SÅ ER AFRICAN CUP OF NATIONS I GANG!

REAL MADRID – NÆRMESTE FREMTID!

34 mesterskaber, 7 VM titler og 13 triumfer i den fineste europæiske klubturnering, illustrerer krystalklart at vi her har at gøre med historiens største, mest vindende og uden sammenligning mest berømte klub. Det er naturligvis Real Madrid Club de Futbol, “Los Blancos” vi taler om.

Den spanske hovedstadsklub, der historisk har entreret flere store navne, end nogen anden klub, og klubben som uanset alverdens ulykker, lige fra pest, den spanske syge eller nutidens kineservirus m.v., formår at holde sig på toppen nærmest konstant. Naturligvis har der været enkelte kortere udsving, men ingen årtier siden 30èrnes begyndelse, har været uden et større, eller mindre antal trofæer, hvilket ikke er mange klubber, hvis overhovedet nogen, forundt på verdensplan.

Den helt ekstra ordinære kontinuitet kommer selvsagt ikke “ud af det blå”, men igennem benhårdt arbejde, både på og udenfor banen. Der skal arbejdes i kulisserne, for konstant at få skrabet penge ind til klubben, der skal ansættes de rigtige managere, og der skal hentes de bedste spillere. Penge og kvalitet hænger uløseligt sammen, men som man de senere år har set i Manchester United, og tidligere hen i klubber som FC Barcelona, Liverpool og Juventus, er forbrug af mange penge, ikke altid nok – langtfra.

Siden klubbens skabelse i 1902, har der været 53 forskellige trænere ansat, hvoraf 15 af disse som aktive selv spillede for klubben. Det har altid været et fænomen som man troede FC Barcelona nærmest havde patent på, men ærkemodstanderne kan altså også. Flere af historiens helt store legender, har lagt deres vej forbi den “Los Blancos”, hvoraf det vel er på sin plads at nævne folk som navnkundige Santiago Bernabeu, Alfredo Di Stefano, Vincente Del Bosque, Zinedine Zidane, og den mest vindende af dem alle, spanske Miguel Munoz.

Munoz, der døde allerede som 68-årig tilbage i 1990, blev både født og døde i Madrid, og selvom han først som 26 årig kom til klubben som spiller, må man i den grad sige at han fik sat sig præg på klubben. Han spillede 10 sæsoner for dem, hvor det blev til 223 kampe + adskillelige trofæer, heriblandt 4 mesterskaber og 3 triumfer i Europa Cup for Mesterhold (CL). Straks efter karrierens afslutning i 1958, blev han ansat som træner for klubbens næstbedste hold, dengang kaldet “Plus Ultra”, og fra 1960 og 14 sæsoner frem, stod han så i spidsen for det bedste mandskab, med hvem det skulle blive til utrolige 9 mesterskaber, 2 topplaceringer i Europa Cup for Mesterhold, samt klubbens første VM for klubhold, dengang kaldet International Cup.

Han blev senere hen træner for det spanske landshold, men vil for altid blive husket primært for hans utrolige meritter i Real Madrid, hvor han var træner i 604 kampe, hvorunder han vandt 14 trofæer, en bedrift ingen anden, hverken før eller siden har overgået.

Træneren i dag hedder Carlo Ancelotti, og han er som bekendt heller ikke “Mr. Hvem som helst”. Den snu italiener, er i gang med sin anden periode i klubben, med hvem han i første omgang bl.a. var med til at vinde “La Decima”, klubbens 10ènde triumf i Europa Cup for Mesterhold/Champions League turneringen. Her i anden omgang, hvor han blev ansat d. 1. juni sidste år, er han efter sine første 29 kampe, rent faktisk den træner af alle med den højeste sejrsprocent i klubben nogensinde. Selvom det stadig er tidligt i processen, er hans aktuelle tal på 75,86% sejrsrate ganske imponerende, og mange tror at han er manden der kan medvirke til at klubben henter trofæ nr. 14 i Europas mest prestigefyldte klubturnering, og ja hvorfor ikke. Hvis nogen kan, er det vel ham tør man næsten fristes til at sige. Sammen med Liverpools legendariske Bob Paisley og Real Madrids “egen” Zinedine Zidane, er Ancelotti i skrivende stund, de eneste som har formået at vinde 3 trofæer i den turnering, så man må tro at han går fuldt ind, på at tage den afgørende rekord med 4 triumfer.

