ved at tilkæmpe sig en plads på landsholdet, hvor konkurrencen da også er enorm, og pt. varetages af Walker, men det må være et spørgsmål om tid, før den flexible Chelsea spiller, overtager pladsen.

Central forsvar
Eder Militao 23 år (Real Madrid)
Kampe i 2021: 51 for Brasilien og Real Madrid
Mål og assist i 2021: 3 og 3
Titler i 2021:
Andet: Sølv i Copa America
Nærmeste konkurrenter: Jules Kounde (23 år – Sevilla), Dayot Upamecano (23 år – Bayern München), Sven Botman (21 år – LOSC Lille), Christian Romero (23 år – Tottenham), Gabriel Magalhaes (23 år – Arsenal) og Edmond Tapsoba (22 år – Bayer 04 Leverkusen).

Hvorfor Militao: Den bevægelige brasser, har blomstret utroligt i dette kalenderår, hvor afgangen af Ramos i den grad har givet ham spilletid, og han har også været en hel del inde omkring landsholdet, hvor han dog endnu ikke kan kalde sig fast mand. Han er hurtig, fysisk stærk og langt bedre til at forudse spillet foran sig end hovedparten af konkurrenterne. Fortsætter han fremgangen har Brasilien sin nye Thiago Silva her!

Central forsvar
Alessandro Bastoni 22 år (Inter Milan)
Kampe i 2021: 51 for Italien og Inter Milan
Mål og assist i 2021: 0 og 5
Titler i 2021: EM og Serie A
Andet: Bronze i Nations League
Nærmeste konkurrenter: Samme som under Militao

Hvorfor Bastoni: Den venstre benede forsvarsspiller nærmer sig en start plads hos Mancini og “Gli Azzuri”, og har i øvrigt været en vital del af Inters mesterskab, hvor han som den bedste fodboldspiller af trioen Skriniar, De Vrij og ham selv, har været den som skulle føre bolden frem for mesterholdet. Han udstråler ro og overskud, og til næste års VM forventes det at han er stamspiller for Italien.

Venstre back
Alphonso Davies 21 år (Bayern München)
Kampe i 2021: 58 for Canada og Bayern München
Mål og assist i 2021: 6 og 16
Titler i 2021: Bundesligaen, DFL Supercup og VM for klubhold
Andet: “Årets hold” i Bundesligaen og “Årets hold for IFFHS”
Nærmeste konkurrenter: Nuno Mendes (19 og PSG) og Renan Lodi (23 år – Atletico Madrid)

Hvorfor Davies: Det er faktisk småt med potentielle topspillere på venstre back positionen på verdensplan, men det skal bestemt ikke tage noget fra “lyntoget” fra Bayern, som tilsyneladende fortsætter sin optur, og igen er suverænt den bedste venstre back under 23 år i verden. Han havde en kortere “formkrise” i løbet af året, og lider indimellem af de lange rejser til Canada, men som udgangspunkt er han stabil, og præsterer på højt niveau.

Central midtbane
Pedro “Pedri” Gonzales (19 år og FC Barcelona)
Kampe i 2021: 53 for Spanien og FC Barcelona
Mål og assist i 2021: 2 og 7
Titler i 2021: Copa del Rey
Andet: Udnævnt til “Golden Boy”, sølv til OL, kåret til “Bedste unge spiller” til EM, udtaget til “ALLstar holdet” til EM, modtager af “Kopa Trophy”, udtaget til IFFHS “Youth team” og kåret til IFFHS`s “Bedste unge spiller”.
Nærmeste konkurrenter: Manuel Locatelli (23 år og Juventus), Sandro Tonali (21 år og AC Milan), Gavi (17 år og FC Barcelona), Ryan Gravenberch (19 år og Ajax Amsterdam), Eduardo Camavinga (19 år og Real Madrid), Declan Rice (22 år og West Ham United) og Mason Mount (22 år og Chelsea).

Hvorfor Pedri: Endte med at være en af de unge spillere på “mit” hold, som spillede mindst kampe, men på et tidspunkt, inden sin forventelige skade (alt for meget pres), spillede han konstant, men formåede alligevel at holde et tårnhøjt niveau, ikke mindst for Spanien under EM, hvor han trods nationens pinlige deroute, var en af uhyre få, der kunne være sin indsats bekendt. Teknisk, visionær og yderst bevægelig overalt på midtbanen, og en spiller man med god ret har uhyre store forventninger til, både for klub og land i fremtiden. Et sted han skal forbedre sig på, er hans målfarlighed, eller mangel på samme. Ikke sådan forstået at han sæson efter sæson skal hamre et 2-cifret antal mål ind, men han skal kunne score mere end hvad han formåede i 2021.

Central midtbane
Jude Bellingham (18 år og Borussia Dortmund)
Kampe i 2021: 58 for England og Borussia Dortmund
Mål og assist i 2021: 7 og 10
Titler i 2021: DFB Pokal
Andet: Sølv til EM og udtaget til IFFHS “Youth team”
Nærmeste konkurrenter: Samme som under Pedri.

Hvorfor Bellingham: Har fået et helt utroligt gennembrud i en meget tidlig alder, og det varer ikke længe før vi ser den høje ranglede midtbanespiller, i en af de store engelske klubber, ligesom han snart må forventes at blive stamspiller for England. Er en vaskeægte boks-til-boks spiller, der samtidig har en glimrende teknik, målfarlighed og et overblik som sjældent ses i den alder. Han virker meget moden i sin tilgang til spillet, og allerede nu synes han næsten for god til “kun” at spille i Dortmund.

