ORANJE PRØVER IGEN!

VM – KORRUPTION – ONDSKAB OG GRÅDIGHED – OG HVAD SÅ DER EFTER?

Lige siden jeg så VM 74, som var det første VM jeg erindrer, har jeg elsket denne turnering. For mig kommer VM i fodbold over alt andet fodbold, for det er her de enkelte hold, uden hensyn til ejerkreds, penge og lignende, må stille med de bedste spillere det enkelte land nu engang råder over i det pågældende VM. Det er i VM man ofte har set de største individualister træde i karakter, blive skabt og for enkeltes tilfælde opnået legendestatus. Jeg lærte at nærmest forgude “Der Kaiser” i 1974, selvom jeg egentlig synes at ham Cruyff spillede mere underholdende, og jeg fik smag for kynismen, elegancen og holdånden da “Gli Azzurri” vandt i 1982. Blot 4 år senere “mødte” jeg min alltime helt, da han dansende henover det svedne græstæppe, iført sin stribede trøje med 10 tallet på ryggen, nærmest ene mand besejrede England, og i 2002 viste “Il Fænomeno” mig og alle andre, hvorfor han med rette kan kalde sig selv historiens bedste rendyrkede angriber!

Beckenbauer, Cruyff, Italien, Maradona og Ronaldo Nazario er hovedingredienserne i min VM historie, her få dage før “mit” 13ènde og historiens 22ènde VM starter i en ørkenstat et sted nede midt i det hele. Det er glade minder, det er minder der har skabt min fodbold glæde, og samtidig er det beviser på helt ekstra ordinære individuelle- men også holdpræstationer, som simpelthen bare i min verden skaber det bedste fodbold man kan opleve.

Men – og der er et men, for selvom VM først og fremmest er følelser, glæder, sammenhold og fantastisk fodbold, så betyder penge naturligvis også en del – ja en hel del, når tildelingen af disse ekstremt eftertragtede værtsskaber tildeles.

Tilbage i januar 2009 bød Australien, USA, Japan, Sydkorea og Qatar hver især ind på afviklingen af VM 22, og i december 2010 blev der så stemt om det i FIFAs magtfulde executive committee, hvor der dog op til afstemningen allerede var blevet uddelt 2 suspensioner før selve afstemningen, i det der var mistanke om bestikkelse. De resterende 20 medlemmer stemte for Qatar som værtsnation, uagtet at beslutningen af alle blev vurderet som særdeles risikabel på noget nær alle parametre. Dermed var beslutningen truffet, og uanset hvor meget der sidenhen er blevet råbt og skreget, hævet og trukket, og grædt og raset fra noget nær alle sider i og uden for fodboldverdenen, er det aldrig blevet omgjort. Ikke engang da man senere hen beviseligt, fandt at minimum 7 af komiteens medlemmer med stor sandsynlighed havde modtaget bestikkelse, var der voksne til stede, til at ændre den på noget nær alle parametre, absurde beslutning.

FIFAs præsident Gianni Infantino har for nyligt med 3 ord, glædesstrålende meddelt at VM i Qatar ganske enkelt bliver
HISTORIENS – BEDSTE – VM!

Jeg vil hellere bruge 3 ord som KORRUPTION – ONDSKAB – GRÅDIGHED!

KORRUPTION fra latin corruptio, betyder fordærvet tilstand, forfald eller beskadigelse. Den mest udbredte definition af korruption, som anvendes af f.eks. Verdensbanken og Transparency International, er “misbrug af betroet magt for egen vindings skyld” eller “misbrug af offentligt embede til privat vinding”.

ONDSKAB som begreb bringes ofte på banen i forbindelse med handlinger og hændelser som f.eks. mord, terror, tortur, vold og lignende. Der er gennem tiden gjort mange forsøg på at forklare dels hvad ondskaben egentlig er, dels hvorfor den overhovedet er mulig.

Ondskab er et begreb eller fænomen, som kan forstås på flere måder. Mange forskellige måder. Generelt forstår man dog ondskab, som noget, der er ondt. Nogle mener, at en ting kan være ond, ved at begå onde handlinger. Det kan så veksle, hvad man forstår ved en ond handling, men nogle mener, at en ond handling er en bevidst handling, der skader andre eller en selv.

GRÅDIGHED (på latin: avaritia) er den last, man lider af, når man er grådig efter noget, det kan f.eks. være penge og/eller magt, udover det, man rent faktisk har behov for.