Om det bliver i indeværende sæson, må man dog anse som tvivlsomt. Han står ganske vidst i spidsen for det aktuelle førerhold i La Liga, men det er efterhånden et aldrende mandskab, hvor der de seneste par sæsoner, kun er hentet uhyre få nye spillere ind. Den karismatiske præsident, Florentino Perez, en mand som man enten hader eller elsker, har udadtil givet udtryk for at man decideret har sparet op, hvilket er sket ved at højt lønnede spillere som især Sergio Ramos, Raphaël Varane, Achraf Hakimi, og til dels Martin Ødegaard m.fl., er solgt/ skippet ud på free transfers m.v., mens man kun har købt teenageren Eduardo Camavinga formedelst beskedne 28 millioner Euro, og så David Alaba, der kom på en free transfer fra Bayern München.

En del af forklaringen er naturligvis det allestedsnærværende Corona hysteri, som både har kostet på tilskuer- og merchandice, TV og sponsorfronten. Det har jo været fælles for alverdens klubber, men i modsætning til noget nær alle andre topklubber, har Real Madrid helt usædvanligt holdt sig fra transfermarkedet. Det slutter ganske givet til sommer, for man kunne forestille sig at de opsparede midler, nærmest brænder i lommen på Perez. Han har jo tidligere været manden bag de berømte Galatico projekter, og om man bryder sig om den nu 74 årige entreprenør, eller ej, så har han været præsident for klubben, mens denne har vundet 5 mesterskaber, 2 pokalturneringer, 5 Champions League trofæer samt 5 VM triumfer. 13 forskellige trænere, fordelt på 15 perioder (2 gengangere i Zidane og Ancelotti), har været med til at føre klubben og præsidentens enorme ambitioner ud i livet, og en parade af store navne har på grønsværen, gjort hvad de blev betalt (fyrsteligt) for, i hvert fald det meste af tiden. Alt det er sket over 2 perioder, første gang fra juli 00 til februar 06, og senest fra juni 09 og frem til nu, så man kan vist ikke sige manden har været bange for at “slå til” når mulighederne forelå.

Den vinderevne, ukuelige trang til konstant at være de største, mest vindende og overlegne ift. alle andre, passer perfekt ind i klubbens DNA, for sådan har den altid opereret, og i hvert fald haft enorm succes med siden især 50èrne, hvor Di Stefano og CO huserede på alverdens baner, og nærmest skovlede trofæer ind i klubben.

Hvis vi vender os mod det nuværende “Ancelotti mandskab”, så skal det såmænd nok lykkedes for holdet at vinde La Liga, ikke mindst i en sæson, hvor de argeste modstandere fra FC Barcelona, i den grad er i “knæ” økonomisk, mens en anden stor konkurrent, bysbørnene fra Atletico, måske er ved at nå en form for “Simeone træthed”, selvom man aldrig bør afskrive netop den klub. Men jeg vil hellere hoppe frem til næste sæson, for som nævnt har Perez sparet op, og inden de mange Euro brænder ud af lommen på manden, vil jeg tro at de skal “brændes” af på store navne. Forinden indkøb skal der dog “luges” ud i spillertruppen, hvor man kunne forestille sig at hovedparten af de herunder nævnte spillere, snart er fortid.

De skal ud:
Eden Hazard
Dani Ceballos
Luka Jovic
Mariano Diaz
Takefusa Kupo
Reinier
Marcelo (kontrakt slut)
Isco (kontrakt slut)
Marco Asensio
Gareth Bale (kontrakt slut)

Udover at der bør komme penge i kassen for i hvert fald de 4-6 førstnævnte, så kommer klubben til at spare enorme summer på lønninger, herunder ikke mindst når man kommer af med Bale, Marcelo og Hazard, der alle 3 er helt i top i klubbens lønhieraki. Asensio, Jovic og Isco er heller ikke decideret lavtlønnede, og alt i alt er det både økonomisk og sportsligt attraktivt at få alle mand sparket ud. Ingen af dem bidrager længere med ret meget på den sportslige front, og i enhver spillertrup, hvor alles fokus er på egne og kollegaers evner kontra lønninger, er det sundt for hierakiet at få ryddet alvorligt op.

