KROOS ZURÜCK!

SÅ STARTER DET IGEN!

Det er efterhånden mange år siden, fans af det danske fodboldlandshold er blevet forkælet, eller ja i hvert fald sådan rigtig “strøget med hårene”, og de stakler der ikke er gamle nok til at huske de glade 80ère, EM 92 triumfen, eller til nød brødrene Laudrups “svanesang” sidst i 90èrne, har vel reelt kun oplevet en kort opblussen omkring holdet ifb. med EM halløjet i sommeren 2021. Ganske vist lagde man ud med næsten at sige farvel til Christian Eriksen, og resultaterne på banen fra start var bestemt heller ikke prangende, men gudskelov overlevede den unge fynbo, og med ekstra ordinært lodtrækningsheld, og i bedste fald middelmådige modstandere, kom de rød/hvide som bekendt frem til semifinalen. Det gav en vis form for optimisme, klaphattene blev støvet af, og pludselig så man igen et fyldt Parken (ja ja der skal ikke så meget til med et af Europas mindste nationalstadions, men alligevel….). Det var sjovt, underholdende og medrivende – i hvert fald i en (meget) kort periode!

Noget nær samme hold har så sidenhen kun bevæget sig en vej – nærmest lodret ned, både i popularitet og ikke mindst qua uhyrlige resultater, over 0-0 og 0-1 mod henholdsvis Tunesien og Australien til VM i Qatar, til om muligt endnu mere pinlige 2-3 til Kasakstan, afsluttende med den i skrivende sidste kamp, landsholdet har spillet, 0-2 nederlaget til Nordirland, et land der vel ikke har fostret noget der blot minder om en habil fodboldspiller siden navnkundige George Best, sparkede sin sidste bold for sit land tilbage i 1977. Det har været pinligt, forfærdeligt, kedelig og jammerligt, for nu at holde den gode tone, og sideløbende hermed, har landstræneren Kasper Hjulmand, ganske loyalt faktisk, valgt at synke mentalt sammen med holdet. Både på (taktik og udtagelser) og udenfor banen, har den 51 årige jyde illustreret en forsvindende fjern forestilling, om hvordan man bør udtage og styre et landshold, som vel og mærke over relativ kort tid, er faldet fra nr. 10, til aktuelt nr. 21 på FIFA`s rangliste.

Men sket er sket, og hvor meget man end kunne ønske det nogen gange, så står tiden jo ikke stille. Tingene omkring en udvikler sig, ofte hurtigere end hvad godt er, og pludselig er barndommens helte som Beckenbauer, Maradona og Cruyff her ikke længere, Mette Frederiksen er blevet statsminister, mænd kan frit bevæge sig rundt med neglelak, og sørme om ikke også et nyt landskampsår venter lige om hjørnet. Jorden drejer, vi alle bliver ældre, og lige pludselig en dag vågner man (glædestrålende) måske op, og konstaterer at hverken Erik ten Hag eller Kasper Hjulmand, længere er ansat i deres nuværende stillinger. Man smiler, slår gardinerne fra, dufter konens hjemmebag, åbner avisen, og nipper til sin nylavede espresso. Så er det hele ikke så værst endda, og man overlever nok også denne omgangs tomgangs-landskampe, for det har man jo prøvet så ofte før.

Danmark møder her i marts først Schweiz i Parken (billedet herover er fra sidst de to lande mødtes, hvor Nico Elvedi og Andreas Cornelius dyster om bolden), og dernæst Færøerne i Brøndby. Førstnævnte modstander der er placeret som nr. 19 på FIFA ranglisten, dvs. tæt på Danmark, med kun Iran imellem, er en habil modstander. Ganske vist tæller holdet ikke længere navne som f.eks. Chapuisat, Frei eller Lichtsteiner, men nutidens profiler som bl.a. Xhaka, Okafor og Akanji m.fl., er helt sikkert fremragende at måle et dansk hold op i mod. Man kan jo i Schweiz sige det samme om Danmark, for med al respekt for det nuværende materiale, så råder Danmark jo heller ikke ligefrem over en Laudrup, Elkjær eller Arnesen længere, så ja vi må nøjes med Eriksen, Højbjerg og Peter Schmeichels søn m.fl.

De to lande har mødtes 12 gange i historien, første gang helt tilbage 2023, og senest i EM kvalifikationen på vej mod EM i 2020/21, hvor Danmark vandt 1-0 på mål af Yussuf Poulsen. Den kamp fandt sted d. 12 oktober 2019, og hovedparten af nutidens danske spillere, var også med dengang. Med sikkerhed kan man dog sige at i hvert fald Dalsgaard, Schøne og Cornelius ikke er med her i marts, og er vi alle sammen rigtig heldige, slipper man også for at se Martin Braithwaite!