Disse 3 begreber dækker for mig, hvad VM i den golde, menneskefjendske og fanatiske stat Qatar står for. Et sted hvor ekstremt rige mennesker vil gøre ALT for at blive om muligt endnu rigere. Menneskeliv regnes ikke for noget specielt, og love og regler er noget man afgør ud fra hvad man nu finder bedst egnet (for sig selv). Vi taler om klodens rigeste land, jfr. Den Internationale Valutafond, og landet bebos af omkring 2,6 millioner mennesker, hvoraf langt over 2 millioner af disse, er tilflyttere fra lande som Bangladesh, Indien, Sri Lanka, Nepal, Filippinerne og Egypten. Det er mennesker som på ingen måde kan sammenlignes med en indfødt Qatari mand, og selv kvinder, der ellers på disse kanter ikke har så forfærdelig meget indflydelse, udenfor hjemmets 4 vægge, regnes for langt mere værd, end disse ludfattige tilflyttere, hvis eneste funktion er at arbejde for herskerne. Om disse mennesker lever eller dør, er reelt ligegyldigt, for når en forsvinder – hives næste mand frem i den uendelige kø af desperate mennesker.

Jfr. “The Guardian” var der omkring årsskiftet 21-22 optalt omkring 7000 døde arbejdere fra netop disse lande, alle ansat i byggeprojekter relateret til det forestående VM. Hedeslag, fald fra store højder, tunge ting over sig og andre skæbnesvangre uheld, er årsagerne til de mange dødsfald.
Fra forskellige sider af, herunder efter sigende fra Danmark, har der været mere eller mindre pinlige forsøg på at kvække en modstand mod Qatar frem. De ansvarlige ledere i DBU har tøffet rundt i sandbunkerne, for som de udtaler, at finde frem til det hotel hvor personalet behandles bedst…. Den lader vi lige stå et øjeblik…. – Valget er faldet på det 5-stjernede hotel, eller nærmere resort med det folkekære navn Retaj Salwa Resort & Spa, hvor man med vanlig sans for ydmyghed, har lejet hele molevitten, for som de udtaler “spillerne skal kunne koncentrere sig maksimalt”. Med 4 restauranter, et tehus, ørken så langt øjet rækker, og et utal af små slaver fra Bangladesh, Indien og Algeriet, som vel og mærke smiler, hver gang man klapper dem på hovedet, mener man at have fundet det optimale restitutions sted for spillerne.

Man må nærmest forstå at enhver, der deltager i dette VM, som aktør eller leder, er (nød)tvunget til det, og for at understrege alvoren, har tøjleverandøren Hummel, fabrikeret et sæt sorte spilletrøjer, som efter sigende skulle illustrere “colour of mourning”…. Med det ekstra ordinært modige tiltag (ironi kan forekomme..), er der reelt ingen grund til længere at stille spørgsmålstegn ved hvorvidt Danmark tør gå mod strømmen. Enhver dansk medborger kan nu, med samvittigheden på plads, sætte sig til rette i sofaen, få morlille til at servere en røvfuld ævleskiver, og nyde det som Infantino påstår bliver historiens bedste VM. Alt er på plads mellem os og “capo dei capi”, der er bekendt synder, og så må fodbolden bare rulle. “Ålen” alias Kasper Hjulmand kan i sin vanligt messende stil, bekendtgøre at det hele er ååååhhh så frygteligt, og det er åååååhhh så synd for noget nær alle, men at det jo i sidste ende ikke er hans ansvar. Han er her jo bare som ansvarlig træner for et tilfældigt fodboldhold, og han mener i øvrigt ikke at politik og sport skal blandes sammen, men synes i øvrigt at det absurde knæleri, regnbuefarvede armbind og alskens gak og løjer er helt på sin plads. Dobbeltmoral – nej da – ikke hvis du spørger ham selv, og hvem tør dog i den politiske korrektheds navn, gå mod manden der til enhver tid vil svare det, som er mest politisk korrekt.. Det er ikke hans skyld i hvert fald….- det må være de andres….!

Nok om Qatar – død, penge, ødelæggelse og “ålen”- for her kommer et kig ind i fremtidens VM!