Men den tilbageværende trup skal naturligvis have tilførsel af stærke spillere, og det er dem jeg i det følgende vil forsøge at pejle mig nærmere ind på. Som bekendt er Kylian Mbappe jo nærmest allerede tiltrådt i Real Madrid, i hvert fald hvis man spørger klubbens fans, og mon ikke Perez er mere end villig til at følge den tankegang. Franskmanden har jo kontraktudløb til sommer, og har længe følt at han stod i skyggen af Neymar, og selvsagt nu endnu mere i skyggen af Messi. Lønmæssigt halter han også pænt efter den sydamerikanske duo, og så er det efterhånden mere end tvivlsomt om PSG nogensinde lykkedes med projekt “Vind Champions League”. Hvis det ikke bliver i år, tror jeg der kommer til at gå mange år, for udover at en stor del af deres trup er godt oppe i alderen, så vil et mandskab der aldrig lykkedes, simpelthen krakelere. Spillere som Neymar, Messi og ja for den sags skyld Mbappe, opholder sig ikke i “Byernes by” for at møde Rennes, Caen og Rouen, men for at sejre i den fineste turnering.

Dette er min liste over spillere som hentes ind til Real Madrid:
Kylian Mbappe  (kontraktudløb til sommer)
Erling Haaland
Antonio Rüdiger (kontraktudløb til sommer)
Mathias Ginter (kontraktudløb til sommer)
Pedro Porro
Franck Kessie (kontraktudløb til sommer)
Ryan Gravenberch
Florian Wirtz
Alternativer: 
Jules Kounde
Youri Tielemans
Fabien Ruiz

Tilgang og afgang vil kunne efterlade denne trup til Carlo Ancelotti (Alder er når sæsonen 22/23 går i gang)

Målmænd:
Thibaut Courtois (Belgien) 30 år
Andriy Lunin (Ukraine) 23 år
Diego Altube (Spanien) 22 år
Højre back:
Daniel Carvajal (Spanien) 31 år / egen avl
Lucas Vazquez (Spanien) 31 år / egen avl
Pedro Porro (Spanien) 22 år – vil koste omkring 20-25 millioner Euro
Venstre back:
Ferland Mendy (Frankrig) 27 år
Miguel Gutierrez (Spanien) 21 år
David Alaba (Østrig) 30 år
Centralt forsvar:
Eder Militao (Brasilien) 24 år
Nacho Fernandez (Spanien) 32 år / egen avl
Jesus Vallejo (Spanien) 26 år
Antonio Rüdiger (Tyskland) 29 år – kan hentes transferfri
Mathias Ginter (Tyskland) 28 år – kan hentes transferfri
Midtbane:
Casemiro (Brasilien) 30 år
Toni Kroos (Tyskland) 32 år
Luka Modric (Kroatien) 36 år
Franck Kessie (Elfenbenskysten) 25 år – kan hentes transferfri
Ryan Gravenberch (Holland) 20 år – vil koste i omegnen af 35-40 millioner Euro
Federico Valverde (Uruguay) 24 år
Eduardo Camavinga (Frankrig) 19 år
Angribere/wing:
Karim Benzema (Frankrig) 34 år
Rodrygo (Brasilien) 21 år
Vinicius Junior (Brasilien) 22 år
Kylian Mbappe (Frankrig) 23 år – kan hentes transferfri
Erling Haaland (Norge) 22 år – kan købes fri via frikøbsklausul på 75 millioner Euro
Florian Wirtz (Tyskland) 19 år – vil koste i omegnen af 75-80 millioner Euro

Altså afgang af op i mod 10 spillere, og tilgang af 8, hvis denne 27 mands trup skal realiseres. Som det fremgår er halvdelen af de potentielle nye spillere, gratis, i hvert fald i indkøbspris. Sådanne “gratis” spillere, skal dog have en relativ stor “sign on fee” + en lønstigning ift. hvad de havde før, men når der herudover “kun” skal købes yderligere 4 spillere til i omegnen af omkring 200-220 millioner Euro, men omvendt kommer der jo også penge ind for salg af Hazard og CO, og lønpakkerne går nok meget lige op trods alt, for det er dyre drenge der siges farvel til.