Den anden modstander er som nævnt Færøerne (billedet), hvilket må siges at være en kamp, som man reelt ikke kan bruge til ret meget andet, end at vide at man på forhånd har 1) spillet endnu en landskamp, 2) vundet endnu en landskamp og/eller 3) brugt et par timer af sit liv, på noget som vist sagtens kunne være brugt på noget mere spændende. Den lille vindblæste ø, hvor der er langt flere får en der er mennesker, er aktuelt nummer 135 på FIFA ranglisten, akkurat under lande som Nicaragua, Rwanda og Malasia, hvilket vel illustrerer det absurde i at bruge tid, og kræfter på den kamp. Danmark har mødt øen 6 gange i historien, hvilket må siges at være 6 gange for meget, og naturligvis er det blevet til dansk sejr hver gang, senest d. 12 november 2021, hvor Skov Olsen, Bruun Larsen og Mæhle sørgede for en 3-1 sejr i en VM kvalifikations kamp.

For at understrege den totale mangel på situationsfornemmelse, iderigdom og ambitioner, er Sverige og Norge modstanderne i juni måned, dvs. de sidste testkampe inden det går løs til EM i Tyskland. Vores skandinaviske “venner” er ikke overraskende de hyppigste modstandere historisk set med hele 195 tidligere opgør tilsammen mod netop de to. Spændende, underholdende og medrivende bliver det næppe, men det er altså de 4 kampe som Hjulmand og DBU tilsammen har fundet frem til, for man skulle jo nødigt møde hold som både kan underholde, og måske endnu værre besejre de danske helte.

Apropos de danske helte, så er trupperne til de forestående kampe mod Schweiz og Færøerne, endnu ikke udtaget, og naturligvis ved ingen endnu hvilke spillere der skal med til selve EM slutrunden. Sidste gang der var EM i sommeren 2021 havde hvert land 26 spillere med, men denne gang tænker jeg kun 23 spillere i trupperne er mulige. Ift. den 26 mandstrup som Hjulmand havde udtaget dengang, er der teoretisk mulighed for genvalg til alle, men det må på forhånd anses for særdeles tvivlsomt om kvartetten Boilesen, Cornelius, Wass og/eller Anders Christiansen udtages. De øvrige 22 er aktuelt alle til rådighed, ingen af dem er skadet og konkurrencen udenom er om muligt endnu mindre end den var for 3 år siden.

Jeg vil her ikke rode mig ud i hvem der skal udtages, og hvem der ikke skal. Det vender jeg tilbage i en anden artikel, når tiden nærmer sig, men jeg har herunder opremset 100 mulige emner, hvor man kan se hvor mange ligakampe hver enkelt har spillet siden årsskiftet. Som det vil fremgå har keeper kvartetten Hermansen, Jørgensen, Rønnow og Schmeichel spillet maks. antal kampe i respektive klubber, og flest minutter af alle står venstre backen Casper Højer, fra den tyrkiske klub Çaykur Rizespor, noteret for.

Kigger man på den seneste trup der var samlet i efteråret 2023, så kan man notere sig at Delaney blot har spillet 6 minutter her i 2024, mens heller ikke Lindstrøm, Yussuf Poulsen, Højbjerg og Stryger Larsen kan siges at være blevet overbelastet, og ja hvad med den mangeårige playmaker på for landsholdet, den nu 32 årige Christian Eriksen. Ganske vist var han ikke med i den seneste landsholdstrup pga. en skade, men at se at han her i 2024 blot har spillet 95 minutter i Premier League, er jo nærmest skræmmende. Om det er tilstrækkeligt til at Hjulmand udtager ham, eller de andre nævnte spillere med et fåtal af minutter i benene, vides ikke endnu, men som vi jo alle er bekendt med, så har den kære landstræner i sin tid i spidsen for Danmark, skiftet holdninger til hint og dint, hurtigere end Joe Biden kan opremse forkerte navne!

Og lad os så komme i gang med de 100 spillere herunder!