Central offensiv midtbane
Phil Foden (21 år og Manchester City)
Kampe i 2021: 60 for England og Manchester City
Mål og assist i 2021: 17 og 16
Titler i 2021: Premier League og EFL Cup
Andet: Sølv til EM, sølv i CL, kåret til “Årets unge spiller” i Premier League og udtaget til “Årets hold” i Premier League.
Nærmeste konkurrenter: Jamal Musiala (18 år og Bayern München), Florian Wirtz (18 år og Bayer 04 Leverkusen), Dani Olmo (23 år og RB Leipzig), Martin Ødegaard (22 år og Arsenal), Connor Gallagher (21 år og Crystal Palace), Aurélien Tchouaméni (21 år og AS Monaco), Charles De Ketelaere (21 år og Cluob Brugge), Nicolo Zaniolo (22 år og AS Roma) og Emile Smith Rowe (21 år og Arsenal).

Hvorfor Foden: Han er en utrolig nydelse at se på, når han ubesværet glider henover græsset, og med sin eminente og aldeles uengelske stil, udfordrer modstanderne. Det er en blanding af Sterling og Keegan, hvilket sjældent ses, og så er han alsidig, hvorfor han benyttes på flere positioner. Jeg mener han er bedst som offensiv midtbane, hvor han med sit overblik kan styre kampene på ethvert niveau, og hans teknik gør at man aldrig ved hvad hans næste træk bliver – aflevering, dribling eller skud på mål. Måske klodens mest interessante unge spiller her og nu.

Højre kant
Kai Havertz (22 år og Chelsea)
Kampe i 2021: 59 for Tyskland og Chelsea
Mål og assist i 2021: 14 og 12
Titler i 2021: CL og UEFA Super Cup
Andet: Sølv i FA Cup
Nærmeste konkurrenter: Ferran Torres (21 år og Manchester City), Dejan Kulusevski (21 år og Juventus), Antony (21 år og Ajax Amsterdam), Alexis Saelemakers (22 år og AC Milan), Jeremy Doku (19 år og Rennes), Jadon Sancho (21 år og Manchester United), Yeremy Pino (19 år og FC Villareal), Pedro Goncalves (23 år og Sporting Lissabon) og Noni Madueke (19 år og PSV Eindhoven).

Hvorfor Havertz: Efter en tung start, har han det seneste år udviklet sig til en vigtig spiller hos CL mestrene, og han er præcis på samme måde blevet en markant spiller for det tyske landshold, som i disse år er i gang med et større generationsskifte. Han er stærk på de fleste offensive pladser, men er her placeret som højre kant, selvom jeg måske mener han er endnu bedre centralt, men da Foden har sat sig på den plads, må den langlemmede tysker skubbes lidt ud til højre, hvilket han uden problemer kan håndtere. Målfarlig og en vidunderlig teknik, aldeles utysk i sit spil, og en af de (mange) spillere der nok ikke savner Lampard.

Venstre kant
Vinicius Junior (21 år og Real Madrid)
Kampe i 2021: 60 for Brasilien og Real Madrid
Mål og assist i 2021: 15 og 13
Titler i 2021:
Andet: Sølv i Copa America
Nærmeste konkurrenter: Bukayo Saka (21 år og Arsenal), Moussa Diaby (22 år og Bayer 04 Leverkusen), Dominik Szobozlai (21 år og RB Leipzig), Noa Lang (22 år og Club Brugge), Gabriel Martinelli (20 år og Arsenal) og Rafael Leao (22 år og AC Milan).

Hvorfor Junior: Den dribleglade wing, er sammen med Militao, de 2 unge brassere, som hurtigst er brudt igennem hos Real Madrid, hvor det umiddelbart ser sværere ud for de øvrige at opnå den status, som deres potentiale ellers berettigede til. Junior har haft en fremragende sæson, hvor han især har fået løftet sine mål/assist tal til sammenlagt 28 stk., og man må med spænding se frem til at han næste sæson formentlig skal assistere Mbappe i Real Madrids angreb. Det kan godt komme til at gå rigtigt stærkt!

Angriber
Erling Haaland (21 år og Borussia Dortmund)
Kampe i 2021: 49 for Norge og Borussia Dortmund
Mål og assist i 2021: 47 og 13
Titler i 2021: DFB Pokal
Andet: “Årets spiller” i Bundesligaen, udtaget til “Årets hold” i Bundesligaen, “Årets angriber” for UEFAs CL mandskab og udtaget til UEFAs “Årets CL hold”.
Nærmeste konkurrenter: Dusan Vlahovic (21 år og Fiorentina), Alexander Isak (22 år og Real Sociedad), Mason Greenwood (20 år og Manchester United), Victor Osimhen (22 år og SSC Napoli) og Kylian Mbappe (22 år og PSG).

Hvorfor Haaland: Den kæmpestore nordmand var vel den sværeste at komme udenom, og dermed nok den sikreste spiller på dette hold, efter at han tilsyneladende fortsætter med at smadre modstandernes net. Eneste ulempe og fare mht. fremtiden, er hans tilbagevendende skader, som der har været lidt for mange af allerede her i en tidlig alder. Han er derved også den der, sammen med Donnarumma, har spillet færrest kampe i 2021, men til gengæld er måltallet imponerende, så svært at kritisere den euforiske skandinav.

 

 

 

Det var så en gennemgang af mine 11 bud på spillere til “Årets U 23 hold” i verden.

Tak fordi du læste med – og på genlæs 🙂

KBH (DK) 15.12.21

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

15 december