Markedet for “gratis spillere”, har vel aldrig været mere ekstrem, end netop nu, og sommerens transfervindue, har et så ekstra ordinært person galleri i kategorien “spillere med udløbet kontrakt”, at jeg personligt ikke erindrer noget lignende. Uden nødvendigvis at sammenholde navnene med Real Madrid, kan man opremse disse navne, alle spillere fra “Hylde 1-2”, og for de flestes vedkommende i deres bedste fodboldalder (alder når næste sæson starter): Kylian Mbappe (23 år), Paul Pogba (29 år), Paolo Dybala (28 år), Franck Kessie (25 år), Marcelo Brozovic (29 år), Antonio Rüdiger (29 år), Niklas Süle (26 år), Andreas “AC” Christensen (26 år), Ousmane Dembele (25 år), Andrea Belotti (28 år), Denis Zakaria (25 år), Boubakar Kamara (22 år), Mathias Ginter (28 år), James Tarkowski (29 år), Luis Felipe (25 år), Alessio Romagnoli (27 år), Angel Di Maria (34 år), Corentin Tolisso (28 år), Andre`Onana (26 år) og Cesar Azpilicueta (32 år) m.fl.

Det er de gratis spillere, men jeg vil starte med Pedro Porro. Han er han faktisk ejet af Manchester City, men aktuelt udlejet til økonomisk trængte Sporting Lissabon, og selvom portugiserne har en frikøbsklausul ift. at købe Porro fri fra City på beskedne 8,5 millioner Euro, er det langt fra sikkert at de benytter sig af den ift. den 22 årige spanske landsholdsspiller. Der spekuleres i at Real Madrid på forhånd aftaler med Sporting, at man betaler måske 20-25 millioner Euro, såfremt Sporting forinden køber ham fri, hvorved portugiserne trods alt får en økonomisk gevinst på op imod 15-18 millioner Euro, og Real Madrid får en stærk ung back for en meget rimelig pris. Det kunne være god forretning for alle parter, selv de reelle ejere, Manchester City, som både har Walker og Cancelo som minimum foran Porro i hierakiet, og ikke umiddelbart har nogen større interesse i at hente ham retur til næste sæson. Lønmæssigt er Porro næppe en der vælter noget budget.

Mbappe, Kessie og Ginter er gratis, og selvom i hvert fald førstnævnte skal have en signifikant lønpakke, der helt sikkert kommer til at overstige hvad f.eks. Eden Hazard i givet fald efterlader, så er potentialet i den franske verdensmester, så enorm, at risikoen for at glippe århundredes handel, næppe glider Perez og CO igennem fingrene. De har styr på Mbappe, betaler ham en fyrstelig løn, og lover ham “guld og grønne skove” i form af alle de titler, han går og savler over. Samtidig er Real Madrid den klub i verdenshistorien, hvor flest forskellige spillere (7 stk.) har vundet Ballon dÒr, et trofæ Mbappe givetvis har i sigte, hvorved han kan komme op på siden af landsmændene Kopa, Platini, Papin og Zidane.

Så har jeg opremset et par unge, men særdeles lovende spillere i skikkelser af Gravenberch og Wirtz. Begge er stadig teenagere, men for længst dominerende spillere på respektive klubhold, henholdsvis Ajax Amsterdam og Bayer 04 Leverkusen. Ligeledes er de inde omkring deres landshold, Holland og Tyskland, og begge er højt udviklede tekniske spillere, ikke mindst Wirtz. Begge har fart i fødderne, hvilket passer glimrende til Real Madrids pågående kontra stil, og begge virker psykisk robuste til allerhøjeste niveau. Gravenberch kan med fordel benyttes på reelt alle midtbanepladser. Den 195 cm. høje og fysisk veludviklede spiller, har overblik, skudstyrke, er stærk i pasningsspillet, ganske hurtig og ikke bange for at tage fat, men Wirtz er en teknisk virkelig gennemført type, med et hårdt skud fra distancen. Tyskeren kan dække begge fløje, den hængende angriber position og reelt også en 8èr plads, skulle der blive brug for det. Det er selvsagt fremtidens mænd, som dog allerede i deres mulige debut sæson for “Los Blancos” bør kunne få masser af spilletid.