Komplet over de 100 primære danske spilleres mål og spilleminutter i respektive ligaer i 2024
– Alder når EM starter
– Kampe/mål opgjort i ligaer til og med d. 6.3.24
Hver lands ligas rangering er jfr. FIFA`s nyeste oversigt (kun ligaer hvor minimum een` af de 100 opgjorte spillere er)
Kategori 1: England, Spanien, Italien og Tyskland
Kategori 2: Frankrig, Holland, Portugal og Belgien
Kategori 3: Tyrkiet, Skotland, Tjekkiet og Schweiz
Kategori 4: Østrig, Danmark og England 2 og Spanien 2
Kategori 5: Grækenland, Polen, Sverige, Norge, Italien 2, Bundesliga 2 og MLS

Bemærk: Spillerne der er markeret med fed+kursiv er dem (22) der var med i seneste trup til kampene mod Slovenien og Nordirland i november 2024.

Kategori 1 – Premier League – La Liga – Serie A – Bundesligaen
Filip Jørgensen (Målmand – 22 år – FC Villareal) – 8 kampe = 720 minutter
Frederik Rønnow (Målmand – 31 år – Union Berlin) – 8 kampe = 720 minutter
Victor Kristiansen (Venstre back – 21 år – FC Bologna) – 9 kampe = 718 minutter
Jens Stage (Central midtbane – 27 år – Werder Bremen) – 8 kampe = 689 minutter
Joakim Mæhle (Højre/venstre back – 27 år – VfL Wolsburg) – 8 kampe = 677 minutter
Thomas Kristensen (Central forsvar – 22 år – Udinese Calcio) – 8 kampe = 672 minutter
Jonas Wind (Angriber – 25 år – VfL Wolfsburg) – 8 kampe – 646 minutter
Joakim Andersen (Central forsvar – 28 år – Crystal Palace FC) – 7 kampe = 630 minutter
Morten Frendrup (Defensiv midtbane – 23 år – Genoa CFC) – 8 kampe = 604 minutter
Mads Roerslev (Højre back – 24 år – FC Brentford) – 7 kampe = 593 minutter
Simon Kjær (Central forsvar – 35 år – AC Milan) – 7 kampe = 591 minutter
Rasmus Kristensen (Højre back – 26 år – AS Roma) – 8 kampe = 548 minutter
Gustav Isaksen (Højre wing – 23 år – SS Lazio) – 9 kampe = 531 minutter
Andreas “AC” Christensen (Central forsvar – 28 år – FC Barcelona) – 7 kampe = 484 minutter
Mathias Jensen (Central midtbane – 28 år – FC Brentford) – 8 kampe = 470 minutter
Rasmus Højlund (Angriber – 21 år – Manchester United) – 5 kampe = 440 minutter
Rasmus Carstensen (Højre back – 23 år – 1. FC Köln) – 6 kampe = 385 minutter
Mathias “Zanka” Jørgensen (Central forsvar – 34 år – FC Brentford) – 3 kampe = 270 minutter
Pierre-Emile Højbjerg (Defensiv midtbane – 28 år – Tottenham Hotspur) – 6 kampe = 247 minutter
William Osula (Angriber – 20 år – Sheffield United) – 6 kampe = 200 minutter
Yussuf Poulsen (Angriber – 29 år – RB Leipzig) – 8 kampe = 192 minutter
Patrick Dorgu (Venstre back – 19 år – US Lecce) – 6 kampe = 167 minutter
Jens Odgaard (Højre wing – 25 år – FC Bologna) – 6 kampe = 130 minutter
Jesper Lindstrøm (Offensiv midtbane – 24 år – SSC Napoli) – 7 kampe = 113 minutter
Mikkel Kaufmann (Angriber – 23 år – Union Berlin) – 4 kampe = 108 minutter
Christian Eriksen (Central midtbane – 32 år – Manchester United) – 2 kampe = 95 minutter
Mads Pedersen (Venstre back – 27 år – FC Augsburg) – 4 kampe = 70 minutter
Philip Billing (Central midtbane – 27 år – Bournemouth) – 3 kampe = 52 minutter
Jacob Bruun Larsen (Venstre wing – 25 år – FC Burnley) – 5 kampe = 92 minutter
Oliver Christensen (Målmand – 25 år – AFC Fiorentina) – 0 kampe = 0 minutter
Mads Andersen (Central forsvar – 26 år – Luton Town) – 0 kampe = 0 minutter
Nikolas Nartey (Central midtbane – 24 år – VfB Stuttgart) – 0 kampe = 0 minutter