VM FREMOVER – OG DEN KVALMENDE POLITISKE KORREKTHED!
Men der kommer jo også et VM efter dette i Qatar, og umiddelbart tænker man at nu kan FIFA bosserne og deres (lidt for) gavmilde sponsorkreds, da ikke finde på flere absurde ting mht. f.eks. deltager antallet. Men vi ved allerede nu at når VM 26 finder sted, vil der være 48 deltagende lande. Alle skal tilgodeses, ikke så meget pga. deres fodboldmæssige kvaliteter, men naturligvis pga. penge og antal stemmer, der skal sikre endnu en periode i de vigtige udvalg.

Som om det ikke er alt rigeligt, ser jeg  for mig et scenarie når VM 38 sættes i gang, hvor samtlige FIFA`s 211 medlemslande deltager! Så kan vi hjemme i stuerne, nyde boldekvilibrister fra eksotiske nationer, som San Marino, Somalia og/eller Sri Lanka, alt i mens om muligt endnu flere såkaldt politisk korrekte tiltag er indført. Vi vil se regelændringer, hvoraf det fremgår at kampene opdeles i 8 pauser, så aktørerne ikke overanstrenges (eller måske rettere så sponsorerne i hyppigere grad kan tilgodeses), vi vil opleve at ikke kun spillerne, men også dommere, tilskuere, og til sidst også pøblen hjemme foran dummekassen, skal knæle, og ikke bare før kampen, nej der skal sikkert knæles umiddelbart efter hver pause, således at et hvert tænkeligt scenarie inkluderes i krænkelsespakken!

Alle spillere, ikke kun anførerne, skal have regnbuefarvede armbind på, muligvis et på hver arm, boldene skal være regnbuefarvede, samtlige tilskuere kræves at bære mundbind, halvdelen af trupperne skal bestå af kvinder, hvert hold skal have to trænere, ikke overraskende en af hvert køn, hvis da ikke kønsbegrebet til den tid er så udvandet, at man som individ ikke engang selv ved om man er det ene, andet eller noget helt tredje….!

Underholdnings- og umiddelbarhedsdræberen numero uno – VAR, har givetvis gjort alle dommerne overflødige, og spillet skal stoppes, hver eneste gang to spillere kigger olmt på hinanden, hvis en spiller hoster indenfor 20 meters afstand af en modstander, eller hvis man spytter, snotter eller smider en bussemand i græsset. Bandeord, besværgelser og andre mishagsytringer udløser helt automatisk bortvisning, ikke kun fra banen, men fra stadion som helhed, og efter kampene skal spillerne ikke bare give hånd til hinanden, nej de skal alle ned og fællesbade, for her sammen at synge en sang om hvor uendelig ligegyldigt det er at vinde, – for det eneste det gælder om er jo at være med, have det sjovt, og udvikle nye venskaber, relationer eller måske sågar kærlighedsforhold.

I 2038 er undertegnede gudskelov tættere på den endelige slutfis, hvis det da ikke allerede er overstået, så dette fodboldens endelige forfald, er i bedste fald noget jeg muligvis vil registrere, et sted langt inde i min til den tid formentlig udkogte, og forsumpede hjerne, men naturligvis vil jeg skænke nogle sekunders tanke på de stakkels unge mennesker, uanset hvilket af de uendeligt mange køn man nu kan vælge til den tid, for tænk hvad de dog må igennem, og tænk på hvad de aldrig oplevede omkring fodboldens i mange år ypperste elitære fodboldturnering!

Med alt det in mente, ser jeg frem til at VM starter om kort tid. Jeg vil proppe kajen med marcipan, ævleskiver og pebernødder, og hjernevasket som man automatisk bliver det når dummekassen flimrer, vil jeg tænke på alt andet end døde slaver, sand og korrumperede mænd i kjoler og slips. Jeg vil smide benene op på stuebordet, få konen til at komme med mere slik, og så bare tænke på fodbolden som den leg det var engang. Som bekendt er julen hjerternes tid, så vi skal alle danse rundt med nisser, og små mænd fra Bangladesh og Nepal, vi skal have nissehuer på, og vi skal skråle i kor, for hverken slaver, nisser eller Blatter kan ødelægge festen som snart begynder!

Glæd jer folkens – det bliver HISTORIENS BEDSTE VM!

 

 

Tak fordi du læste med – og ja naturligvis på genlæs, og nej jeg boykotter ikke VM, og nej jeg har for så vidt intet mod “Ålen”, og jo jeg skal spise marcipan og ævleskiver…. 🙂

KBH (DK) 09.11.22

 

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

ORANJE PRØVER IGEN!