Så har vi Antonio Rüdiger, der for et par sæsoner siden, med al respekt, var en relativ middelmådig forsvarsspiller, men man må i den grad konstatere at tyskeren, der både er hurtig, forudseende og kropsstærk, er gået markant op i niveau, til i dag, hvor han er en såkaldt vaskeægte “Hylde 1” spiller. Det virker helt absurd at Chelsea ikke for længst har sikret sig en forlængelse med tyskeren, men efter sigende er de foreløbige lønpakker, som man forelagt ham, blevet affærdiget. Den selvbevidste tysker, der var en afgørende brik i sidste sæson Champions League triumf, ved hvad han er værd, og kræver at komme langt højere op i lønhierakiet, hvilket man næppe kan fortænke ham i. Efter den aldrende Thiago Silva, er han klart Chelseas bedste forsvarsspiller, og i øvrigt den markspiller i klubben, som trods sin kontraktstatus, har spillet mest tid overhovedet i indeværende sæson. Det illustrerer hvor glad Thomas Tuchel er for sin landsmand, og man må tro at Chelsea vil strække sig ganske langt, da det er svært, for ikke at sige umuligt, at købe en central forsvarsspiller på hans niveau i det aktuelle marked.

Der har floreret rygter om Real Madrids interesse i tyskeren længe, og efterhånden som tiden nærmer sig sommeren, bliver disse mere og mere konkrete. Ancelotti ser faktisk Rüdiger som en fremtidig nøglespiller, som han vil bygge sit forsvar op omkring, og udefra kan man sagtens se Rüdiger og Militao i en nærmest ubrydelig alliance, muligvis med den ligeledes gratis Mathias Ginter som backup samme med klubbens egenavlede veteran, Nacho.

Den sidste bliver markant den dyreste, for det norske målmonster, Haaland, har ganske vist en frikøbsklausul på “blot” 75 millioner Euro, men den lønpakke han vil forlange + de omkring 40-50 millioner Euro yderligere, som hans agent Raiola og famand Alf, skal dele mere eller mindre ligeligt, sender et signal, som præsident Perez (forståeligt) fra start har været afvisende overfor. Om det ender med at Perez må “bide til bolle” og smide beløbet oveni handlen, kan naturligvis sagtens tænkes, for hans “Galatico” fantasi om Haaland og Mbappe på samme hold, kan i sidste ende sagtens tænkes at overvinde blot antydningen af sund fornuft. Hertil skal man også have in mente at rigtigt mange andre klubber har en enorm interesse i netop Haaland, og økonomisk kan i hvert fald de 2 Manchester klubber, PSG og efter eget udsagn Barca godt være med. Omkring Barcas formåen vil jeg dog tillade mig at stille mig særdeles tvivlende, ikke mindst efter at vi netop har set deres kamp for overhovedet at skrabe penge sammen til at lønne Ferran Torres, men da fodbolden jo er rund, kan alt nogen gange ske, og sker!

Med ovennævnte trup på plads, kan Ancelotti i bedste fald stille med nedenstående mandskab, et hold der efter min bedste overbevisning, bør kunne stryge helt til tops i turneringen, det hele drejer sig, Champions League: 

Et “skygge” hold kunne se således ud: 
Andriy Lunin – Daniel Carvajal, Nacho Fernandez, Mathias Ginter, Ferland Mendy – Federico Valverde, Franck Kessie, Luka Modric – Rodrygo, Karim Benzema, Florian Wirtz. Især Benzema og Modric, er trods hver deres høje alder, stadig særdeles vigtige spillere for holdet, og ligeledes har en Mendy vel heller ikke just spillet sig af, men jeg har dog valgt Alaba, som jeg sammen med Andrew Robertson fra Liverpool, stadig betragter som verdens bedste venstre back. Men uanset hvad, giver spillerne truppen dybde, hvilket i allerhøjeste grad er en nødvendighed for at nå til tops i de helt primære turneringer, og med denne 27 mands trup, kan selv skader, sygdom og karantæner m.v. håndteres.

Med disse ord, vil jeg slutte gennemgangen af historiens største og mest vindende klub, med tilføjelsen om at jeg personligt bestemt ikke er fan af Real Madrid, blot så det er på plads. Men som mange andre, interesserer jeg mig for storhed, og hvis det postulat skal påklæbes nogen, må det i den grad være Real Madrid.

Jeg håber i har været underholdt, og naturligvis på genlæs 😉

KBH (16.01.22)

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

SÅ ER AFRICAN CUP OF NATIONS I GANG!