Kategori 2 – Ligue One – Eresdivisie – Primeira Liga – Jupiler League
Kasper Schmeichel (Målmand – 37 år – RSC Anderlecht) – 8 kampe = 720 minutter
Anders Dreyer (Højre wing – 26 år – RSC Anderlecht) – 8 kampe = 712 minutter
Morten Hjulmand (Defensiv midtbane – 24 år – Sporting Lissabon) – 8 kampe = 633 minutter
Rasmus Nicolaisen (Central forsvar – 27 år – FC Toulouse) – 7 kampe = 630 minutter
Andreas Skov Olsen (Højre wing – 24 år – FC Brügge) – 8 kampe = 619 minutter
Oscar Fraulo (Central midtbane – 20 år – FC Utrecht) – 8 kampe = 591 minutter
Casper Nielsen (Central midtbane – 30 år – FC Brügge) – 8 kampe = 561 minutter
Kasper Dolberg (Angriber – 26 år – RSC Anderlecht) – 8 kampe = 542 minutter
Mohamed Daramy (Venstre wing – 22 år – Stade Reims) – 7 kampe = 474 minutter
Alexander Bah (Højre back) – 26 år – SL Benfica) – 5 kampe = 375 minutter
Jakob Breum (Venstre wing – 20 år – Go Ahead Eagles) – 7 kampe = 304 minutter
Mikkel Desler (Højre back – 29 år – FC Toulouse) – 4 kampe = 217 minutter
Victor Jensen (Offensiv midtbane – 24 år – FC Utrecht) – 8 kampe = 202 minutter
Jeppe Okkels (Venstre wing – 24 år – FC Utrecht) – 4 kampe = 135 minutter
Casper Tengstedt (Angriber – 24 år – SL Benfica) – 2 kampe = 132 minutter
Anton Gaaei (Højre back – 21 år – Ajax Amsterdam) – 4 kampe = 90 minutter
Jacob Christensen (Central midtbane – 22 år – 1. FC Köln) – 4 kampe = 36 minutter
Niklas Vesterlund (Højre back – 25 år – FC Utrecht) – 3 kampe = 20 minutter
Thomas Delaney (Central midtbane – 32 år – RSC Anderlecht) – 1 kamp = 6 minutter
Andrew Hjulsager (Offensiv midtbane – 29 år – KAA Gent) – 0 kampe = 0 minutter

Kategori 3 – Süper Lig – Scottish Premier League – Fortuna Liga – Swiss Super League
Casper Højer (Venstre back – 29 år – C Rizespor) – 11 kampe = 972 minutter
Carlo Holse (Højre wing – 25 år – Samsunspor) – 11 kampe = 957 minutter
Victor Nelsson (Central forsvar – 25 år – Galatasaray) – 11 kampe = 954 minutter
Matt O`Riley (Central midtbane – 23 år – Celtic Glasgow) – 8 kampe = 720 minutter
Emiliano Marcondes (Offensiv midtbane – 29 år – Hibernian FC) – 7 kampe = 466 minutter
Peter Vindahl Jensen (Målmand – 26 år – Sparta Prag) – 4 kampe = 370 minutter
Pione Sisto (Venstre wing – 29 år – Alanyaspor) – 7 kampe = 331 minutter
Asger Sørensen (Central forsvar – 28 år – Sparta Prag) – 2 kampe = 120 minutter

Kategori 4 – Austria Bundesliga – Superligaen – Segunda League – English Championship
Mads Hermansen (Målmand – 23 år – Leicester City) – 10 kampe = 900 minutter
Martin Braithwaite (Angriber – 33 år – Espanyol) – 8 kampe = 720 minutter
Emil Riis (Angriber – 25 år – Preston NE) – 10 kampe = 676 minutter
Jannik Vestergaard (Central forsvar -31 år – Leicester City) – 8 kampe = 673 minutter
Daniel Iversen (Målmand – 26 år – Stoke City) – 7 kampe = 630 minutter
Lukas Engel (Venstre back – 25 år – FC Middlesbrough) – 8 kampe = 532 minutter
Mileta Rajovic (Angriber – 24 år – FC Watford) – 10 kampe = 498 minutter
Victor Torp (Central midtbane – 24 år – Coventry City) – 7 kampe = 433 minutter
Maurits Kjærgaard (Central midtbane – 20 år – RB Salzburg) – 4 kampe = 344 minutter
Mika Bierith (Angriber – 21 år – Sturm Graz) – 4 kampe = 287 minutter
Oliver Sørensen (Central midtbane – 22 år – FC Midtjylland) – 3 kampe = 270 minutter
Nicolai Vallys (Offensiv midtbane – 27 år – Brøndby IF) – 3 kampe = 270 minutter
Tochi Chukwuani (Central midtbane – 21 år – Lyngby BK) – 3 kampe = 270 minutter
Oliver Villadsen (Højre back – 22 år – FC Nordsjælland) – 3 kampe = 252 minutter
Magnus Mattson (Central midtbane – 25 år – FC København) – 3 kampe = 243 minutter
Christian Rasmussen (Angriber – 21 år – FC Nordsjælland) – 3 kampe = 191 minutter
Jacob Rasmussen (Central forsvar – 27 år – Brøndby IF) – 2 kampe = 180 minutter
Mads Bech Sørensen (Central forsvar – 25 år – FC Midtjylland) – 2 kampe = 180 minutter
Marcus Ingvartsen (Angriber – 28 år – FC Nordsjælland) – 3 kampe – 175 minutter
Lucas Andersen (Offensiv midtbane – 29 år – QPR) – 5 kampe = 173 minutter
Mads Bidstrup (Central midtbane – 23 år – RB Salzburg) – 3 kampe = 171 minutter
Oliver Villadsen (Højre back – 22 år – FC Nordsjælland) – 2 kampe = 162 minutter
Elias Jelert (Højre back – 20 år – FC København) – 2 kampe = 135 minutter
Conrad Harder (Angriber – 19 år – FC Nordsjælland) – 3 kampe = 134 minutter
William Bøving (Angriber – 21 år – Sturm Graz) – 3 kampe = 100 minutter
Lucas Hey (Central forsvar – 21 år – FC Nordsjælland) – 2 kampe = 99 minutter
Mathias Kvistgården (Angriber – 22 år – Brøndby IF) – 2 kampe = 51 minutter
Andreas Cornelius (Angriber – 31 år – FC København) – 2 kampe = 24 minutter
Lukas Lerager (Central midtbane – 30 år – FC København) – 0 kampe = 0 minutter
Nicolai Boilesen (Central forsvar – 32 år – FC København) – 0 kampe = 0 minutter

Kategori 5 – Super League Greece – Ekstraklasa – Allsvenskan – Eliteserien – Serie B – MLS
Jens Jönsson (Defensiv midtbane – 31 år – AEK Athen) – 10 kampe = 592 minutter
Oliver Abildgaard (Defensiv midtbane – 28 år – Como 1907) – 7 kampe = 585 minutter
Christian Gytkjær (Angriber – 34 år – Venezia FC) – 9 kampe = 392 minutter
Andreas Maxsø (Central forsvar – 30 år – Colorado) – 2 kampe = 180 minutter
Jens Stryger Larsen (Højre/venstre back – 33 år – Malmö FF) – 2 kampe = 165 minutter
Mikael Uhre (Angriber – 29 år – Philadelphia) – 2 kampe = 123 minutter
Malte Amundsen (Venstre back – 26 år – Columbus) – 2 kampe = 90 minutter
Wahid Faghir (Angriber – 20 år – SV Elversberg) – 5 kampe = 55 minutter
Anders Christiansen (Offensiv midtbane – 34 år – Malmö FF) – 0 kampe = 0 minutter
Jacob Barret Laursen (Venstre back – 29 år – BK Häcken) – 0 kampe = 0 minutter

De målfarligste spillere
Martin Braithwaite: 8 mål i 8 kampe
Rasmus Højlund: 6 mål i 5 kampe
Emil Riis: 4 mål i 10 kampe
Mohamed Daramy: 2 mål i 7 kampe
Emiliano Marcondes: 2 mål i 7 kampe
Matt O`Riley: 2 mål i 8 kampe
Andreas Skov Olsen: 2 mål i 8 kampe
Kasper Dolberg: 2 mål i 8 kampe
Carlo Holse: 2 mål i 11 kampe

Spillere med flest assist
Anders Dreyer: 6 assist i 8 kampe
Matt O`Riley: 3 assist i 8 kampe
Emil Riis: 3 assist i 10 kampe
Rasmus Højlund: 2 assist i 5 kampe
Jonas Wind: 2 assist i 8 kampe
Carlo Holse: 2 assist i 11 kampe

Nu er du blevet så meget klogere, eller i hvert fald vidende om konkrete facts. Hvordan truppen ser ud når det bliver EM tid, vil jeg i senere artikler komme mere ind på, ligesom jeg i en snarlig artikel, vil præsentere nyere interessante navne, naturligvis navne som er i blandt de 100 spillere herover.

Tak fordi du læste med, og ja lige pludselig på genlæs 😉

Torben Aakjær
København (DK) d. 6.3.24

Torben Aakjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

KROOS ZURÜCK!